Copy
CT² viert 100 maanden! Doe je mee?
aan: *|MMERGE1|*
van: CT², creative thinking coaching training
datum: 27 november 2012
onderwerp: memo ondernemingsraden 03
In deze memo:
De Meeuw - Succes story OR-coaching
Terugblik CT² op het jaar 2012
CT² viert 100 maanden
Open inschrijving maatwerk trainingen
Van trainer naar OR-gids
WOR-training voor nieuwe OR-leden
DB-training
Inleiding tot oplossingsgericht coachen

de Meeuw - Succes story OR-coaching

Wat doe je als OR-trainer als tijdens een training blijkt dat er binnen een bedrijf problemen zijn in de communicatie tussen OR, directie en middenkader? Dan praat je daarover met de verschillende partijen en kom je samen tot de conclusie dat er iets moet gebeuren. Een unieke situatie waarbij de directeur en de OR de moed hebben om over hun schroom heen te stappen. Een bijzonder verhaal over een bijzonder bedrijf: De Meeuw in Oirschot.

Normaal gesproken traint de trainer alleen de OR. Bemoeienis met andere partijen binnen een bedrijf wordt al snel als een conflict in belangen gezien. Maar in deze situatie bleken de neuzen allemaal dezelfde kant op te staan en was het verzoek van de OR om als intermediair op te treden. Uitzonderlijk.
                         
Er waren communicatieproblemen. Dat bleek ook tijdens een gesprek met directeur Jeroen Verweij. Ook hij bleek niet goed te weten hoe hij zich moest opstellen richting de OR. Hoe open kon hij zijn? Hij werd uitgenodigd tijdens een trainingsdag en bleek blij met de gegeven signalen. Besloten werd om samen tot actie over te gaan.
 
Allereerst werd er een ‘snuffellunch’ georganiseerd. Om kennis met elkaar te maken, want de OR-leden en middenkaderleden kenden elkaar helemaal niet. Stap twee was een ‘tegenover-elkaar-dag’ met directie en middenkader. Samen met de OR bereidde Sander Vrugt van Keulen deze dag voor. Dat werd een bijzondere dag met soms heftige discussies. Maar daardoor ook voor het eerst open gesprekken. Het mooie is dat door de aanwezigheid van een vreemde (de trainer) dingen worden gezegd die anders nooit gezegd worden.

Met behulp van post-its werden steekwoorden verzameld; daarmee werd snel duidelijk wat er wel en niet goed ging. Maar ook dat de partijen geen tegenpolen waren zoals ze eerder wel dachten. Iedereen wilde dezelfde kant uit met het bedrijf en de organisatie. Maar niet iedereen durfde te zeggen wat hij wilde en de scheiding ‘fabriek’ en ‘kantoor’ leek groot.
 
Al na de eerste dag waren de reacties van alle deelnemende partijen enthousiast. In de weken en maanden daarna werd binnen het bedrijf meer met elkaar gepraat en overlegd en er werden beslissingen genomen om problemen op te lossen.
 
De tweede bijeenkomst ging over elkaar positieve feedback geven. En er werd enthousiast gepraat over de veranderingen die merkbaar waren binnen het bedrijf. En nee, ze zijn er nog niet. Maar alle partijen zijn het eens dat het ingezette traject leidt tot een veel betere onderlinge communicatie en meer werkplezier. En meer werkplezier leidt tot betere verkopen en dus een betere omzet. En dat is voor iedereen belangrijk!

Van links naar rechts:
Robbert van den Akker (middenkader), Johan Stevenaar (voorzitter OR) en Jeroen Verweij (directeur).

Hoe ervoeren de verschillende partijen de rol van de trainer/coach?

Johan Stevenaar - Voorzitter OR
“Je hebt iemand nodig om partijen aan elkaar te verbinden.
Als we alleen met de verschillende partijen in een zaal waren gaan zitten, hadden we dit niet voor elkaar gekregen. Sander bekijkt als coach/trainer de dingen objectief en geeft iedereen de kans zijn zegje te doen. Hij bewaart de rust en betrekt iedereen bij het gesprek. Daardoor krijg je een betere bijeenkomst. Sander houdt de grote lijn in de gaten en biedt een goed programma met oefeningen en hulpmiddelen. Hij luistert goed. Heeft de gave om op ieder niveau te communiceren.”

Robbert van den Akker - Lid middenkader 
“In eerste instantie dacht ik: zo’n man heb je toch niet nodig? Maar Sander creëert de omgeving die nodig is om dit voor elkaar te krijgen. Hij zorgt er voor dat iedereen spreektijd krijgt en brengt positiviteit en energie mee waardoor de communicatie tot stand komt. We hadden hem keihard nodig om dit op deze manier te kunnen doen.”
 
Jeroen Verweij - Directeur
“De eerste stappen zijn gezet en die moeten we vasthouden. Ons niet door kleine dingetjes weer laten terugvallen. We gaan ervoor en dat moeten we ook doorzetten. Sander heeft in de bijeenkomsten een heldere en duidelijke bijdrage geleverd zonder dat hij stuurde op inhoud, maar wel sturend was op het proces. De gesprekken die ik met hem voor en na de bijeenkomsten heb gehad, ervaar ik als waardevol en geven mij ook inzicht in deze ontwikkelingen.

Ik hoop dat deze verandering een heel positieve uitstraling zal hebben naar de organisatie; dat de medewerkers zien dat we samen ergens voor staan. Een cultuurverandering dus.
Meer respect voor elkaar en voor wat iedereen doet. Want iedereen is belangrijk. We zijn er samen voor De Meeuw.”

terugblik CT² op 2012

CT² is trots. Trots omdat CT² al 8 jaar bestaat. Trots om te mogen werken voor waardevolle klanten. Trots op de gewonnen titel ‘Topman van het jaar’ van de Eindhovense stadsglossy ‘FRITS’. Trots op de behaalde resultaten met trainingen als ‘oplossingsgericht coachen’. Trots op een nog steeds stijgende omzet. Trots om ook in 2013 vol energie en vol vertrouwen bestaande en nieuwe klanten te mogen helpen. Lees ook de blog ‘Terugblik CT² op 2012’.

CT² viert 100 maanden!

Op 17 december aanstaande bestaat CT² precies 100 maanden. Om dat te vieren wil Sander Vrugt van Keulen graag iets cadeau doen. Sander geeft een coachingssessie van max. 3 uur aaneengesloten weg! Dat kan een coachingssessie zijn gericht op ondernemingsraden, maar ook een persoonlijke sessie.
Ben je benieuwd wat je hiervoor moet doen? Of ken je iemand aan wie je deze coachingssessie cadeau wilt doen? Kijk dan naar de videoboodschap die Sander speciaal voor deze gelegenheid heeft opgenomen. Klik op de foto voor de video en doe mee!


doe mee en maak kans op een cadeau!

Open inschrijving maatwerk trainingen

Open inschrijving trainingen die toch maatwerk zijn, dat kan toch niet? Bij CT² kan dat heel duidelijk wel!
 
CT² verzorgt in samenwerking met Senso Consult de volgende open inschrijving trainingen voor ondernemingsraden.
  • WOR-training voor nieuwe OR-leden
  • DB-training voor het dagelijks bestuur van de OR
Voor deze trainingen ontvangt u een uitgebreide e-based vragenlijst, zodat de training zoveel mogelijk op maat is en beantwoordt aan uw vragen.
 
Kijk in de agenda voor meer informatie en de aanmeldprocedure.

WOR-training voor nieuwe OR-leden

19 maart 2013
In deze training leer je de belangrijkste elementen van de Wet op de OndernemingsRaden (WOR) kennen.
We besteden veel aandacht aan het advies- en instemmings-recht. De nadruk ligt op het herkennen van de artikelen en weten wanneer je de wet erbij moet pakken.

We beginnen met het theoretisch kader door de wet uit te leggen. Met behulp van oefeningen, discussie en praktijkvoorbeelden maken we de WOR toepasbaar voor uw eigen praktijk: uitleg over de WOR, het oefenen van de WOR in cases en een kennisquiz over de WOR.

Aanmelden
19 maart: 09:00 tot 17:00 uur
Kosten: € 345,- p.p. (incl. lunch, consumpties en boek; excl. btw)
Inschrijven kan hier.

Van trainer naar OR-gids

Als OR kun je het heft in eigen hand nemen en je eigen trainingsdagen maken. Dit bevordert de betrokkenheid van de OR-leden. Een trainer faciliteert het trainingstraject en gebruikt zijn kennis en ervaring om advies te geven waar nodig.

Benieuwd of dit ook iets is voor jouw OR?
Lees de blog 'Van trainer naar OR-gids' voor een best-practise van de OR van Brijder Verslavingszorg.

Inleiding tot oplossingsgericht coachen

15 maart 2013
Je krijgt meer energie van het aandacht besteden aan het zoeken van manieren en oplossingen voor een probleem dan het focussen op het probleem en waar het nu precies vandaan komt of wat er de oorzaak van is.

In deze eendaagse maatwerk training leer je wat coachen is en waarom en hoe je ‘oplossingsgericht’ coachen’ in de praktijk kunt brengen. Een dag speciaal voor niet-coaches.

Op basis van een individuele (e-based) intake ga je met je vragen en de aangeboden theoretische kennis ter plekke oefenen. De training wordt afgesloten met een individueel concreet actieplan

Aanmelden
15 maart: 09:00 – 17:30 uur
Kosten: € 275,- p.p. (incl. lunch, intake, 1 uur e-coaching; excl. btw)
Inschrijven kan hier.

DB-training

21 maart 2013
Als ‘manager van de OR’ je functioneren aanscherpen en vanuit een persoonlijke stijl het beste uit je teamgenoten halen? Dat kan met de training ‘Leidinggeven voor het DB van de OR’.

Korte theoretische inleidingen, ondersteund met praktijkvoorbeelden, worden afgewisseld met oefeningen en opdrachten. Deze zijn gericht op:
  • Positie DB binnen de OR.
  • Competenties leidinggeven aan een groep.
  • Inzicht in verschillende managementrollen.
Aanmelden
21 maart: 09:00 tot 20:00 uur
Kosten: € 495,- p.p. (incl. lunch, diner, consumpties en boek; excl. btw)
Inschrijven kan hier.
 
Copyright © 2012 CT², creative thinking coaching training / CoachSander, All rights reserved.