Copy

JULI 2021

Overdenking

Gezegend zij God,
die niet afwees mijn gebed,
   en zijn vriendschap
mij niet onthield! (Psalm 66, 20)

De psalmist lijkt zijn feiten niet op orde te hebben. Hij refereert overduidelijk aan de bevrijding van zijn volk uit Egypte. Hoe de zee in het droge veranderde en de mens daar doorheen kon gaan. Maar ook heeft hij het over de rivier waardoor het volk trok en blijkt er later in zijn verhaal ook een tempel te zijn waar God dank kan worden gebracht. Dat verhoudt zich dan weer slecht met de banden die om de heupen van zijn volk zijn gelegd, de netten waarin zij verstrikt waren, voor wie daarin de ervaring van de ballingschap zou willen zien. Want toen was van tempel geen sprake meer. Heeft de psalmist hier iets van de student die nauwelijks voorbereid ten tentamen komt of is hier toch iets anders aan de hand?

In goed joodse traditie ziet de psalmist exodus, de bevrijding, overal geschieden. Maar ook steeds weer de benauwenis, de banden om de heupen. Exodus ligt er niet als vast punt ergens in het verleden, toen en daar. En de benauwenis, de ademnood, ook niet. Telkens weer, op elk punt in de geschiedenis maar ook in je eigen biografie, kan het steeds opnieuw gebeuren. Zowel de ervaring om bevrijd te worden als de ervaring om weer opnieuw gevangen genomen te worden.

Hoe de gemeente langzaam maar zeker weer tot leven komt - met een mooie Doopdienst in combinatie met de gastvrijheid die ons huis aan de expositie van het sculptuur van Ivan Cremer verleent als voorlopig hoogtepunt, voelt aan als een bevrijding. Tegelijkertijd lijken we elkaar ook wat ontwend te zijn, kost het verkeer met elkaar veel energie en dreigt ons dat opnieuw gevangen te nemen. In meer of mindere mate lopen we nu al weer op ons tandvlees bij de gedachte alleen wat er weer allemaal op ons kerkelijk en maatschappelijk bordje terecht komt als alles weer gaat draaien - zoals valt te vrezen - als voorheen. Het gevoel van bevrijding heeft meestal slechts de doorlooptijd van een vakantie.

De psalmist houdt ons geen goedkope oplossingen voor. Dat wij radicaal het roer moeten omgooien, dat wij anders moeten gaan leven. Want ook in een sabbatical of als wij een camping in Frankrijk gaan beginnen, nemen wij altijd onszelf mee. De psalmist doet iets anders. Hij wijst op de vriendschap van God die er altijd is. Vriendschap is een merkwaardig en kostbaar ding. Soms zie je elkaar tijden niet. Maar je weet dat het bestaat. Dat je erop kunt terugvallen als het nodig is. Dat je altijd welkom bent. En als je elkaar dan weer ziet, dan is het als vanouds. Alsof je nooit bent weggeweest. Op die vriendschap van God vertrouwt de psalmist. Zowel in zijn ontspannen als aangespannen dagen.

Evert Jan de Wijer
11 juli             10.00 uur

18 juli             10.00 uur
Ds. Jantine Heuvelink
1e zomerdienst Oranjekerk
Ds. Eddy Reefhuis
2e zomerdienst Oranjekerk
De diensten vanuit de Oranjekerk zijn online te volgen via www.kerkdienstgemist.nl
60 mensen kunnen de diensten bijwonen. Aanmelden is niet nodig.
25 juli             10.00 uur

  1 augustus   10.00 uur
Pastor Nelly Versteeg
3e zomerdienst Willem de Zwijgerkerk
Ds. Wilken Veen
4e zomerdienst Willem de Zwijgerkerk
De diensten vanuit de Willem de Zwijgerkerk zijn niet online te volgen. Naderhand is een audio-opname beschikbaar op YouTube via www.willemdezwijgerkerk.nl/kerkdiensten
60 mensen kunnen de diensten bijwonen. Aanmelden is niet nodig.

Let op: 11, 18, 25 juli en 1 augustus zijn er geen diensten in de Thomaskerk. 
U kunt de kerk bezoeken van 12.00 - 17.00 uur voor de expositie Origins en het ThomasTerras.
  8 augustus   10.30 uur

15 augustus   10.30 uur

22 augustus   10.30 uur
29 augustus   10.30 uur
Ds. Evert Jan de Wijer
5e zomerdienst Thomaskerk
Ds. Evert Jan de Wijer
6e zomerdienst Thomaskerk

Drs. Alex van Heusden
Ds. Evert Jan de Wijer
De diensten vanuit de Thomaskerk zijn online te volgen via de website
www.dethomas.nl/opzondag of ga naar www.kerkdienstgemist.nl
60 mensen kunnen de diensten bijwonen. Aanmelden is niet nodig.
ThomasTheologie

Op woensdag 4, 11 en 25 augustus van 14.00 - 15.00 uur kunt u met predikant Evert Jan de Wijer meelezen in de Schriftlezingen voor de volgende zondag. We lezen de tekst in verschillende vertalingen en zoeken naar de betekenis voor vandaag. Iedereen van harte welkom!
ORIGINS
De oorsprong van het bestaan in hout en steen

Sculptuur door Ivan Cremer

Tussen 5 juli en 17 oktober 2021 staat het imposante sculptuur Origins van beeldhouwer Ivan Cremer in de kerkzaal van de Thomaskerk. Het geheel is een grootse hommage aan de architect van de Thomaskerk Karel L. Sijmons, zijn grootvader.

‘Alles wat ik te zeggen heb zit in deze kerk’, waren de enige woorden die architect Karel L. Sijmons (1908-1989) achterliet over de totstandkoming zijn levenswerk: De Thomaskerk.
Voor zijn kleinzoon Ivan Cremer de aanleiding om een zoektocht te beginnen naar de betekenis van de architectuur, en daarop te reageren met zijn werk als beeldhouwer. Volgens Cremer een zoektocht naar de oorsprong van het bestaan, geschreven in hout en steen.
 
Foto: Marcel Steinbach
Behalve de vijf meter hoge sculptuur Origins, worden in de kerkzaal van De Thomas ook zes kleinere bronzen beelden getoond die ten oorsprong liggen aan het project; de serie Choreography of the Origins.

Vóór de kerk staan verder drie manshoge beelden van Cremer, Dancers from Oblivion, als onderdeel van de Sculptuur Biënnale ARTZUID21.
 
Foto: Marcel Steinbach
In de theaterzaal van De Thomas is een documentaire te zien over de totstand-koming van het gehele project. Tenslotte is ook de audiotour ThomasTour te beluisteren, die u meeneemt door het bijzondere monumentale kerkgebouw en de vele kunstwerken.

De Thomas is tussen 5 juli en 17 oktober 2021 dagelijks geopend tussen 
12.00 - 17.00 uur. U kunt de totstandkoming van het beeld volgen op www.instagram.com/ivancremer

Welkom in De Thomas, een huis om op verhaal te komen.
ThomasTroostcafé

Het ThomasTroostcafé biedt een plek in Amsterdam-Zuid voor iedereen die troost bij rouw en verlies zoekt; en voor iedereen die even op verhaal wil komen of die om welke reden dan ook behoefte heeft aan een moment van stilte en bezinning. We richten ons in het bijzonder op mensen die steun bij verlies zoeken; dat kan verlies van een dierbare zijn, of verlies van andere zaken zoals gezondheid, werk of geboortegrond.

Maar het Thomas Troostcafé is er ook voor hen die om wat voor andere reden dan ook op adem willen komen en een moment van rust en bezinning zoeken. U vindt het Thomas Troostcafé wekelijks op woensdagmiddag in De Thomas, aan de rand van de Zuidas.

Elke woensdag van 15.00 - 18.00 uur!

De koffie, thee en onze gastvrouwen staan klaar. Wilt u vooraf contact met de organisatie? Stuur een bericht aan troostcafé@dethomas.nl  Sommige bezoekers willen graag vooraf een afspraak maken met ons. Dat kan ook; stuur ons gerust een mailtje. Dan maken we u op woensdagmiddag wegwijs in De Thomas.

Welkom in De Thomas, een huis om op verhaal te komen.
ThomasTour
Vanaf juli 2021 biedt De Thomas u de ThomasTour aan: een gratis audiotour-wandeling door het pand aan de Prinses Irenestraat 36.
Welke verhalen vindt u in ons huis?


Wilt u de Tour volgen? Kom naar De Thomas en scan daar met uw eigen mobiele telefoon of tablet de QR-code voor de Tour. U luistert dan naar het verhaal van de achtergrond van het ontwerp, het verhaal van de architect en de verhalen van de kunstenaars, die artefacten in het pand hebben gebracht.
Tot en met zondag 17 oktober treft u ook Origins, van kunstenaar Ivan Cremer aan in De Thomas. En voor het pand is zijn object Dancers from Oblivion te vinden, onderdeel van ARTZUID 2021.

En na uw bezoek aan De ThomasTour neemt u nog even plaats op het ThomasTerras.
ThomasTerras
Dagelijks van 12.00 - 17.00 uur is het ThomasTerras geopend, een oase van rust aan de Zuidas. Het terras bevindt zich aan de binnentuin. Kom even op verhaal tijdens of na een bezoek aan Origins, of spreek hier af voor een kunstbezoek aan De Thomas. 

Elke dag open van 12.00 - 17.00 uur t/m zondag 17 oktober 2021.
Ook te reserveren voor groepen en partijen: alle informatie staat op de website
www.dethomas.nl/thomasterras/

ThomasTerras, Prinses Irenestraat 36
Bezoek onze website
Colofon
Thomaskerk
 
Pr. Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam
Telefoon 020-673 81 71 (koster Roelf Koning)
www.dethomas.nl
 
Predikant: ds. Evert Jan de Wijer, tel. 020-673 92 30
Email: predikant@dethomas.nl
 
Telefonisch spreekuur:
dinsdag- en donderdagochtend van 9.00 – 10.00 uur
 
Inloopspreekuur in de predikantskamer:
Iedere woensdag tussen 12.00 en 14.00 uur
 
Pastorale nood:
Telefonisch via doorschakeling 24/7 bereikbaar
 
Voorzitter kerkenraad: Roeleke Vunderink      roeleke@dethomas.nl
Scriba: Connie Hoek                                       conniehoek@upcmail.nl   
Koster: Roelf Koning                                       beheer@dethomas.nl
                                                                        tel. 020-673 81 71
Autodienst: Dick van Dijk                                tel. 020-644 88 11


Ontwerp en Lay-out - BURO GRAFILIZZ

 
De Thomas op Instagram
De Thomas op facebook
De Thomas op LinkedIn
De Thomas
Copyright © 2021 De Thomas, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp