Copy
Manifest Orientering 10/2017
Bli med på kampanjen:
 
«VELFERD UTEN PROFITT»!
 


På velferd-uten-profitt.no kan du utfordre stortingskandidatene til å ta stilling til prinsippet:  

– Våre skattepenger til barnehage, barnevern, skole, sykehus og omsorgstjenester skal gå til felles velferd, ikke privat profitt!

Sjekk hva kandidatene fra ditt fylke har svart, og utfordre flere til å ta stilling!

 

«Velferd uten profitt» er en partipolitisk uavhengig kampanje med mål om å sette en stopper for velferdsprofitørene i stortingsvalget 2017. 
SKJULT RIKDOM
Svimlende 7600 milliarder dollar er gjemt i skatte­paradiser rundt om i verden. Aldri før har så mye penger blitt sendt til Sveits, Caymanøyene eller andre steder der de rike slipper å betale skatt.

Dette er blant de banebrytende funnene Gabriel Zucman presenterer
i sin inter­nasjonale bestselger Skjult rikdom, som nå er tilgjengelig på norsk. Zucman har kartlagt hvor stor andel av verdens rikdom de skjuler. På en enkel måte forklarer han hvordan skatteparadisene fungerer.

Han lanserer også en strategi for hvordan vi kan sette en stopper for de rikes skatteflukt. Boken er essensiell lesning for alle som ønsker å forstå mer av den voksende ulikheten i verden.


Bestill boka Skjult rikdom her.

Et utdrag fra boka er tilgjengelig på Manifest Tidsskrift her.
VILLEDENDE OM TRYGDEYTELSER
«
Enhver fornuftig diskusjon om trygdeytelser må ta utgangspunkt i en korrekt forsståelse av dagens nivå – og av hvilke formål ytelsene er ment å oppfylle», 
skriver Doremus Schafer på Manifest Tidsskrift.

«Man må selvsagt kunne diskutere om ytelsesnivået ligger så høyt at det i urimelig grad svekker incentivene til å komme seg ut i arbeid, eller på andre måter skaper en urettferdig fordeling mellom ulike grupper. Men store deler av kritikken bygger på et (uttalt eller uuttalt) premiss om at det i seg selv er problematisk med en ytelse som er så «lukrativ» at mottagerne kan leve et nogenlunde akseptabelt og anstendig liv.»

Les hele innlegget på Manifest Tidsskrift her.
BARNEBOKLANSERING:
SAMIR OG DEN LANGE REISA

Samir og familien er ikkje lengre trygge heime i Afghanistan, og må legge ut på flukt. Flukta ender deira ender i Noreg, og dei spør om dei kan få lov å bu her. I Noreg byrjar Samir på skulen, og vert bestevenn med Synne.

Men får Samir og familien hans lov til å bli i Noreg?


Forlaget Manifest inviterer til lansering av boka «Samir og den lange reisa», i Aktivitetshuset K1 på Tøyen laurdag 6.mai klokka 13.00.

Det blir barnebokbad med forfattar Kristian Fjellanger og illustratør Jenny Jordahl. Arrangementet er gratis og passer born frå 6 til 12 år. Voksne får også komme. 

Det vert bollar og saft. Det vert moglegheit til å kjøpe signerte bøker. Velkommen!


Arrangementet på Facebook her.
NY PODKAST: POLITISK PUB
Vi har nå lagt ut podkast fra forrige Politisk pub
på våre nettsider
Hovedtemaet var dørvaktene i Youngstorget Vertskap sin kamp for å få tariffavtale

Les oppslag i LO-Aktuelt om møtet her (s.36).


Benytt også påsken til å lytte på flere av våre podkaster. Du kan abonnere på iTunes her.
NY BOK: DU HAR SPARKEN!
«Alle tillitsvalgte bør ta seg tid til å lese denne boka og reflektere over spørsmålet "Hva er det som skjer i min egen bedrift?". Anbefaler på det sterkeste!»
- Jan-Egil Pedersen, forbundsleder NNN


Som ansatt, tillitsvalgt og etter hvert konserntillitsvalgt i Orkla har Stugu vært med på noen av de beste årene i norsk arbeidsliv. Med en sterk fagbevegelse i spissen har ansatte fått mer makt. De har kjempet fram bedre arbeidsvilkår og en lønnsutvikling som har bidratt til å utjevne forskjeller.

Nå er dette i ferd med å snu, og i sentrum for utviklingen finner vi Human Resource Management – og spesielt «hard» HR. 
 
Hva er HR? Er det bare et fint navn på personalavdelinga, eller er det i praksis sofistikert fagforeningsknusing? I denne boka ser Stugu på systemet og ideologien HR, hvordan det brukes og misbrukes og hvordan fagbevegelsen kan møte det.
 
Bestill boka Du har sparken! her.

Forlaget Manifest
inviterer til boksamtale med forfatter Stein Stugu, Natalia Zubillaga, nestleder LO i Oslo og John Thomas Suhr, leder i Oslo/Akershus Handel og Kontor. Eivind Volder Rutle fra Forlaget Manifest leder samtalen. 

TID: Mandag 15. mai kl. 16.30-18.00.
STED: Tronsmo bokhandel


Les intervju med Stugu og bokomtale på frifagbevegelse.no her.

«Ukritisk bruk av HR bidrar til å sette arbeidsfolk opp mot hverandre. Stugus bok er nødvendig lesning for dem som ønsker en sterk fagbevegelse i Norge. Dessuten bør den på pensum for alle som studerer HR.»
- John Thomas Suhr, avdelningsleder Oslo/Akershus Handel og kontor 
NY BOK: ENHEDSLISTEN
Danske Enhedslisten har gått fra å slåss mot sperregrensa til å bli Skandinavias største venstreradikale suksess. Hvordan har de klart det?


Forlaget Manifest inviterer til lansering av boka «Den danske suksessen Enhedslisten. Partiet som ga venstresida selvtilliten tilbake». Det blir boksamtale, signering, pølser og pils – og ikke minst: flott besøk fra Danmark! 

TID: Onsdag 10. mai kl. 19.00
STED: Wurst (Torggata 11)


Møt Johanne Schmidt-Nielsen og Pelle Dragsted fra Enhedslisten i samtale med forfatter Fredrik V. Sand og Ellen Engelstad, redaktør i Manifest Tidsskrift. 

Bli med inn i partiets kulisser. Strategen Pelle føler seg som en opposisjonell fordi han mener at fornyelse ikke er et fy-ord. Den politiske superstjerna Johanne går fra å dumpe 200 kilo pasta på Finansdepartementets trapper, til å forhandle om statsbudsjettet i det samme bygget. 

Dette er en politisk oppveksthistorie. Det er fortellingen om strategier, store drømmer, en extreme makeover, og om dilemmaet som hjemsøker så mange partier til venstre i politikken: Er det mulig å vokse uten å bevege seg til høyre og miste seg selv på veien?

Arrangementet er gratis. Velkommen!


Arrangementet på Facebook her.
PROFITTFRI VELFERD
Å la kommersielle krefter drive offentlige tjenester har verken gitt bedre eller billigere tjenester. Derimot har det skapt flere millionærer.

Men det er fullt mulig å stenge døra for velferdsprofitører – og enklere enn mange tror. 


I denne pamfletten viser vi flere mulige veier til målet om profittfri velferd. Mange steder har tillitsvalgte, ansatte og politikere
allerede vunnet lokale kamper. Bli med til blant annet Tromsø , Oslo, Bergen, Moss og Trondheim og se hva de har fått til der. 

Dette er en håndbok for folkevalgte, fagorganiserte og alle andre som ønsker å bidra til at vi prioriterer fellesskap foran profitt.


Bestill pamfletten Profittfri velferd her.
HVA VET DU OM DAMER?
I denne boka har spørsmålene én ting til felles: Alle handler om damer!
 
Hvor mange ganger vant Grete Waitz New York Marathon? Hva er tittelen på Vigdis Hjorths siste roman? Og hvem sa «Jeg elsker champagne, og den bør være tørr og gratis!»?
 
Forfatter Marta Breen har samlet 500 spørsmål i et bredt utvalg av kategorier. Her finner du alt fra politikk og vitenskap til sport og kultur. Boka inneholder også spørsmål for barn. 
 
Dette er quizboka for deg som er lei av at nyhetene, historiebøkene og quizkveldene domineres av menn. Gjør deg klar til å briljere med hva du kan om damer – og til å lære litt mer!


Bestill quizboka Hva vet du om damer? her.
RETTFERDIG PENSJON 123
Eystein oppdager at medlemmene i fagforeninga risikerer en pensjon på under 40 prosent av lønn, etter mer enn 40 år i full jobb.

En akademiker med nøyaktig samme opptjening som en arbeider kan få 60 000 mer i pensjon hvert eneste år. Bare fordi han lever en akademikers liv med høyere levealder og senere yrkesstart. 

Dette systemet har støtte fra LO, blir Eystein fortalt. Han kan ikke tro det er sant.

Bli med tillitsvalgt Eystein Garberg på leting etter rettferdigheten som forsvant, kravene som kan få den tilbake og sannheten om hva LO mener om vår tids største velferdsreform.


Bestill pamfletten Rettferdig pensjon her.
                            
Manifest senter for samfunnsanalyse
Adresse: Kolstadgata 1, 0652 Oslo

Telefon: 22 99 52 10