Copy
Wedstrijd, Zonnepanelenactie, Bestuur, Contributie
Energie Gilze Rijen
Geachte heer / mevrouw,

We hebben een mooie zomer achter de rug en met een beetje geluk krijgen we nog een mooie nazomer. Dat is ons in elk geval wel beloofd. Om nog optimaal te profiteren van het beloofde mooie weer, is nu het moment aangebroken om deel te nemen aan de zonnepanelenactie! Mocht u zich hiervoor nog niet hebben ingeschreven, dan kunt u dat nog altijd doen! Hieronder leest u meer nieuws over deze actie.
Zoals u ongetwijfeld in het weekblad Gilze Rijen en misschien ook in BN de Stem hebt kunnen lezen, is de Coöperatie Energie Gilze Rijen nu officieel opgericht! Wat dit verder voor u allemaal te betekenen heeft, leest u verderop in deze nieuwsbrief.
Voor diegenen die nog niet mee kunnen doen aan de zonnepanelenactie, maar wel geïnteresseerd zijn in energiebesparing, start volgende week een mooie wedstrijd! Hoe u deel kunt nemen, wordt hieronder verder uitgelegd.
Verder in deze nieuwsbrief:
Wedstrijd
Bespaartip
Energie 2013
Energieakkoord & Winddelen
Op zoek naar
Energie Gilze Rijen op Twitter
Anderen energie laten besparen?

Oprichting is een feit!

Op 5 september is in aanwezigheid van wethouder Lau Lavooij (Ruimtelijke Ordening) de Coöperatie Energie Gilze Rijen officieel opgericht. De oprichtingsvergadering was een groot succes met een ruime opkomst, goede discussies en de presentatie van de leverancier en installateur van de zonnepanelen.
Lau Lavooij heeft ons namens de gemeente € 6.000,- geschonken als sponsoring. Dit bedrag is het restant dat over was van de subsidie voor particuliere zonnepanelenprojecten. Wij verdelen dit bedrag over alle deelnemers aan het zonnepanelenproject. Hoe het verloop van dit traject verder in zijn werk gaat, kunt u vinden onder het kopje Zonnepanelen.
Tijdens de oprichtingsvergadering is het bestuur gepresenteerd. Het bestuur bestaat uit:
Voorzitter: André Dilweg, bereikbaar op voorzitter@energiegilzerijen.nl
Secretaris: Hans v.d. Loo, bereikbaar op secretaris@energiegilzerijen.nl
Penningmeester: René Zufang, bereikbaar op penningmeester@energiegilzerijen.nl

Naast het bestuur is er ook een adviesraad, die wordt geleid door Paul van Dijk, en zijn er nog twee werkgroepen: "Energie Besparen & Opwekken" en "Communicatie & Educatie". In de komende nieuwsbrieven zullen wij u meer vertellen over deze drie groepen.

Tijdens de informatieavonden in april hebben we aangegeven dat we op dat moment nog niet wisten of er een contributie zou komen en zo ja, hoe hoog deze zou worden. Inmiddels is duidelijk dat we niet zonder een kleine contributie kunnen om ervoor te zorgen dat we alle projecten van de grond kunnen krijgen. De contributie is als volgt vastgesteld:
  • Natuurlijk persoon per huisadres: € 10,- per jaar (stemrecht, afname van diensten)
  • Instellingen/bedrijven met 5 of minder werknemers: € 20,- per jaar (stemrecht, afname van diensten)
  • Instellingen/bedrijven met meer dan 5 werknemers: € 50,- per jaar (stemrecht, afname van diensten)
  • Instellingen/bedrijven die diensten willen aanbieden: € 100,- per jaar (stemrecht, aanbieden van diensten)
Met deze contributie worden bijvoorbeeld flyers en promotieposters voor projecten betaald, communicatiemiddelen die niet direct gerelateerd zijn aan een project en energiecafé's waarover u later meer hoort. We realiseren ons terdege dat er mensen zijn voor wie een aantal zaken niet direct mogelijk is, zoals het plaatsen van zonnepanelen op eigen dak, omdat men in een huurhuis woont. Daarom werken wij ook aan de opzet van sociale projecten en deze worden mede betaald uit de contributie.

Hebt u zich in het verleden al opgegeven als lid of als potentieel lid (u wilde misschien eerst meer informatie voor u definitief ja of nee zei tegen het lidmaatschap), dan hopen wij u hiermee voldoende informatie te hebben gegeven om definitief lid te worden van onze coöperatie. Als u zich in het verleden al bij ons heeft opgegeven, dan hoeft u alleen maar de voor u van toepassing zijnde contributie over te maken op bankrekeningnummer NL67 RABO 0105 3202 85 onder vermelding van uw naam en adres.
Mocht u nog vragen hebben over het lidmaatschap en de contributie hebben, dan kunt u onze penningmeester mail op: penningmeester@energiegilzerijen.nl

Zonnepanelen
Zoals gezegd was de oprichtingsavond een groot succes. Ook de informatieavond op 12 september in de Molenwiek in Molenschot mocht rekenen op een warme belangstelling. Beide avonden was de geselecteerde leverancier aanwezig. Op basis van het selectieproces is de combinatie SolarNRG/HEG gekozen als leverancier en installateur van het zonnepanelensysteem.

SolarNRG en HEG gaan de komende tijd bij de leden de opnames aan huis doen en de uiteindelijke installatie. EGR geeft aan SolarNRG/HEG de lijst door van leden die zich hebben opgegeven voor dit project EN de contributie hebben betaald. Als u (nog) geen contributie heeft betaald, kunnen wij u gegevens helaas niet doorgeven aan SolarNRG/HEG en kunt u helaas ook niet deelnemen aan deze actie. Wij hebben de prijs namelijk specifiek voor onze leden afgesproken.

Uiteraard kwamen tijdens de oprichtingsavond en de informatieavond nog vele vragen naar boven. De meestgestelde vragen hebben wij voor u op een rijtje gezet op onze website evenals de uitleg over de verdeling van de subsidie. Deze kunt u hier vinden. Mocht u nog vragen hebben die niet vermeld staan in dit overzicht, aarzel dan niet om ze te stellen! U kunt ze als commentaar achterlaten bij de veelgestelde vragen en u kunt onze werkgroep zonnepanelen mail met al uw vragen. Het email adres dat u hiervoor kunt gebruiken is: zonnepanelen@energiegilzerijen.nl

Later deze week volgt nog een aantal rekenvoorbeelden voor zonnepanelensystemen op de site.

Wedstrijd
Energie Besparen en opwekken bestaat uit meer dan het plaatsen van zonnepanelen op uw dak. Er zijn veel verschillende manier om energie te besparen. Een daarvan is fietsen, waarbij u immers brandstof (fossiele energie) bespaart! En laat een fiets nu net hetgeen zijn dat kunt winnen met onze wedstrijd!

Deze week ontvangt u onze poster in uw brievenbus. Als u deze poster ophangt en u inschrijft voor de website, maakt u tussen 23 september en 31 oktober iedere week kans op ledverlichting voor uw fiets en als hoofdprijs verloten wij een fiets t.w.v. € 450,- onder alle deelnemers aan de wedstrijd! Alle voorwaarden van de wedstrijd kunt u hier lezen. Op deze pagina vind u ook de mogelijkheid om de poster te downloaden in het geval u deze niet heeft ontvangen.

Winnaars worden getrokken door de notaris waarna EGR controleert of de winnaar voldoet aan alle voorwaarden. Als u de gelukkige winnaar bent, komt een van onze correspondenten langs om bij u een foto te maken en de prijs officieel te overhandigen. In de komende nieuwsbrieven kunt u lezen wie de gelukkige winnaars zijn van de fietsverlichting en fiets.

Bespaartip
In eerdere nieuwsbrieven hebben we al bespaartips gegeven. Dit wordt een terugkerend item in de nieuwsbrieven. Dit keer: de wasdroger vs de droogmolen:
Wasdrogers zorgen voor een grote vermijdbare milieubelasting. Een huishouden dat twee keer per week een was droogt in de wasdroger is daar jaarlijks gemiddeld 235 kWh elektriciteit aan kwijt (50 euro per jaar, prijspeil 2013). Dat komt overeen met 7 procent van het jaarlijks stroomverbruik van een gemiddeld huishouden.
De energiezuinigste optie is om de was aan de lijn te drogen, dat kost u niets en belast het milieu niet.
Daarom de volgende tips:
Gouden tip:
Gebruik een droger niet onnodig. Hang liever de was (buiten) aan de lijn. In het voorjaar en de zomer is (voor veel mensen) het buiten drogen van de was een ideale optie. De frisse wind zorgt voor een lekkere frisse geur en de was voelt ook gelijk anders aan.
Ook als je weinig ruimte hebt is een droogmolen een optie, zoals droogmolens die aan een muur bevestigd kunnen worden.

Verder
  • Neem liever geen was-droogcombinatie: die verbruikt relatief veel energie.
  • Centrifugeer wasgoed op een zo hoog mogelijk toerental, voordat het in de droger gaat.
  • Voorkom dat de droger voortijdig kapot gaat: maak regelmatig het pluizenfilter schoon.
Heeft u nog tips om energie te besparen? Deel ze met ons en wij plaatsen de tips hier!

Energie 2013
Van 24 tot en met 26 september is in de Brabanthallen in Den Bosch de Energiebeurs. Dit is de enige nationale beurs gericht op energiebesparing en duurzame energieopwekking. Tijdens deze beurs kunt u kennismaken met de allernieuwste technische snufjes op dit gebied.
Onze penningmeester gaat naar deze beurs. Ben u geïnteresseerd in deze beurs en wilt u meerijden met René? Mail hem dan op penningmeester@energiegilzerijen.nl.

Winddelen
In onze vorige nieuwsbrief schreven we al over de petitie Winddelen. Deze petitie is nog altijd actief.

Wilt u ook meeprofiteren van de windmolens? Onderteken dan NU de petitie!

Op zoek naar
We zijn nog altijd op zoek naar nieuwe (actieve) leden. Op dit moment hebben we op de volgende vlakken specifieke ondersteuning nodig:
  • Juridisch vlak
  • Energiebesparing & Isolatie
  • Educatie op onder meer scholen
Heeft u ervaring met een van bovenstaande zaken en wilt u actief deelnemen in Energie Gilze Rijen? Meldt u dan nu aan!

Energie Gilze Rijen op Facebook
Uiteraard zijn wij online te vinden! En dat niet alleen op onze website, maar ook op Facebook. Hierop vind u geregeld kleine nieuwsberichten! Bent u benieuwd naar activiteiten die leden ondernemen om elkaar beter te leren kennen? Kijk dan eens bij ons verslag over de barbecue van 25 augustus.

Kent u mensen die kunnen besparen op hun energiekosten of zelf hun energie op willen wekken?
Nieuwe (actieve) leden uit Gilze, Hulten, Molenschot en Rijen zijn altijd van harte welkom. Men kan zich altijd aanmelden via onze website! Ook leden die voorheen bij Hulten hoorden en door herindeling van gronden hier officieel niet meer toe behoren zijn van harte welkom!

Vragen?
Hebt u nog vragen? Dan kunt u altijd even contact met ons opnemen.

Met vriendelijke groet,
Energie Gilze Rijen
Copyright © 2013 Energie Gilze Rijen, Alle rechten voorbehouden.
Email Marketing Powered by Mailchimp