Copy

"Het Koninkrijk der hemelen is gelijk aan zuurdeeg, dat een vrouw nam en in drie maten meel verborg, totdat het helemaal doorzuurd was." Matt 13:33

Beste mensen,

Regelmatig krijgen we de vraag: Wat is jullie plan in Wageningen? Vertel eens...

Jelle en ik zijn per 1 januari als echtpaar in dienst gekomen als missionair werkers van het Leger des Heils. We werken aan een project in de stad Wageningen waarmee we inspelen op de huidige crisis. Lees hier het plan waarop we zijn aangenomen.

Vertel in 1 zin: Wat gaan jullie doen?

We gaan werkplekken bieden voor zelfstandige professionals en studenten die aan een klus, project of opdracht willen werken.

Waarom is dat een Leger des Heils ding?

Veel mensen die nu noodgedwongen thuis op hun zolderkamer zitten te werken hebben behoefte aan ontmoeting en contact. We horen meer en meer over eenzaamheid en de vermoeidheid onder studenten en ZZP-ers. Met deze plek willen we hierin tegemoet komen. Corona proof natuurlijk!

Jelle schrijft:

"In het Nederland van 2020 ervaren veel mensen eenzaamheid maar vooral in de sociale midden- en bovenklasse blijft dit vaak verborgen achter prestaties en uiterlijke tekens van succes. Uit gesprekken in Wageningen bleek ons dat veel jongeren en studenten lijden aan eenzaamheid en gebrek aan structuur. Ook onder alleen werkende professionals, zoals startende ondernemers en dienstverlenende zzp'ers, is veel verborgen eenzaamheid. Hoewel deze groep geen “traditionele” Leger des Heils doelgroep lijkt, is er wel reden om er aandacht voor te vragen. Het Leger des Heils heeft immers een lange geschiedenis van actie ondernemen bij het zien van sociale noden, juist als die bij anderen (nog) niet in beeld zijn.
Omdat deze doelgroep meestal geen aansluiting meer heeft met traditionele vormen van kerk-zijn, is dit bij uitstek een randgroep die vanuit een pioniersproject aangesproken kan worden. In de christelijke traditie staan relaties, verbinding en gemeenschap tenslotte centraal. Wij zien hier dus een gelegenheid om, vanuit de Missie van het Leger des Heils, in Christus’ naam “menselijke nood te lenigen zonder enige vorm van discriminatie.”

Waarom Wageningen?

Jelle en ik hebben al jaren hart voor de stad Wageningen. Vanuit Randwijk, net over de rivier, deden we hier wekelijks de boodschappen op de markt. Bergstraat 9 is helemaal uniek. De verbinding tussen rust, naast de kerk, en actie, in de winkelstraat, is een uiting van het aloude “Bid en Werk”. Deze plek heeft die balans tussen rust en actie. Ora et Labora. Dat willen we bieden, ruimte en een luisterend oor te midden van hectiek en crisis. Wageningen is natuurlijk ook een groene stad waarin veel mensen bezig zijn met het thema duurzaamheid. Wij willen dat graag verbinden aan zingeving.

Hoe pakken jullie dat aan?

Bij het opzetten van dit project krijgen we uiteraard begeleiding. Het Leger des Heils werkt voor de pioniersplekken namelijk samen met de PKN en zodoende krijgen we coaching waarbij we kunnen putten uit de ervaring van vele anderen. Tijdens de sessies denken we na over: wat zijn valkuilen? hoe beweeg je je in de buurt? hoe ben je actief aan het netwerken en speel je in op de behoefte? Hoe hou je je vast aan je aanvankelijke plan en beweeg je mee als dat nodig is voor veranderingen? Hoe bouw je een team rondom deze plek? En het blijft pionieren, dat wil zeggen: je weet wel waar je begint, maar niet exact hoe het zich gaat ontwikkelen.
Door de retraites is het onze ervaring, dat als we tijd en ruimte creëren, er iets in beweging komt. De Wind gaat waaien, we weten niet waar vandaan  en waar Hij heengaat. Maar we bedden de dagen in in gebed en laten de rest over aan de Geest.
 

Wat gaan jullie aanbieden?

Om te beginnen denken we aan de volgende opties:

  1. Wageningse ondernemers of studenten kunnen een werkplek huren voor een dagdeel of voor een hele dag.
  2. Voor een workshop, coachingsgesprek of vergadering kan ook de Tuinkamer (2-4 personen) of het hele pand (max 12 personen) geboekt worden voor een dagdeel of voor een hele dag.

 

Jelle heeft in de Universiteitsbibliotheek deze stadsplattegrond uit 1698 gevonden. We gaan deze kaart op groot formaat laten uitprinten. Geschiedenis is van ons allemaal en we houden van Wageningen.

(Klik op de afbeelding voor een filmpje over de inrichting van het pand.)

Kan ik ergens mee helpen?

Dit zijn de vragen die we nog hebben:

  • Hulp bij het verven. (wel een beetje professioneel)
  • Keuken plaatsen
  • Tuin inrichten
  • Keuken inrichten

Laat gerust een reactie achter! We zijn benieuwd wat je ervan vindt en hopen dat je net zo enthousiast bent als wij.
Met vriendelijke groeten,

Jelle en Janneke Huisman

P.S. ken je studenten of ondernemers in Wageningen voor wie dit interessant kan zijn? Stuur deze alsjeblieft email door en help ons het netwerk uit te breiden.

Copyright © 2021 Jelle & Janneke Huisman, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp