Kesäkuun uutiskirje

7.6.2012

Tästä ei pidot parane!

Enää viikko aikaa kesän ehdottomaan kohokohtaan, Tanssipitoihin, jonne karjalainen nuoriso kokoontuu juhlimaan suomalaisten ja virolaisten tanssijoiden ja soittajien kanssa. Pitopassilla pääsee Karjalaisen Nuorisoliiton järjestämiin lasten perinnepajoihin Ratinan stadionille perjantaina ja lauantaina klo 10–14. Pajoissa leikitään, lauletaan, askarrellaan ja soitetaan kannelta. Lisäksi olemme iltaisin Tampere Areenalla torstaista lauantaihin klo 18–24. Tule juttelemaan ja osta samalla mukaan hieno kesäkassi!

Karjalaisen Nuorisoliiton vuoden valinnat (aktiivinen seura, vuoden ohjaaja, vuoden ryhmä) julkistetaan Evakon laulu -konsertin yhteydessä Tampere Areenalla perjantaina klo 20.30. Kaikki mukaan!

Tanssipitojen kanssa samana viikonloppuna on Lahdessa tarjolla Karjalaiset kesäjuhlat. Lapsille on järjestetty sinne omaa ohjelmaa. Jos aikataulu antaa myöten, käykääpä myös Lahdessa.

Uutiskirjeemme ilmestyy seuraavan kerran elokuussa. Heinäkuun ajan toimistolla vedetään henkeä, ja elokuussa jatkamme hommia hieman muuttuneella kokoonpanolla. Leena jää vuodeksi toimivapaalle ja sijaiseksi tulee monelle tuttu Virolaisen Anu Kangasalta. Tulossa on erittäin vilkas syksy matkoineen, leireineen ja kursseineen! Sitä ennen nautitaan suloisesta suvesta ja kaikista ihanista kesätapahtumista.

Hyvää kesää toivottaen 
Hilu ja Leena

TULEVIA TAPAHTUMIA

TANSSIPIDOT

Evakon laulu
Tunteet pääsevät valloilleen Tampere Areenalla perjantaina 15.6. klo 20.30.

Käellä ja syämmellä -perinnepajat
Ratinan stadionilla perjantaina 15.6. ja lauantaina 16.6. Ohjattua paperiaskartelua, kantelepaja ja karjalainen leikkitupa.

Velisinfonia
Suurin Suomessa ikinä nähty tanssiteos. Suomalaiset ja virolaiset tanssivat sillan veljeskansojen välille. Ratinan stadion sunnuntaina 17.6. klo 13.

Tikkuristi Flash Mob
Tanssipitojen markkinoimiseksi Helsingin Rautatieasemalla tanssittiin tikkuristiä 23.5. Katso video.
 


TILAA KESÄKASSI
Puuvillakassiin mahtuu sopivasti supikkaat ja piknik-eväät. Kassissa on pitkät sangat ja sen saa kätevästi olalle. Kassia on myynnissä tapahtumissamme ja sen voi myös tilata liiton toimistosta. Hinta 7 €.LEIKIN AIKA!
Kesällä leikitään ulkona 10 tikkua laudalla. Leikkiin tarvitaan 10 tikkua, lauta ja kalikka laudan alle. Tikut asetetaan laudalle ja valitaan yksi tikuttajaksi. Joku polkaisee lautaa niin, että tikut lentävät hajalleen. Tikuttaja ryhtyy keräämään tikkuja ja muut menevät piiloon. Kerättyään tikut tikuttaja huutaa "10 tikkua laudalla!" ja rupeaa etsimään muita. Löydetyt huudetaan laudan luokse pesään. Joku leikkijöistä voi pelastaa pesässä olevat polkaisemalla laudalta tikut ja huutamalla "10 tikkua laudalta!". Silloin kaikki menevät taas piiloon ja leikki jatkuu. Kun kaikki on löydetty pesään, ensimmäiseksi löydetty joutuu tikuttajaksi.Leikkiperinnekeruu
Karjalan Liitto kerää tietoja vanhoista karjalaisista leikeistä, leluista ja loruista. Aineistosta kootaan sähköinen ja painettu julkaisu. Lue keruuohjeet.
KOULUTUSTA

Tanhuohjaajan starttikurssi
Nyt kaikki apuohjaajat ja ohjaamisesta kiinnostuneet kurssille! Kansantanssiohjaajan starttikurssi järjestetään sunnuntaina 9.9. Haminassa Kannusjärven koululla. Kesto on 8 oppituntia. Kurssilla käydään läpi kansantanssin terminologiaa, vakio-osat, otteet ja kuviot. Starttikurssin käytyäsi voit osallistua Kansantanssiohjaajan 3-vaiheiseen koulutukseen.

Kansantanssin ohjaajakoulutus
Kansantanssijärjestöjen yhteinen ohjaajakoulutus järjestetään syksyllä Mikkelissä. Ilmoittaudu mukaan 10.9. mennessä 050 468 6388, hannu.nipuli(at)nuorisoseurat.fi. Yhden kurssiviikonlopun hinta on 55 € mikäli osallistujia on vähintään 20.

Aikataulu:
I Kansantanssin opettamisen perusteet 28.30.9.
II Kansantanssin tekniikka ja musiikki 16.18.11.
III Kansantanssin opettaminen ja kehonhuolto 14.16.12.

Tanssitalo-ohjaajakoulutus
Tanssitalo on tapa opettaa ja oppia paritansseja. Se on sosiaalista, iloista, innostavaa, luovaa ja kannustavaa. Koulutusjaksot:

1. jakso 12.14.10.2012
2. jakso 30.11.2.12.2012
3. jakso 8.10.2.2013
4. jakso 19.21.4.2013
5. jakso 2.11.8.2013
6. jakso 20.22.9.2013
Hinta: 1000 €
Ilmoittaudu 14.9. mennessä.

Koreografia-akatemia
Koreografia-akatemia Mikkelissä 15.19.8. keskittyy koreografiseen työskentelyyn. Kansantanssin ammattilaisten ja harrastajaohjaajien yhteinen koulutustapahtuma avaa aiheita esityskonseptin valmistamisesta, tuottamisesta ja rahoitusmahdollisuuksista, erilaisista komposition ja koreografian työstämisen menetelmistä sekä liikkeen dramaturgiasta. Vuoden 2012 Akatemiasta on valittavana kaksi pituutta. Ammattilaisille suunnattu osuus kestää keskiviikosta sunnuntaihin, 15.19.8. ja harrastajaohjaajat pääsevät mukaan perjantai-illasta, 17.8., eteenpäin. Molemmissa vaihtoehdoissa kurssin hinta on 55 €. Ilmoittaudu 29.6. mennessä.

OK kouluttaa yhdistystoimijoita
OK-opintokeskus tarjoaa syksyllä koulutusta yhdistyksissä ja järjestöissä toimiville. Koulutusta on saatavana muun muassa kampanjoinnista, arkistoinnista ja sosiaalisesta mediasta. Lue lisää.

TULOSSA SYKSYLLÄ

Nuorten leiri
Yleisön pyynnöstä 12–17 -vuotiaiden tanhuvapaa leiri tulee taas! 7.–8.9. kokoonnutaan Haminan Kannusjärvelle tekemään yhdessä, syömään, uimaan ja solmimaan uusia ystävyyssuhteita. Kaikki mukaan!

Syyspäivät 13.–14.10.
Yhdessä osakuntien kanssa järjestettävässä tapahtumassa lyödään yhteen syyspäiväperinteet kyykkineen ja reipas osakuntakulttuuri. Tule katsomaan Helsingin Karjalatalolle 13.–14.10., mitä siitä syntyy! Lauantai käynnistyy koulutuksellisella osuudella eli luottamushenkilöpäivillä, jonne toivotaan osallistujia mahdollisimman monesta jäsenseurasta. Koulutusosion jälkeen siirrytään rennompaan tunnelmaan viettämään Syyspäiviä.Kansallispukujen tuuletus
Kuopion Tanhuujat täyttää 50 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi on luvassa monipuolista ohjelmaa. Kansallispukujen tuuletus ja eväsretki on tulossa sunnuntaina 5.8. Lue tästä juhlavuoden ohjelma.Valokuvakilpailu
Kansallispukufoorumilla julkaistaan ensi joulukuussa kansallispukuisten poikien joulukalenteri. Kalenteriin etsitään kuvia valokuvakilpailulla. Voittaja saa 250 €, toiseksi tullut 70 € ja kolmas 50 €. Kilpailuaika päättyy 31.10. Lue tästä kisan ohjeet.Tilauskurssit
Nuorisoliiton kautta voi tilata erilaisia kursseja omalle paikkakunnalle. Tilattavissa on esimerkiksi paljon kiitosta saanut fantasiakirjoittamiskurssi Kadonneen Kalevalan valloittajat. Kun osallistujia on yli 10, kurssin kustannuksiin on mahdollista saada rahallista tukea OK-opintokeskukselta. Kysy lisää liiton toimistolta!
Karjalainen Nuorisoliitto ry Käpylänkuja 1, 00610 Helsinki. www.karjalainennuorisoliitto.fi. toimisto@karjalainennuorisoliitto.fi