Alles over het diamanten muziekfestival.

Persbericht : Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd...nadert

Neerpelt - Het EMJ festival gaat deze week van start : vanaf 27 april tot 2 mei vormt dit muziekfestival voor kinder- en jongerenkoren het muzikale hart van Europa. 

60e Muziekfestival 2012

Een diamanten jubileumeditie
Vrijdag 27 april wordt het 60ste verjaardagsfeest van het EMJ ingezet met een openingsspektakel. De organisatie heeft er voor gekozen om alle klassieke ingrediënten voor een typisch EMJ in deze jubileumeditie te verwerken. Het feest duurt dit jaar ook wat langer dan gewoonlijk. Het voorbije jaar moest het festivalbestuur veel kunst- en vliegwerk gebruiken om met het steeds krapper wordend budget toe te komen. Lees meer.

Het 60ste EMJ in cijfers
Volgend weekend zullen 86 koren uit 23 landen naar Neerpelt reizen. Zij komen uit heel Europa, maar ook uit China en Zuid-Afrika. Als je het aantal km telt dat er per koor moet gereisd worden kom je op een duizelingwekkend totaal dat groter is dan 4 maal de omtrek van de aarde. Logistiek is ook dit festival weer een huzarenstukje.  Lees meer.

Plichtliederen en componisten
Sinds 1960 geeft het Europees Muziekfestival voor de Jeugd bij vocale festivals de opdracht, voornamelijk aan Vlaamse componisten, verplichte liederen te schrijven voor de verschillende reeksen. In 1994 werden reeds 100 composities genoteerd. Vandaag staat de teller op 154. Deze plichtliederen blijven enerzijds een zeer waardevolle maatstaf voor de evaluatie van de deelnemende koren en anderzijds een uitstekende uitgangsbasis voor onze Vlaamse componisten om hun talent mondiaal te tonen. Het EMJ tracht ook op deze wijze een waardevolle Europese ambassadeur te zijn.   Lees meer.

Kunstprojecten
Ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd hebben de gemeenten Neerpelt en Overpelt de handen in elkaar geslagen. Meer dan 50 kunstenaars uit beide gemeenten gingen in op de uitnodiging om een kunstwerk rond het thema "MUZIEK" te maken.  Lees meer.

Workshops
Verkennen van nieuwe muziekstijlen, kennismaken met onbekende bezettingen, het samen uitvoeren van één groot werk, musiceren in een ontspannen sfeer … het gebeurt allemaal tijdens de workshops die het Europees Muziekfestival voor de Jeugd voor de jonge muzikanten organiseert. Sinds 2004 organiseert het EMJ met de steun van “Koor en Stem” diverse koorworkshops. Kinder- en jeugdkoren van diverse nationaliteiten musiceren gezamenlijk onder de deskundige leiding van Vlaamse dirigenten.  Lees meer.

Gast- en verbroederingsconcerten
Niet alleen in en rond het centrum van Neerpelt wordt het Festival uitbundig gevierd, maar ook ver daarbuiten. Om het Festival extra toegankelijk te maken voor elke muziekliefhebber worden sinds vele jaren verbroederingsconcerten in de omliggende parochies en gemeentes aangeboden. Vrijwilligers uit Boseind, Grote Heide, Herent, St.-Huibrechts-Lille en Overpelt organiseren al meerdere jaren deze prachtige verbroederingsfeesten.  Lees hier.
Download hier de bovenstaande foto.

Leon Houben,
EMJ Pers & communicatie
0479 81 59 03
pers@emj.be
of te bereiken via het festivalsecretariaat 011 66 23 39


ONZE COORDINATEN

Europees Muziekfestival voor de Jeugd vzw
Toekomstlaan 7 bus 2
3910 Neerpelt
tel +32 11 662 339
info@emj.be


ORGANISATIE

Voorzitter Jan Coninx - Rutger Nuyts
Staf : Chris Hermans, Nadine Vanderstukken

Pers : Leon Houben

ONLINE

www.emj.be
Copyright © 2012 EMJ festival, All rights reserved.
Writing press about the European Music Festival for Young People in Neerpelt

Our mailing address is:
EMJ festival
Toekomstlaan 7
Neerpelt 3910
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by Mailchimp
unsubscribe from this list | update subscription preferences