Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven?
KNNV nieuwsbrief Oktober 2015
Inhoud
Natuurvakanties 2016
Protest massale bomenkap Epe-Heerde

Natura nummer 3
Schade door Damherten
Wildplukken voor en tegen
Nacht van de nacht in Voorne
Bijzondere cursussen

Agenda KNNV oktober
Reisgids Canarische Eilanden deel 1
Eetbare paddestoelen
Op zaterdag 7 november 2015
Natuurvakanties 2016
Dromen jullie al ook al van de vakantie van volgend jaar? Het programma voor de kampeervakanties voor 2016 biedt weer voor elk wat wils. De gebieden zijn gekozen vanwege de schitterende omgeving. Het is gezellig en er is veel te leren.
Je kampeert in een tent, caravan, camper of kunt accommodatie huren vlakbij de camping, maar hebt het voordeel van de groep. Dagelijks is er keus uit wandelingen, excursies of fietstochten.

Lees meer
naar boven
Protest massale bomenkap Epe-Heerde
Honderden bomen dreigen gekapt te worden door de renovatie van de provinciale weg tussen Epe en Heerde. KNNV afdeling Epe-Heerde en Vereniging Milieuzorg Epe hebben een protestbrief ingediend. Veel bewoners zijn het niet eens met deze plannen. Ondersteun dit protest en teken de  petitie om de bomenkap in Epe tegen te houden.

Lees meer
naar boven
Natura nummer 3
Natura nummer 3 van dit jaar is verschenen. Natura is het ledenblad van de KNNV en hét tijdschrift over veldbiologie in Nederland. Lees in dit nummer over: "Passie voor spinnen", tekst en prachtige foto's van Jeannette Hoek.Of het artikel over het leven van een Drentse dassenfamilie. In dit nummer ook aandacht voor Muurplanten en de zomerkampen van de NJN.
Word lid van de KNNV en ontvang Natura ook 4x per jaar.

Lees meer
naar boven
Schade door Damherten
Uit onderzoek van de planten- en dagvlinderwerkgroep van KNNV afdeling Haarlem blijkt dat planten en dagvlinders in de Amsterdamse Waterleidingduinen recent sterker achteruitgegaan zijn dan in de aangrenzende duingebieden. Waar vind je nog de kleurige bossen slangenkruid, koninginnenkruid of zeepkruid met wolken van insecten daaromheen? De verschillen zijn sinds 2000 steeds groter geworden en zijn versterkt na de sluiting van het hoge raster om het gebied in 2012. Een verband met de zeer intensieve begrazing door het alsmaar groeiende aantal damherten is aannemelijk.

Lees meer
naar boven
Wildplukken voor en tegen  
Wildplukken is een hype. Leuk zegt de een, schadelijk zegt de ander. Er verschijnen wildplukboeken en cursussen. Een wildplukkersgilde is opgericht. De KNNV heeft een wildplukcode opgesteld. Voor- en tegenstanders, waaronder leden van de KNNV afdeling Wageningen, komen aan het woord in de uitzending van Brandpunt van 22 september 2015.

Kijk hier
naar boven
Nacht van de nacht in Voorne  
Ga op zaterdagnacht 24 oktober met KNNV afdeling Voorne mee naar de Duinen van Voorne. We doen mee met de Nacht van de Nacht. Om 22.00 uur starten we bij de Tenellaplas. Tijdens de wandeling ervaart u de stilte en totale duisternis van de natuur. Door heel Nederland worden deze nacht activiteiten georganiseerd. Ook andere KNNV afdelingen doen mee. Kijk op voor alle activiteiten op: www.nachtvandenacht.nl

Lees meer
naar boven
Bijzondere cursussen

Werken met de NDFF
Op 5 november in Utrecht. Leer waarnemingen invoeren, oude data inladen en de mogelijkheden van het uitvoerportaal.
 
Wadbiologie
Zeven colleges over het bijzondere ecosysteem in de Waddenzee vanaf oktober.
naar boven
hvsummeren
Agenda van de KNNV in oktober

Op de website van de KNNV vindt u een overzicht van lezingen en activiteiten van alle KNNV afdelingen en werkgroepen.
Het is mogelijk om te zoeken op provincie, soort activiteit, afdeling en of kinderen kunnen meedoen.


Excursies             Cursussen             Lezingen
naar boven
Reisgids Canarische Eilanden deel 1
Deze nieuwe Crossbill Guide beslaat de twee Oostelijke Canarische eilanden Lanzarote en Fuerteventura. De gids geeft negen gedetailleerde routebeschrijvingen en een groot aantal sites en waarnemingstips. De gids beschrijft de beste plekken voor natuurwandelingen, vogels kijken, het vinden van vlinders, libellen en bloemen, geologische sites en snorkelplekken en plaatsen waar de unieke evolutionaire processen van eilanden zichtbaar zijn. Deel 2 verschijnt op 5 oktober 2015!

Lees meer
naar boven
Eetbare paddestoelen
Een handige basisgids voor iedereen die meer over eetbare paddenstoelen en (giftige) dubbelgangers wil weten: de beste vindplaatsen, herkenning, verzamelen, bewaren en bereiden. Je leert de belangrijkste soortgroepen en algemeen voorkomende eetbare soorten herkennen aan de hand van duidelijke beschrijvingen en foto’s. Met de belangrijkste eetbare soorten met informatie over uiterlijk, vindplaats, smaak en bereiding. Lees ook over dubbelgangers met extra uitleg als deze giftig zijn.

Lees meer
naar boven
Deze nieuwsbrief voor leden en belangstellenden van de KNNV verschijnt 10x per jaar.
Stuur de Nieuwsbrief door!
We hebben 4800 abonnees op de landelijke KNNV Nieuwsbrief. Wilt u de nieuwsbrief doorsturen aan andere natuurliefhebbers? Graag! Gebruik daarvoor de knop "doorsturen" onderaan deze nieuwsbrief! Dus liever niet doorsturen met je eigen mailprogramma. Je loopt dan de kans dat je wordt afgemeld door degene aan wie je de nieuwsbrief doorstuurde.
  afmelden                                aanmelden                          doorsturen
Hartelijke groet,
Landelijke Vereniging KNNV
Redactie:
Yvonne van Putten en Josje Henkelman
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email