Copy
Manifest Orientering 3/2017
BOKLANSERING: FRAMTIDSSKOLEN
Forlaget Manifest inviterer til lansering av boka Framtidsskolen av Audun Lysbakken og Tarjei Helland. 

TID: Tirsdag 14. februar kl. 17.00 - 18.30
STED: Kjelleren, Litteraturhuset


I morgendagens skole skal hvert eneste barn lære, lykkes og trives. 

Vi står foran en omveltning i synet på læring: Skolen må bli mer praktisk og variert. Høyresidens overflatiske kunnskapssyn er på defensiven. 

Heldagsskolen kan virkeliggjøre denne fornyelsen. Flere timer til praktisk læring og lekser på skolen, nysgjerrighet, kultur og kreativitet, sunn mat og fysisk aktivitet. Flere lærere, så skolen vår ikke gir opp et eneste barn. Tillit og helhet, ikke konkurranse og målstyring. 

Det er dette som er framtidsskolen. Den vil gi en bedre skoledag for barna, en bedre arbeidsdag for lærerne og en bedre hverdag for familiene.


Boka kan forhåndsbestilles her.
Å VÆRE UNG ER FOR JÆVLIG
Cathrine Sandnes
skriver i Dagbladet om utfordringene til dagens ungdom:

«Forskjellene mellom fattige og rike øker kraftig. Ganske mange av oss må regne med å få en pensjon vi knapt kan leve av, rundt 40 prosent av inntekten vår. Og i det øyeblikket vi begynner å se boliglånet vårt begynne å skrumpe inn, kommer vi til å belåne huset på nytt sånn at ungene skal ha et sted å bo.

Legg til at antallet midlertidig ansatte har økt med 25 000 siden i fjor, en økning på tolv prosent og de aller fleste er unge, så skjønner man at det ikke er bare-bare å være ung voksen i dag. Selv ikke i landet som stadig blir kåret som verdens beste.»


Les hele helgekommentaren her.
NY PAMFLETT: PROFITTFRI VELFERD
Å la kommersielle krefter drive offentlige tjenester har verken gitt bedre eller billigere tjenester. Derimot har det skapt flere millionærer. 

Men det er fullt mulig å stenge døra for velferdsprofitører – og enklere enn mange tror. 


I denne pamfletten viser vi flere mulige veier til målet om profittfri velferd. Mange steder har tillitsvalgte, ansatte og politikere allerede vunnet lokale kamper. Bli med til blant annet Tromsø , Oslo, Bergen, Moss og Trondheim og se hva de har fått til der. 

Dette er en håndbok for folkevalgte, fagorganiserte og alle andre som ønsker å bidra til at vi prioriterer fellesskap foran profitt. 


Pamfletten lanseres i februar, men du kan allerede nå forhåndsbestille den her.
RETTFERDIG PENSJON PÅ 1-2-3
Eystein oppdager at medlemmene i fagforeninga risikerer en pensjon på under 40 prosent av lønn, etter mer enn 40 år i full jobb.


En akademiker med nøyaktig samme opptjening som en arbeider kan få 60 000 mer i pensjon hvert eneste år. Bare fordi han lever en akademikers liv med høyere levealder og senere yrkesstart. Dette systemet har støtte fra LO, blir Eystein fortalt. Han kan ikke tro det er sant.

Bli med tillitsvalgt Eystein Garberg på leting etter rettferdigheten som forsvant, kravene som kan få den tilbake og sannheten om hva LO mener om vår tids største velferdsreform.


Pamfletten kan bestilles her.


Les oppslag om pamfletten på frifagbevegelse.no her.

Nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken, lover Garberg debatt om pensjon på LO-kongressen. Les saken her.

Se også kortfilmen «Rettferdig pensjon?» (fra fjorårets årskonferanse) her.
TO NYE PODKASTER:
Gikk du glipp av Politisk pub om arbeidstid eller Manifest Tidsskrift sin debatt om SV og Rødt i forrige uke? Fortvil ikke, begge er nå tilgjengelige 
på vår podkastside.

Politisk pub 19.01.17 på Kulturhuset (1t 42min): «Striden om tiden».


Debatt 20.01.17: Rødt og SV - sterkere sammen? (1t 34min).

Du kan abonnere på våre podkaster på iTunes her.

Alle podkastene er også samlet på Soundcloud her.
STYRK ARBEIDSMILJØLOVEN
I 2015 sendte Høyre-Frp-regjeringen norsk arbeidsliv tilbake i tid. Med åpning for mer bruk av midlertidige ansettelser og uthuling av arbeidstids-bestemmelsene har tillitsvalgte mistet viktige verktøy for å sikre gode arbeidsforhold.

I denne pamfletten møter du en ringevikar som ønsker seg fast jobb, en kiosk-medarbeider som mistet jobben da hun ba om kontrakt, en organisasjons-medarbeider som møter opp i lunsjen på byggeplasser for å verve medlemmer. 

Hva må gjøres for å sikre at arbeidsmiljøloven er moderne og passer for vår tid, slik at den også framover kan sikre en trygg arbeidshverdag for alle?

I denne pamfletten får du også
Piketty-tegneren Esben S. Titlands tegneserie «Baklengs inn i framtida. En tegneserie om arbeidsmiljølovens historie».

Bestill pamfletten her.
FRIHET PÅ VENT
Mer enn én og en halv million mennesker lever på flukt i Libanon – landet med flest flyktninger per innbygger i verden. 


En av dem er Ibrahim. Han er 16 år og har vært flyktning hele livet. Det har også 20 år gamle Hamsa, som drømmer om å bli profesjonell danser. 24 år gamle Samira har allerede fått en drøm oppfylt: Hun har vært gift i tre måneder og mener hun er verdens lykkeligste. 


Disse og 32 andre personer møter vi i denne boken. De bor alle i Libanons leirer for palestinske flyktninger. Noen har levd på flukt i nesten 70 år – helt siden Israel ble dannet. Andre har nettopp flyktet fra Syria. Historiene deres gir oss et innblikk i hvilke ringvirkninger krig og konflikt kan skape. Hvordan er det å leve som flyktning i dag etter dag, år etter år?

Bestill boka her.
JEREMY CORBYN
Jeremy Corbyn overrasket alle gjennom å gjøre suksess. I 30 år var den britiske politikeren først og fremst kjent for to ting: Han hadde vunnet kåringen «årets parlamentariske skjegg» fem ganger, og han var mot det meste: mot krig, kutt og kapitalisme. Utover det gjorde han seg lite bemerket.

I 2015 forandret alt seg. Jeremy Corbyn ble valgt til leder for det britiske arbeiderpartiet Labour. Hva skjedde?

Dette er fortellingen om mannen som hatet å være midtpunkt, men som havnet i begivenhetenes sentrum. Om folket som gjorde opprør, en fagbevegelse som våknet og om året britene stemte seg ut av EU. 

Det er også historien om et fenomen som brer om seg: skepsis til partielitene og drømmen om en annen måte å drive politikk på. 


Bestill boka her.
                            
Manifest senter for samfunnsanalyse
Adresse: Kolstadgata 1, 0652 Oslo

Telefon: 22 99 52 10