Bibnet helpt lokale bibliotheken om hun digitale publiek te bereiken en digitaal te bedienen. 


E-BOEKEN IN DE BIB 
04/22/2014

Omdat je je inschreef op de e-boekennieuwsbrief van Bibnet, brengen we je graag op de hoogte van de ontwikkelingen van het project 'E-boeken in de Bib'. 
 

E-boeken op 6 mei enkel voor Android

 

Apple weigert tweede maal 


Deze week heeft het review-team van Apple de leesapplicatie voor de tweede keer geweigerd. Ook in de aangepaste versie (waarbij de lener het leentegoed via de Mijn Bibliotheek-website invoert) beschouwt Apple het lenen als een soort kopen of huren en daar maakt Apple bezwaar tegen.

Omdat de lees-app volgens ons niet in strijd is met de gebruiksvoorwaarden van Apple gaan we in beroep tegen deze laatste weigering. Daarin argumenteren we dat lenen niet gelijkstaat aan kopen of huren. Wat wij voorzien is een niet-commerciële openbare dienst ingericht door non-profit organisaties. Deze beoordeling kan opnieuw enkele weken duren.

We houden er echter ook rekening mee dat Apple ook dit beroep verwerpt en daarom werken we in parallel aan een alternatief scenario.  Hierin zullen de Ipad-gebruikers de e-boeken kiezen op een website en de app is er dan enkel om de gekozen boeken offline te lezen
Deze aanpassing zal enkele weken extra werk vragen. Het betekent ook dat de gebruiksscenario’s voor Apple- en Android-gebruikers uit elkaar gaan.  Dit zal ook zijn effect hebben op het instructie- en promotiemateriaal. 

Beide scenario’s betekenen een bijkomende vertraging met als direct gevolg dat de app voor iOS zeker niet klaar is voor de lancering van E-boeken in de Bib op 6 mei.


Lancering met Android op 6 mei


We behouden de lanceringsdatum voor ‘E-boeken in de Bib’ op dinsdag 6 mei

Omdat de timing voor Apple onzeker is, heeft verder uitstel geen zin. De Android-app ondervindt geen hinder van de problemen met Apple. De testapplicatie voor Android is zoals gepland beschikbaar op 28 april. Op dat moment is ook een update van de handleiding beschikbaar op de Bibnet-website.

We beseffen dat deze wijzigingen ingrijpende gevolgen hebben voor jullie planning. We doen er alles aan om de impact zoveel mogelijk te beperken.
 

Wat betekent dit voor jouw bibliotheek?

  • De lancering blijft op dinsdag 6 mei. We starten met het lenen en lezen met de Android-app en het intra muros lezen via de website.
  • Het instructiemateriaal krijgt een update tegen 28 april.
  • De promotieflyer (A5) in beide versies blijven geldig maar de instructies gelden enkel voor Android. We voorzien ook een flyer met alleen de instructies voor Android.
  • De e-boekenkaart is geüpdatet met enkel de informatie voor Android-gebruikers. E-boekenkaarten die al geprint zijn, blijven geldig, maar de instructies gelden enkel voor Android.

E-boeken

Met E-boeken in de Bib kunnen bibliotheken tussen 6 mei 2014 en 5 mei 2015 e-boeken lenen aan hun gebruikers. Met E-boeken in de Bib wil de Vlaamse overheid Nederlandstalige e-boeken (fictie en non-fictie) breed toegankelijk te maken voor de Vlaamse lezers. Het project wordt binnen Bibnet geleid door Abel Ruiz-Vazquez en Johan Delauré. 

Meer informatie op http://www.bibnet.be of neem contact op met Johan.delaure@bibnet.be.
Alle rechten voorbehouden 
BIBNET
Priemstraat 51
1000 Brussel
info@bibnet.be