Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven?
KNNV nieuwsbrief nr. 1    April 2013
KNNV maakt je wegwijs in de natuur
www.knnv.nl
Inhoud
Haal meer Natuur in je tuin
Welkomstgeschenk voor nieuwe leden
Landelijke Botanische dag 20 april
Ga met de KNNV mee op reis
Excursies Landelijke Moeraswerkgroep
Wilde planten zadenlijst 2013
Excursies
Cursussen
Lezingen
Boeken KNNV uitgeverij
Welkom
Dit is de deze eerste landelijke digitale nieuwsbrief van de KNNV. U ontvangt deze omdat u lid bent van de KNNV en uw mailadres bij de ledenadministratie bekend is. In deze nieuwsbrief leest u het verenigingsnieuws dat ook altijd in Natura staat. Via deze digitale weg is het mogelijk om landelijk en regionaal KNNV nieuws nu sneller en vaker te verspreiden.
De artikelen zijn kort, meer informatie vindt u via de link onderaan het artikel. U kunt de nieuwsbrief aan geïnteresseerden doorsturen. Onderaan elke editie is er een mogelijkheid u aan- en af te melden. Ik wens u veel leesplezier,

Kai Waterreus, voorzitter Landelijk Bestuur KNNV
Haal meer Natuur in je Tuin!
Dit is het landelijk project van de KNNV in 2013. We laten zien dat natuur al op de drempel van je huis begint. Met eenvoudige aanpassingen in de tuin of balkon haal je de natuur dichterbij. Met een klimplant, een voederplek en bloemenborder kiest een toevallige passant zoals een zanglijster, salamander of vlinder jouw tuin uit tot vaste stek. KNNV afdelingen in het hele land organiseren dit jaar lezingen, excursies en cursussen.
Lees meer
naar boven
Welkomstgeschenk voor nieuwe leden
Word dit jaar lid van de KNNV en ontvang het inspirerende boekje: “Tuinieren voor (wilde) dieren” van de KNNV Uitgeverij. Het is een aanstekelijk boekje, je krijgt gelijk zin om aan de slag te gaan met de informatie, ideeën en voorbeelden om meer dieren naar je tuin en balkon te lokken.
Meld je hier aan als lid!
naar boven
Landelijke Botanische dag KNNV 20 april 2013
De KNNV organiseert samen met FLORON op zaterdag 20 april 2013 een landelijke Botanische Dag.  De dag heeft als thema: “Bijzondere Botanische Biodiversiteits-bijdragen.” Het programma bestaat uit een serie korte lezingen in de ochtend en middag. Er is aandacht voor het veiligstellen van uitgangsmateriaal van inheemse soorten en voor het inventariseren van inheems uitgangsmateriaal in oude houtwallen en bossen. Inleiders zijn Rob Plomp (Ver. Van Botanische Tuinen), Laurens  Sparrius (FLORON), Piet Bremer, Hein van Bohemen en Jan van Groenendael (GAN).
Lees meer
naar boven
Ga met de KNNV mee op reis
De ARC is de reiscommissie van de KNNV. Ook dit jaar  zijn er weer interessante reizen. Deze worden geleid door mensen die het gebied en de bijbehorende natuur goed kennen, zo nodig geassisteerd door goede plaatselijke gidsen. Van alle deelnemers wordt verwacht dat men goed ter been is. Bij enkele zomerreizen is nog plaats.
Lees meer
naar boven
Excursies Landelijke Moeraswerkgroep
De landelijke KNNV Moeraswerkgroep heeft een fantastisch jaarprogramma, met excursies naar Beekbergerwoud, Goois Natuurreservaat en Bargerveen en zelfs een Donaureis eind mei. U vindt het in de moerasagenda 2013.
Lees meer
naar boven
Excursies
za 6 april: Excursie naar Vogelkijkhutten Nieuw Statenzijl en de Punt van Reide. KNNV  afdeling Assen

zo 7 april: Lentewandeling naar De Brand, KNNV afdeling Tilburg.

za 20 april: Vaarexcursie Nieuwkoopse plassen met een fluisterboot. KNNV afdeling Leiden

di 30 april: Vogelzangexcursie Woldberg / Eese. KNNV afdeling Noordwesthoek

Alle excursies zijn te vinden in de agenda
naar boven
Wilde plantenzadenlijst 2013
KNNV natuurinfocentrum De Hoornbloem heeft een nieuwe wilde plantenzadenlijst met 389 soorten zaden en 8 mengsels! De lijst vermeldt per soort de bloeitijd, hoogte, standplaats en andere informatie over de plant. Naast vertrouwde plantensoorten zoals Wilde cichorei, Kaardenbol en Bolderik zijn er  nieuwe soorten, zoals Groot warkruid, Nachtsilene en Kruisbladgentiaan. De prijzen van zaden en mengsels zijn resp. € 1,- en € 3,-. De hele opbrengst is voor het veldbiologisch werk van de KNNV.
Lees meer
naar boven
Cursussen

Basiscursus Veldbiologie: KNNV afdeling Alkmaar.
Voor de beginnende en gevorderde natuurliefhebber.
start ma 8 april

Cursus Natuur in Delfland: KNNV afdeling Delfland.
start di 9 april
naar boven
Lezingen 
di 9 april: Natuur in alle soorten en maten, door Petra van der Wiel, KNNV afdeling Roosendaal, om 19:30 uur

vr 12 april: Ooievaars, door Wim van Nee en Annemieke Enters, KNNV afdeling Twenthe, om 20.00 uur

wo 17 april: Libellen, vliegende juwelen, door Jaap Bouwman. KNNV afdeling Arnhem om 20.00 uur

Alle lezingen staan in de agenda
naar boven
Het leven van paddenstoelen en Schimmels
Misschien staat uw hoofd in dit jaargetijde niet naar paddenstoelen, maar  paddenstoelen en schimmels zijn het hele jaar aanwezig. Hun bestaan onttrekt zich echter grotendeels aan onze aandacht. Dit boek brengt deze verborgen wereld schitterend in beeld. Het behandelt de groepen en spectaculaire vormenrijkdom in woord maar vooral in beeld. Een handig naslagwerk voor professionals en natuurliefhebbers, maar daarnaast een prachtig bladerboek.
Lees meer
naar boven
Hartelijk groet,

Landelijke vereniging KNNV
Contactgegevens:
info@knnv.nl

afmelden / aanmelden / doorsturen

Volg ons op twitter