Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt van 1 mei tot 5 mei 2014.

Persbericht : Investeren in het Europees Muziekfestival voor de Jeug is investeren in een betere wereld

NEERPELT.- Eens te meer, en dat reeds voor het 62ste jaar op rij, was de gemeente Neerpelt het toneel voor één der belangrijkste muziekfestivals voor kinderen en jongeren in Europa: het Europees Muziekfestival voor de Jeugd. 90 Koren uit 25 Europese landen en Japan, goed voor 3500 jongeren, maakten hun opwachting met dat ene doel voor ogen : een zo goed mogelijke prestatie neerzetten in ogenschouw van een internationale vakjury en een uitgelezen kennerspubliek. De vele jury- en andere concerten en de diverse nevenactiviteiten werden bijgewoond door ruim 30.000 toeschouwers.

Eén van de vele gasten was Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur Joke Schauvliege. Met haar aanwezigheid onderstreepte ze haar grote waardering voor het EMJ waaraan ze vorig jaar nog de Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten toekende.

Dat het EMJ niet alleen in Vlaanderen kan rekenen op een grote appreciatie, mag blijken uit de vele getuigenissen van diverse binnen- en buitenlandse deelnemers.  “Nog steeds bezorgt het EMJ ons vele kippenvelmomenten”, “Het EMJ is één der beste festivals ter wereld voor kinder- en jongerenkoren” en “De volledige Noord-Limburgse regio leeft  met ons en met het festival mee”, zijn maar enkele van de vele lovende uitspraken van deelnemers. Ook waarnemers, juryleden en dirigenten lieten zich vleiend uit over het Festival. “Het EMJ verbindt jonge mensen uit alle hoeken van Europa en biedt hen gedurende enkele dagen vreugde en vriendschap aan doorheen zang en muziek. Neerpelt is voor al die jongeren de vreedzame wereld in het klein. Neerpelt is het kruispunt waar landen, regio’s, culturen, godsdiensten en ideologieën in harmonie samen komen. Blijf dus investeren in het Europees Muziekfestival voor de Jeugd, dan investeer je in een betere wereld,” zo lieten ze optekenen.

De hoogtepunten tijdens het 62ste EMJ waren legio. Toch zullen de duizenden toeschouwers zich nog lang de concerten door het Liverpool Signing Choir, bestaande uit jongeren met auditieve beperkingen, blijven herinneren. Door dit koor naar Neerpelt te halen stelt het EMJ  zich open voor initiatieven die mensen met beperkingen betrekt in de muziek.

Maar ook de juryoptredens door het Coro Mikron uit Turijn (Italië), het Tienerkoor Villanella uit Laakdal (België), het Vesna Children’s Choir uit Moskou (Rusland), Radost Praha uit Praag (Tsjechische Republiek) en Medvidata uit Cesky Krumlov (Tjsechische Republiek) spreken tot de verbeelding. Met een eerste prijs summa cum laude behaalden ze de hoogst mogelijke score.
Enkele Belgische koren zetten eveneens een hoog gekwalificeerde prestatie neer : Jeugdkoor De Kleine Johannes uit Blanden, Jeugdkoor Habanico uit Borgerhout en showkoor Rise Up uit Neerpelt. Zij behaalden een fraaie eerste prijs cum laude.

Een opvallende trend is dat er een nivellering in kwaliteit, muzikaliteit en sonoriteit tot stand is gekomen. Vroeger waren Oost-Europese deelnemers outstanding. Maar uit de uitslagen blijkt nu dat de West-Europese groepen thans aan een serieuze inhaalbeweging bezig zijn en de Oost-Europeanen nu evenaren en zelfs naar de kroon steken.
 


EMJ Pers

Leon Houben - Johan Bloemen
EMJ Pers & communicatie
+32 479 81 59 03
pers@emj.be
of via de EMJ organisatie +32 11 66 23 39
Perscentrum EMJ

 

www.emj.be

ONZE COORDINATEN

Europees Muziekfestival voor de Jeugd vzw
Toekomstlaan 7 bus 2
3910 Neerpelt
tel +32 11 662 339
info@emj.be


ORGANISATIE

Voorzitter : Rutger Nuyts
Staf : Chris Hermans, Nadine Vanderstukken
Pers : Leon Houben, Johan Bloemen

ONLINE

www.emj.be
Copyright © 2014 EMJ festival, All rights reserved.
Writing press about the European Music Festival for Young People in Neerpelt

Our mailing address is:
EMJ festival
Toekomstlaan 7
Neerpelt 3910
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by Mailchimp
unsubscribe from this list | update subscription preferences