Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt van 3 mei tot 6 mei 2013.

Persbericht : Uitmuntende resultaten tijdens 61ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd

NeerpeltVoor de organisatoren van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd waren de laatste dagen van april en de eerste dagen van mei onvergetelijke dagen. Zij ontvingen niet alleen de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Amateurkunsten (2011-2012), maar zetten voor de 61ste keer op weergaloze manier een schitterde editie van het EMJ neer. Dit jaar namen 3.400 jonge musici uit 22 landen uit Europa en Azië deel. Voor de allereerste keer zakten ook 10 groepen uit het Verre Oosten af naar Neerpelt. Dit 61ste Festival werd door om en bij de 25.000 toeschouwers bezocht .
CultuurprijsWaar de grondgedachte ‘jongeren uit heel Europa stimuleren om te zingen en te musiceren’ al die jaren steevast als een rode draad door ieder festival loopt, worden regelmatig vernieuwingen doorgevoerd. Zo was er dit jaar niet alleen de uitbreiding van het aantal concertzalen tot negen stuks, ook de opening van het Festival verliep volgens een geheel nieuw concept. Onder de naam “Kick-off”werden zowel toeschouwers als de deelnemende orkesten en instrumentale groepen uit 22 landen, tijdens een aangrijpende show in de sporthal van het provinciaal domein Dommelhof, van harte welkom geheten.  Aansluitend was er op het Marktplein, A Taste of Neerpelt. Het werd een immens druk bijgewoond totaalspektakel met veel muziek door internationale orkesten en ensembles, culinaire hoogstandjes gepresenteerd door

Neerpeltse restauranthouders en traiteurs en een attractief luchtspektakel met dansende engelen en muzikanten die in de hemel fietsten. Nieuw was ook de uitbreiding van het aantal verbroederings- en gastconcerten (28 in totaal) zowel in Neerpelt als in omliggende gemeenten. Maar waar het ieder jaar echt om gaat zijn uiteraard de optredens in ogenschouw van een internationale jury en een uitgelezen kennerspubliek. Nagenoeg iedere groep had zich tot in de puntjes voorbereid, wat resulteerde in heel wat uitmuntende resultaten.

Een overzicht van de meest in het oogspringende resultaten van de Belgische deelnemers: Een eerste prijs summa cum laude (de allerhoogste onderscheiding) was weggelegd voor het Percussie Ensemble van de Academie uit Tessenderlo. Een eerste prijs cum laude was er voor Euphonia uit Izegem, Jeugdfanfare Kempenbloei uit Hamon-Achel, het kamermuziekensemble La Duetta uit Hasselt, Academieorkest uit Deurne, het Jeugdorkest Kon. Harmonie uit Peer en NIKO Harmonieorkest uit Neerpelt.

Nog even aanstippen dat de jury ook een eerste prijs summa cum laude toekende aan buitenlandse groepen zoals Outojoli uit Joensuu (Finland), Symphonic Band uit Tallin (Estland), Drumband St.-Jozef uit Someren (Nederland), Batucada Percussion uit Salerno (Italië), Jugendsinfonieorchester uit München (Duitsland), Youth Chamber Orchestra uit Warschau (Polen) en Domra-Fest uit Moskou (Rusland).

De eerstvolgende editie van het EMJ is een vocaal festival en vindt plaats van 1 tot 5 mei 2014 in Neerpelt. Een team van 26 bestuursleden, 32 comitéleden en om en bij de 600 vrijwilligers staat alweer klaar om, geheel belangeloos, ook de 62ste EMJ-editie weerom een groot muzikaal- en vriendschaps- en verbroederingsfeest uit te bouwen.


EMJ Pers

Leon Houben,
EMJ Pers & communicatie
+32 479 81 59 03
pers@emj.be
of via de EMJ organisatie +32 11 66 23 39

Meer beelden
Fotoalbum

www.emj.be

ONZE COORDINATEN

Europees Muziekfestival voor de Jeugd vzw
Toekomstlaan 7 bus 2
3910 Neerpelt
tel +32 11 662 339
info@emj.be


ORGANISATIE

Voorzitter : Rutger Nuyts
Staf : Chris Hermans, Nadine Vanderstukken

Pers : Leon Houben

ONLINE

www.emj.be
Copyright © 2013 EMJ festival, All rights reserved.
Writing press about the European Music Festival for Young People in Neerpelt

Our mailing address is:
EMJ festival
Toekomstlaan 7
Neerpelt 3910
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by Mailchimp
unsubscribe from this list | update subscription preferences