Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven?
KNNV nieuwsbrief Mei 2016
Inhoud
Jubilea KNNV afdelingen Gooi en Epe-Heerde 
Jouw foto in Natura?
Wildspotters gezocht

Fête de la Nature 21 en 22 mei
Nationale vogelweek 14-22 mei
Tekenbeten 
Verspreidingsatlas Lieveheersbeestjes
Agenda KNNV in Mei 
Botanische revolutie
Atlas van de Nederlandse Zoogdieren
Jubilea KNNV afdelingen Gooi en Epe-Heerde 
KNNV afdeling Gooi viert dit jaar samen met IVN Gooi een bijzonder jubileum. Zij bestaan respectievelijk 100 jaar en 50 jaar. Deze jubilea worden passend en groots gevierd met een 1000-soortendag op 27 en 28 mei. Het thema van de dag is "Samen er op uit".
KNNV afdeling Epe-Heerde bestaat 70 jaar. Ook zij organiseren een 1000-soortendag in het weekend van 21 en 22 mei. Je kunt deelnemen aan excursies in de buurt van de Anna’s Hoeve op landgoed Tongeren. Lees meer:

1000-soortendag KNNV afdeling Gooi
1000-soortendag KNNV afdeling Epe-Heerde
naar boven
Jouw natuurfoto in Natura?
In ons ledenblad Natura geven we graag de mooiste foto’s van onze leden een prominente plek. Heb je een prachtige natuurfoto? Stuur hem dan naar de redactie van Natura! Voor het komende nummer, dat in maart verschijnt, zijn we op zoek naar foto’s rond het thema "zomer". Je foto graag opsturen vóór 15 mei aan: natura@knnv.nl

Lees meer
naar boven
Wildspotters gezocht
De provincie Overijssel zoekt vrijwilligers die camerabeelden uit wildtunnels willen analyseren. De 'wildspotters' melden welke dieren te zien zijn op de beelden en hoeveel het er zijn. Bert Dijkstra van KNNV afdeling Zwolle was onlangs in het Journaal om wildspotter.nl toe te lichten. Van alle mogelijke dieren wordt een uitgebreide beschrijving gegeven. De meeste dieren die op de camerabeelden staan, zijn nachtdieren zoals dassen, otters en marters. In 2014/2015 heeft de provincie Overijssel al haar faunapassages laten onderzoeken. Zij wil de resultaten met een breder publiek delen en mensen actief bij het onderzoek betrekken.

Lees meer
naar boven
Foto: Jelger Herder
Fete de la Nature 21 en 22 mei
De lente is begonnen. Overal komt het groen weer op, om vrolijk van te worden! Diverse KNNV afdelingen organiseren op 21 of 22 mei een leuk evenement tijdens het Fête de la Nature. Dit is een gratis en open festival om samen de natuur te beleven: van wilde natuur tot stadspark. Iedereen kan een evenement aanmelden, van een speurtocht naar kevers in het bos tot koken met wilde planten.

Lees meer
naar boven
Nationale vogelweek 14-22 mei
KNNV afdeling Noordwest Veluwe doet mee aan de Nationale Vogelweek van 14 t/m 22 mei. Vogelbescherming Nederland organiseert deze week in samenwerking met vele vogelwerkgroepen en groene organisaties. Door het hele land zijn er vogelexcursies en activiteiten, meestal gratis. Onder begeleiding van ervaren vogelkenners ontdek je vogelsoorten die je nooit eerder hebt gezien. In de Nationale Vogelweek kan iedereen ervaren hoe rijk ons land is aan vogels en hoe leuk het is om naar vogels te kijken.

Lees meer
naar boven
Tekenbeten 
Let op bij tekenbeten. Elk jaar worden ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Controleer jezelf na een dagje in de natuur om de ziekte van Lyme te voorkomen. Verwijder de teek zo snel mogelijk. Blijf letten op  gezondheidsklachten na een tekenbeet en neem bij twijfel contact op met je huisarts.

Lees meer
naar boven
Verspreidingsatlas Lieveheersbeestjes 
Voor de de publicatie van een verspreidingsatlas in 2017 worden dit jaar zoveel mogelijk waarnemingen van lieveheersbeestjes in Nederland verzameld. Iedereen die een scherpe foto van een lieveheersbeestje kan nemen is welkom om mee te doen. Rood, oranje, zwart, geel, bruin, met of zonder haren, groot of klein: waarnemingen van elk van de ruim zestig soorten die in Nederland voorkomen zijn welkom. In 2015 zijn al bijna 18.000 waarnemingen ingevoerd. Wil je meedoen? Zoek in je tuin,buurt of natuurgebied, neem een foto en deel je vondsten met anderen via Waarneming.nl of Telmee.nl.

Lees meer
naar boven
Agenda van de KNNV in Mei

Op de website van de KNNV vindt u een Overzicht van lezingen en activiteiten van alle KNNV afdelingen en werkgroepen.

Het is mogelijk om te zoeken op provincie, soort activiteit, afdeling en of kinderen kunnen meedoen.


Excursies             Cursussen             Lezingen
naar boven
Botanische revolutie
Charles Darwin is één van ’s werelds beroemdste natuurvorsers. Slechts een enkeling kent Darwin als plantkundige. Dat is vreemd, want ruim de helft van zijn loopbaan verdiepte hij zich in de wondere wereld van de botanie. In ‘Botanische revolutie’ laat Norbert Peeters je kennismaken met Darwins plantkundige inzichten en ontdekkingen. Hij plaatst ze in een evolutionaire context en laat zien dat Darwin een ware revolutie teweeg bracht in onze kijk op planten.

Naar het inkijkexemplaar
naar boven
Atlas van de Nederlandse Zoogdieren
In ons land leven 106 soorten wilde zoogdieren. Van wilde kat tot walrus, ze staan uitgebreid beschreven in de nieuwe Atlas van de Nederlandse zoogdieren. Deze monumentale uitgave bundelt actuele kennis en talloze Nederlandse waarnemers en experts werkten eraan mee! De vele illustraties maken het boek tot een compleet naslagwerk met talrijke aanknopingspunten voor natuurbeleid en onderzoek. Nieuw opgenomen zijn de zeezoogdieren. Voor het eerst is alle kennis over deze groep dieren binnen de Nederlandse (zee)grenzen bijeengebracht.Deze uitgave verschijnt in de prestigieuze serie Natuur in Nederland.

Naar het inkijkexemplaar
naar boven
Deze nieuwsbrief voor leden en belangstellenden van de KNNV verschijnt 10x per jaar.
Stuur de Nieuwsbrief door!
De landelijke KNNV Nieuwsbrief heeft bijna 5000 abonnees. Wilt u de nieuwsbrief doorsturen aan andere natuurliefhebbers? Graag! Gebruik daarvoor de knop "doorsturen" onderaan deze nieuwsbrief! Dus liever niet doorsturen met je eigen mailprogramma. Je loopt dan de kans dat je wordt afgemeld door degene aan wie je de nieuwsbrief doorstuurde.
  afmelden                                aanmelden                          doorsturen
Hartelijke groet,
Landelijke Vereniging KNNV
Redactie:
Yvonne van Putten en Josje Henkelman
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email