Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven?
KNNV nieuwsbrief nr. 4    Juli 2013
KNNV maakt je wegwijs in de natuur
www.knnv.nl
Inhoud
Uitslag fotowedstrijd
Kijk op Exoten
Doneer aan de KNNV
Klaas Jan Huntelaar helpt bijen
KNNV afdeling Assen 90 jaar!
Paddenstoelen op mest
Nacht van de Vleermuizen
Excursies
Cursussen
Agenda KNNV in juli
Veldgids Exoten
Zomeractie KNNV Uitgeverij
Uitslag fotowedstrijd “Haal meer natuur in je tuin”
We kregen 100 inzendingen voor de fotowedstrijd, stuk voor stuk prachtige beelden van hoge kwaliteit. De jury, onder leiding van fotograaf Jack Folkers, heeft uit alle inzendingen de winnende foto’s uitgekozen. Harry de Jong, Herman Kraaijkamp, Albert de Wilde, Jelger Herder, Annemieke Hoozemans, Martijn Visser, M. van Santen, Trudy Groot, Eddy Verloes,Ton Kappert en Tineke Schwab krijgen het boekje “Tuinieren voor wilde dieren” van de KNNV uitgeverij opgestuurd. Deze foto werd gemaakt door: Harry de Jong.

Bekijk HIER de winnende foto's.
naar boven
Kijk op Exoten
De KNNV werkt voor het tweede jaar met de VOFF aan het project: Signalering Exoten. Exoten zijn dieren en planten die niet van nature in ons land thuishoren en schade kunnen aanrichten. Waarnemers spelen een belangrijke rol in het veld als het gaat om het signaleren van potentieel invasieve exoten.
In de vijfde nieuwsbrief "Kijk op Exoten" leest u over: Suzuki’s fruitvlieg, Filippijnse tapijtschelp, Exotische eekhoorns en andere bijzondere soorten. We roepen u op om exoten te melden op www.waarneming.nl

Lees meer
naar boven
Doneer aan de KNNV
De Stichting Fondsen van de KNNV steunt bijzondere projecten en activiteiten van KNNV afdelingen en werkgroepen. Bijvoorbeeld een jubileum, rapport of boekuitgave. De projecten passen binnen de drie doelstellingen van de KNNV: natuurbeleving, natuurstudie; natuurbescherming. De Stichting Fondsen KNNV heeft  de ANBI-status. Dat betekent dat u de giften kunt aftrekken bij de belastingaangifte en dat legaten zijn vrijgesteld van successierechten. Meldt u nu aan  als donateur van de Stichting Fondsen.
Lees meer
naar boven
Klaas Jan Huntelaar helpt de bijen
“Wilde bijen kan je gerust van dichtbij bekijken. Ze zijn erg belangrijk voor de natuur, voor onze voeding en daarmee ook voor ons”. Dat zegt Klaas jan Huntelaar op zijn website. Voetbalverenigingen kunnen een gratis bijenpakket, met bijenhotel, zaden en instructie opvragen bij de Klaas Jan Huntelaar Foundation. Geef dit bericht door aan voetbalverenigingen bij u in de buurt!
Lees meer
naar boven
KNNV afdeling Assen 90 jaar!
Ter gelegenheid van het 90 jarig bestaan organiseerde de KNNV afdeling Assen de fotowedstrijd ”Natuur in je Buurt”. De categorieën ‘tot en met 12 jaar’ en ‘12 jaar en ( veel! ) ouder’ leverden een schat aan foto’s die u kunt zien op het webalbum van deze afdeling
Lees meer
naar boven
Paddenstoelen op mest
Hannie Wijers van de KNNV afdeling Apeldoorn schreef een bijzonder artikel over mestpaddenstoelen. Nu niet gelijk uw neus optrekken! Wie naar diverse mestsoorten kijkt ziet dat mooie en boeiende paddenstoelen op kunnen groeien. Kent u de Zwijnenkeutelfranjehoed, Tengere mestinktzwam en Klein mestplooirokje? Op paardenmest komen vlekplaten voor, zoals de Geringde vlekplaat en Franjevlekplaat.
Lees het interessante artikel in De Vier Jaargetijden nr. 3 2013, pagina 9-10 en geniet mee!
Lees meer
naar boven
Nacht van de Vleermuizen
Het laatste weekend van augustus is de Nacht van de Vleermuis, met vleermuisexcursies door het hele land voor volwassenen en kinderen. Ook de KNNV doet mee.

KNNV afdeling Gouda: woensdag 21 augustus. Lezing en aansluitend  excursie met een bat-detector.

KNNV afdeling Epe-Heerde: vrijdag 30 augustus. Excursie langs Apeldoorn kanaal met bat-detectors.
naar boven
Excursies

zo 6 juli: Excursie Kromme Rade
KNNV afdeling IJssel en Lek

za 27 juli: Nachtvlinder-excursie
KNNV afdeling Oost Groningen

ma 26 augustus: Excursie Kennemerstrand
KNNV afdeling Haarlem e.o.

Meer KNNV excursies zijn te vinden in de Agenda
naar boven
Cursussen
Water in de Polder Driedaagse vakantiecursus op woensdagmiddag. Je maakt in het veld kennis met diverse wateren in de omgeving, de planten en dieren daarin en het beheer van deze wateren.
KNNV-afdeling Delfland. Woensdag 17, 24 en 31 juli: 13:00 – 16:00 uur.

Mini-cursus "Insecten"
Sinds 2010 worden er bij de leden van de agrarische natuur- en milieuvereniging Vallei Horstee akkerranden met bloemen ingezaaid.  Deze bloemrijke randen zijn een interessante biotoop voor insecten en vogels. Maar wat vliegt er eigenlijk van bloem tot bloem in deze akkerranden?
KNNV afdeling Amersfoort. wo 28 aug: 19.30 uur en za 31 aug:13.00 uur.
naar boven
Agenda KNNV in juli
Op de website van de KNNV vind u onder Agenda een overzicht van lezingen, excursies en activiteiten van alle KNNV afdelingen en werkgroepen. De activiteiten staan elke maand per afdeling genoemd.

Doe mee en kijk in de in de KNNV Agenda
naar boven
Veldgids Exoten
Van nijlgans tot coloradokever en van vogelkers tot boktor: de Veldgids Exoten beschrijft ruim 150 invasieve soorten - vogels, insecten, planten etc. - die in Nederland de meeste impact hebben. Exoten hebben vaak een negatieve invloed op de lokale flora en fauna en biodiversiteit. Maar in sommige gevallen zijn ze ook een verrijking. Alle aspecten waaronder herkenning, schade, beheer & herkomst komen aan bod.
Lees meer
naar boven
Zomeractie KNNV Uitgeverij
Tot 50% korting en extra lage verzendkosten!
Profiteer nu van flinke kortingen op diverse boeken en bestel met extra lage verzendkosten!

Lees meer
naar boven
Hartelijke groet,
Landelijke Vereniging KNNV
Redactie:
Yvonne van Putten en Matti van Wifferen
Contactgegevens:
info@knnv.nl

afmelden / aanmelden / doorsturen

Volg ons op twitter