18-24 mars 2018

Malmö 2017-12-11
 

Ledare: Väck mig när ni vaknat 

Filmbranschen har stått i fokus för #metoo. Det började med #tystnadtagning, så sent som förra veckan samlades de som jobbar bakom kameran i #metoobackstage. 

Berättelserna får det att vända sig i magen på en. Samtidigt finns det en pirrig känsla av att vi bevittnar något stort. Det finns numera ett före, och ett efter, #metoo. 

Tillsammans måste vi nu se till att det blir en långsiktig rörelse mot en bättre och mer jämställd värld för oss alla. 

När vi läser tjejers och kvinnors berättelser ser vi att trakasserierna startar tidigt, för många redan i skolan. Samtidigt vet vi att tv-serier och filmer som riktar sig till ungdomar ofta visar sex i närmast våldtäktsliknande scener. Populära serier som Game of Thrones och high school-filmer på temat ”töntiga killar ska supa ner snygga tjejer för att få ligga med dem” är fortfarande populära. 

Nu, äntligen, är en förändring på väg och skrattet fastnar i halsen. Vi har förstått något viktigt och det finns ingen återvändo.

Film är ett konstuttryck som når många och som har en stark påverkan. Därför är det viktigt att vara medveten om att alla filmval en festival, distributör eller biografägare gör talar om för oss vilka perspektiv på världen som är viktiga. Denna makt innebär ett stort ansvar. Och vi kan faktiskt ge en bredare bild av hur samhället ser ut genom att visa olika perspektiv, om vi vill. Och vågar.

De senaste fyra åren har BUFF:s filmprogram varit helt jämställt med lika många kvinnliga som manliga regissörer. Många av filmerna vi visar tar upp ungas utsatthet inför övergrepp och en vuxenvärld som sviker. Andra filmer handlar om ungas viktiga identitetsskapande och ofta om sexualitet och sexuellt uppvaknande. 

Vi vet att gemensamma filmupplevelser kan få familjer, kompisgäng och skolklasser att börja prata om det som kanske kan kännas obekvämt. Genom att utgå från filmens berättelser och karaktärer slipper vi vara de som själva berättar. 

Vår uppmaning till alla som jobbar med visning av film är att ha ett helt jämställt filmprogram. Våga säga nej till heta blockbusters och hyllade arthousefilmer med sunkig syn på män och kvinnor, manligt och kvinnligt. 

Det är ett hårt arbete men det har aldrig varit viktigare än just nu. 

Julia Jarl, festivalchef

 

Postkodstiftelsen stödjer Buffilusk

 
BUFF:s digitala plattform Buffilusk ger barn som är inlagda på sjukhus möjlighet att se samma BUFF-filmer som barn som kommer till festivalen. Nu går Postkodstiftelsen in med stöd för att utveckla projektet. Tack vare detta kommer nu ännu fler barn att kunna "besöka" BUFF via den digitala plattformen och se dryga 40 filmer! Läs mer här. 

Först ut på BUFF 2018

Kortfilmen Push it av Julia Thelin är första spikade film för visning på BUFF 2018! Detta efter att ha fått BUFF:s pris på Novemberfestivalen i Trollhättan. Filmen utspelar sig i en gympasal och så här säger regissören själv inför visningen på BUFF: ”Jag hoppas att de blir arga eller glada eller får utlopp för nån sorts frustration över alla små saker som kan hända på gympalektioner i ett vanligt högstadium!”

Läs mer här. 

BUFF i jury i Indien

I Hyderabad, Indiens fjärde största stad, arrangeras internationella filmfestivalen Golden Elephant vartannat år.
I år var BUFF:s programchef Daniel Lundquist var på plats och ingick i juryn för bästa internationella animerade långfilm. 
Vann gjorde Fantompojken (2015).
En film som sticker ut genom sin originalitet både vad gäller estetiskt uttryck och berättande, menar Daniel.

 

Välbesökt galapremiär på Biograf Spegeln

BUFF:s två första egendistribuerade filmer, Ugglor & Möss och Fidan & Salih hade galapremiär på biograf Spegeln den 25 november. Bilder från premiären finns på vår Facebook-sida, rätt svar på tipsrundans frågor hittar du här

VAD TYCKER DU?

Tack för att du läser vårt nyhetsbrev.
Vi vill gärna veta vad du tycker, och har sammanställt en kort enkät
som du enkelt besvarar via länken nedan, helt anonymt.
Stort tack på förhand för att du hjälper oss att bli ännu bättre!

Till enkäten.

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Website
Website
Email
Email
Copyright © 2017 BUFF International Film Festival, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list


This email was sent to <<E-Mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Buff Filmfestival · Besöksadress: Stora Varvsgatan 6 A, 211 19 Malmö · Malmö 211 19 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp