Copy
Manifest Orientering 26/2016
Vi har nå åpnet for påmelding til:

MANIFEST ÅRSKONFERANSE 2017

Manifest Årskonferanse har siden oppstarten i 2010 etablert seg som en konstruktiv motvekt til NHOs årskonferanse og samler rundt 800 deltakere fra fagbevegelse, samfunnsforskning, politikk og mediene. 

Konferansen finner sted tirsdag 14. mars kl. 10-15.30 på Sentrum Scene i Oslo. Etter konferansen avholdes årsmøte for Manifest Tankesmies abonnenter.

Program kommer snart
. Notér datoen og meld deg på nå!
 

Fra Manifest Årskonferanse 2016. Foto: Helge Brekke.
 
NY BOK: JEREMY CORBYN
og året som snudde opp-ned på britisk politikk

Jeremy Corbyn kom snublende inn i britiske Labours partiledervalg i 2015 nesten helt uforberedt. Opprinnelig hadde kampanjen hans bare ambisjoner om et par likes på Facebook, noen hederlige bisetninger i dekningen av debattene og kanskje et par innrømmelser fra en forhåndsfavoritt som ville sanke andrestemmer fra Corbyn-velgerne.

De ante ikke at det var revolusjon i lufta. Britisk politikk var i ferd med å gå inn i et år britene aldri hadde sett maken til. Jeremy Corbyn – mannen som ifølge seg selv hatet å være midtpunkt – havnet i begivenhetenes sentrum som en fanebærer for et folkelig opprør, som britiske ungdommers favoritt-sekstiåring, med partigrasrota i ryggen, men likevel som en slags enmanns Occupy-bevegelse med hele resten av Labour-ledelsen mot seg.

«Dette handler ikke om meg», sier Jeremy Corbyn igjen og igjen. Denne boka handler om ham.


Bestill boka her.

Tidligere bøker i serien Radikale bevegelser:
«Den spanske sensasjonen Podemos» (2015) av Lotta Elstad
*«Syriza. Den greske våren og kampen om Europas sjel» (2016) av Ellen Engelstad
POLITISK PUB: SOSIAL DUMPING OGSÅ UNDER OSLOS RØDGRØNNE?
Oslo kommune skal bygge for rundt ti milliarder kroner de neste tre årene. Vil pengene pumpes inn i bedrifter og bemanningsbyrå som dumper lønns- og arbeidsvilkår på kommunale byggeplasser?

Tre tillitsvalgte fra Fellesforbundet utfordrer Oslos finansbyråd Robert Steen: Tør han ta de kraftfulle grepene som trengs for å gjøre Oslo under rødgrønt styre til et fyrtårn i kampen mot sosial dumping?


TID: Onsdag 23. november kl. 18.00-19.30
STED: Kulturhuset ved Youngstorget

I panelet: 

PETTER VELLESEN, leder Oslo bygningsarbeiderforening
ARNE HAGEN, Fellesforbundet Telemark
BJØRN SIGURD SVINGEN, Fellesforbundets, Raufoss Jern & Metall 
ROBERT STEEN, finansbyråd i Oslo, Arbeiderpartiet

Ordstyrer:
INGRID WERGELAND, Manifest Tankesmie

Arrangør: LO i Oslo, Manifest Tankesmie, De facto, For velferdsstaten

Arrangementet på Facebook her.
NY PAMFLETT:
STYRK ARBEIDSMILJØLOVEN

En sterk fagbevegelse har gjennom kamp og krav gjort Norge til et godt og trygt land å jobbe i, og til et av verdens mest produktive land. En av bærebjelkene i det velfungerende arbeidslivet har vært arbeidsmiljøloven.

I 2015 sendte Høyre-Frp-regjeringen norsk arbeidsliv tilbake i tid. Med åpning for mer bruk av midlertidige ansettelser og uthuling av arbeidstidsbestemmelsene har tillitsvalgte mistet viktige verktøy for å sikre gode arbeidsforhold.


I denne pamfletten møter du en ringevikar som ønsker seg fast jobb, en kiosk-medarbeider som mistet jobben da hun ba om kontrakt, en organisasjonsmedarbeider som møter opp i lunsjen på byggeplasser for å verve medlemmer. Hva må gjøres for å sikre at arbeidsmiljøloven er moderne og passer for vår tid, slik at den også framover kan sikre en trygg arbeidshverdag for alle?

I denne pamfletten får du også
Piketty-tegneren Esben S. Titlands tegneserie «Baklengs inn i framtida. En tegneserie om arbeidsmiljølovens historie».

Bestill pamfletten her. 
KLASSEFORSKJELLER I SKANDINAVIA
Skandinavismen lenge leve! Bergen offentlige bibliotek inviterer til Skandinavia-fest, med fire dager med fullt fokus på Skandinavia. Kall det en festival, kall det en fest, kall det temadager, kall det et selskap eller kall det hva du vil.  

Manifest og Norsk Tidsskriftsforening er medarrangør for følgende arrangement:


TID: Lørdag 12. november kl. 12.00
STED: Bergen offentlige bibliotek, Auditoriet

Investorer henter ut millioner av kroner fra barnehagekonsern. Litauiske sykepleiere jobber på slavelignende kontrakter i norske kommuner. Kommersielle skoler utfordrer ideen om likeverdig utdannelse for alle. Skandinavia forandrer seg. 

Forholdsvis små klasseforskjeller og en fellesskapsbasert velferdsstat har kjennetegnet Skandinavia i etterkrigstiden. Denne modellen er idag under press. På hvilke måter bygges velferdsstaten ned? Hva gjør det med folks forventninger og tillit til fellesskapet? Hvordan foregår utnytting av lavtlønte i offentlig sektor? Hvilke politiske mekanismer styrker en slik utvikling og hvordan kan den bremses? 

I panelet:

SARA BELL, leder i Fagforbundet Bergen
ALI ESBATI, riksdagsledamot i Vänsterpartiet i Riksdagen
Forfatter
LOTTA ELSTAD
leder samtalen 

Arrangementet på Facebook her.
LANSERING I TRONDHEIM 10.NOV:
FRIHET PÅ VENT

Mer enn én og en halv million mennesker lever på flukt i Libanon – landet med flest flyktninger per innbygger i verden. 

En av dem er Ibrahim. Han er 16 år og har vært flyktning hele livet. Det har også 20 år gamle Hamsa, som drømmer om å bli profesjonell danser. 24 år gamle Samira har allerede fått en drøm oppfylt: Hun har vært gift i tre måneder og mener hun er verdens lykkeligste. 

Disse og 32 andre personer møter vi
i denne boken. De bor alle i Libanons leirer for palestinske flyktninger. Noen har levd på flukt i nesten 70 år – helt siden Israel ble dannet. Andre har nettopp flyktet fra Syria. 

Historiene deres gir oss et innblikk i hvilke ringvirkninger krig og konflikt kan skape. De gir innsyn i en hverdag vi sjelden hører om. Hvordan er det å leve som flyktning i dag etter dag, år etter år?

En utstilling basert på bilder og tekstutdrag fra boken vil stå på
Interkulturelt Museum på Grønland i Oslo ut året. 

Lansering i Trondheim:

TID: Torsdag 10. november kl. 18.30
STED: Cafe Ni Muser, Bispegata 9A

På lanseringen blir Thorson og Melien intervjuet av Kristine Bjartnes, president for den Internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT).

Det blir boksalg og signering. Velkommen!


Arrangementet på Facebook her.

Bestill boka Frihet på vent her.
FRED, FRIHET, FARGELEGGING
Forlaget Manifest vil sette farge på tilværelsen din med boka «Fred, frihet, fargelegging» av Clara Doupovec. 

Er all politikk enten rød eller blå? I denne boka kan du selv sette fargen du ønsker på alt fra miljøkamp og skjønnhetstyranni til velferdsprofitører og økonomisk ulikhet. 

Gi fargeleggingen mening og meningene farge! 


Spiss fargeblyantene for fred, frihet og fargelegging!

Bestill boka «Fred, frihet, fargelegging og få gratis fargeblyanter på kjøpet.
POCKET: FISKEHISTORIER
Norge har vært verdensledende innen fiske i over tusen år. Nå trues havressursene av rovdrift, privatisering og dårlig forvaltning.

Forfatter og marinbiolog Henning Røed skriver med kjærlighet til havet. Han advarer mot at sjø, fisk og fjord skal bli privateiendom til noen få redere og oppdrettere. I Fiskehistorier tar han oss med fra rettssalen i Norge til Kina hvor fiskeoppdrett har tusen års historie, til truede korallrev i Thailand og til verdens fremste fiskerinasjon: Japan. 

Bli med på en spennende populærvitenskapelig reise i vannet – den viktigste kilden til liv slik vi kjenner det.

Bestill boka «Fiskehistorier - Hvem skal eie havet?» her.
60 DAMER DU SKULLE HA MØTT
8 av 10 biografier som kommer ut i Norge i dag, handler om menn. Marta Breen (forfatter) og Jenny Jordahl (illustratør) synes det var deprimerende å innse at historiene om mennesket i så stor grad blir fortalt med kvinner i en evig birolle. De har derfor laget sin egen historiebok – og det i tegneserieform!

Her kan du bli kjent med fascinerende personligheter som krigsreporter Lise Lindbæk, presten Ingrid Bjerkås, samepionér Elsa Laula Renberg, kommunist Ellisif Wessel, jazzsanger Radka Toneff, ostegründer Synnøve Finden og 56 andre gode kvinnfolk.


Bestill boka her.
SORG. EI LITA BOK OM Å VERE LEI SEG
I gjennomsnitt døyr det 112 menneske kvar dag i Noreg. Gamle, unge, av alderdom eller eige val, ulukker eller sjukdom. Sorg er noko me alle opplever fleire gonger i løpet av livet. Likevel er det vanskeleg å snakke om. Det er vanskeleg å seie at ein er lei seg – og det er vanskeleg å vite kva ein skal seie til den som er lei seg.

Kristian Fjellanger har 
skrive ei lita bok om nettopp det å vere lei seg. Om kva som skjer inni hovudet, kva som skjer med kroppen og kva som skjer når alle andre har gått vidare og du berre er ein klump med vondt. Og for å røpe slutten: Ein dag kjem du til å bli glad igjen.

Boka «Sorg» kan bestilles her.
                            
Manifest senter for samfunnsanalyse
Adresse: Kolstadgata 1, 0652 Oslo

Telefon: 22 99 52 10