Copy

FINTECH HÍRLEVÉL

2021. április 27.

7,6 millió dollár 24x24 pixelért

Egyesek szerint őrült dolog, mások úgy veszik, mint a cukrot. A szemünk előtt zajlik már egy ideje az NFT őrület, nem, hogy nem akar alábbhagyni, de egyelőre csak növekszik a nem helyettesíthető tokenek iránti kereslet. Kezdjünk el mi is 15 másodperces kosárlabdás videókat venni több tízezer dollárért vagy legyünk virtuális földtulajok?

2017-ben az Ethereum láncra „feltöltöttek” 10.000 különböző, 24x24-es képet, amelyekben van néhány közös vonás:

  • mindegyiken valamilyen punk fej látható,
  • mindegyiknek van valami saját vonása, stílusa
  • mindegyik mögé valamilyen sztorit is elképzelhetnénk,

de ami a legfontosabb, hogy mindegyikből csak egy van. Kész. Nincs több.
Az egyszerűség kedvéért az NFT-k olyan, blokkláncon tárolt egyedi, adatokkal reprezentált alkotások, amikből garantáltan csak egy van. Ezeket nem lehet feldarabolni és mindig csak egyvalakihez tartoznak.

Miután ezek a 8-bites alkotások megjelentek az Ethereum blokkláncon, bárki jelentkezhetett azért, hogy magáénak tudhassa a punkokat. Ez vezetett ahhoz, hogy ma már a legdrágább CryptoPunk több, mint 7,6 millió dollárért cserélt gazdát idén márciusban.

A 7804-es számú CrptoPunk. Forrás: Lavalabs.com

Aki követi az NFT-khez kapcsolódó híreket, az tudja, hogy ez a vételár ráadásul még csak nem is a legdrágább volt. Beeple „Everydays: The First 5000 Days” című kollekcióját a Christie’s árverésén közel 70 millió dollárért vásárolták meg.

Beeple „Everydays: The First 5000 Days”. Forrás: Christie’s

Hová tart ez az egész?

A Nonfungible.org által jegyzett NFT platformok közül az első 10 legnagyobb forgalmat lebonyolító oldalon ezidáig már több, mint 600 millió dollárnyi adás-vétel történt összesen az oldalak indulásai óta.

Az biztos, hogy az NFT-k körüli felhajtás az utóbbi időben jutott el a nagyközönséghez és pont amiatt is gondolják sokan azt, hogy most érdemes beszállni bármelyik projektbe is. Aki hosszú távon gondolkozik, az elkezdheti felhalmozni azokat az egyedi virtuális alkotásokat, amelyek 5-10 év múlva akár több millió dollárt is érhetnek majd. Igaz, egyes tokenekért már most is kifizetnek ilyen összegeket, de ahhoz, hogy elkezdjük saját NFT gyűjteményünket kialakítani, nem kell dollármilliomosnak lenni.

Az amerikai NBA virtuális kosaraskártyás NTF projektje az egyik legnépszerűbb mostanában. Aki szeretne 10-15 másodperces kosaras videókat gyűjteni, az megteheti az NBA Top Shot oldalán. Aki viszont inkább a Formula-1 rajongója, az sem marad NFT nélkül, az F1 DeltaTime oldalán indulhat a tokenek gyűjtése. Aki viszont inkább az igazán egyedi digitális műalkotásokra vágyik, zenét akar birtokolni, domain neveket szeretne gyűjteni vagy saját virtuális világát gazdagítaná új földrészekkel, azok figyelmébe ajánljuk a Nifty Gateway, a Rarible és az OpenSea oldalakat.

Hírek

Bemutatkozik az Apple Card Family szolgáltatás

Kép forrása

Az Apple bejelentette az Apple Card Family szolgáltatását, amely lehetővé teszi akár hat személy számára egy Apple hitelkártya használatát. Az applikációban a felhasználók nyomon követhetik a vásárlásokat, kezelhetik a kiadásokat és felelős hitelkártya használattal segíthetik egymást a hiteltörténet kialakításában egy közös családi csoportban.

A szolgáltatás kétféle módot kínál a számlák megosztására. Két Apple hitelkártyával rendelkező felhasználók kombinálhatják a fiókjaikat, akik egyenlő felelősséget vállalnak a számlák fizetésére, valamint további négy felhasználót adhatnak hozzá a csoporthoz. A másik lehetőség, amikor egy elsődleges kártyabirtokos felel kizárólag a számlafizetésért. Az Apple Card családi csoport minden tagja segíti egymást a hiteltörténet alakításával és pénzvisszatérítéshez jutnak a vásárlásaikkal.
Tovább a teljes hírre

A Revolut mégsem változtatja a magyarországi díjakat

A Revolut április végén értesítette a magyar ügyfeleit, hogy a korábbi tájékoztatással ellentétben, mégsem módosítja a bankautomaták használatáért és nemzetközi átutalásokért felszámított díjakat.

A Revolut februárban jelentette be, hogy április 23-tól limitálja az ingyenes készpénzfelvételek számát havi 5-re, ami fölött 2%-os díjat kell fizetnie az ügyfeleknek. A fintech cég meghatározott egy 75.000 forint feletti készpénzfelvétel meghaladása utáni 400 forint összegű minimális díjat, valamint a nemzetközi pénzátutalások után fizetendő összeget, az előfizetői csomag és tranzakciók számának függvényében. Az MNB március közepén tette közzé, hogy az életbe lépő módosítások sérthetik a hitelintézeti törvényt és felszólította a társaságot, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket a szabályok megsértésének megelőzésére.

Tovább a teljes hírre

A J.P. Morgan elindítja a blockchain alapú fizetési hálózatát

Kép forrása

A J.P. Morgan globális pénzügyi szolgáltató vállalat közzétette, hogy egy tajvani bankcsoporttal együttműködve teszteli a blockchain technológia használatát a globális pénzátutalások javítása érdekében.

A Confirm nevű új megoldás, egy globális számlainformáció-ellenőrző alkalmazás, amely lehetővé teszi a bankok számára a kedvezményezett számla adatainak megerősítését és a válaszok közvetlen, valós időben történő fogadását. Az információk érvényesítése után az utalás elküldhető a J.P. Morgan globális elszámolási rendszerén, a PayDirecten keresztül. A Confirm alkalmazása várhatóan segít mérsékelni az elutasított vagy visszaküldött tranzakciók számát, amelyek csökkentik a költségeket mind a küldő, mind a fogadó bankok számára.
Tovább a teljes hírre

60 millió dolláros finanszírozást kapott a Netstars

A Netstars, Japán legnagyobb QR-kódos fizetési kapujának szolgáltatója 60 millió dolláros finanszírozást kapott infrastrukturális fejlesztéshez és nemzetközi terjeszkedéshez.

A tokiói székhelyű Netstars a StarPay megoldást működteti, amely több fizetési szolgáltatót integrál egyetlen eszközbe vagy szoftveres platformba. A programot több, mint 280.000 kereskedő használja Japánban és 37 szolgáltatót egyesít a platform, köztük a PayPal, az AliPay és a WeChat Pay megoldásokat. A cég a finanszírozást további ügyfelek bevonzására is fordítja és kibővíti a StarPay-hálózatot, hogy több olyan üzletet is lefedjen, amely elfogadja a QR-kódos fizetést Japánban.

Tovább a teljes hírre

Kövess minket, hogy további tartalmainkról se maradj le:

Facebook oldalunk
LinkedIn oldalunk
Honlapunk

Megjelent a DJP Online hetilapja, a Digitális Krónika

Innovációk a nagyvilágból a digitális ökoszisztéma fejlesztésével összefüggésben.
Tovább a kiadványokhoz
Copyright © RowanHill Digital 2021.

E-mail elérhetőségünk:
fintech@rowanhilldigital.com
rhd@rowanhilldigital.com

Szeretné megváltoztatni a feliratkozását?
Ezeken a linkeken módosíthatja beállításait vagy leiratkozhat listánkról.