Copy
In juni beslist de woningbouwvereniging of Strowijk Nijmegen in zijn huidige vorm door gaat. Spannend!

Deze zomer nog definitief besluit over Strowijk Nijmegen

Het wordt een spannende zomer voor de toekomstige bewoners van Strowijk Nijmegen. Woningbouwcorporatie Talis is onverminderd enthousiast over het bouwen van een ecowijk in Nijmegen-Lent. In juni beslist zij of het project financieel haalbaar is. Aan die haalbaarheid wordt nu hard gewerkt. Begrotingen uitpluizen, offertes aanvragen, overleggen, lobbyen, schrijven, uitleggen, vergaderen: gek worden we er van! Maar leuk is het ook, vooral als het uiteindelijk gaat lukken :).
 
Om anderen de kans te geven een steentje (baaltje) bij te dragen heeft Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Nijmegen (Iewan) de actie Adopteer een Strobaal opgezet (zie onder) en probeert het daarnaast met een aantal partners zakelijke sponsors te vinden onder de projectnaam Ecologisch Wonen Vossenpels. Wie nog bedrijven kent die financieel of in natura (bouwmaterialen!) willen bijdragen, laat het ons weten.
 
Daarnaast vraagt Talis diverse subsidies aan. De gemeente heeft al toegezegd en dankzij de inspanningen van wethouder Jan van de Meer kunnen we samen met Meergeneratie Wonen Nijmegen toch nog meedingen naar een subsidie van de provincie. 
 
Ja, wij dachten dat strobouw goedkoop was en dat denken we nog steeds, maar andere duurzame technieken zijn prijzig, het is een groot gebouw, door de crisis is er minder geld om te investeren en de grond is duur. Maar goed, Strowijk Nijmegen gaat er komen!
 

Adopteer een strobaal

Een halve, een hele of een heleboel strobalen adopteren kan het verschil maken: wel of geen helofytenfilter om het afvalwater te zuiveren, betonnen vloeren of vloeren van verantwoord gekapt hout, een gasketel of pellet-kachel, etc. Op dit ogenblik zijn er al 130 strobalen geadopteerd! Adopteer mee via adopteereenstrobaal.nl

Zo komt Iewan er uit te zien

Terwijl Iewan druk bezig is de financiering rond te krijgen, heeft architect Michel Post in overleg met aannemer Vastbouw een voorlopig ontwerp gemaakt. Na tien versies en een hoop gegum en geteken, is hier dit ontwerp uitgekomen.
 
Compact, zoals we graag wilden (want dat is ecologisch), maar toch mooi en speels. Met een facade van hout en leem en grote goed isolerende ramen op het zuiden. Bewoners kunnen elkaar ontmoeten in de overdekte wintertuin en op het dakterras. In het clubhuis komt de Voedselcooperatie, het klushok en werkplaatsen die herrie maken. En natuurlijk een vergader/feestruimte voor bewoners en mensen uit de buurt.
 
Verspreid over het gebouw zijn ateliers die ook verhuurd worden aan niet-bewoners. Rondom de tuin komt vooral veel plaats voor fietsen en weinig ruimte voor auto's. Hoe de tuin er uit gaat zien, staat nog open. 

Nieuwe bewoners

In een project met een zo lange aanloop als die van Strowijk Nijmegen, is het onvermijdelijk dat de groep onderweg van samenstelling verandert. Jammer natuurlijk van die fijne mensen die iets anders gaan doen, maar er komen gelukkig ook weer leuke mensen bij! Hou de uitnodiging voor informatiedag in de gaten als je het gevoel hebt dat je een potentiële bewoner bent. Na een infodag kun je je aanmelden voor de bewonersklapper. 

Nieuwe bewonertjes

Een bescheiden geboortegolf is momenteel gaande binnen Iewan gelederen: Myra, Ilse en Vera hebben juist of bijna een teerling op aarde gebracht. Van harte! Misschien nog geen hard wetenschappelijk gegeven, maar duidelijk is het al wel: ecologisch/gemeenschappelijk (willen) wonen is dé oplossing voor de vergrijzing. 

Straatnamen

Karl Marx, Von Goethe, Immanuel Kant en Rosa Luxemburg. De gemeente Nijmegen heeft bekendgemaakt dat de straten in de Vossenpels de namen van Duitse filosofen zullen dragen. Iewanners wonen straks in de Duitslandstraat of de Karl Marxstraat (yeah!). Het Meergeneratie woonproject (MWN) komt aan de Rosa Luxemburgstraat. De buurten er omheen dragen de namen van onder meer Belgische stripfiguren, Italiaanse kunstenaars en Deense sprookjesfiguren (ook leuk!).

Iewan in het nieuws

Gelderlander
De gemeente Nijmegen heeft besloten om de woonprojecten van Iewan en MWN financieel te ondersteunen. Lees het artikel dat begin april in De Gelderlander verscheen.
 
RTV Nijmegen
Bekijk het interview dat RTV Nijmegen hield met enkele van de toekomstige bewoners van Strowijk Nijmegen. 
 
Genoeg Magazine
Genoeg Magazine schreef een artikeltje over Adopteer een Strobaal.