Lokakuun uutiskirje

15.10.2014

Syysterveisiä Nuorisoliitosta

Historian ensimmäinen Suuri Karjalainen Karonkka -risteily oli menestys. Kiitos kaikille osallistujille, esiintyjille ja talkoolaisille! Ensi vuonna risteillään 10.11.10.2015. Päivämäärä kannattaa merkitä kalenteriin jo nyt.

Nyt on aika ilmoittautua mukaan Soja Murto-Hartikaisen ohjaamalle sielunlämmittäjä-kurssille. Kurssilla on tilaa muutamalle innokkaalle ompelijalle!

Muistathan, että pimeässä näkymiseen tarvitaan heijastinta. Karjalaisen Nuorisoliiton suosittuja käki-heijastimia on saatavana liiton toimistosta.

Tunnelmallista syksyä kaikille!

Hilu ja Leena
 

Vuosiohjelma 2015 tilattavissa

Vuoden 2015 tanhuohjelmisto "Pesä, juoksu ja meidän metsä" on valmistunut. Ohjelmassa on mm. räppiä, menuettia ja Ilona Korhosen säveltämä Metsän sävel. CD-levyn, nuotit ja ohjeet sisältävän paketin hinta on 22 €. Tilaa omasi liiton toimistosta: toimisto[at]karjalainennuorisoliitto.fi tai 045 673 3223.

Runokilpailu ratkesi

Nyt mie runolle rupean -runokilpailun voittajat julkistettiin Suuri Karjalainen Karonkka -risteilyllä. Nuorempien sarjassa voiton vei Inka Rauhala ja isompien sarjassa Anni Lipiäinen. Kunniamaininnat menivät Ulriikka Roihalle ja Meretta Söderlundille. Kilpailurunoista kootaan julkaisu, joka ilmestyy vuoden lopulla.

TULOSSA

Kansallispuvun juhlavuosi

Vuonna 2015 suomalainen kansallispuku täyttää 130 vuotta. Sen kunniaksi haastamme seurat miettimään tapoja, miten kansallispukuja voisi ensi vuonna tuoda esiin. Tekisittekö vaikkapa kansallispukuihin liittyvän esityksen tai tuunaisitteko pieniksi jääneistä kansallispuvuista makeat esiintymisasut? Lue tästä lisää projektista.
 

Sakonat -kansanmusiikkikurssi 31.10.–2.11.

Viikonloppukurssille ovat tervetulleita kaikenikäiset kansanmusiikista ja -tanssista kiinnostuneet, myös aloittelijat. Taitavat ja innostavat opettajat pitävät huolen, että jokainen saa soiton, laulun ja tanssin juonesta kiinnni. Uutuutena tänä vuonna on Antti Savilammen ohjaama kansantanssikurssi. Se on suunnattu aikuisille, jotka hallitsevat kansantanssin perusasiat. Paikka: Lönnrotin koulu, Lappeenranta.
Lue lisää.
 
Sielunlämmittäjää tekemään

Vielä mahtuu sielunlämmittäjäkurssille 7.–.9.11. Helsingin Karjalatalolla. Sielunlämmittäjä on sarafaani-  ja feresipukeutumiseen kuuluva liivimäinen vaatekappale. Se on valmistettu ylellisestä brokadista tai kultakirjotusta sametista ja koristeltu kultanauhoin. Kurssilla valmistetaan oma sielunlämmittäjä. Kouluttajana toimii tekstiili- ja vaatetusalan artesaani, kansallispuku- ja feresitaitaja Soja Murto-Hartikainen. Kurssia ennen on kaikille avoin luento aiheesta. Lue lisää.


 
Kuukauden runo

Karjalan tyttö (nykyään)

Mä tyttö Karjalan oon: tummahiuksinen, leiskuva luonteeltain.
Vaan jotkut asiat muuttunut o’: ei ennää ylpeit murteesta ol,
stadin slangiiha sit kaikki puhhuu?
Nykyäänn kaikil o’ oltav jotkut himskuti Aiphounit ja trendit puhelimen.
Enne ol’ nii, et ehk naapuritilal ol’ jonkimmoine luuri!
Ruokapuolki muuttunu ompi häpeällisest:
enne kunno aikkoon syöttiin kaalilaatikkoo, mannapuuro nurisemat.
Nykyöön siit tulis huudot ja hampaitte kiristykset.
Kunnon sapuska korvataa keinotekoisel moskal: japsien nuudeleil, ja jonkun suomalaisen pohatan purilaisel.
SIT PÄÄSTÄÄNKI KUNNOL ASIOON, NIMITTÄIN PUKEUTUMISEEN!
Onks nykyaja vanhemmat hulluit, sokkeit? Eiks hyö nää lapsiensa pukeutumistyylii?
Varsinki tyttölöil; ai, ai, ai… Kesäl vois laittoo T-paidan ja hammeen,
mut ei ei, vaan minishortsit joist kaik näkkyy ja lyhykäist toppii.
Tiiäkste mitä? Enne muinoin et ois noi miest saanu,
oisit kevytkenkäisen tuomittu.
Mut nykyöön oot niin hieno ku ol voi, voi voi voi…
Voe et, samon mie. Kiitos ja aamen.

Inka Rauhala
Karjalainen Nuorisoliitto ry Käpylänkuja 1, 00610 Helsinki. www.karjalainennuorisoliitto.fi. toimisto@karjalainennuorisoliitto.fi