Copy
View this email in your browser

E-nieuws Nautilus, januari 2017

In Memoriam Dé Meijers

             Daniël Arie Meijers
roeier, erelid en jarenlang voorzitter van Roeivereeniging Nautilus
is op donderdag 12 januari 2017 na een prachtig leven in diepe slaap overleden.
Een laatste groet van Dé aan dierbaren en vrienden “Het ga jullie goed!”
Op zijn verjaardag, 19 januari, hebben we hem herdacht, samen met zijn familie en vrienden. Het was een sfeervolle bijeenkomst, verrassend ook vele oude Nautilianen te zien, maar toch ook met een traan in het hart.
Mijn eerste kennismaking met Nautilus was bij Dé en Annie Meijers thuis. Ik moest geballoteerd worden. Het bleek dat wij beiden in het Rotterdamse in de scheepvaart werkten, het klikte meteen.
 
Dé Meijers werd lid op 1.1.1947, en was voor zijn overlijden het oudste lid qua leeftijd en lidmaatschapsjaren. Zijn carrière bij Nautilus begon goed. Hij leerde hier Annie Riemens kennen met wie hij lang getrouwd geweest is, totdat Annie overleed.
Dé was een fervent roeier. Hij nam in 1948 als slag met o.a. Leo Weinberg en Jan Post in de wedstrijdacht deel aan de Head of the River; ze werden 7e van de 13. Aansluitend op de Onderlinge deden ze het nog eens over. Dé bleef alle jaren een trouwe roeier aan de Rotte. Meestal in de dubbeltwee, totdat hij vanwege leeftijd geen roeimaat meer kon vinden, maar dat is nog niet eens zo heel lang geleden. Dé was in alle boottypes afgeroeid. Ook toerroeien deed hij graag, met zijn vaste clubje met Leo Weinberg, Jan Post, Henk Loos, soms met invallers als Evert Bos of Maarten v.d. Arend,  met echtgenotes. Jarenlang gingen zij ‘s zomers een week roeien. Ooit begonnen in Nederland, eindigend in Frankrijk, met de botenwagen en 2 wherries. Rob Datema, die eens in Frankrijk de boten overnam, kreeg van Dé een waarschuwing, vooral geen sigaren uit te delen aan de sluiswachters. Dé was begonnen bij de eerste sluiswachter met 1 sigaar; de volgende kwam pas in beweging na 2 sigaren. Dat kon op zo’n tocht hoog oplopen.
Dé en Annie gingen dikwijls mee met Pinkstertochten; lukte dat niet, dan stond Dé als voorzitter ons uit te wuiven op de OP.
Leo Weinberg herinnert zich: Dé was altijd de centrale figuur en nam de beslissingen. Speechen kon hij als de beste, ook onvoorbereid en ook in het Frans. Chablis liet hij zich goed smaken.
Dé Meijers was 17 jaar voorzitter. Zijn start was goed:  Als voorzitter van de lustrumcommissie van het 75-jarig bestaan van Nautilus in februari 1961 kon hij terugkijken op een spetterend feest in gebouw Palace, een leuke start om in 1962 het stokje van de heer J.G. Bosma over te nemen. Natuurlijk waren er soms moeilijke momenten, zoals de slechte staat van gebouwen en vloot en het opheffen van de ballotage. Leuke momenten ook, een groeiende jeugdafdeling, aan wie Dé soms privé een skiff schonk, de opening van de nieuwe loods aan de Rotte (de voorganger van de huidige loods), door Burgemeester Thomassen van Rotterdam, onder toeziend oog van Dé, en een bloeiende wedstrijdafdeling. Dé met zijn besturen wisten de zaken steeds te klaren.
Wij hebben hem leren kennen als een wijs en aimabel mens, die een grote genegenheid voor Nautilus uitstraalde. Velen met mij zullen hem missen.
 
Ada Noorland

In Memoriam Hester van Akelijen

Hester van Akelijen is rond 1999 samen met haar man Aad overgekomen van de Dordtsche naar Nautilus. Zij was een ervaren roeister en stuurvrouw op stromend water. Zij heeft veel tijd gestoken in het begeleiden en opleiden van aankomende roeiers. Vanwege haar goede bekendheid met de Dordtse wateren waren diverse Eiland van Dordt -rondes een plezierig soort thuiswedstrijd en een fijne herinnering. 
Bij vele Haventochten was zij samen met Aad present als stuurvrouw en gids voor de gasten uit het hele land. Op donderdagochtend roeide ze aan de Rotte en op zondagochtend aan de Oude Plantage. Ze vond het belangrijk dat er goed geroeid wordt en op techniek wordt gelet. Helaas is het in 2016 bergafwaarts gegaan met haar gezondheid, maar heeft ze nog wel haar nieuwe woning kunnen betrekken. Hester is 76 jaar geworden. We zullen haar enthousiasme missen.

Atie van Treuren en Emile Bezemer

Botendoop op 11 februari

Op 11 februari wordt er weer een nieuwe skiff gedoopt.
Dit zal om 11.45 uur gebeuren.
Iedereen is van harte welkom!

Met Pinksteren naar Friesland 3-5 juni

Het lijkt nog ver weg, maar het is zo Pinksteren. In het weekend van 3-5 juni gaat de traditionele Pinkstertocht dit jaar naar Grou. Drie dagen de mooie wateren van Friesland verkennen, wie wil dat nou niet? Details over de tocht volgen later, maar geef je vast op. De kosten bedragen ca. € 175.
Op de Nautilus website vind je onder de rubriek Actueel informatie en een aanmeldingsformulier. Vul het in en stuur het formulier op aan Wil Lokkerbol. In verband met de reserveringstermijn van het hostel willen we de aanmeldingen graag vóór 1 maart ontvangen.

 

Van Oord Regatta: zaterdag 8 juli
 

Roeien is goed voor je (bedrijf)!

Sporten is erg gezond, dat weet iedereen. Dat sport daarbij ook een goed effect kan hebben op de bedrijfsresultaten is minder bekend. Diverse onderzoeken wijzen dat uit. Roeien is bij uitstek een sport om te verbinden en om samen naar een gemeenschappelijk doel te streven. Aan een roeiwedstrijd deelnemen, of sterker nog, die winnen kan daarom veel betekenen voor het teamgevoel en de prestatiedrang. Zeker als het de Van Oord – Nautilus Bedrijvenregatta betreft.De 38e editie van de Van Oord – Nautilus Bedrijvenregatta vindt op zaterdag 8 juli 2017 plaats op de Bergse Voorplas in Rotterdam. Ook dit jaar is de Bedrijvenregatta weer de finale van het KNRB Nederlands Bedrijfsroeiklassement. Het is een boord-aan-boord sprintwedstrijd over 1000 meter met staande start. Spanning gegarandeerd!
 

Voor ieder wat wils

Een uitgelezen kans dus om het roeien binnen jouw bedrijf op de kaart te zetten, of om een bestaand roeiteam, bestaande uit acht mensen, in te schrijven voor de regatta. Voor beginnende roeiteams wordt er instructie gegeven, bestaande uit 10 lessen, en waarbij het uiteindelijk doel deelname is aan de Bedrijvenregatta.

Zie ook de website www.nautilusbedrijvenregatta.nl/.

Met vriendelijke groet,
Edith Weersink, Henk de Graaff, Salahuddin Fakhri, Chiharu Inoue, Richard Mellaart

Wedstrijdagenda

Langzaam ontwaakt iedereen weer uit zijn winterslaap, tijd om je te gaan richten op een paar mooie wedstrijden van het nieuwe roeiseizoen 2017! Zou iedereen die van plan is in maart aan de grote wedstrijden mee te doen, dit alvast aan mij door willen geven ivm bootgebruik?
 
Let op: Ben je van plan aankomend jaar een roeiwedstrijd te gaan starten en heb je de afgelopen jaren geen wedstrijdcontract getekend, regel dit snel!! Neem contact op met Margreet Pontier (ledenadministratie). Het kost namelijk even tijd om dit te regelen en zonder wedstrijdcontract kan je (als roeier, maar ook als stuur!) niet ingeschreven worden!
 
Een kleine greep uit de komende wedstrijden:
    Deadline inschrijven:
12 feb Twentsche Winter Wedstrijden, 4 km 4-2-16
18-19 feb Winterwedstrijden, Delft 12-2-17
11 en 12 maart Heineken roei vierkamp, Amsterdam 2-3-17
18 en 19 maart Head of the river Amstel, Amsterdam 9-3-17
 
Graag hoor ik van jullie per mail als jullie mee willen doen.
Janine Dousma, wedstrijdcoördinator
wedcomnautilus@gmail.com

Wedstrijdverslagen

 

Rottecompetitie

In verband met ijs op het parcours werd de Rottecompetitie afgelast op 7 januari en 28 januari.
Voor actuele informatie en inschrijving zie: www.de-maas.nl.
 

22 januari 2017 Amsterdam World Ergohead

Op deze zondag werd er door 8 jeugdleden in Amsterdam de Ergohead gestart op de ergometer. Job startte de 10 minuten en wist 2356 m te overbruggen. De rest deed 20 minuten. Uitslagen van de meiden: Hester (M16): 4637m, Noor (M18): 4789m, Fleur (M18): 4569m. Uitslagen van de jongens: Arend (J16): 5424m, Gene (J16): 4845m, Victor (J18): 5397m, Yvar (J18): 5166m.

Oproepen

Instructeurs voor C4 basisinstructie april/juni en juli/september

Ook dit jaar hebben we een lange wachtlijst van nieuwe leden die graag beginnen met roeien! Natuurlijk kunnen we niet zonder JOUW hulp, als instructeur.
Fijn als je wilt helpen, laat je het ons weten?

Maak je je zorgen of je wel genoeg ervaring hebt om instructeur te zijn?
Dan kun je gebruik maken van de trainingsavond: “Ondersteuning bij de basisinstructie “.
Deze bestaat uit één avond theorie en didactiek, georganiseerd door Margreet Pontier.
Meer informatie hierover vind je hieronder.

We hebben je steun hard nodig.

Chiharu Inoue
inoue005@planet.nl

Ondersteuning bij het geven basisinstructie

Uit overleg met verschillende leden en de coördinatoren basisinstructie, blijkt dat er behoefte is aan ondersteuning bij het starten van het geven van basisinstructie. De lopende KNRB-opleiding is prima, maar voor sommigen net te veel. Enige ondersteuning bij het (starten van het) geven basisinstructie is wel gewenst.
Dat gaan we doen!
Wil je starten met het geven van basisinstructie, graag! Heb je nog wat ondersteuning nodig? Meld je dan aan voor deze bijeenkomst. Echt iedereen die heeft leren roeien, kan ook instructie geven. We willen je graag inzetten.
 
Wat:
Een avond waarbij techniek en didactiek aan bod komen en: waar kijk je naar en welke oefening past daar dan bij?
Hoe bouw je je basisinstructie op van les 1 naar afroeien in een C4x+?

Wanneer:
In week 12 op dinsdag 21 of donderdag 23 maart: een theorie avond, locatie Rotte
(2x dezelfde avond, je kunt dus kiezen).
In week 15/16, in de week van 10 of 17 april, -  wordt bij voldoende belangstelling een herhaalavond georganiseerd. Een keer meefietsen kan in overleg natuurlijk ook.

Voor wie:
Voor beginnende instructeurs of zij die nog wat extra ondersteuning kunnen gebruiken

Wil jij helpen bij het geven van basisinstructie? Dat doe je overigens vrijwel altijd met z’n tweeën, samen met een meer ervaren instructeur.

Aanmelden kan bij: Margreet Pontier: mpontier@gmail.com
 

Van Oord Regatta: deelnemen of coachen

Naast dat jij als Nautiluslid kan meehelpen aan het succes van de Bedrijvenregatta door het mobiliseren van je collega’s, zijn er ook mensen nodig voor de coaching van beginnende teams.
Lijkt het jou dus interessant om jouw roeikennis over te dragen aan een nieuwe generatie roeiers als coach, om zelf als startersploeg naar de regatta toe te werken, of om deel te nemen aan de Bedrijvenregatta als ervaren team? Neem dan snel met een van de commissieleden contact op voor meer informatie, of reageer via het onderstaande e-mailadres.
E-mail                   :              info@nautilusbedrijvenregatta.nl
Website              :              http://www.nautilusbedrijvenregatta.nl/

Met vriendelijke groet,
Edith Weersink, Henk de Graaff, Salahuddin Fakhri, Chiharu Inoue, Richard Mellaart

Nautilus Triatlon

Dit jaar vindt al weer de 5e editie van de Nautilus Triatlon op de Willem-Alexander Baan plaats. Om ook deze editie vlekkeloos te laten verlopen (en te laten groeien), zijn we dringend op zoek naar nieuwe commissieleden. We hebben verschillende functies vacant en het maakt niet uit of je wel of geen ervaring hebt bij het organiseren van (roei)wedstrijden. We zijn vooral op zoek naar enthousiaste mensen die van aanpakken houden en het liefst ook wat humor hebben. Kun je je hierin vinden? Of wil je graag wat meer informatie? Meld je dan bij: 

Marina van Holst (06-29417232) of Sabine Wigmans (06-14592255)
Nautilus Triatlon Commissie

Overige mededelingen

Dyer Trophy voor Ria

Tijdens haar nieuwjaarstoespraak gaf Sandra Gant aan een volledig verraste Ria van den Hoogen het Schildje-2016. Ria krijgt deze wisseltrofee voor haar veelzijdige vrijwilligerswerk in de vereniging, onder meer het geven van instructie, het opzetten van FiftyFit, lid afroeicommissie en het organiseren van toertochten.
De voorzitter kondigde ook het 100 jarige jubileum aan binnen Nautilus van het roeien door vrouwen. Zij vertelde dat tot in de jaren 50 voor vrouwen het schoonroeien nog een belangrijke tak van sport was, met als criterium een gelijk haalbeeld in correcte kleding. "Daar gaan we in 2017 iets anders van maken". Daarnaast overhandigde zij namens de KNRB aan Arnold Scholten de KNRB-marathonoorkonde 2016 voor ruim 400 marathonkilometers.

Marathonroeien 

Na ongeveer 15 jaar coördinator te zijn geweest van het marathonroeien heeft Wil Lokkerbol het stokje overgedragen aan Martin van der Graaff.
Als je eens een keer aan een roeimarathon mee wil doen, geef je op bij hem en hij zorgt ervoor dat je wordt ingeschreven bij de desbetreffende vereniging en dat er een boot beschikbaar is.
 
Wat zijn roeimarathons? 
Roeimarathons zijn roeitochten, uitgezet door heel het land met een minimale lengte van 50 km. Gedurende het zomerseizoen is er elk weekend wel ergens in Nederland een marathon te roeien. De tochten kunnen geroeid worden in een C2x+, een C4x+ of in een wherry en sommige tochten zijn zelfs een wedstrijd, zoals de Elfstedentocht (200 km), de Hart van Holland (90km) en de Regatta van Asopos (100 km). Dat zijn voorwaar geen kleinigheden en je moet er wel rekening mee houden dat je een hele dag voor zo’n tocht onderweg bent. Maar ze zijn een ware uitdaging als je niet aan de korte baan wedstrijden (meer) wilt meedoen!
 
Zie de KRNB site voor meer informatie en de Marathonkalender 2017: https://knrb.nl/roeisport/wedstrijdroeien/marathonroeien/
 
Je kunt je opgeven bij Martin van der Graaff, telefoon 06-53627972 of e-mail: rvnautilus.toercie@gmail.com

Nieuwe redactieleden voor Jaarboek gevonden!

De redactie van het Nautiliaan Jaarboek is uitgebreid met vier nieuwe redactieleden. Liesbeth Buiel, Marina van Holst, Suzanne Odijk en Astrid Vincendon komen de gelederen versterken. 
Karen Teich en Bonnie Noorman namen afscheid van de redactie. Redacteur Jeannine Westenberg en vormgever Michel Uiterwijk blijven komend jaar weer meedoen.

De jaarboeken 2013, 2014 en 2015 staan nu op de website, evenals het jubileumboek 1986. www.rvnautilus.nl/web/nieuwsbrieven

Winterweer 

Hoog water aan de OP op 13 januari 2017
Bevroren water aan de Rotte op 21 januari 2017

Werkplaats Rotte

Amsterdam    scheurtjes in bankjes gelijmd
London          kabel speaker vastgezet
Orca              versleten manchetten van riemen vervangen
Rotterdam      voetenbord plaats 2 vervangen
Rio                gebroken riggers vervangen, 2 riemen vervangen
W. de With     wieltjes bankje vervangen en slidings schoongemaakt

Riemen gelakt van Jan Rap, Storm en twee bakboordriemen van Bar en Boos

Desiree Verlegh

Werkplaats Oude Plantage

Ahoy 2x2+

De dubbelwherry Ahoy is grotendeels ontdaan van de verbrokkelde buitenkiel en is gevlakt. Een ca. 5 m lange nieuwe buitenkiel zal, na op maat gemaakt te zijn, er op aangebracht worden. Een en ander zal echter nog enige tijd in beslag nemen zoals u wellicht zult begrijpen.

De Maas 2x

De dubbelscull De Maas wordt aan de binnenzijde schoongemaakt en geschuurd, klaar voor het vernissen. Tevens zijn de verstevigende schetsplaten van de riggerspanten naar het emplacement in de maak.

Staelduin 2x2+

De dubbelwherry Staelduin, ingezet voor het FiftyFit-roeien op de Rotte, is inmiddels in de dameskleedkamer op de OP onderhanden en alles wat losneembaar is, is losgenomen om vooral de binnenhuid goed te kunnen schoonmaken, te repareren en naderhand te vernissen. Geconstateerd is dat de boot onder roeiplaatsen en vlonders bijzonder vervuild was, ook daar "wonen mensen"!

Zeemeeuw 2x2+

De vlonders van de Zeemeeuw ondergaan een aanvullende onderhoudsbeurt middels schuren en vernissen.

Emile Bezemer
Ahoy 2x2+

Aan boord, van boord

aan boord per 01-01-2017
Wim Zwetsloot
Marleen Zwetsloot-Pinxten

Skiffinstructie in Andalusië

Carla Beekman organiseert van 17 tot 21 april een skiffcursus in Andalusie. Kijk voor meer informatie op www.roeiplezier.nl.
 


E-nieuwsbrief

De website is hét middel voor actuele berichten. Teksten en foto’s voor de website kun je verzenden naar de webmaster. Weet je de gebruikersnaam en/of het wachtwoord niet meer, wend je tot de webmaster.

Met deze digitale nieuwsbrief willen we actualiteiten en nieuwe berichten op de website actief onder je aandacht brengen. Mail je berichten voor het volgende e-nieuws naar de Nautiliaan.

Voor de verzending van de digitale nieuwsbrief gebruiken we de adressen van de website. Adreswijzingen s.v.p. doorgeven via de ledenadministratie.

Met vriendelijke groet,

Karen Teich 
mede namens Jeannine Westenberg, Mette van Essen en Ton Steenbergen

Copyright © *|2017|* RV Nautilus
Afmelden    Gegevens aanpassen

Email Marketing Powered by Mailchimp
Copyright © 2017 RV Nautilus, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp