Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven?
KNNV nieuwsbrief    Zomer 2014
KNNV maakt je wegwijs in de natuur
www.knnv.nl
Inhoud
Vooraankondiging Insectenweekend
Roggelelies
Kamperen op Tiengemeten
Excursie-estafette op Voorne
KNNV Reisprogramma 2015
Excursies
Nachtvlinderavond
Nationale Nachtvlindernacht
Gasten van Bijenhotels
De Nederlandse poolexpeditie van 1882-1883
Alles draait om eten
In onze tuin gonst het bij de klaprozen al van de hommels! Blijkbaar beginnen de klaproosjes 's morgens al vroeg stuifmeel te produceren.
foto Marek Szczepanek
Vooraankondiging Insectenweekend
Maak alvast plaats in je agenda: Ontdek de wereld van insecten van 29 t/m 31 augustus 2014. Het zomerweekend van de Landelijke Insectenwerkgroep (LIW) van de KNNV in het Drentse Eext is een weekend om je insectenkennis uit te breiden of op te halen. Eext is mooi gelegen om alle insectengroepen te ontdekken. Zowel soorten van droge als vochtige gebieden kunnen hier gevonden worden.

lees meer
naar boven
Roggelelies 
In Noord Duitsland, bij Govelin, kunt u van half juni tot half juli genieten van een agrarisch landschap dat in Nederland verdwenen is. U geniet er van bijzondere akkerplanten en vooral van de prachtige roggelelies. Hier vindt ook het jaarlijkse Roggelelie-festival plaats. Voor de vogelliefhebbers zijn er o.a. de ortolaan, de  geelgors, de  wielewaal, de kwartel en de grauwe kiekendief.

lees meer                         lees meer in het Duits
naar boven
Kamperen op Tiengemeten
Een mooi weekend weg in augustus? Van vrijdag 1 tot en met zondag 3 augustus gaat de kampeergroep van de KNNV naar het prachtige eiland Tiengemeten. Dit eiland wordt beheerd door de Vereniging Natuurmonumenten. Het midden van het natuurgebied is echte getijdennatuur waar smienten, zilverreigers, kluten en andere steltvogels foerageren.
Ga eens een keer met ons mee!

lees meer
naar boven
Excursie-estafette op Voorne
De jaarlijkse excursie estafette op Voorne wordt steeds bekender. We starten dit jaar op zaterdagochtend 23 augustus om 6.00 uur en gaan door tot zondagochtend 2.00 uur. Alle excursies starten vanaf Bezoekerscentrum Tenellaplas. Diverse werkgroepen van KNNV afdeling Voorne zetten hun beste beentje voor en laten u genieten van de vogels, muizen, waterbeestjes, planten, vlinders, libellen, vleermuizen en nachtvlinders.

lees meer
naar boven
KNNV Reisprogramma 2015
Met de zomer van dit jaar nog voor de boeg, wordt achter de schermen hard gewerkt aan de  voorbereiding van de KNNV reizen voor 2015. De reizen staan ook open voor IVN-ers.
Ben je benieuwd? Het voorlopige programma staat nu al op de website.     Lees meer
Excursies

vr 11 juli: Nachtzwaluwen op de Leusderhei (avondexcursie)
KNNV afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn
 
za 12 juli: Vogelexcursie  Fochteloërveen
KNNV afdeling Groningen

za 9 augustus: Vlinderexcursie Amsterdamse Waterleidingduinen
KNNV afdeling Gouda en omstreken
 
Meer KNNV excursies zijn te vinden op de KNNV website
naar boven
Nachtvlinderavond
Een felle lamp op een wit laken trekt op vrijdagavond 11 juli bij kinderboerderij “de Goudse Hofsteden” veel insecten aan. Hier is een nachtvlinderavond aan de gang. De nachtvlinders komen op het felle licht af, andere vlinders worden aangetrokken door een mengsel van stroop en bier. In de kantine van de kinderboerderij kunnen de vlinders op naam worden gebracht. Om 21.00 uur gaat de lamp aan.

lees meer
naar boven
Nationale Nachvlindernacht 27 en 28 juni
Biesboschcentrum Dordrecht organiseert samen met KNNV afdeling Drechtsteden de Nationale Nachtvlindernacht. Het evenement start op vrijdagavond 27 juni om 21.30 uur.  KNNV afdeling Drechtsteden inventariseert die avond nachtvlinders die voorkomen in Nationaal Park De Biesbosch.
Lees meer
Agenda van de KNNV in de zomer
Op de website van de KNNV vindt u een overzicht van lezingen, excursies en activiteiten van alle KNNV afdelingen en werkgroepen. Het is mogelijk te zoeken op provincie, soort activiteit, afdeling en of  kinderen kunnen meedoen.

Doe mee en kijk op de KNNV website
naar boven
Gasten van Bijenhotels
KNNV er Pieter van Breugel beschrijft in een lijvig boek het leven van solitaire bijen en wespen, allerlei vormen van nesthulp en welke gasten van een bijenhotel gebruik maken. Het boek “Gasten van bijenhotels” wordt op vrijdagmiddag 4 juli gepresenteerd in Naturalis Leiden, tijdens een symposium over het belang van honingbijen en wilde bijen. Deze middag wordt ook het boek: “Bijenplanten, nectar en stuifmeel voor honingbijen” van Arjan Neve en Raymond van der Ham gepresenteerd.

Lees meer
naar boven
De Nederlandse poolexpeditie van 1882-1883
Zoekt u verkoeling op een warme zomerdag? Dit boek over een overwintering op een ijsschots  brengt u in ijskoude sferen. De bibliotheek van het KNMI verborg 130 jaar lang een grote schat: een ‘vergeten doos’ over een historische expeditie naar het Hoge Noorden. Een spannend verhaal, dat minstens zo dramatisch is als de tocht van Willem Barentsz naar Nova Zembla. Maar waarom waren we daar eigenlijk, wat zochten we daar?

Lees meer
naar boven
Stuur de Nieuwsbrief door!
We hebben al 4500 abonnees op de landelijke KNNV nieuwsbrief. Wilt u de nieuwsbrief doorsturen aan andere natuurliefhebbers? Graag! Gebruik daarvoor de knop "doorsturen" onderaan de nieuwsbrief! Dus liever niet doorsturen met je eigen mailprogramma. Je loopt dan de kans dat je wordt afgemeld door degene aan wie je de nieuwsbrief doorstuurde.
Hartelijke groet,
Landelijke Vereniging KNNV
Redactie:
Yvonne van Putten en Matti van Wifferen
Contactgegevens:
info@knnv.nl              

afmelden                                aanmelden                          doorsturen

Volg ons op Twitter