Vi vann! Gullspiran till BUFF!


På Guldbaggegalan 22 januari fick vår festivalchef Julia Jarl och programchef Daniel Lundquist kliva upp Cirkus scen och ta emot hederspriset Gullspiran för BUFF:s insatser inom barn- och ungdomsfilm. Gullspiran är inte en kungaspira i guld utan familjens get i klassiska barnfilmen Barnen på Frostmofjället. Gullspiran har nu sin plats på BUFF:s kontor i Malmö, jämte Guldbaggen BUFF fick 1993 för "Kreativa insatser och arbetet att sprida kvalitetsfilm till barn och unga".

I motiveringen till Gullspiran 2018 låter det bland annat så här:
 
"Genom filmvisningar och seminarium har de synliggjort vikten av kvalitetsfilm och tydligt visat vilken betydelse filmens kraft kan ha för barn och ungdomar."

Läs mer här. 

Ledare
Barn förstår mer än du tror

 

I BUFF:s arbete med att sprida filmupplevelser till barn och unga stöter vi återkommande på vuxna som hävdar att somliga filmer inte kan visas för barn. Eftersom barnen skulle ha svårt att förstå. Som om det skulle vara dåligt eller rentav skadligt att inte förstå allt.


Ibland handlar det om att barn inte klarar av att läsa textremsan, som är på svenska eller engelska. Men då glömmer man att film är ett visuellt medium. Även om man inte hinner läsa all text kan man ha stor behållning och begripa mycket av innehållet. Vi har alla hört uttrycket “en bild säger mer än tusen ord”. Hur många ord säger inte då rörliga bilder? Mer än en miljon ord?

I andra fall handlar det om filmers innehåll. Visst ska vi vara rädda om våra barn. Visst ska vi skydda dem från hemskheter. Men att utsättas för saker vi inte förstår är i sig inget negativt. Tvärtom är det en självklar del av livet. Det är i mötet med nya företeelser och uttryck vi lär oss saker och utvecklas som individer.

Film är en konstform och precis som i all konst måste det finnas utrymme för tolkningar, diskussioner och funderingar kring vad olika saker betyder. En självklarhet om vi besöker en konstutställning, ser en dansföreställning eller analyserar en låttext. Men det verkar, i det allmänna medvetandet, inte vara lika självklart när vi diskuterar ungas möten med filmkonsten.

När Suzanne Osten avslutade sitt uppdrag som barnfilmsambassadör sammanfattade hon sina intryck i sin blogg. Hon skrev bland annat: “En av mina upptäckter är tyvärr att det förakt jag själv mött för teater för barn är ännu större på barnfilmsområdet. Medan barn äter, läser, tänker och skriver film. Film är det nya språket och barn läser det bättre än vi, deras lärare.”

Barn förstår mycket mer än vi tror. Det är vårt ansvar att utmana och stimulera dem med en mångfald av filmupplevelser som berör livets alla roliga, sorgliga och svåra händelser. I mötet med ett brett filmutbud - filmer som tar dem på allvar - lär de sig handskas med livet och växa som människor.

/Daniel Lundquist, programchef

Premiärfilm BUFF 2018: Los Bando

Programmet för årets festival är klart och släpps 5 februari, men redan nu kan vi berätta att norska filmn Los Bando kommer att få sin Sverige-premiär på BUFF:s invigning 19 mars. I denna feelgood-komedi följer vi rockbandet Los Bando Immortale. Med gasen i botten och rallyföraren Martin bakom ratten ger de sig ut på en hisnande färd genom Norge. 

Läs mer här. 
 

Och årets tema är... Förebilder

En av BUFF:s viktigaste uppgifter är att erbjuda en mångfald, att bredda filmutbudet och visa upp flera olika perspektiv. Vi vill att så många som möjligt ska kunna spegla sig i våra filmer och hitta nya förebilder. I år har just det senare känts viktigare än någonsin, och vi har därför valt att göra Förebilder till tema för BUFF 2018. 

Läs mer här

Nya ansikten på BUFF

Ju närmre vi kommer festivalen i mars, desto fler blir vi på kontoret. Som tur är har vi både hjärterum och stjärterum. Senast in är Miranda Söderström Moeschlin, gästkoordinator, och Christina Tsiobanelis, som kommer att projektleda Buffilusk när Lina Linde går på föräldraledighet. (Och javisst: det är samma Christina Tsiobanelis som härom veckan tog hem en Guldbagge för bästa dokumentär med Silvana - vägg mig när ni vaknat)

Läs mer här.

BLI MEDLEM I BUFF

Du är väl medlem i BUFF? Om inte - bli det nu och var med och stöd vårt viktiga arbete med bra film för en ung publik. Det är enkelt, bara klicka här!
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Website
Website
Email
Email
Copyright © 2017 BUFF International Film Festival, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list


This email was sent to <<E-Mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Buff Filmfestival · Besöksadress: Stora Varvsgatan 6 A, 211 19 Malmö · Malmö 211 19 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp