Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven?
KNNV nieuwsbrief Juni 2016
Inhoud
Portugalreis voor vogelliefhebbers
Insectencursus voor beginners
Kijk op Exoten

Bijenradar
Jaarrond Tuintelling
 
Paddenstoelencursus voor beginners
Agenda KNNV in Juni
Australische vogels
Steltlopers van Europa
Portugalreis voor vogelliefhebbers
De reiscommissie van de KNNV verzorgt van 7-16 oktober een extra reis naar Alentejo en Algarve voor vogelliefhebbers. Je bezoekt de mooiste wetlands in de monding van de Taag en in de omgeving van Faro. We verkennen de steppes rond Castro Verde en per boot de Lagune van Formosa. Op zee spotten we de pelagische soorten, zoals pijlstormvogels en stormvogeltjes. Je verblijft in hotels midden in de verschillende vogelgebieden.

Lees meer
naar boven
Insectencursus voor beginners
KNNV Natuuracademie Zeist start 31 mei een insectencursus voor beginners. Vlinders, hommels, kevers spelen een belangrijke rol in de natuur. Op de lesavonden maak je kennis met het uiterlijk en de leefwijze van allerlei insecten, zoals de vlindersoorten in Nederland. Bij de excursie gaan we op zoek naar waterinsecten in de sloot en specifiek naar de libellen van het Leersumse Veld. Ook lastige insecten en milieuvriendelijke manieren om die te voorkomen en te verjagen komen aan bod en je krijgt tips voor een vlinderrijke tuin.

Lees meer
naar boven
Kijk op Exoten
De nieuwsbrief 'Kijk op exoten', nummer 16 is verschenen. Lees in deze editie meer over de kleine bijenkastkever. Zowel larven als kevers leven in bijenkasten en voeden zich daar met stuifmeel, honing en bijenbroed. Dat heeft als mogelijk gevolg het vertrek of de dood van een bijenvolk. Andere items in dit nummer zijn Japanse stekelhoorn, gaaf kantmos, exotische eekhoorns, kleine bijenkastkever, Amerikaanse brulkikker, vals essenvlieskelkje, papegaaiachtigen en karpers.

Lees meer
naar boven
Foto: Jelger Herder
Bijenradar
De KNNV helpt Naturalis met het project Bijenradar! Nederland telt bijna 360 soorten bijen en Naturalis wil graag weten waar die precies voorkomen. Ook jij kunt helpen door aan het project Bijenradar mee te doen. Koop een aardbeiplantje en zet deze in de tuin of op je balkon. Fotografeer de insecten die je op je aardbeiplantjes ziet en later de vruchten.

Meld je aan!
naar boven
Jaarrond Tuintelling
De KNNV is partner van de Jaarrond Tuintelling. Tuinen beslaan een groot deel van Nederland. We weten nauwelijks wat er aan verschillende soorten vogels, vlinders, zoogdieren, amfibieën en insecten in de tuinen leeft. Met heel veel tellers willen we dit goed in beeld krijgen, ook als het om heel gewone soorten zoals mus en koolmees gaat. Iedere maand is er wel een speciale telling waaraan je mee kan doen. Jouw tuin zit vol leven. Geef het door en tel mee!

Meld je aan!
naar boven
Paddenstoelencursus voor beginners
Ben je geïnteresseerd in paddenstoelen en wil je weten hoe ze heten en waar ze te vinden zijn? In september organiseert KNNV afdeling Epe-Heerde een paddenstoelencursus voor liefhebbers. Je leert verschillende groepen en soorten paddenstoelen herkennen. Verrijk je kennis over paddenstoelen en hun wonderlijke aanpassingen in de natuur. Tijdens de cursus maken we gebruik van moderne middelen om de kleinste details van paddenstoelen weer te geven. De cursus is laagdrempelig zodat iedereen kan deelnemen.

Lees meer
naar boven
Agenda van de KNNV in Juni

Op de website van de KNNV vind je een Overzicht van lezingen en activiteiten van alle KNNV afdelingen en werkgroepen.

Het is mogelijk om te zoeken op provincie, soort activiteit, afdeling en of kinderen kunnen meedoen.


Excursies             Cursussen             Evenementen
naar boven
Australische vogels
In dit boek worden de beelden van twee kunstenaars Gould en Grégoire voor het eerst bijeengebracht. Zij hanteren een geheel eigen stijl; toch versterken hun beelden en begeleidende teksten elkaar en brengen ze een ode aan de vogels van Australië. In de eerste helft van de negentiende eeuw reisde de Britse ornitholoog John Gould naar Australië om zoveel mogelijk vogels te verzamelen voor zijn grote boekenserie The Birds of Australia. De serie is door de kwaliteit van de afbeeldingen en de druktechnieken, een monument van de negentiende-eeuwse ornithologie. Jacques Grégoire (1961) reisde anderhalve eeuw na John Gould voor het eerst door Australië en raakte in de ban van het land en 'zijn' vogels. Sinds die tijd legt hij ze op systematische en artistieke wijze vast op het doek.

Naar het inkijkexemplaar
naar boven
Steltlopers van Europa
Nooit eerder werden steltlopers zo fraai en duidelijk beschreven en in beeld gebracht! Steltlopers van Europa is het eerste en meest complete Nederlandstalige handboek dat alle 82 Europese soorten steltlopers beschrijft. Steltlopers van Europa bevat ruim 600 schitterende detailfoto’s van ‘s werelds beste vogelfotografen en complete soortbeschrijvingen en beeldoverzichten, waarbij de soorten met elkaar vergeleken worden.

Naar het inkijkexemplaar
naar boven
Deze nieuwsbrief voor leden en belangstellenden van de KNNV verschijnt 10x per jaar.
Stuur de Nieuwsbrief door!
De landelijke KNNV Nieuwsbrief heeft bijna 5000 abonnees. Wilt u de nieuwsbrief doorsturen aan andere natuurliefhebbers? Graag! Gebruik daarvoor de knop "doorsturen" onderaan deze nieuwsbrief! Dus liever niet doorsturen met je eigen mailprogramma. Je loopt dan de kans dat je wordt afgemeld door degene aan wie je de nieuwsbrief doorstuurde.
  afmelden                                aanmelden                          doorsturen
Hartelijke groet,
Landelijke Vereniging KNNV
Redactie:
Yvonne van Putten en Josje Henkelman
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email