Copy

FINTECH HÍRLEVÉL

2020. október 13.

A Mastercard befektet a Marqeta-ba

"A Mastercard Marqeta-ba történő befektetése alátámasztja a modern kártyakibocsátás jelentőségét, és igazolja technológiánk erősségét. A Mastercard globális jelenléte és szakértelme felbecsülhetetlen partnerré teszi őket számunkra" – mondta el Jason Gardner, a Marqeta vezérigazgatója.

A Mastercard elsősorban a Marqeta nyílt API kártyakibocsátó platformjába fektetett be a meghosszabbított megállapodás részeként. A befolyt összegből globális terjeszkednének, kezdve az Ázsia és a Csendes-óceáni térséggel, nyílt hozzáférést tennének lehetővé új termékekhez, illetve további kártyaprogramokat indítanának.

Tovább a teljes hírre

A Visa kibővíti a B2B fizetések elfogadását a Stripe Connect segítségével

A már rég nem csak kártyakibocsátóként, de digitális fizetési technológia vállalatként is tevékenykedő Visa összefogott a Stripe-pal, hogy kiépítsenek az üzleti ügyfelek számára egy internetes gazdasági ökoszisztémát. új megoldásokat szolgáltatnának a vállalkozók és vállalkozások számára, hogy időben fizessenek és időben fizessék ki őket a rendszeren keresztül.

Ehhez a Visa Payables Automation platformot használják majd, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy már létező Visa kereskedelmi kártyájukat regisztrálják, és az adott kártyával fizessenek digitálisan. A platform ezáltal megoldást nyújt arra is, hogy olyan partnereknek is könnyen tudjanak fizetni, akik nem rendelkeznek virtuális Visa kártyával. A hagyományos banki infrastruktúrából, így könnyen átvezethetőek az ügyfelek a digitális gazdaságba.

Tovább a teljes hírre

Évi 500 millió dollárral csökkenti az ausztrál kereskedők tranzakciós díjait egy cég

A DataMesh Group Technology megoldása lényegesen csökkenti a költésegeket a fizetési terminálokon keresztül átfolyó tranzakciók esetén.  

Az ausztrál pénzügyi fizetési rendszerek és szoftverek szolgáltatója örömmel jelentette be, hogy egyedülálló megoldást fejlesztettek ki arra, hogy a legkisebb költségű, LCR technológiát automatikusan alkalmazzák az ausztrál betéti kártyás fizetési rendszerben. A rendszer képes arra, hogy megvizsgálja az alapértelmezett elszámolási hálózat helyett van-e alternatív, kedvezőbb elszámolási rendszer, és ha igen ezen vezeti keresztül a tranzakciót, ezzel jelentős költséget megtakarítva a kereskedői oldalon.

Tovább a teljes hírre

Mi történt mostanában a Revolut háza táján?

A Revolut folyamatosan fejleszt és fejlődik, az elmúlt hetekben is számos új megoldással jöttek ki. Szolgáltatási palettájukat már elég széles körben mozgatják, időközben elérték az 500.000 fős üzleti ügyfélbázist, költöztetniük kellett jónéhány ügyfelet. Nézzük mi történt velük mostanában:

🥇már olyan értékcikkket, mint az arany is könnyen lehet vásárolni a Revoluton keresztül,

✈️ a litvániai ügyfélbázisba helyezik át a korábban ír székhelyű ügyfeleket (köztük a magyar ügyfeleket is), erre a Brexit miatt volt szükség,

💳 egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az üzleti ügyfelekre, így már számukra is elérhetővé tették a metál prémium kártyákat,

💸 a digitális rezsi korszakában, a Revolut legújabb subscription tool-ja nyújt megoldást arra, hogy egy helyen kezelhetőek a visszatérő fizetések, mint mondjuk Spotify, Netflix előfizetések. Az előfizetéseket közvetlenül a Revolut appból is le lehet mondani ezentúl.

 
Tovább a Revolut blogjára

Utánajártunk mennyibe is kerülne a QR kódos fizetés

Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) bevezetésével nem csak a gyors, 7/24 megvalósuló átutalások kora jött el, hanem megannyi további újdonságé is. Ilyen például a fizetési kérelem, vagy a QR kódos fizetés. Egy korábbi esettanulmányunkban körbejártuk ezen szolgáltatásokat, most azonban a fogyasztók szemszögéből vizsgáltuk, mennyibe is kerülne a QR kódos fizetés.

Előfeltételek és viták

A QR kódos fizetés elterjedésének hazánkban két alapvető feltétele:

  • hogy egyrészt a bankok mobilbanki applikációi képesek legyenek a kódok olvasására, és az alapján tranzakció indításra, vagy harmadik feles szolgáltatók erre specializált alkalmazásokkal / funkciókkal jelenjenek meg, valamint
  • hogy a kereskedők is lehetővé tegyék fizikai és online boltjaikban ezt a fizetési módot.

 
Ebben az esetben a végösszeg kiegyenlítése azonnali átutalással történik. Ez a kereskedő számára kedvező, hiszen nincs költsége (mint például a kártyás fizetések esetén), továbbá a vásárlás értéke azonnal, digitálisan elérhetővé válik számára. A fogyasztó szemszögéből vizsgálva ezt a vásárlási folyamatot, több vita is kialakul a szakértők között. Egyrészt kérdéses, hogy a bankkártyás, egyszerű fizetéssel felveheti-e a versenyt a QR kódos, bonyolultabb folyamat, ügyfélélmény szempontjából. Másrészt, az átutalás ugyan költségmentes a kereskedő számára, azonban az utaló félnek, jelen esetben a fogyasztónak vannak költségei. Most ezeket a költségeket vizsgáljuk.

Meglepő díjak

Elemzésünkben három különböző profilú vásárló havi átlagos költéseit vettük figyelembe, és ezek költségeit hasonlítottuk össze hat különböző bank esetében (Budapest Bank, Erste Bank, K&H Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Takarékbank). Hogy minél átfogóbb képet kaphassunk, minden intézmény esetén három különböző számlacsomagot is vizsgáltunk.
Az első profilú vásárló összes költése 56 000 Ft, mely 13 vásárlásból adódik össze. Ennek költsége akár 8 619 Ft is lehet, amennyiben a fogyasztó az Erste Bank ügyfele és Szabadon Díjcsomaggal rendelkezik. A második legdrágább díjat a Budapest Bank Komfort számlával rendelkező ügyfeleinek kellene megfizetniük (5 824 Ft). Átlagosan a díj 1 500 és 3 000 Ft között alakul. Legjobban a K&H ügyfelei járnának, ahol mind a három vizsgált számlacsomag esetén az összes díj 1 000 Ft alá esik. Szintén kedvező költségekkel kalkulálhatnak az OTP Bank Smart számlacsomagját választók.
A második profilú vásárló a hónapban 22 alkalommal vásárolt, az összes, adott időszakra vonatkozó költése 146 600 Ft. Amennyiben mindent azonnali átutalással fizet, a díj elérheti akár a 14 586 Ft-ot is, például az Erste Bank ügyfelei esetében. A legolcsóbb díjat az OTP Bank Smart számlacsomagjával rendelkező vásárlók fizetik, 293 Ft-ot. A díjak átlagosan 1 200 és 6 000 Ft között alakulnak az általunk vizsgált bankok esetében.
A harmadik profilú vásárló összes költése 299 500 Ft, melyet 46 tranzakció során költött el a vevő. Ez a fogyasztó, amennyiben utalással rendezi a vásárlás végösszegét minden alkalommal, akár 30 498 Ft díjat is fizethet a költésein felül (az Erste Bank Szabadon Díjcsomag esetén). A vizsgált számlacsomagok közül a második legdrágább esetén is 20 770 Ft a díj (Budapest Bank Komfort díjcsomag). Az átlagos díjak 2 300 és 10 925 Ft között alakulnak a felvázolt költések esetén. Látható, hogy a középmezőnyben szereplő, kvázi átlagos költségek között is nagy a szórás.
 
Sok olvasóban felmerülhet, hogy számlacsomagjuk kondíciói közt 0 Ft-os utalási díj szerepel, így a fenti példák rájuk nem érvényesek. Érdemes azonban ennek is utánajárni, hiszen sok esetben ezt az aktív bankkártya használathoz kötik a pénzintézetek. Amennyiben az adott ügyfél áttér a QR kódos, azonnali utalással történő fizetésre, úgy lehetséges, hogy a kártyahasználathoz kötött feltételek nem teljesülnek, és extra költségek merülnek fel. Például az eddig kedvezményesen 0 Ft-os számlavezetésért ezután fizetni kell, ez bankonként változó, átlagosan 250 - 2 000 Ft közötti havidíjat jelent.

Összegzés

A fenti példák havi utalási költséggel számolnak, amelyek éves szinten akár többszázezer forint többletköltséget is jelenthetnek. Még a legkedvezőbb esetben is évi 15 - 20 000 Ft költséggel számolhatunk, szemben az átlagos 3 000 - 5 000 Ft-os éves bankkártya díjakkal. Ez jelentősen megkérdőjelezi, hogy a QR kódos fizetés lehet-e preferált fizetési mód a fogyasztók számára az elterjedt és megszokott Mastercard vagy Visa kártyákkal szemben.

Akkor mégis miért jó?

A díjak bizonyos esetekben meglepően magasak, felvetődik tehát a kérdés, hogy mégis miért jó a QR kódos fizetés? Azon kereskedők számára, akik eddig nem biztosították a bankkártyás fizetést, egy valós alternatíva lehet az elektronikus fizetések elérhetővé tételére, mely 2021. január 1-től kötelező minden online pénztárgéppel rendelkező üzlet számára. Ez egybecseng és segíti az MNB törekvéseit a készpénzhasználat visszaszorítására, az elektronikus fizetések ösztönzésére, illetve ezáltal a gazdaság fehérítésére is.
 
Két megoldás látszik a körvonalazódni. Az első nagyon távol áll a jelenlegi hazai fizetési szokásoktól és a szabályozási lehetőségektől is. A fogyasztók „problémájára”, a felmerülő költségre megoldást jelenthet, ha a termékeknek a különböző fizetési módok esetén különböző árat adnak meg a kereskedők. Ez azt jelentené, hogy átutalás esetén a legkedvezőbb az adott termék ára, hiszen ez a kereskedő számára díjmentes. A készpénzes fizetés esetén közepesen drága, ezzel kompenzálva a kereskedő kezelési költségét. Legdrágább pedig bankkártyás fizetés esetén lenne a termék, mivel a kereskedőnek a terminál és a jutalékok miatt ezen fizetési mód esetén jelennek meg a legmagasabb ráfordításai. Bár a megoldás futurisztikusnak hathat, de pár éve a QR kódos fizetések hazai megjelenése is távolinak tűnt.
 
Reálisabb megoldás, ha a bankok felülvizsgálják jelenlegi számlacsomagjaikat és olyan termékeket is kínálnak az ügyfeleiknek, amelyekkel valóban költségmentes a QR kódos fizetés is. Ez központilag is megvalósítható, amennyiben a szabályozó megállapít egy szabványosított hatósági limitet, illetve fontos befolyásoló tényező lehetne a tranzakciós illeték eltörlése is.

Kövessetek minket, hogy további tartalmainkról se maradjatok le:

Facebook oldalunk
LinkedIn oldalunk
Holnapunk

Megjelent a DJP Online hetilapja, a Digitális Krónika

Innovációk a világból a koronavírus-járvánnyal, valamint a digitális ökoszisztéma fejlesztésével összefüggésben.
Tovább a kiadványokhoz
Copyright © RowanHill Digital 2020.

E-mail elérhetőségünk:
fintech@rowanhilldigital.com
rhd@rowanhilldigital.com

Szeretné megváltoztatni a feliratkozását?
Ezeken a linkeken módosíthatja beállításait vagy leiratkozhat listánkról.