Copy

Vriendenbrief, vierde jaargang, nr. 7

Klockhuis-lezing door beiaardier Gideon Bodden 
Opening expositie Sjef Hutschemakers
Wat hebben de klokken van de Grote Kerkstoren met de Piramides van Egypte te maken?
Campanoloog en beiaardier Gideon Bodden legt het uit
 

In de 17de eeuw voltrok zich in het atelier van de broers François en Pieter Hemony te Zutphen iets wonderbaarlijks: vals gestemde klokken met een middeleeuws karakter, werden ineens loepzuiver gestemd en werden van een moderne, muzikale toon voorzien.
Hollandse steden stonden vooraan in de rij om zo’n noviteit bij de Hemony’s te bestellen en de klankkleur van de Hemonyklokken heeft een rol gespeeld in het leven van alle generaties Hollanders. Maar niet in Dordrecht! Wat deed Pieter Hemony dan in 1673 in het torentje van het Dordtse Stadhuis?

Wat was het wonder uit Hemony’s klokkengieterij? Hoe is de Piramide van Cheops aanwezig in de klokken van Hemony? Waarom zijn deze Hemony-klokken, evenals de violen van Stradivarius, onmogelijk na te maken?
Gideon Bodden komt deze geheimen blootleggen.

Gideon Bodden
Bodden (1971) is als stadsbeiaardier van Amsterdam vaste bespeler van de Munttoren, de Oude Kerkstoren en de Zuidertoren. Tevens is hij stadsbeiaardier van Schoonhoven en beiaardier van Hilvarenbeek.
Bodden is regelmatig in Dordrecht te horen als gastbeiaardier van het Carillon van de Grote Kerk.

Programma lezing - Klockhuis 28 april 2016
aanvang: 20:00 uur
De toegang is gratis!

U bent van harte uitgenodigd.


Opening van expositie 'De Psalmen in Beeld'
Limburgse kunstenaar Hutschemakers maakt prenten bij alle psalmen
 

Geïnspireerd door de psalmen maakte de bekende Limburgse kunstenaar Sjef Hutschemakers in de afgelopen jaren tekeningen bij alle 150 psalmen uit het Oude Testament. Lezend in de psalmen werd hij geraakt door verschillende prachtige teksten in deze gezangen.

De tekeningen worden tentoongesteld in de Grote Kerk. Ter gelegenheid van de officiële opening werd een drukbezochte samenkomst georganiseerd op 16 april jl. De bijna 85-jarige kunstenaar was hierbij aanwezig.
Tijdens de bijeenkomst werd het woord onder meer gevoerd door initiatiefnemer Helene Stafleu, televisiejournalist Frans Tervoort en theoloog-dichter Sytze de Vries.

U bent van harte uitgenodigd de expositie te bezoeken.


Facebook
Facebook
Website
Website
YouTube
YouTube
Email
Email
Copyright 2016 © Vereniging Vrienden van de Grote Kerk Dordrecht. Alle rechten voorbehouden.

U ontvangt dit bericht omdat u zich bij ons hiervoor heeft aangemeld. Deze aanmelding kan plaats gehad hebben via onze website, een email of na een persoonlijk verzoek van onze kant.

Ons adres is:
Vereniging Vrienden van de Grote Kerk te Dordrecht
Postbus 982
3300 AZ  Dordrecht

E-mail:
info@vriendengrotekerkdordrecht.nl


afmelden van deze lijst    aanmelding instellingen