Copy
Manifest Orientering 11/2017
TID: Tirsdag 25. april kl. 19.00
STED: Bergen Offentlige Bibliotek

RADIKALE BEVEGELSER OG KAMPEN MOT HØYREPOPULISMEN

Høyrekrefter og nasjonalisme er på frammarsj både i USA og Europa. Donald Trump er president i USA. I Europa vokser høyrepartier før avgjørende valg i Nederland, Frankrike og Tyskland. Men hva skjer på venstresida i politikken? Hvilke krefter og politiske løsninger kan demme opp mot eksploderende ulikhet og nasjonalisme?

I bokserien Radikale Bevegelser har Forlaget Manifest utforsket disse spørsmålene. Fra
Podemos i Spania, via Jeremy Corbyn i Britiske Labour, til Bernie Sanders i USA, har venstresida tenkt nytt og vokst i rasende fart – men også lidd harde nederlag. Hva kan venstresiden lære av erfaringene til de radikale bevegelsene, og hvor går veien videre? 


I samarbeid med Bergen Offentlige Bibliotek inviterer Forlaget Manifest til debatt. I panelet sitter tre av bokseriens forfattere:
 
* ELLEN ENGELSTAD
, som har skrevet en bok om det venstreradikale partiet Syriza i Hellas.
* FREDRIK V. SAND, som er ute med en rykende fersk bok om den skandinaviske suksessen Enhedslisten i Danmark.
* REIDAR STRISLAND, som for øyeblikket arbeider med en bok om Bernie Sanders og venstresida i USA. 
* Ordstyrer er
JENNY MARIA DELLEGÅRD fra Forlaget Manifest.


Bli med på en diskusjon om strategi, feminisme, antirasisme, klassekamp og politikk nedenfra. Åpent for alle interesserte. Velkommen!

Arrangementet på Facebook her.
POLITISK PUB TORSDAG 4. MAI:
EØS BESTEMMER OVER ARBEIDSLIVET
EØS-avtalens krav om fri konkurranse øker presset på å markedsrette og outsource stadig nye områder, og vanskeliggjør arbeidet mot sosial dumping.

I to nye rapporter dokumenterer De Facto hvordan EØS bestemmer over norsk arbeidslivslovgivning, ILO-konvensjoner og norske tariffavtaler – stikk i strid med kravene fra forrige LO-kongress. På samferdselsområdet svekker EØS-harmoniseringen sikkerheten i luften, på jernbanen og på veiene. Makten over regelverk og kontroll flyttes ut av Norge, samtidig som lønns- og arbeidsvilkårene presses nedover.

Hvilket handlingsrom har norske politikere og norsk fagbevegelse innenfor EØS-avtalen? Om EØS-avtalen undergraver standardene i norsk arbeidsliv, vil årets LO-kongress ta konsekvensene av det?

TID: Onsdag 4. mai kl. 18.00
STED: Kulturhuset ved Youngstorget


I panelet:
• JANE B. SÆTHRE, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund.
• ARNE RØDBY, klubbleder Akers Solutions Tranby.
• BOYE ULLMANN, organisasjonsarbeider Rørleggernes Fagforening Oslo.
Ordstyrer: ROAR EILERTSEN fra De Facto.


Arrangementet på Facebook her.

Arrangert av LO i Oslo i samarbeid med Manifest Tankesmie, For velfersstaten og De facto.
NY BOK: DU HAR SPARKEN!
Som ansatt, tillitsvalgt og etter hvert konserntillitsvalgt i Orkla har Stugu vært med på noen av de beste årene i norsk arbeidsliv. Med en sterk fagbevegelse i spissen har ansatte fått mer makt. De har kjempet fram bedre arbeidsvilkår og en lønnsutvikling som har bidratt til å utjevne forskjeller.

Nå er dette i ferd med å snu, og i sentrum for utviklingen finner vi Human Resource Management – og spesielt «hard» HR. 
 
Hva er HR? Er det bare et fint navn på personalavdelinga, eller er det i praksis sofistikert fagforeningsknusing? I denne boka ser Stugu på systemet og ideologien HR, hvordan det brukes og misbrukes og hvordan fagbevegelsen kan møte det.
 
Forlaget Manifest
inviterer til boksamtale med forfatter Stein Stugu, Natalia Zubillaga, nestleder LO i Oslo og John Thomas Suhr, leder i Oslo/Akershus Handel og Kontor. Eivind Volder Rutle fra Forlaget Manifest leder samtalen. 

TID: Mandag 15. mai kl. 16.30-18.00.
STED: Tronsmo bokhandel


Bestill boka Du har sparken! her.

Arrangementet på Facebook her.

Les intervju med Stugu og bokomtale på frifagbevegelse.no her.

«Ukritisk bruk av HR bidrar til å sette arbeidsfolk opp mot hverandre. Stugus bok er nødvendig lesning for dem som ønsker en sterk fagbevegelse i Norge. Dessuten bør den på pensum for alle som studerer HR.»
- John Thomas Suhr, avdelningsleder Oslo/Akershus Handel og kontor.
BARNEBOKLANSERING:
SAMIR OG DEN LANGE REISA

Samir og familien er ikkje lengre trygge heime i Afghanistan, og må legge ut på flukt. Flukta ender deira ender i Noreg, og dei spør om dei kan få lov å bu her. I Noreg byrjar Samir på skulen, og vert bestevenn med Synne.

Men får Samir og familien hans lov til å bli i Noreg?


Forlaget Manifest inviterer til lansering av boka «Samir og den lange reisa».

TID: Laurdag 6. mai kl. 13.00
STED: Aktivitetshuset K1 på Tøyen 


Det blir barnebokbad med forfattar Kristian Fjellanger og illustratør Jenny Jordahl. Arrangementet er gratis og passer born frå 6 til 12 år. Voksne får også komme. 

Det vert bollar og saft. Det vert moglegheit til å kjøpe signerte bøker. Velkommen!


Arrangementet på Facebook her.
BOKLANSERING: ENHEDSLISTEN
Danske Enhedslisten har gått fra å slåss mot sperregrensa til å bli Skandinavias største venstreradikale suksess. Hvordan har de klart det?


Forlaget Manifest inviterer til lansering av boka «Den danske suksessen Enhedslisten. Partiet som ga venstresida selvtilliten tilbake». Det blir boksamtale, signering, pølser og pils – og ikke minst: flott besøk fra Danmark! 

TID: Onsdag 10. mai kl. 19.00
STED: Wurst (Torggata 11)


Møt Johanne Schmidt-Nielsen og Pelle Dragsted fra Enhedslisten i samtale med forfatter Fredrik V. Sand og Ellen Engelstad, redaktør i Manifest Tidsskrift. 

Bli med inn i partiets kulisser. Strategen Pelle føler seg som en opposisjonell fordi han mener at fornyelse ikke er et fy-ord. Den politiske superstjerna Johanne går fra å dumpe 200 kilo pasta på Finansdepartementets trapper, til å forhandle om statsbudsjettet i det samme bygget. 

Dette er en politisk oppveksthistorie. Det er fortellingen om strategier, store drømmer, en extreme makeover, og om dilemmaet som hjemsøker så mange partier til venstre i politikken: Er det mulig å vokse uten å bevege seg til høyre og miste seg selv på veien?

Arrangementet er gratis. Velkommen!


Arrangementet på Facebook her.
SELVSAGT KAN FELLESSKAPET DRIVE VELFERDEN
«Vi står altså fritt til selv å utforme politikken for de skattefinansierte velferdsordningene våre. Men det trengs politisk vilje og kunnskap om hvordan», skriver Helene Bank på Manifest Tidsskrift.


Les hele artikkelen her.

Les om vår nye pamflett Profittfri velferd her.
PROFITTFRI VELFERD
Å la kommersielle krefter drive offentlige tjenester har verken gitt bedre eller billigere tjenester. Derimot har det skapt flere millionærer. Men det er fullt mulig å stenge døra for velferdsprofitører – og enklere enn mange tror. 

I denne pamfletten viser vi flere mulige veier til målet om profittfri velferd. Mange steder har tillitsvalgte, ansatte og politikere allerede vunnet lokale kamper. Bli med til blant annet Tromsø , Oslo, Bergen, Moss og Trondheim og se hva de har fått til der. 

Dette er en håndbok for folkevalgte, fagorganiserte og alle andre som ønsker å bidra til at vi prioriterer fellesskap foran profitt.


Bestill pamfletten Profittfri velferd her.
HVA VET DU OM DAMER?
I denne boka har spørsmålene én ting til felles: Alle handler om damer!
 
Hvor mange ganger vant Grete Waitz New York Marathon? Hva er tittelen på Vigdis Hjorths siste roman? Og hvem sa «Jeg elsker champagne, og den bør være tørr og gratis!»?
 
Forfatter Marta Breen har samlet 500 spørsmål i et bredt utvalg av kategorier. Her finner du alt fra politikk og vitenskap til sport og kultur. Boka inneholder også spørsmål for barn. 
 
Dette er quizboka for deg som er lei av at nyhetene, historiebøkene og quizkveldene domineres av menn. Gjør deg klar til å briljere med hva du kan om damer – og til å lære litt mer!


Bestill quizboka Hva vet du om damer? her.
SKJULT RIKDOM
Svimlende 7600 milliarder dollar er gjemt i skatte­paradiser rundt om i verden. Aldri før har så mye penger blitt sendt til Sveits, Caymanøyene eller andre steder der de rike slipper å betale skatt.

Dette er blant de banebrytende funnene Gabriel Zucman presenterer
i sin inter­nasjonale bestselger Skjult rikdom, som nå er tilgjengelig på norsk. Zucman har kartlagt hvor stor andel av verdens rikdom de skjuler. På en enkel måte forklarer han hvordan skatteparadisene fungerer.

Han lanserer også en strategi for hvordan vi kan sette en stopper for de rikes skatteflukt. Boken er essensiell lesning for alle som ønsker å forstå mer av den voksende ulikheten i verden.


Bestill boka Skjult rikdom her.
                            
Manifest senter for samfunnsanalyse
Adresse: Kolstadgata 1, 0652 Oslo

Telefon: 22 99 52 10