Copy
Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt van 3 mei tot 6 mei 2013.

Persbericht : Europees Muziekfestival voor de Jeugd wint Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten

NeerpeltVlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft vandaag zaterdag 27 april 2013 de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Amateurkunsten 2011-2012 uitgereikt aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd uit Neerpelt. De uitreiking vond plaats bij de start van de Week van de Amateurkunsten in Gent. De jury prijst EMJ vooral omdat meer dan 3.000 jongeren van over de hele wereld er de kans krijgen om elkaar te ontmoeten en met elkaars cultuur kennis te maken, over alle grenzen en ideologieën heen.

Cultuurprijs
(Foto ©Mirjam Devriendt)


 
Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd (EMJ) in Neerpelt begon bescheiden in 1953 als een initiatief van de plaatselijke afdeling van het Davidsfonds. Maar al snel groeide het festival uit tot een van de meest vooraanstaande jeugdmuziekfestivals in Europa. Voor de 61ste editie begin mei zullen 3.500 jongeren van 107 kinder- en jeugdensembles uit 22 verschillende landen in Neerpelt neerstrijken. Dat het festival een ijzersterke reputatie heeft, is dan ook een understatement van jewelste.
 
EMJ heeft vocale en instrumentale edities, die elkaar om het jaar afwisselen. In 2013 is het de beurt aan de fanfares, brassbands en orkesten om zich met elkaar te meten voor een professionele jury. Dat het festival ook een wedstrijd is, zorgt ervoor dat de beste ensembles op het Neerpelts podium staan. Voor het publiek is het smullen van kwalitatief zeer hoogstaande uitvoeringen.
 
“Gelukkig draait het EMJ niet alleen om competitie. Jongeren van over de hele wereld krijgen er de kans om elkaar te ontmoeten en met elkaars cultuur kennis te maken. Ze kunnen samen musiceren, zingen en verbroederen, over alle grenzen en ideologieën heen. Die ontmoetingsfunctie is nog belangrijker dan het hoogstaande peil van de competitie,” aldus de jury.
 
Ook prijzenswaardig is dat het festival maatschappelijk gedragen wordt door zowat de hele gemeente Neerpelt. Talloze inwoners zetten zich vrijwillig in. Dat is het geval voor het bestuur, dat het hele festival in goede banen leidt, maar ook voor de honderden vrijwilligers die zich engageren.
 
Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “Met de hele lokale gemeenschap de wereld onthalen en tegelijk Vlaanderen internationale uitstraling geven: het Europees Muziekfestival voor de Jeugd doet  het al decennia. Duizenden jongeren beleefden in Neerpelt een onvergetelijke ervaring. Ze konden eigen talent tonen en andermans talent waarderen. Dat alles maakt dit Muziekfestival tot een zeer terechte winnaar!”


Week van de Amateurkunsten

Tijdens de 18de editie van de WAK (26/4 tot 5/5/2013), met als thema “NATUURTALENT”, laten kunstenaars zich inspireren door natuur en leefmilieu, buigen organisatoren zich over de ecologische impact van hun kunst- en cultuurevenementen en tonen ‘aangeboren’ talenten zich van hun beste kant. Gespreid over Vlaanderen en Brussel kunnen geïnteresseerden proeven van niet minder dan 734 activiteiten.
De uitreiking in Gent werd opgeluisterd door Jeugdkoor Waregem en een wervelend spektakel met breakdance, gebracht door Yolan Bal en Arne Pollet. In de rand van het gebeuren stelden de 9 amateurkunstenorganisaties hun werking en toekomstplannen voor.
Meer info: www.wak.be    

Cultuurprijzen Vlaanderen

Een jury van deskundigen lauwert een persoon of organisatie die het voorbije seizoen een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het cultuurlandschap in Vlaanderen. De Cultuurprijzen maken de laureaat bekend op een belangrijk evenement van de sector waarbij zowel de sector als de winnaar aandacht en waardering krijgen.
Aan een prijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden. Voor de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste reserveert de Vlaamse overheid 20.000 euro. Elke laureaat ontvangt het bronzen beeldje ‘La ultima isla’ van Philip Aguirre.
Meer informatie: www.cultuurprijzen.be en www.vlaanderen.be/cultuurprijzen

Persinfo

De informatie is deze persmededeling is ONDER EMBARGO TOT 26/4/2013 OM 13U15
-       Patrick Verstuyft, woordvoerder Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege, gsm 0475 51 56 05, persdienst.schauvliege@vlaanderen.be
-       Gert Van Tittelboom, woordvoerder Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media Vlaamse overheid, gsm 0478 395 704, gert.vantittelboom@cjsm.vlaanderen.be
-       Een portret van de laureaat vindt u op www.cobra.be en www.knack.be/cultuur
-       Webserver met brochure Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten en hoge resolutiefoto van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd (credits: Mirjam Devriendt):
www.cjsm.vlaanderen.be/cultuur/cultuurprijzen/pers/


61e Muziekfestival 2013

Tussen 3 mei en 6 mei zal Neerpelt opnieuw het muzikale hart van Europa zijn. Al 61 jaar lang, komen ieder jaar meer dan 100 groepen uit diverse Europese en andere landen naar Neerpelt. Dit muzikaal gebeuren wordt afwisselend voor internationale koren en instrumentale ensembles georganiseerd. Een professionele jury beoordeelt op een constructieve en niet competitieve manier de muzikale prestaties van de deelnemers. Naast de jury- en avondconcerten biedt het EMJ de deelnemers de gelegenheid om samen te musiceren tijdens workshops, de optocht, de happening en de sfeervolle proclamatie.

Persbereikbaarheid

Op maandag 29 april van 17 tot 19 uur op 0479/815903 (Leon HOUBEN), waarvan tussen 17.30 en 18.30 ook op Skype (emj-pers).
Of tijdens het festival: 0479/815903.

Leon Houben,
EMJ Pers & communicatie
0479 81 59 03
pers@emj.be
of te bereiken via het festivalsecretariaat 011 66 23 39


www.emj.be

ONZE COORDINATEN

Europees Muziekfestival voor de Jeugd vzw
Toekomstlaan 7 bus 2
3910 Neerpelt
tel +32 11 662 339
info@emj.be


ORGANISATIE

Voorzitter : Rutger Nuyts
Staf : Chris Hermans, Nadine Vanderstukken

Pers : Leon Houben

ONLINE

www.emj.be
Copyright © 2013 EMJ festival, All rights reserved.
Writing press about the European Music Festival for Young People in Neerpelt

Our mailing address is:
EMJ festival
Toekomstlaan 7
Neerpelt 3910
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by Mailchimp
unsubscribe from this list | update subscription preferences