Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven?
KNNV nieuwsbrief april 2017
Inhoud
Lezing Frank Berendse bij KNNV
Tweedehandsboeken KNNV
KNNV Insectenweekend
Gratis Themanummer tijdschrift Planten
Groene Stadstuin in 5 stappen
Veldcursus ecologie voor studenten
Inpiratiedag Operatie Steenbreek en Tuinambassadeurs
Agenda KNNV in april
Kijktip: Beleef de Lente!
Veldgids Vogelzang

Zakgids Vogels van Nederland en België
Lezing Frank Berendse
Tijdens het middagprogramma van de landelijke KNNV Jaarvergadering (VV) op zaterdag 1 april 2017 spreekt Frank Berendse over de toekomst van de natuurbescherming in Nederland. Aanleiding is zijn boek: “Wilde Apen”, waarin hij een overzicht geeft van de geschiedenis van de natuurbescherming, de stand van de natuur in Nederland en de oplossing van de problemen waarmee de natuur te kampen heeft. We zijn blij hem op onze jaarvergadering te mogen ontvangen.

Lees meer
naar boven
Tweedehandsboeken KNNV
De KNNV heeft een ruim assortiment aan goede en bruikbare tweedehands boeken, zoals naslagwerken en veldgidsen. Deze collectie is te danken aan leden of hun erfgenamen, die hun boeken gratis ter beschikking stelden aan de KNNV. De opbrengst van de verkoop komt volledig ten gunste van de KNNV. Als u op zoek bent naar een boek of Wetenschappelijke mededelingen, bekijk dan het aanbod op onze website. Lees meer
KNNV Insectenweekend Bergen op Zoom 
Van 19 t/m 21 mei kan je met de Landelijke Insecten Werkgroep van de KNNV mee naar Bergen op Zoom. We kijken naar insecten en andere geleedpotige dieren. Je kan insecten verzamelen, prepareren en determineren, gedrag bestuderen, fotograferen, video-opnamen maken of ‘gewoon’ naar insecten kijken. Het weekend start op vrijdagavond met een lezing. Op zaterdag en zondag gaan we op pad.

Lees meer
naar boven
Gratis themanummer tijdschrift Planten
300 jaar planten kijken in Nederland! Om de geboortedag van David de Gorter te vieren geeft Stichting FLORON in mei een speciaal themanummer van het tijdschrift PLANTEN uit. Lezers van de KNNV nieuwsbrief kunnen dit themanummer gratis aanvragen tot uiterlijk 10 april. Donateurs van Stichting FLORON krijgen het themanummer automatisch in de bus.

Lees meer
naar boven
Groene Stadstuin in 5 stappen
In het artikel: "Door de ogen van een tuinvrouw" vertelt Ellen Smal van KNNV afdeling Noordwest Veluwe over het vergroenen van haar  kleine stadstuin in Harderwijk. Ze geeft vijf tips voor natuurlijk tuinieren. Handig voor iedereen die verstening van tuinen wil ombuigen naar vergroening en daarmee wil aansluiten bij de Operatie Steenbreek. Lees het hele artikel in Natura, het ledenblad van de KNNV. (foto John Smal)

Lees meer
naar boven
Veldcursus ecologie voor studenten
Studenten opgelet! Doe mee met de ecologiecursus speciaal voor jou. Ben je student PABO, Bos- en Natuurbeheer of (Toegepaste) Biologie en wil je je kennis vergroten? Ga in augustus 2017 drie dagen met de KNNV mee naar Velp of Drenthe voor de cursus ecologie, flora en fauna. De cursus is leerzaam, goedkoop en ontzettend leuk. Je leert alles over insecten, planten, vogels en de natuur van Nederland. Voorkennis is niet nodig, we beginnen bij de basis. Ook als je al best wat weet van veldbiologie, is er heel veel te leren.

Lees meer
naar boven
Inspiratiedag Operatie Steenbreek en Tuinambassadeurs
Wil je jouw stad of buurt vergroenen? En meedoen aan Operatie Steenbreek? KNNV en IVN organiseren zaterdag 20 mei in Driebergen een inspiratiedag voor KNNV- en IVN afdelingen en voor Tuinambassadeurs. Begin april maken we het programma bekend en is inschrijven mogelijk.

Hou me op de hoogte
naar boven
Agenda van de KNNV in april

Op de landelijke website van de KNNV vind je een Overzicht van lezingen en activiteiten van alle KNNV afdelingen en werkgroepen.
Het is mogelijk om te zoeken op provincie, soort activiteit, afdeling en of kinderen kunnen meedoen.

Excursies            Cursussen             Lezingen
naar boven
Kijktip: Beleef de Lente!
Kijk tussen 1 maart en 1 juli "live" met webcams naar vogels in hun nest en volg de spectaculaire en verborgen gebeurtenissen. Dit jaar zijn te zien: de Bosuil, Blauwe Reiger, IJsvogel, Koolmees, Steenuil, Kerkuil, Ooievaar en Slechtvalk. Beleef de Lent is een project van Vogelbescherming Nederland. Lees meer
naar boven
Veldgids Vogelzang
Vogels herkennen aan hun zang en roep. De Veldgids Vogelzang beschrijft van 200 Europese vogelsoorten de verschillende geluiden. Per soort zijn de zang en roep beschreven en in beeld gebracht met sonogrammen. Via eenvoudige sleutels en handige ezelsbruggetjes is het gemakkelijk om de juiste vogel bij het geluid te vinden. Aangevuld met duidelijke foto’s en beschrijvingen van het gedrag, voorkomen en leefgebied. Deze gids is ook geschikt voor vogelcursussen en -excursies. Inclusief gratis vogelgeluiden-app VOGELZANG.

Naar het inkijkexemplaar
naar boven
Zakgids Vogels van Nederland en België
Lang verwacht en zojuist verschenen! De Zakgids vogels van Nederland en België is de ideale vogelgids voor wandelingen en excursies. Deze klassieker onder de lichtgewicht vogelgidsen is nu geheel herzien en uitgebreid met extra soorten en nieuwe illus¬traties van Elwin van der Kolk. De gids past in elke binnenzak en helpt je om alle algemene vogelsoorten gemakkelijk te herkennen. Extra: de gids sluit aan op de online vogelgids van Vogelbescherming Nederland.

Naar het inkijkexemplaar
naar boven
Deze nieuwsbrief voor leden en belangstellenden van de KNNV verschijnt 10x per jaar.
Stuur de Nieuwsbrief door!
De landelijke KNNV Nieuwsbrief heeft ruim 5200 abonnees. Wil je de nieuwsbrief doorsturen aan andere natuurliefhebbers? Gebruik daarvoor de knop "doorsturen" onderaan deze nieuwsbrief! Dus liever niet doorsturen met je eigen mailprogramma. Je loopt dan de kans afgemeld te worden door degene aan wie je de nieuwsbrief doorstuurde.
  afmelden                                aanmelden                          doorsturen
Hartelijke groet,
Landelijke Vereniging KNNV
Redactie:
Yvonne van Putten en Josje Henkelman
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email