BUFF MALMÖ 2018

19-24 mars

Foto: stillbild från Ugglor och möss

BUFF blir filmdistributör

Med start i höst kommer BUFF att börja distribuera film. De första titlarna är nederländska barnfilmen Ugglor och möss i regi av Simone van Dusseldorp och ungdomsfilmen Fidan & Salih från Turkiet regisserad av Çagil Nurhak Aydogdu. Filmerna får premiär 25/11 respektive 8/12 och kommer att vara tillgängliga både för öppna visningar och skolbio.
 
– Av alla fantastiska filmer som visas på BUFF är det endast några få som får svensk distribution. Vi tycker att det är på tok för få filmer som görs tillgängliga så att barn och ungdomar runt om i Sverige får möjlighet att se dem, säger BUFF:s festivalchef Julia Jarl.
 
– Det är ont om filmer som berättas ur ett ungt perspektiv och tar sin målgrupp på allvar. Genom vår filmdistribution vill vi ge barn och unga tillgång till en större mångfald av berättelser och karaktärer samt bidra till ett mer jämställt och mångfacetterat utbud av film på repertoaren, säger BUFF:s programchef Daniel Lundquist.
 
Läs mer om filmerna här och här!

Programmet för BUFF 2018 på gång

Arbetet med att sätta ihop världens bästa filmprogram för den 34:e upplagan av BUFF, 19 – 24 mars 2018, är i full gång. Två grupper jobbar för fullt med att se totalt närmare 1 000 filmer: långfilmsgruppen och kortfilmsgruppen.

För att komma med på programmet ska en rad kriterier uppfyllas: BUFF:s filmer ska beröra och ta upp viktiga frågor ur barn och ungas perspektiv, festivalens program ska komplettera biografernas utbud, bestå av en bra mix av lättsamt och tungt, roligt och sorgligt, fantasi och realism. Filmerna får ddessutom gärna vara normbrytande och öppna för ökad tolerans. Bra, värdefulla filmer, helt enkelt.
 
Hur går det med programmet då? Vi kikar in hos långfilmsgruppen.

– Vi har redan sett flera riktigt bra filmer som vi vill gå vidare med, meddelar Torun Slettan och programchef Daniel Lundquist.

Ulla Winberg

Ulla Winberg (foto: Petra Rundqvist)

BUFF i Sverige: Ystad
 

I Ystad väckte BUFF:s egendistribuerade filmer Ugglor & Möss och Fidan & Salih känslor. Ulla Winberg på biograf Scala berättar om hur tuffa niondeklassare tystnar och om hur en igelkott gjorde henne till idol.
 

– BUFF är det mest fantastiska jag är med om, säger Ulla. Det är faktiskt helt otroligt, jag får träffa allt från riktigt små barn till stora tuffa nior. När niorna kommer tänker jag - hur ska det här gå? De stormar in, de ser mig knappt, , sen börjar filmen och det blir alldeles tyst. När de går ut ser de mig - och kommer fram och säger tack så mycket. Jag älskar BUFF!
 
– Och de små barnen är så goa och lyckliga de skrattar och fnittrar. Jag har en ny granne som var här, han kom sen och sa att - det visste inte jag att du fanns där! Och att vi tyckte om igelkottar båda två! Nu är jag hans idol - över en så enkel sak som en igelkotte, skrattar Ulla som hoppas att BUFF återkommer även nästa år.

– Det här är så viktigt, de här filmerna visar att man kan vara annorlunda och man duger i alla fall, det är ”riktiga” filmer och de har gett mig och ungdomarna väldigt mycket.

Ulla Winberg arbetar på Scala, Sveriges äldsta biograf och plats för BUFF:s visningar i Ystad. 

Invigningen i Dalarna. Foto: Måns Leonartsson

BUFF i Sverige: Dalarna

BUFF i Sverige i Dalarna går under namnet Filmfestival för stora och små. Precis som överallt där BUFF i Sverige genomförs blir festivalen en viktig mötesplats och inspirationskälla för besökare och medverkande.
 
Se flera bilder här!
 

BUFF:s medarbetare Måns Leonardsson var på plats under invigningshelgen.

Efter tågförseningar kom jag till Mora på torsdagskvällen, precis lagom för att vara med på avrundningen av dagens filmworkshop på Kulturhuset Miranda. Filmpedagogen och filmaren Niklas Nieminen ledde ett glatt gäng ungdomar som på bara tre timmar snickrade ihop kortfilm från scratch. Stämningen var på topp över kvällens resultat. Flera av deltagarna har deltagit i filmkurser på kulturskolan förut och var ivriga att få klippa klart sina filmer senare i veckan.
 
Arrangör för Filmfestival för stora och små I Mora är Britt-Marie Jansson Meyer, en sann eldsjäl för kulturskolan Miranda. I två år har hon skapat en oerhört innehållsrik filmfestival i Mora. Och visst märker man att det är filmfestival i stan. Affischer och banderoller smyckar gatorna och filmer visas både på Sagabiografen och Moras gymnasieskola.
 
Jag hade turen att få vara med på festivalinvigning i både Älvdalen och Mora. Båda tillställningarna går i musikens tecken. Den otroligt vackra biografen Älvdalen, ryktet säger att den är Sveriges näst äldsta biograf med sina över 100 år, fylls av vacker violinmusik innan kvällens visning av Heartstrings. Heartstrings, som för övrigt fick omdömet "den bästa film jag någonsin sett" av en elev i Mora. På invigningen i Mora uppträder kulturskolans samlade fiolelever i Sagabiografen till stående ovationer.
 
Arrangörerna i Dalarna: Britt-Marie Jansson Meyer, Kristina Klockar och Gun-Britt Hurtig berättar alla entusiastiskt om filmens möte med publiken. Om uppskattade visningar, diskussioner och samtal efter filmerna, och vikten av att visa något som annars inte letar sig till biograferna i Sverige. 

 
 

Filmanmälan är öppen
Läs mer

 
Anmäl din film
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Website
Website
Email
Email
Copyright © 2017 BUFF International Film Festival, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list


This email was sent to <<E-Mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Buff Filmfestival · Besöksadress: Stora Varvsgatan 6 A, 211 19 Malmö · Malmö 211 19 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp