Copy

FINTECH HÍRLEVÉL

2021. május 17.

Így állunk ma a nyílt bankolással Magyarországon

Nem mondhatjuk, hogy berobbant volna az open banking vagy nyílt bankolás Magyarországon és mindenki hanyatt-homlok a másik bankon vagy harmadik szolgáltatón keresztül akarná lekérdezni például a számlaegyenlegét, tranzakciótörténetét vagy indítana utalásokat. Pedig a változás csírái már látszanak, hiszen három bank mobilappjában is megjelent ez a lehetőség. Megkérdeztük őket, hogyan tovább?

Az Európai Unió valójában egy remek lehetőséget alkotott az úgynevezett nyílt bankolás megteremtésével, a közvéleménykutatások szerint mégis alig hallottak róla az emberek. A pandémia kezdete óta egyre többen használják az okostelefonjukat a banki ügyek intézésekor, és a banki alkalmazásokban is egyre több funkció és szolgáltatás érhető el. Minden adott hát ahhoz, hogy az Európai Unió álma a szolgáltatások szabad mozgásáról és a nehezen hozzáférhető piacok megnyitásáról a mindennapi pénzügyekben is megvalósuljon.
 
Az első fecskék már meg is jelentek, hazánkban három bank mobilapplikációjába tört be eddig a nyílt bankolás. Ezek a Budapest Bank, a K&H Bank és az UniCredit Bank.

Mi is az a nyílt bankolás? 

A PSD2 irányelv előírta a bankok számára, hogy egy biztonságos kommunikációs csatornán, az úgynevezett openAPI-n keresztül biztosítsanak hozzáférést más bankoknak és harmadik feles szolgáltatóknak az ügyfelek számláihoz. A harmadik feles szolgáltatók szigorú ellenőrzés és az ügyfél hozzájárulása után tehetik ezt meg. Megkülönböztetünk számlainformációs szolgáltatást nyújtó (AISP – Account Information Service Provider), illetve fizetéskezdeményezési szolgáltatást nyújtó (PISP – Payment Initiation Service Provider) harmadik feles szolgáltatókat.

Budapest Bank

A Budapest Bank mobilapplikációjának főmenüjében egy „Külső szolgáltatók“ menüpont kapott helyet, mely alapesetben üres. Ez a funkció a banktól kapott tájékoztatás szerint az openAPI csatornán beérkező PISP és AISP hozzájárulási kérelmek jóváhagyását teszi lehetővé az ügyfelek számára. Amennyiben ilyen kérelem érkezik, arról push üzenetben értesül a felhasználó, és a mobilalkalmazásban tudja elvégezni azt. Ezen funkció mobilappba történő lefejlesztését elsősorban a BUPA (Budapest Pénzügyi Asszisztens) névre hallgató, saját kkv-támogató szolgáltatásuk inspirálta. A BUPA-ban történő számlainformáció lekérdezések és a számlakiegyenlítések az openAPI csatornát használják, így a mobilappos funkcióval kiegészítve tudják biztosítani ügyfeleik számára ezeket a szolgáltatásokat.
 
A bank jelenleg nem tervez egyéb szolgáltatást a nyílt bankolásra építve, így egyelőre csak a bejövő kérések jóváhagyását kezeli. A banktól kapott információ szerint az openAPI adta lehetőségeket elsősorban a kiegészítő, beyond banking szolgáltatásokban látják, kevésbé a versenytárs bankok számláinak kezelésében. Jó lehetőséget biztosít arra, hogy az alap banki szolgáltatások mellé maguk, vagy akár külső partnerrel közösen további olyan ügyféligényekre adjanak választ, amely segíti a felhasználók mindennapjait. Ilyen a már említett BUPA számlázás, de ilyen lehet a hiteligénylés során más banknál vezetett számlatörténet lekérdezése, vagy akár egy PFM (Personal Finance Management, azaz személyes pénzügyek kezelését végző) szolgáltatóval történő együttműködés is.
 
A Budapest Banknál az openAPI csatorna heti szinten több mint százezer megbízást kezel, amelyek többsége pénzmozgással nem jár, azaz főleg számlainformáció kérésről van szó. A Budapest Pénzügyi Asszisztens azonban már elérhetővé tette felhasználói számára az átutalási megbízások kezdeményezését is, ami naponta néhány ezer tranzakciót jelent. A lekérdezések számában folyamatos növekedést tapasztalnak.
 
A bank kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra és az ügyfélélményre. A mobilappon történő jóváhagyás a legmagasabb szintű, és a PSD2 irányelv elvárásainak megfelelő biztonság mellett, a lehető legjobb ügyfélélményt biztosítja.

K&H Bank

Egy másik ilyen hazai hitelintézet, mely a nyílt bankolásra épülő szolgáltatást biztosít ügyfelei számára, a K&H Bank.
 
A hitelintézet K&H mobilbank névre hallgató alkalmazásban létezik egy olyan menüpont a bankszámlák között, hogy "+ új külső számla hozzáadása". Itt jelenleg csak az Erste Bank számláit lehet választani.
 
A K&H-nál az eddigi tapasztalataik szerint egyelőre kevésbé látnak érdemi potenciált a nyílt bankolásban.
 
A banktól kapott adatok szerint az év első negyedévében közel 50 darab bankszámlát regisztráltak, a számla lekérdezések darabszáma pedig több, mint 100 volt. A további bankok esetleges bővülésével ez a szám jelentősen nőhet a majd a későbbiekben.

További open banking megoldások
 
Korábbi esettanulmányunkban vizsgáltunk több olyan nemzetközi és hazai megoldást, mely a PSD2 által biztosított nyílt bankoláson alapul. Ezek között kereskedőket és végfelhasználókat célzó szolgáltatások egyaránt megtalálhatók. Magyarországon az Aggreg8, Recash, Számlázz.hu, Koin és a már említett BUPA építették szolgáltatásaikat az openAPI-ra. Bővebben ezekről a megoldásokról itt olvashatsz.

UniCredit Bank

Az UniCredit Bank mobilapplikációjában az „Egyéb” menüben található a „Harmadik feles szolgáltatások” menüpont. Ezen keresztül tranzaktálásra is lehetőség nyílik az engedéllyel rendelkező szolgáltatók irányából, tehát az AISP mellett PISP szolgáltatók kéréseit is képesek kezelni. Az applikációból azonban nem lehet kezdeményezni harmadik feles fizetést, csak a bejövő kérelmek jóváhagyására van lehetőség, méghozzá erős ügyfélhitelesítéssel.
 
Ennek folyamata, hogy a PISP szolgáltató a saját applikációjából átirányítja a tranzakciót az UniCredit mBanking alkalmazásba, ahol az ügyfél kétfaktoros azonosítást követően jóvá tudja azt hagyni. Az összeg ez után terhelődik az UniCredit számlán, ugyanúgy, mintha UniCredit-csatornából indította volna azt a felhasználó.
 
A banktól kapott tájékoztatás szerint a számlainformációs szolgáltatásban heti több száz lekérdezés történik, fizetéskezdeményezési szolgáltatásból viszont még mindig csak heti néhány megbízás érkezik.
 
Megkeresésünkre adott válaszukban hozzátették, hogy az új UniCredit mBanking mobilbanki applikációjukat 2020-ban vezették be. Funkcióinak, egyszerű és hatékony, ügyfélbarát működésének köszönhetően Minőségi díjat is nyertek vele "Az év applikációja" kategóriában, Az év honlapja 2020 versenyen. Annak érdekében, hogy az ügyfeleik kiszolgálásában továbbra is a piaci élvonalba tartozzanak, sok fejlesztési lehetőséget megvizsgálnak. Az ügyféligények szempontjából legígéretesebbeken kezdenek el dolgozni a konkrét ügyfélelőny beépítéséért és/vagy azért, hogy felkészültek legyenek a piaci trendek további változásaira, illetve hogy minél hatékonyabban tudjanak válaszolni azokra.
 
Összességében elmondható, hogy az UniCredit továbbra is tervez a nyílt bankolás adta lehetőségekkel, és további fejlesztéseket tervez ezen a területen.

Hírek

Egy újfajta befektetési alkalmazás Japánból

Japánban megduplázódott az értékpapírok iránti kereslet a tavalyi évben. Ehhez valószínűleg az ország egyik legnépszerűbb banki mobilalkalmazásának, az au Jibun Bankban AI alapú fejlesztése is hozzájárult. Az AI Japan Market Forecast névre hallgató alklmazás adatalapon teszi lehetővé a befektetések egy átláthatóbb formáját a felhasználók számára.

A tőzsde mesterséges intelligencián (AI) alapuló elemzése (tokiói részvényárfolyam-index: TOPIX) és a havi felmérésekből származó gazdasági mutatószámok (PMI adatok), illetve az AlpacaJapan partner által nyújtott képfelismerési technológia lehetővé teszik a banki alkalmazást használók számára, hogy a tőzsde ötnapos és egyhónapos előrejelzéseit az alkalmazáson belül kövessék. Ezeket sem a szokásos technikai piacelemzésből, sem pedig csak a tőzsdei adatokból nem lehetett eddig ilyen egyszerűen elérni.

Az Au Jibun Bank célja, hogy segítse a felhasználókat abban, hogy jobban megértsék a gazdaság és a piac változásának irányát. A felhasználók támaszkodhatnak a népszerű befektetési alapok rangsorára, és könnyedén befektethetnek az au Jibun Bank egyablakos banki alkalmazásán keresztül. Ellenőrizhetik eszközeiket, beleértve a készpénzbetéteket és a befektetési alapokat is. A befektetési alapok vásárlását az au Kabucom Securities internetes brókercég API-kapcsolata teszi lehetővé.

Az alkalmazás helyes napi előrejelzési arányának százaléka meghaladta a 64% -ot tavaly októbertől decemberig. Mivel az AI motor - a felhalmozott adatok elemzésével - fejlődik, a pontosság is várhatóan tovább fog javulni.
Tovább a teljes hírre

A gyerekek az új célközönség a banki alkalmazásokban

Három amerikai fintech vállalkozás is gyerekeknek, illetve fiataloknak szóló banki termékeket kínál.  A Greenlight, Step és Current összesen 580 millió dollárnyi befektetést gyűjtöttek erre a célra. A befektetők között ott van a JPMorgan, a Stripe és olyan magánemberek, mint Will Smith vagy épp Jared Leto.

Gyorsan fejlődik a piac, hiszen az elmúlt években rengeteg fintech indult el kifejezetten gyerekeknek szóló termékkel, de sok más, már működő fintech is jelentős erőforrásokat fordított a fiatal- vagy kiskorú ügyfelek megszólítására. A kínálat nagymértékben különbözik, az egyszerű betéti kártyáktól kezdve, a szülői felügyeletet biztosító számlákon át, egészen az oktatási szolgáltatásokig.

A Greenlight, a Current és a Step mind klasszikus bankkártya szolgáltatásokkal kezdtek. Azóta ezeket a kártyákat további funkciókkal vértezték fel - bár némelyik még a bevezetés korai szakaszában van.

A négyéves Greenlight lehetővé teszi a szülők számára, hogy automatikus juttatásokat kapcsoljanak gyermekük számlájához. A fizetős verzióban a gyerekek január óta „oktatási platformon” keresztül tanulhatnak és fektethetnek be.

A Current most ingyenes folyószámlahiteleket, automatizált megtakarításokat, cashback és pénzkezelési lehetőséget kínál tizenéveseknek. Két évvel ezelőtt még náluk is a felnőtteken volt a hangsúly. Legfrissebb befektetésével pedig a kriptovaluta térben rejlő lehetőségeket keresi.
A Step a három szereplő közül a legfiatalabb, szintén kínál jutalmazási rendszert és „pozitív hiteltörténet” felépítésének lehetőségét. A TikTok sztárja, Charli D’Amelio a Step egyik befektetője, aki a fintech szolgáltatást 13-18 éves követőtáborának népszerűsíti.

Az biztos, hogy a fiatalok széles körére jellemző pénzügyi tudatossági hiányosságok globális szinten rejt lehetőséget. Egy magánkézben lévő fintech pedig sokkal gyorsabban megoldja ezt a problémát, mint az iskolák és a kormányok.

Tovább a teljes hírre

Google Pay, Wise, Western Union és a nemzetközi pénzátutalás

A Google Pay nemzetközi pénzátutalásokat tesz lehetővé a Wise és a Western Union társaságokkal együttműködve. A Google Pay amerikai felhasználói most már könnyedén utalhatnak az indiai és szingapúri felhasználók számára pénzt az applikáción keresztül. A Wise segítségével ez 80 országban lesz elérhető, amit az év végére 200-ra bővítene a Western Union.

A Google Pay célja, hogy felpörgesse a versenyt az amúgy is 470 milliárd dolláros pénzátutalási piacon. A londoni székhelyű Wise 2011-ben indult azzal a céllal, hogy olcsóbbá és könnyebbé tegye a nemzetközi pénzátutalásokat, míg a Western Union - kiterjedt fizikai hálózatai révén - továbbra is piacvezető a pénzátutalások terén.
Tovább a teljes hírre

Kövess minket, hogy további tartalmainkról se maradj le:

Facebook oldalunk
LinkedIn oldalunk
Honlapunk

Megjelent a DJP Online hetilapja, a Digitális Krónika

Innovációk a nagyvilágból a digitális ökoszisztéma fejlesztésével összefüggésben.
Tovább a kiadványokhoz
Copyright © RowanHill Digital 2021.

E-mail elérhetőségünk:
fintech@rowanhilldigital.com
rhd@rowanhilldigital.com

Szeretné megváltoztatni a feliratkozását?
Ezeken a linkeken módosíthatja beállításait vagy leiratkozhat listánkról.