Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven?
KNNV nieuwsbrief Februari 2016
Inhoud
Operatie Steenbreek
Natuurreizen voor leden
Petitie tegen Internationaal Park
Help de padden in Delfland
Jouw natuurfoto in Natura?

Vogelvaartocht IJsselmeer
Boomklevers gezocht in Voorne - Putten
Nieuwsbrief Kijk op Exoten nr. 15
Succes Eindejaars Plantenjacht
Agenda KNNV in Februari
Buurttuinieren
Een kleine eetbare tuin
Operatie Steenbreek
Door klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met hoosbuien. Het regenwater moet dan snel worden afgevoerd om overlast te overkomen. Dit betekent een enorme druk op het riool. Groene tuinen en minder verstening dragen bij aan het verminderen van de wateroverlast. Zeker als je bedenkt dat 40% van de stedelijke oppervlakte particulier bezit is. De KNNV doet mee aan de landelijke Operatie Steenbreek. Samen met gemeenten en kennisinstituten maken we tuinbezitters enthousiast om de tuin natuurrijker in te richten. Zo worden buurt en stad leefbaarder. Maak jouw gemeente ook enthousiast om aan te sluiten bij Operatie Steenbreek.

Bekijk het filmpje over de Operatie Steenbreek
naar boven
Natuurreizen voor leden
Heb je nog plannen voor een droomreis? Op enkele verre natuurreizen van de KNNV reiscommissie (ARC) zijn nog plaatsen vrij. Voor de mooie vogel- en cultuurreis naar Sri Lanka is de inschrijftermijn open tot eind februari. Voor de bijzondere natuur van Namibië kan je inschrijven tot eind mei 2016. Ook op andere reizen, bijvoorbeeld  naar Wit Rusland, zijn nog plaatsen beschikbaar. De reizen staan op en voor leden van KNNV èn IVN.

Lees meer
naar boven
Petitie tegen Internationaal Park
De KNNV afdeling Den Haag is in actie gekomen tegen de plannen van de Gemeente Den Haag om van de Scheveningse bosjes, Waterpartij en Westbroekpark één groot ‘Internationaal Park’ te maken. Deze naam is misleidend, want dit plan vernietigd alles wat er mooi is in deze natuur. De voornaamste bezwaren zijn de verstening door de aanleg van een breed betonpad dwars door Bosjes en Waterpartij en het kappen van alle bomen langs de Scheveningseweg.

Lees meer
naar boven
Help de padden in Delfland
KNNV afdeling Delfland zoekt 250 paddenoverzetters in Bergschenhoek, Delfgauw, Delft, Hoek van Holland, Leidschenveen, Ypenburg,  Maasland en Monster. Zonder hulp sterven duizenden padden, kikkers en salamanders. Ieder jaar weer!  Help één avond per week mee tussen eind februari en begin april . Dit kan ook als Maatschappelijke stage.

Informatie en aanmelden
Jouw natuurfoto in Natura?
In ons ledenblad Natura geven we graag de mooiste foto’s van onze leden een prominente plek. Heb je een prachtige natuurfoto? Stuur hem dan naar de redactie van Natura! Voor het komende nummer, dat in maart verschijnt, zijn we op zoek naar foto’s rond het thema "lente". Je foto graag opsturen vóór 25 februari aan: natura@knnv.nl

Lees meer
naar boven
Vogelvaartocht IJsselmeer
Ga zaterdag 12 maart mee met een vogelvaartocht. We varen we met de MS Friesland het IJsselmeer op en kijken naar vogels die hier de winter doorbrengen. Natuurlijk gaan we ook op zoek naar de tienduizenden toppereenden en varen we langs vogeleiland de Kreupel. Jan Marbus van KNNV afdeling Hoorn vertelt alles over het gebied en de directe omgeving. Aan boord zijn diverse lezingen en presentaties over actuele thema’s voor het IJsselmeergebied.
 
Lees meer
naar boven
Boomklevers gezocht in Voorne - Putten
KNNV afdeling Voorne roept op om waarnemingen van boomklevers aan hen door te geven. De afdeling werkt mee aan het Vogelatlasproject van SOVON. De indruk bestaat dat de boomklever buiten het broedseizoen veel meer voorkomt dan uit meldingen blijkt. Voor zowel Voorne als Putten wordt in de nieuwe atlas voor de winter melding gemaakt van een beperkt aantal waarnemingen. Het is interessant om na te gaan hoe de verspreiding van de boomklever zich buiten het broedseizoen heeft ontwikkeld.

Lees meer
naar boven
Nieuwsbrief "Kijk op Exoten" nummer 15
De nieuwsbrief “Kijk op exoten” staat vol nieuws en feiten over exoten in Nederland op een toegankelijk en  goed onderbouwde manier. Ben je geïnteresseerd in deze bijzonderheden in de natuur? Lees in deze editie over de Japanse oester, de Muntjak, Casraca, Roze sparrenhoutzwam en meer...

Lees meer
naar boven
Succes Eindejaars Plantenjacht
Ruim 1000 plantenliefhebbers deden tussen kerst en oud&nieuw mee met de Eindejaars Plantenjacht van Floron. Zij verzamelden 27014 waarnemingen van bloeiende planten door het hele land. Door het warme winterweer bloeiden er twee keer zoveel soorten. Tijdens een wandeling van een uur telden plantenliefhebbers gemiddeld 16 bloeiende plantensoorten. Vorig jaar waren dat er gemiddeld 10. Eind december stonden bijna 5 x zoveel voorjaarsplanten in bloei, bijvoorbeeld Hazelaar, Speenkruid en Sneeuwklokjes.
 
Lees het rapport
naar boven
Agenda van de KNNV in Februari

Op de website van de KNNV vindt u een Overzicht van lezingen en activiteiten van alle KNNV afdelingen en werkgroepen.

Het is mogelijk om te zoeken op provincie, soort activiteit, afdeling en of kinderen kunnen meedoen.


Excursies             Cursussen             Lezingen
naar boven
Buurttuinieren
Buurttuinieren is gezond, creatief en sociaal! Dit boek laat zien hoe je je eigen woon­omgeving een stukje groener kunt maken samen met je buren. Je wordt er vrolijk van, leert nieuwe mensen kennen en geniet van planten en dieren, verse groente en fruit uit eigen buurt. Het boek belicht zowel de organisatorische als ook de creatieve kant van kleinschalige buurt­projecten.

Naar het inkijkexemplaar
naar boven
Een kleine eetbare tuin
‘Een kleine eetbare tuin’ biedt een verse kijk op tuinaanleg en een creatieve start in het nieuwe tuinseizoen. Ook op een balkon of in een kleine tuin kun je genieten van heerlijk fruit, eetbare bloemen, bessen en zaden. En dat alles zonder veel werk en onderhoud. Dit boek biedt volop inspiratie voor ontwerp, aanleg en onderhoud van een kleine eetbare tuin met vaste planten. De vele praktische tips, haalbare voorbeelden en ontwerpen helpen je op weg!
 
Naar het inkijkexemplaar
naar boven
Deze nieuwsbrief voor leden en belangstellenden van de KNNV verschijnt 10x per jaar.
Stuur de Nieuwsbrief door!
De landelijke KNNV Nieuwsbrief heeft 4800 abonnees. Wilt u de nieuwsbrief doorsturen aan andere natuurliefhebbers? Graag! Gebruik daarvoor de knop "doorsturen" onderaan deze nieuwsbrief! Dus liever niet doorsturen met je eigen mailprogramma. Je loopt dan de kans dat je wordt afgemeld door degene aan wie je de nieuwsbrief doorstuurde.
  afmelden                                aanmelden                          doorsturen
Hartelijke groet,
Landelijke Vereniging KNNV
Redactie:
Yvonne van Putten en Josje Henkelman
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email