Copy
View this email in your browser

E-nieuws Nautilus, mei 2014

Activiteitenagenda

Elfstedenroeimarathon: 30 en 31 mei

Op vrijdag 30 en zaterdag 31 mei gaan wij (Corien Bos, Annette Diender, Jannet de Goede, Geert Jager, Evelien de Looff, Jos Molema, Pim Ouwehand, Jan-Willem Sanders, Alec Schrijver (chauffeur), Peter van Soldt, Maarten Wagenaar, Ivo van der Werf en Sabine Wigmans) de uitdaging aan om de Elfstedentocht te roeien. In vier teams roeien we in iets minder dan 24 uur de ongeveer 210 km door de Friese wateren. We starten op vrijdagavond en finishen (hopelijk!) op zaterdagavond rond 20:00 uur. In totaal doen er zo'n honderd binnen- en buitenlandse estafetteploegen mee.  We zien enorm uit naar dit avontuur. Onderweg zullen we via Twitter en Facebook berichtjes over en foto's van onze tocht plaatsen.
Tijdens de Elfsteden Roeimarathon wordt aandacht besteed aan de Amazone. Hieronder tref je meer informatie over deze sponsoractie:
Eind mei roeien verenigingen in het land voor de Amazone. In de eerste plaats door aandacht te schenken aan dit goede doel: behoud van een bedreigde levensader van dit grotendeels ongerepte natuurgebied. Daarnaast kunnen deelnemers aan de Elfsteden Roeimarathon hun kilometers ten gelde maken door te doneren - en sponsors te werven. Dat kan via https://www.justgiving.nl/nl/elfsteden-roeimarathon. Zo maakt jouw vereniging ook nog kans op een skiff die tijdens het WK in augustus aan de winnaar wordt uitgereikt. Zie voor meer info  http://www.elfstedenroeimarathon.nl en www.roeiersvoordeamazone.nl

Sabine Wigmans

Midsummer Music Afternoon en BBQ op zondag 22 juni

Dat Nautilianen meer kunnen dan alleen roeien, kun je zien en horen op de muzikale middag die de Interne organiseert samen met de bands van Marieke Westgeest (jazz) en Janneke Zoutendijk (pop) aan de Oude Plantage. Vanaf 16.00 uur treden de bands op. 
We hebben mooi weer besteld en natuurlijk zijn de bar en het balkon geopend. Dus dat wordt met een glaasje in de hand genieten van heerlijke muziek op een fabuleus plekje aan de Nieuwe Maas. 
Om ongeveer 18.00 uur steken we de BBQ aan. Laat dit mooie begin van de zomer niet  aan je voorbijgaan. Voor de muziek is het vrije inloop, maar wil je mee-eten, dan weten we dat graag van tevoren. 
Meld je voor de BBQ aan op de inschrijflijsten aan de Rotte of de OP, of stuur een mailtje naar interne@rvnautilus.nl . Een SMS naar 06-27293149 kan ook.
De kosten van de BBQ bedragen € 10 p.p. Geef even aan met hoeveel personen je komt.

Peter van de Witte

Toertocht Vecht, Angstel, Gein op zondag 24 augustus

Op de toerroei-kalender staat een weekeindtocht 23/24 augustus. Deze tocht vervalt. Het wordt een eendaagse tocht.
Op zondag 24 augustus: dagtocht Vecht, Angstel, Gein. Vanaf Weesp een ronde over deze prachtige oude riviertjes, gelegen tussen Muiden en Utrecht. 40 km roeien langs fraaie buitens, oude zomerpaleisjes, leuke plaatsjes en door een fraai weidelandschap.
We lenen wherries van RV Weesp. Kosten ongeveer 10 euro pp en vervoer.
Opgave en informatie bij Anoushka van Dijk (avandijk9@gmail.com) en Sofieke van Schaik (sjvanschaik@tiscali.nl).

Wedstrijduitslagen

Damen Raceroei Regatta:
3 en 4 mei

Op 3 en 4 mei werd op de Willem-Alexander Baan de Damen Raceroei Regatta gehouden. David Kampman startte beide dagen in J18 1x en Christiaan van Meggelen startte beide dagen in J16 1x.
Op zaterdag werd David 3e in zijn voorwedstrijd en 3e in de B-finale. In het totaal 8e van de 13. Christiaan werd 3e in zijn voorwedstrijd en 5e in de A-finale. In het totaal 5e van de 9.
Op zondag werd David 3e van de 5. Christiaan werd 3e in zijn voorwedstrijd en 6e in de A-finale. In het totaal 6e van de 9.

Spaarne Lenterace: 19 mei

Nautilus deed mee met zeven en een halve ploeg.

Bij HV1x werd Hans Leliveld 26e van de 30. In zijn eigen leeftijdsklasse HVE1x werd hij 6e van de 7. Bij HV4* A-C werden Maarten Wagenaar, Ivo van de Werf, Pim Ouwehand, Ton Steenbergen en stuurvrouw Sheila Tan 8e van de 9 en in hun eigen klasse HVA4* 2e van de 2.
Bij DV2x werd Marieke van Holten in een Maas/Nautilus combinatie 3e van de 14 en in de eigen klasse DVB2x 2e van de 4.
Bij DV8+ A-C werden Anne Marijke de Man, Anika Klevering, Ingeborg Absil, Josanne Heeroma, Sandra Kelder, Wilma Straathof, Mette van Essen, Margreet Pontier en stuurvrouw Lia van Zuylen 7e van de 8 en in hun eigen klasse DVC8+ 4e van de 5.
Bij DCl4* werden Dagmara van Drielen, Suzanne Kuit, Marlies van Hoeve, Maartje Kranen en stuurvrouw Dana Wiersma 5e van de 9.
Bij HCl4* werden Frank Heukelom, Maarten Hoorn, Sybolt Wiersma, Erik van ’t Hoff en stuurvrouw Maartje Kranen 3e van de 3.
Bij DV4* A-C werden Anne Rongen, Marieke van Holten, Janine Dousma, Frederieke van der Blom en stuurvrouw Tes Wells 2e van de 27 en in hun eigen klasse DVA4* 1e van de 7. Dames, gefeliciteerd met deze overwinning!
In hetzelfde nummer werden Sabine Wigmans, Sheila van Galen, Marjam Kleine, Sheila Tan en stuurvrouw Evelien de Looff 26e en in hun eigen klasse DVB* 6e van de 6.

Njord lustrumsprints: 23 mei


Bij de Njord Lustrumsprints op de Bosbaan op 23 mei werden Lies Kelder en Noor Dirven in M16 2x in hun heat 3e van de 4 en in het totaal 7e van de 9. David Kampman werd in J18 1x in zijn heat 5e van de 5 en in het totaal 8e van de 10. Christiaan van Meggelen werd in J16 1x in zijn heat 4e van de 4 en in het totaal 8e van de 8.

Hollandiawedstrijden: 24 en 25 mei


Op 24 en 25 mei waren op de Bosbaan de wedstrijden van Hollandia.
Op zaterdag werd David Kampman bij J18 1x B  in zijn heat 2e van de 6 en in het totaal 11e van de 21. Christiaan van Meggelen werd bij J16 1x B 3e van de 5 en in het totaal 15e van de 20. Lies Kelder werd bij M16 1x B 4e van de 6 en in het totaal 20e van de 24. De J18 2x van David en Christiaan en de M16 2x van Lies en Noor werden beide laatste in hun heat en in  het totaal.
Op zondag revancheerde de M16 1x zich door in de heat 3e van de 5 te worden en in het totaal 15e van de 21. De J18 2x werd opnieuw laatste.

Frans van der Vliet

Oproepen

Vrijwilligers gezocht voor Roeivalidatie

De Nautilanen hebben wel gehóórd van de Stichting Roeivalidatie, maar weten toch niet precies wat zij doet, en wat het vrijwilligerswerk hiervoor inhoudt.
Welnu: vanuit onze locatie aan de Crooswijkse Bocht, die wij delen met Roeivereniging Rijnmond - met een prachtige binnenbak- maken wij het mogelijk voor mensen met een beperking om tóch onze prachtige sport te beoefenen. Vaak is voor deze mensen een ándere sport onmogelijk.
 
Er wordt op maandag, woensdag, donderdagmiddag en vrijdagochtend geroeid op de Rotte.
De vrijwilligers kunnen uiteraard zelf al roeien en sturen. De roeiers (van jong tot oud) moeten meestal in de boot geholpen worden en instructie krijgen. We beginnen altijd in de binnenbak. 
Revalideren kunnen wij niet, maar valideren wel. En dat is op zich al zeer waardevol.
Wij hebben op iedere roeidag geweldig enthousiaste vrijwilligers, afkomstig van alle roeiverenigingen aan de Rotte, maar ja, wij willen allemaal wel eens op vakantie…. Kortom, regelmatig hebben wij te weinig mensen.
Kom ons gezellige team van vrijwilligers versterken!
 
Als u eerst eens met eigen ogen wilt zien hoe e.e.a. in de praktijk gaat, dan bent u van harte welkom op de Crooswijkse Bocht 100. U kunt ook even op onze website kijken voor meer informatie, www.roeivalidatie.nl
U kunt onderstaand mij of het secretariaat van de stichting bellen/mailen voor een afspraak.
 
Eva van der Haas  : 06-53446849/ evavanderhaas@gmail.com
Kantoor Stichting Roeivalidatie: tel nr 010-4123277
mailadres: info@roeivalidatie.nl  
                                                                                     

Kom helpen bij de Van Oord-Nautilus Bedrijvenregatta

Op zaterdag 12 juli 2014 vindt de 35e editie van de Van Oord-Nautilus Bedrijvenregatta plaats. De voorbereidingen voor deze dag zijn in volle gang en meerdere bedrijfsploegen zijn inmiddels hard aan het trainen. Om deze speciale editie van de regatta een gezellig en succesvol evenement te maken, kunnen we jouw hulp goed gebruiken. We zoeken vrijwilligers die kunnen helpen op vrijdag 11 juli en zaterdag 12 juli. Dus kom helpen met opbouwen, sturen, catering of op het vlot. Stuur een mail naar Maartje Kranen (maartjekranen@gmail.com) of schrijf je in op de lijst.
                      

Zondagochtend flexibele ploeg

Wil je altijd of soms in een A boot roeien, maar heb je geen vaste ploeg? Meld je dan aan voor de flexibele A-ploeg op zondag. We zijn deze winter begonnen en we hebben inmiddels 10 leden. Als je je aanmeldt, dan schrijf ik je bij op mysportsplanner.com-nautilianen, waar je wekelijks op kunt geven of je de zondag komt of niet. Afhankelijk van het aantal deelnemers pakken we skiffjes, A2- of A4 boten. Je moet afgeroeid zijn in A4. Het roeien is altijd op zondag 10 uur. Aanmelden bij Bas Goris, basbasbas@xs4all.nl; mobiel 06 4847 0353.

Enthousiaste roei-jeugd staat te springen om extra begeleiding

 
Misschien iets voor jou? De jeugd roeit op zaterdagmiddag tussen 13.00 en 15.00. Hun ervaring varieert van 2 weken tot een jaar of 5. De jongste is 10, de oudste zit in het examenjaar. Er wordt geroeid in skiffs, tweetjes en vieren. Tijdens de training heb je 1 of 2 boten ‘onder je hoede’ en je probeert hen de basisbeginselen van het roeien bij te brengen. De vaste begeleiding bestaat uit Koen Vermeulen, Emilie Galjema, Paul Absil en Hans Leliveld. Dit team wordt ondersteund door leden die op een minder frequente basis coachen (eens in de 3 tot 6 weken). 

Maar de jeugd kan meer begeleiding heel goed gebruiken! Dus kom ons team versterken en help mee met het begeleiden en enthousiasmeren van onze jeugd. Als je meer wilt weten over de lol van het coachen of wat je bijdrage kan zijn, mail, bel of kom eens langs op zaterdagmiddag.

Koen Vermeulen (Year1975@hotmail.com)  
Hans Leliveld (Hansleliveld@hotmail.com)

Aanschaf AED en reanimatietraining


Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat helpt bij het reanimeren van iemand met een hartstilstand. Indien nodig, geeft het een elektrische schok. Op steeds meer plekken hangen AED's: in winkelcentra, op sportscholen of op het werk. Ze zijn herkenbaar aan het groen-witte logo.
Ook bij de twee locaties van Nautilus is het bestuur van plan een AED apparaat op te hangen. Voorwaarde is wel dat er voldoende mensen zijn die het apparaat kunnen gebruiken. Daarom zoeken we voor beide locaties 20 mensen die bereid zijn die een reanimatietraining te volgen. Deze training duurt 3 uur en moet jaarlijks herhaald worden. De kosten van de training worden door Nautilus betaald.
Wie wil dit doen? Als je een training wilt volgen, mail dan een reactie aan Joke Stenvert en geef ook aan op welke locatie je vooral aanwezig bent.
Wanneer je al regelmatig zo'n training volgt, bijvoorbeeld omdat je bedrijfshulpverlener bent bij je werkgever, meld dat dan s.v.p. ook even.
Graag je reactie zo spoedig mogelijk mailen naar secretarisnautilus@gmail.com
                                             
 

Overige mededelingen

Andere tijd voor FiftyFit in juli en augustus

In juli en augustus gaan we met het FiftyFit Roeien programma een kleine aanpassing doen in de tijd. We starten dan met de hele groep om 09.30 uur en gaan een eindje roeien tot 11.30 uur. Ben je 50-plusser en heb je zin om mee te roeien, kom dan op dinsdagmorgen naar de Rotte.
Sinds maart is het aantal FiftyFitters gegroeid tot 11 die op de dinsdagochtenden enthousiast in een boot stappen. Ook de Nautilianen die de nieuwe FF-ers begeleiden en instructie geven doen dit met plezier.
Als we in september nieuwe aanmeldingen krijgen, gaan we weer terug naar twee verschillende tijden, om 09.15 uur de beginners en om 11.00 uur de gevorderden.                                     

Vera Swan

 

Donderdagavondroeien aan de OP

Vanaf 1 mei de aanvangstijd van vrij roeien op de donderdag op de OP niet om 18.00  uur, maar 18.30 uur

Ernie Kortram

Stern en Piranha verkocht


De Stern, een houten dubbelvier uit 1977 en de Piranha, een houten dubbeltwee uit 1975, zijn door onze botenmakelaar, János Jonas, verkocht aan een Poolse importeur en gaan naar een een Poolse roeivereniging in oprichting.
In juni arriveren een ongestuurde vier en een A-tweetje als opvolgers van deze verkochte boten.


Werkzaamheden werkplaats Rotte

Ballarat: roertje en drukstangen verbeterd
Manana: riem-manchet gelijmd
Onuitroeibaar: lakschade hersteld
Pekingeend: boegbal vastgezet
De Rotterdam: rail nagekeken
Sevilla:  rigger nagekeken na aanvaring en in orde bevonden
Staelduijn: vlaggehouder vastgezet
12 riemen gelakt
Kopenhagen krijgt big blades

Desiree Verlegh

Werkzaamheden werkplaats OP

8 Nautilus
De overnaadse 8 is succesvol te water gelaten en heeft enige rondjes Stormpolder gerond. Minimale lekkages blijken er na twee en half jaar in de werkplaats toch op te treden, maar dat is te verhelpen als je weet waar ze zitten. De boot is veel stijver dan in de voorgaande vijftig jaar, hetgeen zich zowel uit in de roeihaal als in de balans en de sturing; al met al mogen we tevreden zijn met ons "sleutelwerk".
Amazone
De dubbelwherry Amazone heeft van zijn oude herstelde kielbalk nog een stuk afgestaan door tijdens bewerking/verwijdering van de omliggende gangen er uit te vallen. Het reeds aangemaakte stuk kielbalk was daarmee ontoereikend en noopte tot een langere kielbalk.
Vlot
De vlotbeplanking van kunsthout blijft zich geducht aanpassen aan de luchtvochtigheid en zet uit en krimpt naar gelang de weersomstandigheden. Hierdoor sluiten de planken niet prettig op elkaar aan. Om dit euvel deels te verhelpen zijn er houten geleidelatten in de holle vlonderplanken aangebracht op de meest urgente delen.

Emile Bezemer

                                                                                                                                        


E-nieuwsbrief

De website is hét middel voor actuele berichten. Teksten en foto’s voor de website kun je verzenden naar de webmaster. Weet je de gebruikersnaam en/of het wachtwoord niet meer, wend je tot de webmaster.

Met deze digitale nieuwsbrief willen we actualiteiten en nieuwe berichten op de website actief onder je aandacht brengen. Mail je berichten voor het volgende e-nieuws naar de Nautiliaan.

Voor de verzending van de digitale nieuwsbrief gebruiken we de adressen van de website. Adreswijzingen s.v.p. doorgeven via de ledenadministratie.

Met vriendelijke groet,

Karen Teich
mede namens Maria van Donkelaar, Sheila Tan

Copyright © *|2014|* RV Nautilus