Copy
View this email in your browser

E-nieuws Nautilus, april 2016

Activiteitenagenda

Wedstrijdagenda in mei

Mooie wedstrijden komende maand:

30 april – 1 mei Rottebokaal, WA baan, Rotterdam Deadline inschrijven:
24-4-2016
7 – 8 mei Damen Race roei Regatta, WA-baan 3-5-2016
7 mei Orca’s mixed Toernooi, Utrecht 30-4-2016
8 mei Jeugdwedstrijden Naarden 28-4-2016
14 mei PE in ’t Kort, Delft 6-5-2016
14 - 15 mei PE in ’t Lang, Delft 6-5-2016
21 - 22 mei Hollandia Roeiwedstrijden, Amsterdam 17-5-2016
29 mei Spaarne Lente race, Heemstede 21-5-2016
 
Graag hoor ik van jullie als jullie mee willen doen!
Janine Dousma, wedstrijdcoördinator
wedcomnautilus@gmail.com
 

Elfstedentocht voor KiKa: 6 en 7 mei

                                   

Jaarlijks wordt na Hemelvaart de Elfstedentocht geroeid in Friesland. Dit jaar op 6 & 7 mei. Ook dit jaar doen er twee Nautilusploegen mee. Maar deze editie is er ook nog een combinatieploeg waarin Nautilus vertegenwoordigd is. Marieke van Holten roeit mee in die combiploeg met andere Nederlandse roeitoppers. Het doel is duidelijk: winnen!
 
Roeien voor KiKa
Maar er is meer dan dat. De ploeg heeft een goed doel verbonden aan haar deelname: KiKa, een stichting die geld inzamelt voor onderzoek naar kinderkanker.
 
Kleurwedstrijd
Eén van de extra acties om geld in te zamelen is het organiseren van een kleurwedstrijd. Via de Facebookpagina is de kleurplaat te downloaden, maar ook op de locatie aan de Rotte kun je de  kleurplaten ophalen. In Rotterdam zijn er twee inleverpunten: Ver van hier (Kleiweg 69) en Little Department Store (Kleiweg 99B). Er zijn mooie prijzen te winnen!
 
Doe mee en blijf op de hoogte
Benieuwd naar alle acties? Via de Facebookpagina  www.facebook.com/Elfstedenbattle kun je alles volgen (ook als je geen account hebt). Help jij ook mee om zo veel mogelijk geld voor KiKa op te halen?
 
Jouw bijdrage is welkom op NL96RABO0122783255 t.n.v. Elfstedenbattle for KiKa.

Weekeindtocht Oudewater 11 en 12 juni


Beleef het Groene Hart vanaf de Oude Plantage. Over de Hollandsche IJssel langs Gouda en Goejanverwellesluis en over de Lange Linschoten naar Linschoten.
Heenweg: zaterdag vanaf de Oude Plantage, keuze uit korte (40 km) of lange (ruim 50 km) route. Bij de langere route verlaat je vanaf Hekendorp de Hollandsche IJssel en roei je over de Dubbele Wiericke en de Oude Rijn, langs Woerden en Linschoten.
Terugweg: zondag naar de Oude Plantage (40 km).
Naar keuze kamperen in eigen tenten of eenvoudige B&B op de boerderij in Snelrewaard. Maximaal 9 personen kunnen binnen overnachten, kamperen onbeperkt. We koken zelf op de camping.
Kosten weekeinde inclusief avondeten, overnachting, ontbijt en lunch op zondag: kamperen ongeveer 35,- per persoon, B&B ongeveer 45,- pp.
Vertrek: zaterdag al om 7.30 uur. Kampeerspullen kunnen we tevoren met een auto brengen.
Geschikt voor ieder die is afgeroeid in wherry en een redelijk goede conditie heeft. Zwemvest verplicht.
 
Informatie en opgeven bij de toercie  rvnautilus.toercie@gmail.com
Sofieke van Schaik

Dinsdagavondroeien & barbecue op OP op dinsdag 21 juni


Het dinsdagavondroeien op de Oude Plantage is inmiddels ook van start gegaan.
18.00 uur aanmelden bij logboek en afhankelijk van aantal inschrijvingen wordt er een bootindeling gemaakt.
Na het roeien wordt gezamenlijk gegeten. Aanmelden bij inschrijving bij het logboek.

Op initiatief van en in samenwerking met de dinsdagavondroeiers van RV de Maas wordt op dinsdag 21 juni na het roeien een BBQ georganiseerd op de OP.
Nadere informatie volgt nog.

Elly Nijssen

Nautilus Triatlon: 3 september


Op 3 september 2016 vindt voor de 4e keer de Nautilus Triatlon op de Willem-Alexander Baan plaats. Een mooie dag vol strijd in de roeiboot, op de fiets en al hardlopend, voor jong en oud, topsporter of (fanatieke) recreant.


Het lijkt nog ver weg, maar we zijn al weer enige tijd druk bezig met alle voorbereidingen. Ontzettend trots zijn we op onze poster (waarvoor onze ‘modellen' een gure oostenwind bij een temperatuur van zo’n vijf graden boven nul getrotseerd hebben!). De (vernieuwde) website is zo goed als gereed en we hebben al bij twee wedstrijden geflyerd. 


Wil je meer informatie, overweeg je om zelf mee te doen of wil je je aanmelden als vrijwilliger? Meer informatie kun je vinden op de website: www.nautilustriatlon.nl, via de e-mail triatlon@rvnautilus.nl of persoonlijk bij:

 Anna Bertling, René de Jong, Martin Leclercq, Evelien de Looff, Jos Molema, Ivo van der Werf en Sabine Wigmans

Verslag activiteiten

Wedstrijduitslagen


       

Op 26 maart 2016 werd de laatste Rottecompetitie van dit seizoen gevaren. Er deden 15 teams van Nautilus mee. Joke Stenvert was er niet om haar toppositie te versterken, maar niemand heeft haar 1e plek kunnen bedreigen. Gefeliciteerd!
De Nautilus top 3 in de Rottecompetitie is geworden:
Vrouwen:
  1. Joke Stenvert
  2. 8e Marieke van Holten
  3. 48e Frederieke van der Blom / Anne Rongen
Mannen:
  1. 39e Willem-Jan Zaadnoorddijk
  2. 49e Niels Andeweg
  3. 50e Koen Vermeulen / Maarten vd Velde / Nick Bakker
Op zaterdag 2 april werd de Tweehead en Jeugdhead in Amsterdam gevaren. Met de wind in de rug werd de afstand afgelegd en na de Omval betekende dat onrustig water. Bij de Tweehead startten Sabine Wigmans en Ton Steenbergen in de mix 2x en Niels Andeweg en Johan Maljaars in de V2x namens Nautilus. Van de jeugd startten Sjoerdje en Hester in de M18 2x.
De mix 2x werd 3e van de 5, de heren overall 13e van de 32 en in het VB veld 3e van de 7. De meiden werden laatste in hun veld.
 
Op zondag 3 april werd de Skiffhead in Amsterdam op de Amstel gevaren. 7 Nautilianen hebben op de Amstel in de skiff de afstand afgelegd. In het Dames Veteranen veld werd Marieke van Holten knap 4e, Joke Stenvert 22e en Chiaru Inoue 37e van de 42. Arend van Gog werd in het J16 veld 19e van de 33. Fleur van Dijk werd in het M16 laatste. Broer Schipper werd in het HCl veld 8e van de 13 en Zoë Gallé in de DCl veld 13e van de 13.
 
Op zaterdag 17 april werden er twee leuke wedstrijden in het land georganiseerd:
De AA-race in Alkmaar is een race over 4 kilometer. Er deden 4 Nautilianen mee. Sabine en Ton werden in de mix 2x 3e van de 5. Joke Stenvert werd in het DV 1x veld 3e van de 5. En debutant wedstrijdroeien in de skiff: Ivo van de Werf werd 1e van de 7 heren veteranen! Gefeliciteerd!
In Tilburg werd voor de eerste keer de Brabant 8 georganiseerd, een tweekamp voor achten over 3 en 1 km. Anna Bertling deed mee in een 8+ met verschillende verenigingen en werd 1e! Gefeliciteerd!
 
Zoals jullie kunnen lezen zijn er veel leuke en gezellige wedstrijden om te starten. Ze verschillen van afstand en of het een tijdrace of boord-aan-boord race is. Lijkt het je leuk om een wedstrijd te starten, maar vraag je je af welke wedstrijd geschikt is en hoe zoiets te regelen is: spreek me aan of stuur een mail naar:wedcomnautilus@gmail.com

Janine Dousma, wedstrijdcoördinator

Botendoop aan de Rotte

Deze maand heeft de jeugd een nieuwe skiff (<60 kg) in gebruik mogen nemen. Op 16 april heeft Noor, coach van een deel van de jeugd en lid van het jeugdbestuur, de boot gedoopt. De keuze voor de naam is gevallen op 'Skaff'.
Namens de jeugd willen wij graag het bestuur bedanken voor de nieuwe boot. De boot komt goed van pas, omdat we veel jeugdleden hebben die graag skiffen!

Namens het jeugdbestuur,
Hester


        

Plantenmarkt aan de Rotte


Op zaterdag 16 april was de  jaarlijkse plantenmarkt weer een succes.Veel Nautilianen, maar ook buurtbewoners, kwamen langs om plantjes, stekjes en zaailingen uit eigen tuin te kopen. De opbrengst was € 141,75. Samen met het geld dat over is van vorig jaar, willen we iets moois kopen voor Nautilus.
Tuingereedschap en bijzondere planten en struiken hebben we de afgelopen jaren voldoende aangeschaft .
Goede voorstellen voor een mooie bestemming zijn welkom. 
Alle vrijwilligers die meewerkten, hartelijk bedankt voor jullie inzet.

Suzan Nout

      

        

Openingstocht Dordrecht
 

Er was goed gereageerd op de oproep om mee te gaan met de Openingstocht. Maar liefst 40 man/vrouw hadden zich ingeschreven. Met 10 boten voeren we uit. Vorig jaar was Nautilus niet welkom in Dordrecht vanwege het Koninklijk bezoek. Maar deze keer is dat helemaal goed gemaakt. Alles was perfect geregeld met de havenmeester. Dank Sofieke! Het spannende was deze keer het weer. Vlak voor vertrek was het nog niet duidelijk wat de bestemming zou worden in verband met de sterke wind die vooral in de middag zou toenemen. De uitwijkroute zou Gouda als bestemming hebben gehad. Maar  uiteindelijk werd toch de beslissing genomen om de tocht naar Dordrecht te laten doorgaan. De heenweg was goed te doen. Wat is het toch een spectaculair gezicht om over het water bij Dordrecht aan te komen. Supergaaf!  Na de lunchpauze wachtte ons een barre terugtocht.  De verwachte hele harde wind stak de kop op en we ploegden tussen de golven door weer terug. Gelukkig hebben alle tien boten zonder problemen de OP bereikt. Geen saaie terugtocht dus. Moe maar voldaan deden we ons te goed aan een heerlijke welverdiende warme kop soep. 

Isabelle Werneke


   

        

FiftyFit on Tour


In het kader van het 130-jarig jubileum van Nautilus hebben 28 FiftyFitters dinsdag 19 april een dagtocht gemaakt naar Schiedam.
Het werd een dagje genieten, prachtig weer, aangenaam gezelschap, een lekkere lunch in Café Sjiek en een rondje door mooi, oud Schiedam met draaiende molens. De organisatie had geregeld dat een aantal van de lage bruggen geopend werden, maar helaas was er op de terugweg een stroomuitval waardoor we ons door een smal, laag gaatje moesten wurmen. Een extra attractie…..

 Vera Swan  
        

 

Oproepen

Instructie en coaching jeugdleden nodig

 
Om deelname aan wedstrijden door de jeugd ook de komende jaren mogelijk te maken is hulp bij instructie en coaching hard nodig.
Wil je na een snelle douche en koffie aan de slag met de  jeugd? Dat kan op zaterdagochtend na het veteranenroeien, dan roeit  50% van de jeugd.
Voor wie de tijd wil nemen voor douchen, koffie, thee en de  teamgenoten: op zaterdagmiddag  roeit de andere helft van de jeugd. Dan roeien de echte beginners en de recreatieve roeiers. 

Koen Vermeulen (Year1975@hotmail.com
Hans Leliveld (Hansleliveld@hotmail.com

A4-instructeur gezocht


In de tweede helft van april konden eindelijk twee ploegen beginnen met de lang verwachte A4 instructie. 
Maarten Wagenaar, Floor Cornelisse en Gerard Smits en 13 roeiers hebben nog versterking nodig en zoeken heel dringend een vierde instructeur die op de zaterdagen tussen 11:00 en 13:00 uur aan een van de twee teams instructie kan geven.
Wie kan en wil helpen? Meld je bij Anne Jäger via a4instructie@rvnautilus.nl of neem anders contact op met één van de andere drie instructeurs! 

                               

Bedrijvenregatta: coaches en sturen gezocht


Elke maandag- en donderdagavond wordt er flink getraind op de Rotte. Dit jaar doen Shell, Gemeente Rotterdam, Provincie Zuid-Holland, Van Oord, Wärtsila, Rechtbank Rotterdam en Robeco mee aan het trainingsprogramma. Ook de ploegen zonder ervaring stappen gelijk in een 8 en worden klaargestoomd voor de regatta op 9 juli.  Wil je een keer coachen of sturen? Geef je dan op bij Chiharu Inoue, inoue005@planet.nl

 

Redacteuren voor Jaarboek 2016 gezocht


Op dit moment wordt nog volop gewerkt aan het Jaarboek 2015. Voor het volgende Jaarboek zoeken we nog Nautilianen die daaraan een bijdrage willen leveren. Vind je het leuk om over onze vereniging te schrijven, meld je dan aan bij de redactie via nautiliaan@rvnautilus.nl.
Wil je eerst nog iets meer weten, neem dan contact op met Karen Teich: kteich@maris.nl
 

Bericht van de ledenadministratie


Het komt geregeld voor dat er na verzonden emailberichten aan alle leden, foutmeldingen komen op bepaalde emailadressen. Ik ga altijd na wat daarvan de oorzaak is. Een volle mailbox kun jezelf verhelpen, maar wijzigingen in mailadressen zou ik graag ontvangen. 
Dus bij deze de oproep: als je "digitaal" verhuist, wil je dat dan doorgeven aan de ledenadministratie via ldnadm.rvnautilus@gmail.com?
Alvast hartelijk bedankt. 

Margreet Pontier

Vrijwilligers WK (20-28 augustus) gezocht

 

        


Stand van zaken op 18 april 2016: totaal aantal officieel opgeven vrijwilligers 343
Aantal officieel als vrijwilliger opgegeven Nautilianen: 107 en dat is natuurlijk SUPER.
Nautilianen die zich wel bij nautilus.vrijwilligers@gmail.com hebben aangemeld, maar nog niet officieel bij de organisatie: 20. Kortom, we halen misschien wel de 130!!
Willen jullie dit s.v.p. zo snel mogelijk doen bij: www.Rotterdam2016.com/vrijwilligers
als je op de button “meld je aan” klikt, kom je bij het officiële aanmeldformulier.
 
Voor de leden die zich nog helemaal niet hebben opgegeven: We kunnen je hulp nog heel goed gebruiken, dus geef je alsnog op bij de organisatie. Elke Nautiliaan die zich heeft aangemeld krijgt van ons per e-mail een bevestiging.
 
Korting voor leden van de KNRB 
De kortingscode is er omdat we het WK Roeien niet kunnen organiseren zonder jullie hulp. Daarom hebben we een speciale korting voor leden van roeiverenigingen. Als dank voor alle hulp kunnen roeiers en vrijwilligers goedkopere kaartjes aanschaffen. Door de kortingscode '2016' (zonder aanhalingstekens) in te vullen in het vakje 'Coupon' komen er een aantal extra voordelige kaartjes tevoorschijn. Gemiddeld is de korting 30% voor leden die lid zijn van de KNRB-verenigingen.
 
Heb je nog vragen stuur een e-mail naar:Nautilus.vrijwilligers@gmail.com
 
Met vriendelijk groet.
Ambassadeur voor Nautilus
Henk Hagers
 

Overige mededelingen

Koken aan de Rotte
 

Leuk dat er na het roeien op de Rotte gekookt en samen gegeten wordt.
Daarbij een vriendelijk verzoek: laat nooit etenswaren in de koelkast achter. Neem deze ALTIJD mee naar huis of gooi deze weg en doe dat dezelfde dag nog. 
We krijgen daar echt problemen mee als er binnenkort inspectie voor de horecavergunning komt. Dan moeten we de tent sluiten, op het schenken van koffie en thee na.

Guus Sikkema 

Dispensatie nieuwe stijl
 

Er wordt al jaren ’geklaagd’ dat de dispensatietest ver is, namelijk 20 km. De individuele streeftijd kon oplopen tot meer dan 2 uur. Daarom hebben we besloten om dit jaar de dispensatieafstand in te korten. De start is nog steeds aan het begin van het vlot bij Nautilus, maar het keerpunt is niet langer aan het eind van de Rottemeren, maar bij de Pekhuisbrug (de brug net voor de Rottemeren). De totale afstand van de dispensatietest wordt daarmee teruggebracht van 20 km tot 16 km. Er is dan ook meteen een heel duidelijk keerpunt: je vaart onder de Pekhuisbrug door en maakt direct rond. Omdat de afstand korter is, wordt natuurlijk ook de basistijd bijgesteld. De basistijd wordt gebruikt om, na toepassing van de correctiefactoren voor leeftijd, geslacht en boottype, tot een streeftijd te komen. Voor de 20 km was de basistijd 1 uur en 46 minuten, voor de nieuwe afstand wordt de basistijd 1 uur en 23 minuten. Dat is 1 minuut sneller dan een evenredige verkorting van de basistijd. Door de afstand met 20% in te korten, gaan we ervan uit dat je ook iets sneller kunt roeien. We zullen aan het eind van het jaar evalueren hoe de nieuwe dispensatieafstand en basistijd functioneren.
 
Voor geïnteresseerden kan ik ook melden dat de correctiefactoren dit jaar iets zijn bijgesteld. We gebruiken nu de correctiefactoren die te vinden zijn op http://www.vierzonder.nl/correctlftenboot.html. Deze factoren worden ook door een aantal andere verenigingen en klassementen gebruikt. De correctiefactoren zijn naarmate je ouder wordt, net iets scherper dan onze oude correctiefactoren.
 
De dispensatietest is in principe elke laatste zondag van de maand vanaf april tot oktober. Start is om 8:00 uur voor Nautilus. Opgeven kan bij Niels Andeweg (nandeweg@gmail.com) onder vermelding van de namen van de roeiers en het boottype. Aan de hand van geslacht, leeftijd en boottype wordt de streeftijd bepaald. Roei je de dispensatietest binnen de streeftijd, dan mag je twee jaar lang in dispensatieboten varen van het boottype waarin je de dispensatie gevaren hebt en in grotere boottypen.

Niels Andeweg
Coördinator Dispensatie, Wedstrijdcommissie

Website Nautilus


Sinds enige tijd ben ik samen met enkele andere Nautilianen bezig om - naast de bestaande website - een nieuwe website op te bouwen (www.rvnautilus.nl/web).
Alle informatie van de ‘oude’ site is hierbij behouden. Wel is de vormgeving gemoderniseerd, zijn de teksten geactualiseerd, hebben we een en ander in een andere structuur gezet en waar mogelijk de teksten voorzien van foto’s.
Na het verschijnen van deze nieuwsbrief wil ik beide sites nog twee weken naast elkaar laten bestaan (ongeveer tot 10 mei). Graag hoor ik wat je van de nieuwe site vindt en wat je eventueel nog mist.

Na 10 mei zet ik de oude site ‘offline’ en gaan we, hopelijk met elkaar, verder bouwen aan een mooie actuele Nautilus site.

Ton Steenbergen
Webmaster Nautilus

Start instructie aan de Rotte


Lucy Mackie en Dagmara van Drielen hebben hun taken als coördinatoren van de instructie voor nieuwe leden met ingang van het nieuwe roeiseizoen overgedragen aan Ilona van Wagtendonk en Chiharu Inoue.
Op 2 april was er een kennismakingsbijeenkomst voor de nieuwe leden waarbij Ilona samen met Margreet Pontier informatie gaf over de opzet van de instructieperiode. Er zijn 16 nieuwe leden gestart.
De instructie vindt plaats in C4-boten.
 

Voorjaarsschoonmaak 
Dankzij Jan Klapwijk en Bernard Seldenrath is de gevel van onze gebouw aan de Rotte ontdaan van groene aanslag en ander vuil en daardoor nu weer blinkend wit.

Nautilus in Roei!


In het aprilnummer van het blad Roei! is een artikel opgenomen over de bouwer van de bijzondere wherries van Macboat, Simon Davids. Daarin wordt ook de betrokkenheid van Nautilanen Henk Hoeksema, Emile Bezemer, Aad Terlouw, Danny Mense en Rob Datema beschreven bij het ontwerp en de bouw ervan. Nautilus heeft drie van deze wherries, de Thames, de IJssel en de Bakkerskil.
 

Werkzaamheden werkplaats OP

Bakkerskil
Deze nieuwe strokenwherry van firma Macboat uit Medemblik is voor Nautilus de derde telg uit dit "geslacht". Na afstelling van slidings en rolbankonderstellen is de boot, na een lokaal rondje, op tocht naar Dordrecht en terug, tot tevredenheid van de roeiers.

Zeemeeuw
De overnaadse dubbelwherry Zeemeeuw is in voor- en achterschip opgeschuurd en van enige vernislagen voorzien. De boot is ingericht en aansluitend met goed gevolg in de vaart gebracht.

Tureluur
De overnaadse boordvier Tureluur is voorzien van nieuwe bevestigingen van de emplacementsbalk/spant op de plaatsen 2 en 3. De huidscheur op de waterlijn op de slagplaats is gelijmd.

Amazone
In de wherry Amazone is de zijdelingse speling van het voetenbord deels ondervangen door het oplijmen van kunststofstroken.

Narwal
Het gebroken roerblad van de dubbelscull Narwal is vervangen door een "overgebleven" blad van de IJseend.

ABC
De overnaadse boordvier ABC wordt weer onderhanden genomen. Het binnenwerk wordt geschuurd en gelakt en er worden aansluitend instapplanken gemonteerd.

Ahoy
De dubbelwherry Ahoy is voor een onderhoudsbeurt in de werkplaats opgenomen. De kielstrip blijkt niet gebroken, maar een rolbankas was sterk verbogen. Verder moeten er diverse reparaties gaan plaats vinden.

Potvis
De riemen van de overnaadsee dubbelscull Potvis zijn van blauwe kruizen voorzien.

Emile Bezemer

Werkzaamheden werkplaats a/d Rotte


C-ster:              piepende dol tot rust gebracht met slokje water
Depressie:        vleugelmoer gezet op sliding, rigger vastgezet
Reis v Thijs:     nagekeken op schade na aanvaring, alles in orde
Marlijn:             nieuwe rigger is geïnstalleerd, dit heeft ruim €500,- gekost, dit niet was                             te  verhalen
Nieuwe vedergewicht skiff (tot 60 kg):  gereed gemaakt voor de doop op 16 april
10 riemen gelakt

De stellingen in de loods worden vervangen en zijn in de werkplaats voorbereid. Dit betekent dat werkplaatsploeg tot eind april minder ruimte heeft voor onderhoud.

Maak s.v.p. je slidings regelmatig schoon, dat scheelt slijtage aan de wieltjes van bankje en rolt fijner.   

Desiree Verlegh

                     

 


E-nieuwsbrief

De website is hét middel voor actuele berichten. Teksten en foto’s voor de website kun je verzenden naar de webmaster. Weet je de gebruikersnaam en/of het wachtwoord niet meer, wend je tot de webmaster.

Met deze digitale nieuwsbrief willen we actualiteiten en nieuwe berichten op de website actief onder je aandacht brengen. Mail je berichten voor het volgende e-nieuws naar de Nautiliaan.

Voor de verzending van de digitale nieuwsbrief gebruiken we de adressen van de website. Adreswijzingen s.v.p. doorgeven via de ledenadministratie.

Met vriendelijke groet,

Karen Teich
mede namens Jeannine Westenberg, Mette van Essen en Ton Steenbergen

Copyright © *|2016|* RV Nautilus
Afmelden    Gegevens aanpassen

Email Marketing Powered by Mailchimp
Copyright © 2016 RV Nautilus, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp