Copy
Bouw Iewan van start!
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk de online versie!
Nieuwsbrief maart 2014

Bouw Iewan van start!

Het is ons gelukt! Iewan (Strowijk Nijmegen) gaat definitief gerealiseerd worden! Op 17 maart zal de eerste paal al in de grond geslagen gaan worden. Dit voelt natuurlijk als een mijlpaal. Een moment waar wij lang naar uitgekeken hebben.

Vanaf half juni zullen zowel Iewan-bewoners als vele andere vrijwilligers zelf actief bij de bouw betrokken zijn door het plaatsen van strobalen en het met leem afwerken van de muren. In deze nieuwsbrief kun je lezen hoe je mee kunt helpen.

Het is dus allemaal heel snel gegaan de afgelopen maanden. In december hebben alle partijen het definitieve jawoord gegeven. De zogenoemde realisatie-overeenkomst is ondertekend. Tegelijkertijd kwam ook het goede nieuws dat de Provinciale Staten Gelderland subsidie aan onze ecologische wijk heeft toegekend. Dat was reden genoeg voor een officieel maar sfeervol feestje op de bouwlocatie, met vuurkorven en glühwein voor de warmte en strobalen als toepasselijke versiering.

(Foto's van William Moore Fotografie)

 

Meebouwen

Het mooie van stro- en leembouw is dat het eenvoudig te leren is. Eén van onze grotere idealen is dan ook dat we willen dat steeds meer mensen deze techniek leren en dat huizen bouwen weer iets wordt van mensen zelf. Het zou toch mooi zijn als er overal strowijken ontstaan!

Heb je zin om mee te bouwen? Wil je leren bouwen met stro en leem?

Van juni 2014 tot en met december 2014 kun je meebouwen of een handje helpen door te koken of op kinderen te passen. We werken van woensdag t/m zondag. Het gebouw is niet alleen maar voor de bewoners zelf; we bouwen ook een gemeenschapsgebouw waar we van alles kunnen gaan organiseren. Een mooie kans iets over stro- en leembouw te leren en ervaring op te doen.

Alvast aanmelden? Dat kan: meebouwen@strobouwnijmegen.nl

Tijdens de bouw organiseert Iewan workshops in strobouw en leemstuc. Zo kun je de techniek leren en gelijk toepassen. De workshops zijn gratis, maar als tegenprestatie vragen we je een week mee te helpen. Hieronder staan de data van deze workshops.

5 juli: Strobouw
6 juli: Leemstuc

9 augustus: Strobouw
10 augustus: Leemstuc

6 september: Leemstuc
7 september: Leemstuc

Inhoud / omschrijving:

Strobouw: Kennismaking met het materiaal, toepassing als bouwmateriaal, algemene strobouwtechnieken, houtskeletbouw met strovulling zoals bij Iewan, aandachtpunten voor verwerking.

Leemstuc: Kennismaking met leem, samenstelling en eigenschappen, eigen mengsel samenstellen of ready mix gebruiken, hechting op ondergrond, methodes van aanbrengen, gereedschappen, verschillende lagen, afwerkingsmogelijkheden.


Infodag Iewan op 23 maart

Tijdens de komende informatiebijeenkomst op zondag 23 maart geeft Iewan informatie over de bouwplannen, de werkzaamheden en de periode dat er met stro en leem gewerkt gaat worden. Uiteraard kunnen bezoekers zich bij Iewan inschrijven als kandidaat-bewoner, en wie gewoon interesse in het project heeft is evengoed van harte welkom.

De opzet van de bijeenkomst bestaat uit een inlooptijd waarin kennis kan worden gemaakt met leden van Iewan, gevolgd door een presentatie van het project, wetenswaardigheden rond strobouw en een afsluiting met koffie, thee en taart.

Infodag Iewan:
Zondag 23 maart 2014

Van 14.00 uur tot 16.00 uur
De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen

Nieuw logo

Met trots presenteert Iewan haar nieuwe logo aan jullie! Het logo is ontworpen door twee toekomstige bewoners. Het rode huis staat voor een sociale kern, de groene tekst voor het duurzaamheidsideaal. Het vrolijke raampje staat voor de gemeenschappelijkheid en openheid naar buiten. En het gele stro kan natuurlijk niet in het logo van Strowijk Nijmegen ontbreken. De speelse vorm en het eigenwijze lettertype zijn een knipoog naar ons als groep, het verraadt onze open, eigenwijze en humoristische aard.

Verslag Infodag januari

Begin januari organiseerde Iewan een Infodag voor geïnteresseerden in het project en voor mogelijk nieuwe, toekomstige bewoners. Het was een groot succes, meer dan 70 mensen kwamen erop af. Nog voor we begonnen waren was de zelfgebakken cake tot de laatste kruimel verorberd. De inschrijvingen stromen binnen en er is een groeiende lijst met mensen die willen helpen met bouwen.

Openbaar groen

In de wijk zal Iewan samen met buurproject MWN (Meergeneratie Wonen Nijmegen) het openbaar groen gaan beheren. We oriënteren ons op eetbare landschappen en voedselbossen. Natuurlijk zullen we niet alles opeten, er blijft genoeg natuur over voor de dieren om zich in te nestelen.

Consensus

Overleg tussen de bewoners van Iewan gebeurt volgens het consensusmodel. Althans, dat willen we en proberen we zo goed als we kunnen. We leren nog steeds bij over hoe we met zo'n grote groep mensen tot beslissingen kunnen komen waar iedereen achter staat. Op de laatste algemene ledenvergadering hadden we een consensusspecialist uitgenodigd om voor ons de training Dynamische consensus besluitvorming te verzorgen.
 

Waarom besluitvorming via consensus in plaats van via 'de meeste stemmen gelden'? Voornamelijk om de minderheid in een discussie de ruimte te geven om redenen en argumenten te ventileren. Deze worden meegenomen in het besluitvormingsproces door bijvoorbeeld voorstellen hierop aan te passen. Op deze manier is ieders inbreng even belangrijk en creëren we meer draagvlak voor de uitvoering van de plannen.


 
Share
Tweet
+1
Forward to Friend
Copyright © 2014 Iewan, Alle rechten voorbehouden.


Uitschrijven    Gegevens aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp