Copy
View this email in your browser

E-nieuws Nautilus, april 2015

Activiteitenagenda

Avondroeien aan de OP 

Op 14 april is het avondroeien aan de Oude Plantage (OP) weer van start gegaan. Op dinsdag- en donderdagavonden kun je meedoen, als je je om 18.00 aanmeldt bij het logboek in het botenhuis. Ook een mooie kans voor ‘net-wherry-afgeroeiden’ om na de winter weer in vorm te komen.
Afhankelijk van het aantal aanmeldingen wordt een indeling gemaakt. Er wordt geroeid in diverse boottypen, tot plusminus 20.00. Op de dinsdagavond kun je na het roeien aanschuiven voor een lekker hapje als je je hiervoor vooraf (om 18.00) inschrijft. Kosten: 5 euro. De intekenlijst ligt bij het logboek.

Nog een plek vrij voor de Pinkstertocht!

Er is nog 1 plaats beschikbaar voor de Pinkstertocht, van zaterdag 23 t/m maandag 25 mei. Dus wil je drie dagen roeien in de prachtige Weerribben? Meld je dan razendsnel aan bij Wil Lokkerbol, willokkerbol@hotmail.com.


  

Midzomerfeest op zaterdag 20 juni!

Zin in een nieuwerwets Nautilus feestje? Reserveer dan alvast zaterdag 20 juni aanstaande in je agenda. Op die dag organiseert een groepje nieuwe leden een Midzomerfeest voor alle Nautilianen aan de Oude Plantage. Met leuke activiteiten voor alle leeftijden. Grijp deze kans om elkaar - onder het genot van een lekker hapje en drankje - beter te leren kennen, roeiervaringen uit te wisselen of nieuwe roeipartners te vinden. Senioren, junioren, licht- en ver gevorderden, beginners, iedereen is van harte welkom! Het feest start om 16.00.  
 
Kom je ook? Meld je dan aan via deze link. De kosten voor het eten bedragen 10,-- euro p.p. (exclusief drank). Drankbonnen koop je aan de bar. Meer over het programma lees je in de nieuwsbrief van mei.
We zien je graag op 20 juni!
 
De Midzomer feestcommissie

Trainingen gestart voor de Bedrijvenregatta

 

Wärtsila, Rechtbank, Gemeente Rotterdam, Provincie Zuid-Holland, Shell en de Kunsthal zijn bij Nautilus gestart met de voorbereidingen voor de Van Oord-Nautilus Bedrijvenregatta op zaterdag 11 juli. Op verschillende avonden wordt getraind. Ook ploegen met weinig of geen ervaring gaan al heel snel in een 8! Dat is wel even spannend, ook voor de stuur….. Overigens wordt er ook getraind in vieren. De Jan van Gent is voor de duur van de trainingen opgeriggerd als boordvier en kan dus niet als skull-vier worden gebruikt.We kunnen altijd hulp gebruiken, zowel bij de voorbereiding als op 11 juli. Wil je bij de trainingen sturen of coachen? Meld je dan bij Chiharu Inoue, Chiharu.Inoue@unilever.com. Wil je op een andere manier helpen? Neem dan contact op met Maartje Kranen, maartjekranen@gmail.com.
 

Biesboschtocht op 8 en 9 augustus

In het weekend van 8 en 9 augustus organiseert de toercommissie een tweedaagse tocht naar de Hollandse Biesbosch. Een bijzonder zoetwatergetijdengebied.

Eb en vloed in een zoetwatergebied, dat is zeldzaam. Maar Nederland heeft het. In deze delta van de Rijn en de Maas heeft het getij nog vrij spel. De Biesbosch is een avontuurlijk doolhof van rivieren, waterbekkens, wilgenbossen en grillige kreken met glashelder water. Het is een uitgestrekt fourageergebied voor talloze soorten watervogels, zoals ganzen, reigers, eenden en steltlopers. Overal in de Biesbosch vind je nog de nalatenschap van de griendwerkers die eeuwenlang het land bewerkten.


We vertrekken zaterdag 8 augustus om 9.30 uur van de OP en zijn terug op zondag rond 17.30 uur. De kosten zijn € 46,50 (gebaseerd op een overnachting in de Stay Okay) voor slapen, diner en een lunchpakket op zondag. Heb je zin om mee te gaan? Meld je z.s.m. aan! We kunnen dan een reservering in de Stay Okay maken. Aanmelden bij: rvnautilus.toercie@gmail.com

Afroeien aan de Rotte 2015

Elke laatste zaterdag van de maand kun je op de Rotte afroeien vanaf 11:15. Hiervoor dien je je vooraf in te schrijven via www.rvnautilus.net  op zijn laatst op de maandag voorafgaand aan de betreffende zaterdag. Twee dagen vooraf (op donderdag) ontvang je vervolgens per mail een bericht over de precieze tijd waarop je wordt verwacht.

De eerstvolgende afroeimomenten zijn:
Zaterdag  30 mei 
Zaterdag  27 juni
Zaterdag  25 juli
Zaterdag  29 augustus
Zaterdag  26 september 
Zaterdag  24 oktober (niet op 31 okt. RRC)
Zaterdag  21 november

Het voorjaar is losgebarsten!

De zomertijd is ingegaan en dat is te merken! Zowel aan de Oude Plantage als aan de Rotte wordt er weer volop 's avonds geroeid. Daarnaast zijn er nieuwe activiteiten gestart en helpen veel Nautilianen weer een handje bij het onderhoud van beide panden en directe omgeving.

 

Aan de OP

Loopbrug
De steile loopbrug is onlangs voorzien van aluminium strippen, om uitglijders te voorkomen. Het te water laten van de boten is zo beter in de hand te houden.
 
Vlot
Om schade aan de onderzijde van de boten te voorkomen (tijdens het uit het water halen) is de stalen rand naast de rol afgeschermd met een oude houten sliding met aluminium profiel. De boot op de rol houden blijft het beste devies.
 
Loodsdak
Een van de daklichten van de loods die tijdens de noordwester-storm van begin april kapot gewaaid was, is gerepareerd. 

Kolom
De kolom onder de luifel op het balkon vertoonde steeds diepere scheuren.  Na enig hakwerk kwam zwaar verroest betonijzer tevoorschijn. Na ontroest en behandeld te zijn is ook het metselwerk van de kolom weer hersteld.

Kastanjeboom
De kastanjeboom in de tuin heeft last van de mineermot (gesignaleerd door Pim).  Om deze te bestrijden  zijn er lijmband aangelegd, vallen geplaatst en (omdat mezen de enige natuurlijke vijanden zijn), een zestal nestkasten vervaardigd van drijfhout. Zowel koolmezen als pimpelmezen hebben zich al laten zien.

De ramen aan de buitenzijde van het pand hebben vrijwel allemaal een sopje gehad.

Met dank aan alle vrijwilligers!
 

Aan de RotteBij de jeugd is indoortraining weer outdoortraining geworden.


Op dinsdagavond wordt er na het roeien heerlijk gegeten dankzij topkok Gertjan.Bernard Seldenrath en Jan Klapwijk hebben op 8 april, nadat de tuincommissie in maart de struiken had gesnoeid, de voorgevel van het gebouw aan de Rotte grondig schoongespoten. Alle groene aanslag is verwijderd en de gevel is verblindend wit geworden. Deze schoonmaakactie heeft Leo Klein geïnspireerd tot een gedicht.
 
Gedicht door Leo Klein
 
De Muur
Ik ben geheel overstuur
door het wit van de muur.
Hij is zo opwindend
en oogverblindend.
Zelfs sneeuwwitje is verrukt:
“Wat is die muur toch goed gelukt”.
Het eiwit van een ei
sprak opgewekt en blij:
“Ik ben zeer geraakt
hoe die muur is wit gemaakt”.
Gij spuiters, een compliment
dat je het geheim van witten kent.
Nautiliaan, een goede raad:
Als je bij dit wonder staat
Besef dat wit
in al het goede zit.
Het helpt in plaats van stoeien
gedreven voort te roeien.
Denk aan deze leus:
(het inspireert, ja heus)
Met wit
meer pit
Mannen hulde voor dit werk.
Je bent stoer en strak en sterk
Bernard en Jan
jullie kunnen er wat van!

 
En verder....
De toiletten zijn voorzien van bewegingsmelders, waardoor ventilatie en verlichting automatisch uitgaan bij het verlaten van het toilet. Dat bespaart energie. Aan iedereen het verzoek de deuren na toiletbezoek goed te sluiten. De toevoerleiding naar de douches is verbreed; waardoor de douche nog steeds geen Niagarawaterval is, maar het scheelt aanzienlijk. Boven de radiatoren zijn zitplaatsen gemaakt, om zowel de radiatoren te beschermen als onze billen.

Alle vrijwilligers: bedankt!

Roeitoppers op de Willem-Alexander Baan

In augustus 2016 vindt het WK roeien plaats op de Willem-Alexander Baan. Het belooft een groots WK te worden, zowel het wereldkampioenschap voor deelnemers onder de 23 jaar als dat voor junioren staat op het programma. Voorafgaand aan het WK zijn al regelmatig grote roeitalenten te zien tijdens diverse (inter)nationale roeiwedstrijden op de WA baan. Een mooie gelegenheid om de kunst van het roeien eens goed af te kijken.

Agenda WA baan:   
2 en 3 mei - Damen Raceroei Regatta
23 en 24 mei - Westelijke Regatta
13 juni - Dutch Masters Open
27 juni - 28 juni Koninklijke Holland beker
3 oktober - Erasmus Sprints
21 en 28 augustus 2016 - World Championships
Junior & Senior-non olympic & Under 23               

 
 
Kijk ook op de website van de WA baan!
Het WK roeien 2016 is het tweede WK in Nederland binnen drie jaar en vindt plaats in dezelfde zomer als de Olympische spelen. Daarom betreft het een WK voor niet-olympische nummers. In 2014 vond het WK roeien plaats op de Bosbaan in Amsterdam.
 

Wedstrijduitslagen

Rotte Competitie

Op zaterdag 28 maart was de zesde en laatste wedstrijd van de Rotte Competitie 2014-2015. Een wedstrijd met een hoog Nautilusgehalte: er waren 71 deelnemers, waaronder 41 Nautilianen.
5e t/m 8e de 4x van Albertien Aukema, Gezieneke Aris, Sophia Geelkerken en Anne-Marie van Iwaarden.21e t/m 24e de 4* van Krijn van Popering, Rob Lloyd, Wim Verburg en Aad Terlouw. 25e en 26e de 2x van Niels Andeweg en Johan Maljaars. 31e t/m 38e de 8+ van Jeroen Harrewijne, Koen Vermeulen, Jasper Schouten, Damir Vukovic, Jeroen de Mutsert, Nick Bakker, Maarten Hoorn en Sybolt Wiersma. 43e en 44e de 2x van Sabine Wimans en Ton Steenbergen, 49e Casper Reinders, 50e t/m 53e de 4x van Frank Heukelom, Philippe Perret, Erik van ’t Hoff en Jan-Willem Sanders, 54e t/m 61e de 8+ van Sjoerdieke Feenstra, Margreet Pontier, Yosanne Heeroma, Wilma Straathof, Ingeborg Absil, Anika Kleverling, Mette van Essen en Sandra Gant. 62e Jantien van der Kooy, 63e Desiree Verlegh, 64e t/m 67e de 4* van Martijn Maas, René de Jong, Carlo van den Bergh en Marc Oele. 70e en 71e de 2x van Pim Ouwehand en Peter van Soldt.
 
In totaal hebben 264 mensen tenminste één keer meegeroeid. Onder hen zijn 69 Nautilianen. Hier de namen van de Nautilanen die zich bij de eerste 100 hebben geplaatst:
3e Joke Stenvert, 4e Marieke van Holten, 38e t/m 41e Gezieneke Aris, Anne-Marie van Iwaarden, Albertien Aukema en Sophia Geelkerken, 48e David Kampman, 52e en 53e Krijn van Popering en Aad Terlouw, 58e t/m 61e Koen Vermeulen, Sybolt Wiersma, Damir Vukovic en Jasper Schouten, 63e Maarten Hoorn, 65e Jeroen Harrewijne, 66e en 67e Niels Andeweg en Johan Maljaars, 69e Jeroen de Mutsert, 73e Rob Lloyd, 74e en 75e Desiree Verlegh en Jantien van der Kooy, 76e Frank Heukelom, 79e en 80e Margreet Pontier en Merijn Pieterse, 81e en 82e Stefano Pasquali en Pim Kerklaan, 84e Wim Verburg, 85e t/m 87e Frederieke van der Blom, Janine Dousma en Anne Rongen, 95e en 96e Ton Steenbergen en Sabine Wigmans, 97e Noor Dirven, 98e t/m 100e Ingeborg Absil, Wilma Straathof en Mette van Essen.
 

Goede resultaten bij de Jeugdhead

Op 28 maart was er de Jeugdhead. Tom Becker en Willem van den Berge werden in J162x 9e van de 22 ploegen en Fleur van Dijk en Pien Ruigrok werden in M16 2x 10e van de 16 ploegen.
 

Skiffhead

Op zondag 29 maart werd de Skiffhead gehouden. Bij de veteranen werd Bas Kruik 88e van de 139. In zijn eigen leeftijdsklasse VA1x was hij 10e van de 11. Bij de veterinnen werd Chiharu Inoue 34e van de 38. In haar eigen klasse DVC1x was zij 4e van de 6. Bij M16 1x werd Noor Dirven 20e van de 20. In het laatste blok zou David Kampman (J18 1x) starten, maar dit blok is vanwege de stormachtige omstandigheden niet van start gegaan.
 

AA Race, met blik voor Joke

Op zondag 19 april was de AA Race, bij Alkmaar. Bij Mix2x werden Sabine Wigmans en Ton Steenbergen 3e van de 3. Bij DV1x werd Joke Stenvert 2e van de 9. Bij het oudere deel van de veterinnen werd zij 1e van de 5 en dat betekent de eerste overwinning voor Nautilus in 2015. Joke, gefeliciteerd! Bij V1x werd Bas Kruik 3e van de 5.
 

Hollandia/NK Klein

Van 17 t/m 18 april waren op de Bosbaan de wedstrijden van Hollandia, met daarbij de Nationale Kampioenschappen Kleine Nummers. David Kampman (J18 1x) en Noor Dirven M16 1x) kwamen drie keer aan de start.
Op vrijdag waren er Tijdraces. David moest 25 tegenstanders achter zich laten om de kwartfinales te bereiken. Dat lukte, want hij eindigde als 19e van de 49. Noor had het iets makkelijker. Zij moest één meisje te snel af zijn. Ook dat lukte, want zij werd 22e van de 25.
In zijn kwartfinale op zaterdag werd David 6e en daarmee plaatste hij zich voor de D-finale. Noor had in haar kwartfinale hetzelfde resultaat. Op zondag werd David 2e in de D-finale. Daarmee eindigde hij het kampioenschap als 20e. Noor werd 3e in haar D-finale en eindigde daarmee als 21e.
 
Frans van der Vliet 
 

Oproepen


Roei-jeugd staat te springen om extra begeleiding 


Dankzij de inzet van vele Nautilianen ontwikkelde het jeugdroeien zich sterk  in 2014. Om dat vast te houden is ook dit jaar begeleiding nodig. Is dat iets voor jou? Op zaterdagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur roeit de grootste groep. De jongste is 10 jaar, de oudste zit in het examenjaar. Er wordt geroeid in skiffs, tweetjes en vieren. Tijdens de training heb je een of twee boten ‘onder je hoede’ en breng je de deelnemers de basisbeginselen van het roeien bij. Dit jaar zijn twee afroeimomenten gepland waarop de jeugdroeiers kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben.
Op zaterdagochtend 11:30 uur roeit de fanatiekere jeugd die af en toe ook meedoet aan wedstrijden. De leeftijd varieert hier van 13 tot 17 jaar. De deelnemers roeien in A-boten. Ook op donderdagavond stappen zij in de boot. Naast de incidentele wedstrijden is dispensatie roeien een doel.
ʉ۬Het instructieteam bestaat uit Nautilianen die op meer of minder frequente basis coachen (eens in de 2 tot 6 weken). Maar de jeugd kan meer begeleiding heel goed gebruiken, ook van leden met minder ervaring. Dus kom ons team versterken en help mee met het begeleiden en enthousiasmeren van onze jeugd! Als je meer wilt weten over de lol van het coachen of over wat je bijdrage kan zijn, kom dan eens kijken op zaterdagmiddag of spreek een van ons beiden aan en/of stuur ons een mailtje.
ʉ۬Koen Vermeulen (Year1975@hotmail.com)ʉ۬Hans Leliveld (Hansleliveld@hotmail.com)


 

Overige mededelingen

Prijsvraag NUON

Nautilus doet mee aan de NUON clubcompetitie, voor sportverenigingen die op een creatieve wijze energie besparen. We zijn een van de vijftig genomineerde clubs die in aanmerking komen voor een prijs, en zelfs de enige genomineerde vereniging in Rotterdam.
De 1e t/m 9e prijs is een bijdrage voor energiebesparende maatregelen tot maximaal de energierekening van afgelopen jaar, samen met een deskundig bespaaradvies. Die prijs kunnen we alleen winnen als we voldoende stemmen krijgen. Dus stem op Nautilus via de website van de NUON clubcompetitie.
En wie weet, lopen we volgend jaar allemaal met molentjes.


Plantenmarkt aan de Rotte
Op zaterdag 18 april organiseerde Nautilus de jaarlijkse plantenmarkt aan de Rotte. Het was een stralende dag! Er waren weer veel planten, stekken, zaailingen uit de Nautilustuin en uit privétuinen te koop. Op zondag ging de verkoop van overgebleven planten nog even door. De opbrengst maken we in de volgende nieuwsbrief bekend. Dit jaar waren Ellen en Isabel Oschatz ook aanwezig met een standje, waar ze eigengemaakte kaarten en leuke cadeautjes verkochten voor de Stichting Alowonou voor de bouw van een school in Togo. Vrijwilligers van deze dag: hartelijk bedankt voor jullie hulp!
 
De volgende werkdag in de tuin aan de Rotte is op woensdag 13 mei om 12:00 uur.
 
Suzan Nout

Geslaagd!

Op zaterdag 25 april zijn de volgende leden met goed gevolg afgeroeid voor
Wherry/D4x+ aan de OP: Suzanne Odijk, Jan Klapwijk. Ilona van Wagtendonk, Klaas Goossens, Leo Kruik, Marieke van Prooyen en Jeannine Westenberg.

Gefeliciteerd en dank ook aan alle instructeurs!

Videobewaking Prinsemolenpad

Het pand van Nautilus aan de Rotte is vaak open. Om ongenode gasten met kwade bedoelingen te weren, is bij de toegang tot het gebouw (binnen en buiten) videobewaking geïnstalleerd. Ook vragen we de leden incidenten binnen 24 uur te melden bij Arjen de Blok via: arjen@deblok.org Hij kan dan de bewakingsbeelden bekijken.

Werkzaamheden werkplaats Rotte

Overzicht werkzaamheden werkplaats a/d Rotte in de maand april

Amsterdam: is voor herstel van de gelcoat naar Italië, eind april terug
Depressie: rigger bevestiging gerepareerd
D.v.d.Laan: slidings vervangen, speakersysteem aangebracht en kabels weggewerkt.
Jan van Gent: voetenbord nagekeken
Jan Rap: klacht over voetenbankje onderzocht, niets aangetroffen
Parijs: riem hersteld; kraag van manchet vervangen
Suez: sliding vastgezet
Witte de With: lekkage onderzocht en kuip-dekverbinding gerepareerd
Ergometer 3: bewegend onderstel gerepareerd.
16 riemen gelakt waaronder 10 nieuwe riemen
        
Desiree Verlegh
Namens de vrijwilligers van de werkplaats

Hieronder foto's van de reparatie van de Londen

Werkzaamheden werkplaats OP


De afgelopen periode hebben de donderdagavond klussers weer gewerkt aan verschillende boten, om ze voor de varende vloot te behouden. Dit is ze niet in de koude kleren gaan zitten. Daarom willen we ze namens alle niet klussende leden langs deze weg bedanken. De avonden zijn toch prettig verlopen, mede dankzij de Jumbo-strooptochten.

E-vier Aalscholver
De kunststof e-vier Aalscholver, die begin januari voor een onderhoudsbeurt in de werkplaats was beland, is na schuren en vernissen van de vele houten delen, weer teruggeplaatst in de loods voor gebruik. Er zijn draaglatten in gemonteerd om het afklemmen van vingers tijdens het dragen tegen te gaan. Ook de buitenhuid is gepoetst om het waterdoorklievend vermogen te optimaliseren.
 

Salamander
De Salamander is in de dameskleedkamer in onderhoud genomen en heeft intussen een opgeknapte buitenhuid. Verschillende scheuren en een slechte hak/kiel aansluiting zijn met tandartsgereedschap opengemaakt en aansluitend volgestopt met houtconstructielijm. De binnenzijde moet nog een laklaag krijgen, nadat nu diverse scheuren en groeven met lijm zijn gevuld en aansluitend geschuurd. Nadat deze boot eveneens is voorzien van een nieuw roer kan ze weer aan de varende vloot worden toegevoegd.

Dubbelwherry Amazone
De opknapbeurt van het binnenwerk van de dubbelwherry Amazone vordert gestaag; zo zijn onlangs de mannetjes geplaatst onder de roeiplaatsen, die dienen om het gewicht van de roeier op de binnenkiel af te steunen.

In het AD: extra ligplaatsen voor sloepen
In de Wijnhaven/Scheepsmakershaven kunnen we in de toekomst 28 ligplaatsen voor sloepen verwachten rond de kop van het Wijnhaveneiland aan de voet van The Red Apple, volgens een bericht in het Algemeen Dagblad.

Emile Bezemer


E-nieuwsbrief

De website is hét middel voor actuele berichten. Teksten en foto’s voor de website kun je verzenden naar de webmaster. Weet je de gebruikersnaam en/of het wachtwoord niet meer, wend je tot de webmaster.

Met deze digitale nieuwsbrief willen we actualiteiten en nieuwe berichten op de website actief onder je aandacht brengen. Mail je berichten voor het volgende e-nieuws naar de Nautiliaan.

Voor de verzending van de digitale nieuwsbrief gebruiken we de adressen van de website. Adreswijzingen s.v.p. doorgeven via de ledenadministratie.

Met vriendelijke groet,

Jeannine Westenberg
mede namens Karen Teich, Mette van Essen en Sheila Tan

Copyright © *|2014|* RV Nautilus
Afmelden    Gegevens aanpassen

Email Marketing Powered by Mailchimp
Copyright © 2015 RV Nautilus, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp