Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven?
KNNV nieuwsbrief Oktober 2016
Inhoud
70 jaar Kampeercommissie KNNV
Gezocht: vrijwilliger voor indexeren Natura
Reisprogramma KNNV 2017
Cursus regionale natuurbescherming
100 miljoen waarnemingen NDFF
 
Usutu-virus bedreigt merels
Nacht van de Nacht
Agenda KNNV in oktober
Wilde apen
Bergplaas
Kampeercommissie KNNV 70 jaar
De KNNV organiseert al 70 jaar kampeervakanties! Reden voor een feest op zaterdag 12 november. In 1946 werden al de eerste kampen  gehouden. Er is veel veranderd in al die jaren, maar één ding bleef hetzelfde. KNNV-ers vinden het geweldig om samen met anderen van de natuur te genieten. Iedereen, die ooit heeft deelgenomen aan een kamp of kampeervakantie, is van harte uitgenodigd om dit jubileum mee te vieren. Tegelijkertijd zijn er ook de reünies voor alle kampeervakanties van dit jaar.

Lees meer
naar boven
Gezocht: Vrijwilliger voor indexeren Natura
De KNNV wil graag haar archief van Natura digitaal toegankelijk houden, zodat belangstellenden de artikelen ten alle tijden kunnen inzien. Hiervoor zoekt de KNNV een vrijwilliger, die het leuk vind om Natura van 2004 tot 2016 te indexeren. Dit is behoorlijk veel werk, vereist nauwkeurigheid, maar is ook interessant. Ben jij een doorzetter, handig met Excel en vind jij Natura een leuk tijdschrift? Meld je dan bij Marijke van Woerkom, tel: 030- 2314797. Zij kan je informeren over deze functie.

Lees meer
naar boven
Reisprogramma KNNV in 2017
In 2017 organiseert de KNNV weer aantrekkelijke natuurreizen voor KNNV en IVN leden. Hou je van actieve vakanties in prachtige natuurgebieden? Dan is een KNNV reis iets voor jou. De reizen hebben verschillende thema’s, zoals planten, vogels, vlinders, geologie. Er is ook altijd aandacht voor andere zaken als ze ons pad kruisen. Ga mee en doe met andere natuurliefhebbers nieuwe ontdekkingen in Europa. We hebben volgend jaar ook een reis naar West-Canada.
 
Lees meer
naar boven
Cursus regionale natuurbescherming
Heeft u een groen hart en voelt u zich betrokken bij de natuur in de wijde omgeving van Gouda? Meldt u zich dan aan voor de regionale cursus natuurbescherming van KNNV afdeling Gouda. De sprekers gaan in op verschillende manieren om de natuur te beschermen en welke activiteiten je kunt opzetten. Ook de nieuwe Wet natuurbescherming, die per 1 januari 2017 in werking treedt, komt uitgebreid aan de orde. Steek je graag praktisch de handen uit de mouwen, ben je goed in natuuronderzoek of overleg met overheden? Of kies je voor de publiciteit, inspraak of een gerechtelijke procedure? De nadruk ligt op netwerkvorming, ieder vanuit zijn of haar eigen expertise.

Lees meer
naar boven
NDFF 100 miljoen waarnemingen
In de vorige nieuwsbrief kon je het al lezen: Er staan al 100 miljoen uniform gevalideerde waarnemingen in de Nationale Databank Flora en Fauna, NDFF. Veel KNNV leden werken hieraan mee. Dat wordt gevierd op vrijdagmiddag 7 oktober 2016 in Dierenpark Amersfoort. U bent van harte welkom.

Informatie en aanmelden
naar boven
Usutu-virus bedreigt merels
Een alarmerend bericht over massale sterfte onder Nederlandse merels door het Usutu-virus roept veel vragen op. Het is moeilijk te voorspellen hoelang het virus in Nederland in de vogelpopulatie aanwezig zal blijven, hoe groot de sterfte dan eventueel is en op welke termijn de vogelpopulatie zich herstelt. Wil je hier meer over weten? SOVON geeft een overzicht van de meest gestelde vragen èn de antwoorden.

Lees meer
naar boven
Nacht van de Nacht
Op zaterdag 29 oktober 2016 is het de Nacht van de Nacht. Laat het donker donker en ontdek hoe mooi het donker is tijdens die nacht. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land honderden evenementen georganiseerd in het donker. Veel bedrijven en gemeenten doven hun lichten van gebouwen en reclameverlichting. Ook enkele KNNV afdelingen doen mee. Het is ook nog mogelijk om KNNV activiteiten aan te melden.
 
Lees meer
 
naar boven
Agenda van de KNNV in oktober

Op de landelijke website van de KNNV vind je een Overzicht van lezingen en activiteiten van alle KNNV afdelingen en werkgroepen.
Het is mogelijk om te zoeken op provincie, soort activiteit, afdeling en of kinderen kunnen meedoen.

Excursies            Cursussen             Lezingen

Tip: 
1 en 2 oktober: Landelijke Weekend van de Wetenschap
, met heel veel activiteiten waar natuur centraal staat
naar boven
Wilde apen
Dit verhaal begint met een droom, maar eindigt met een realistisch toekomstbeeld. In "Wilde apen" schetst Frank Berendse een vlot overzicht van de geschiedenis van de natuurbescherming, de stand van de natuur in Nederland en de oplossing van de problemen waarmee de natuur te kampen heeft. Het eindigt met de toekomst van het Nederlandse platteland, met schone landbouw en zoveel ruimte voor natuur, dat wilde planten en dieren zelf hun toekomst kunnen bepalen.

Naar inkijkexemplaar
naar boven
Bergplaas
'Bergplaas' is het persoonlijke verhaal van Prinses Irene over een uniek natuurreservaat in Zuid-Afrika.Midden in Zuid-Afrika ligt de halfwoestijn de Karoo. Ruim 15 jaar geleden kocht Irene van Lippe-Biesterfeld hier een gebied, zette zich in voor natuurherstel en ontwikkelde initiatieven waarmee ze mensen hun relatie met de natuur wil laten ontdekken.  Zij verwoordt haar visie op de relatie tussen de mens en zijn of haar omgeving. Dat zet je aan tot nadenken over hoe wij omgaan met de aarde.

Naar het inkijkexemplaar
naar boven
Deze nieuwsbrief voor leden en belangstellenden van de KNNV verschijnt 10x per jaar.
Stuur de Nieuwsbrief door!
De landelijke KNNV Nieuwsbrief heeft ruim 5000 abonnees. Wil je de nieuwsbrief doorsturen aan andere natuurliefhebbers? Graag! Gebruik daarvoor de knop "doorsturen" onderaan deze nieuwsbrief! Dus liever niet doorsturen met je eigen mailprogramma. Je loopt dan de kans afgemeld te worden door degene aan wie je de nieuwsbrief doorstuurde.
  afmelden                                aanmelden                          doorsturen
Hartelijke groet,
Landelijke Vereniging KNNV
Redactie:
Yvonne van Putten en Josje Henkelman
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email