Copy
Manifest Orientering 27/2016
VELKOMMEN TIL POLITISK PUB ONSDAG 23. NOVEMBER:
SOSIAL DUMPING OGSÅ UNDER OSLOS RØDGRØNNE?

Oslo kommune skal bygge for rundt ti milliarder kroner de neste tre årene. Vil pengene pumpes inn i bedrifter og bemanningsbyrå som dumper lønns- og arbeidsvilkår på kommunale byggeplasser?

Tre tillitsvalgte fra Fellesforbundet utfordrer Oslos finansbyråd Robert Steen: Tør han ta de kraftfulle grepene som trengs for å gjøre Oslo under rødgrønt styre til et fyrtårn i kampen mot sosial dumping?

 
TID: Onsdag 23. november kl. 18.00-19.30
STED: Kulturhuset ved Youngstorget 

I panelet: 
PETTER VELLESEN, leder Oslo bygningsarbeiderforening
ARNE HAGEN, Fellesforbundet Telemark
BJØRN SIGURD SVINGEN, Fellesforbundets, Raufoss Jern & Metall 
ROBERT STEEN, finansbyråd i Oslo, Arbeiderpartiet

Ordstyrer: INGRID WERGELAND, Manifest Tankesmie


Arrangør: LO i Oslo, Manifest Tankesmie, De facto, For velferdsstaten

 
STYRK ARBEIDSMILJØLOVEN
En sterk fagbevegelse har gjennom kamp og krav gjort Norge til et godt og trygt land å jobbe i, og til et av verdens mest produktive land. En av bærebjelkene i det velfungerende arbeidslivet har vært arbeidsmiljøloven.

I 2015 sendte Høyre-Frp-regjeringen norsk arbeidsliv tilbake i tid. Med åpning for mer bruk av midlertidige ansettelser og uthuling av arbeidstidsbestemmelsene har tillitsvalgte mistet viktige verktøy for å sikre gode arbeidsforhold.


I denne pamfletten møter du en ringevikar som ønsker seg fast jobb, en kiosk-medarbeider som mistet jobben da hun ba om kontrakt, en organisasjonsmedarbeider som møter opp i lunsjen på byggeplasser for å verve medlemmer. 

Hva må gjøres for å sikre at arbeidsmiljøloven er moderne og passer for vår tid, slik at den også framover kan sikre en trygg arbeidshverdag for alle?

I denne pamfletten får du også
Piketty-tegneren Esben S. Titlands tegneserie «Baklengs inn i framtida. En tegneserie om arbeidsmiljølovens historie».

Bestill pamfletten her. 
NY BOK: JEREMY CORBYN
og året som snudde opp-ned på britisk politikk

Jeremy Corbyn overrasket alle gjennom å gjøre suksess. I 30 år var den britiske politikeren først og fremst kjent for to ting: Han hadde vunnet kåringen «årets parlamentariske skjegg» fem ganger, og han var mot det meste: mot krig, kutt og kapitalisme. Utover det gjorde han seg lite bemerket.

I 2015 forandret alt seg. Jeremy Corbyn ble valgt til leder for det britiske arbeiderpartiet Labour. Hva skjedde?

Dette er fortellingen om mannen som hatet å være midtpunkt, men som havnet i begivenhetenes sentrum. Om folket som gjorde opprør, en fagbevegelse som våknet og om året britene stemte seg ut av EU.
Det er også historien om et fenomen som brer om seg: skepsis til partielitene og drømmen om en annen måte å drive politikk på. 


«Dette handler ikke om meg», sier Jeremy Corbyn igjen og igjen. Denne boka handler om ham.

Bestill boka her.

Tidligere bøker i serien Radikale bevegelser:
«Den spanske sensasjonen Podemos» (2015) av Lotta Elstad

«Syriza. Den greske våren og kampen om Europas sjel» (2016) av Ellen Engelstad
BLÅ IDEOLOGISK HODEPINE
Magnus E. Marsdal skriver i Dagbladet om avtalen mellom byrådet i Oslo og Rødt som innebærer at ideelle barnehageaktører skal prioriteres framfor de kommersielle.

«I alle år har tilhengerne av privat profitt fra velferdsstatens tjenester argumentert mot offentlig monopol og for "mangfold". På ren refleks vil Høyre og Frp kanskje angripe den nye politikken i hovedstaden på samme måte. Det blir i så fall skivebom.

Barnehageavtalen i Oslo trekker skillet mellom ideell og kommersiell, ikke mellom privat og offentlig. Det er ikke private barnehager bommen går ned for, men aktører med kommersielle motiver for sin virksomhet.

[…] 88 prosent av alle som har tatt standpunkt vil begrense kommersielle selskapers mulighet til å hente privat profitt fra driften av barnehager, barnevern, skole, sykehus og eldreomsorg. Det viste Ipsos’ meningsmåling i februar 2016. Bare 22 prosent mener det er et dårlig forslag å forby all kommersiell profitt på disse områdene.

En sterk opinion betyr lite, hvis intet politisk parti gjør folkemeningen til sin kampsak. Derfor er Oslo-byrådets avtale med Rødt et alvorlig nederlag for de kommersielle aktørene. Det kan bli flere.»


Les hele debattinnlegget her.
TILBAKE TIL POPULISMEN!
Ellen Engelstad skriver på Manifest Tidsskrift om hva den amerikanske venstresidens strategi bør være etter valget av Trump.


«[Demokratene] greier kanskje ikke å overbevise de rike, hvite Trump-supporterne som ikke liker innvandrere, men det trenger vi ikke heller. Ved å bringe den økonomiske populismen tilbake kan demokratene vinne mer enn nok velgere til å få flertall neste gang, samtidig som de unngår den hodeløse kampen med høyresida om hvem som ligger mest til høyre i verdi- og innvandringsspørsmål, en kamp venstresida er dømt til å tape.»


Les hele artikkelen her.

Les også Manifest Tidsskrifts intervju med forfatter Eirik Vold, om grunnene til at det var vanskelig å støtte Hillary Clinton.
MANIFEST ÅRSKONFERANSE 2017
Manifest Årskonferanse har siden oppstarten i 2010 etablert seg som en konstruktiv motvekt til NHOs årskonferanse og samler rundt 800 deltakere fra fagbevegelse, samfunnsforskning, politikk og mediene. 

Konferansen finner sted tirsdag 14. mars kl. 10-15.30 på Sentrum Scene i Oslo. Etter konferansen avholdes årsmøte for Manifest Tankesmies abonnenter.

Program kommer snart, men vi har nå åpnet for påmelding. 
Notér datoen og meld deg på nå!
FRED, FRIHET, FARGELEGGING
Er all politikk enten rød eller blå? Forlaget Manifest vil sette farge på tilværelsen din med «Fred, frihet, fargelegging» av Clara Doupovec. 

I denne boka kan du selv sette fargen du ønsker på alt fra miljøkamp og skjønnhetstyranni til velferdsprofitører og økonomisk ulikhet. 

Gi fargeleggingen mening og meningene farge! 


Spiss fargeblyantene for fred, frihet og fargelegging!

Bestill boka «Fred, frihet, fargelegging og få gratis fargeblyanter på kjøpet.
60 DAMER DU SKULLE HA MØTT
8 av 10 biografier som kommer ut i Norge i dag, handler om menn. Marta Breen (forfatter) og Jenny Jordahl (illustratør) synes det var deprimerende å innse at historiene om mennesket i så stor grad blir fortalt med kvinner i en evig birolle. De har derfor laget sin egen historiebok – og det i tegneserieform!

Her kan du bli kjent med fascinerende personligheter som krigsreporter Lise Lindbæk, presten Ingrid Bjerkås, samepionér Elsa Laula Renberg, kommunist Ellisif Wessel, jazzsanger Radka Toneff, ostegründer Synnøve Finden og 56 andre gode kvinnfolk.


Bestill boka her.
FRIHET PÅ VENT
Mer enn én og en halv million mennesker lever på flukt i Libanon – landet med flest flyktninger per innbygger i verden. 

En av dem er Ibrahim. Han er 16 år og har vært flyktning hele livet. Det har også 20 år gamle Hamsa, som drømmer om å bli profesjonell danser. 24 år gamle Samira har allerede fått en drøm oppfylt: Hun har vært gift i tre måneder og mener hun er verdens lykkeligste. 

Disse og 32 andre personer møter vi
i denne boken. De bor alle i Libanons leirer for palestinske flyktninger. Noen har levd på flukt i nesten 70 år – helt siden Israel ble dannet. Andre har nettopp flyktet fra Syria. 


Bestill Frihet på vent her.
                            
Manifest senter for samfunnsanalyse
Adresse: Kolstadgata 1, 0652 Oslo

Telefon: 22 99 52 10