Copy
View this email in your browser

E-nieuws Nautilus, april 2014

De Nautilus TriatlonTri it !  6-sept-2014

Na een succesvolle eerste editie van de Nautilus Triatlon op de Willem-Alexanderbaan vorig jaar, kun je ook dit jaar weer meedoen. De triatlon wordt nu nog spannender, want hij is in een nieuw jasje gestoken. Er zijn ditmaal nog meer mogelijkheden: wat dacht je van een Duatlon of Sprint variant? Individueel of in teamverband? Jong, student of veteraan? Startende of gevorderde roeier? De Nautilus Triatlon is de uitdaging voor iedereen! 
Naast de bekende afstanden van 3 km roeien, 20 km fietsen en 5 km hardlopen, is het dit jaar ook mogelijk om het hardlopen over te slaan (Duatlon) of kortere afstanden af te leggen in de Triatlon Sprint (1,5 km roeien, 5 km fietsen en 2 km hardlopen). 
 
Triatlon
 
3 km roeien
20 km fietsen
5 km hardlopen
 
Triatlon Sprint
 
1,5 km roeien
5 km fietsen
2 km hardlopen
 
Duatlon
 
3 km roeien
20 km fietsen
 
Dus: haal je hardloopschoenen uit het stof en je sportfiets van de muur, want op zaterdag 6 september is het zover! Strijd met de andere deelnemers voor de eerste plaats of verbeter je eigen record! 
Vind je het samen veel gezelliger? Je kunt ook meedoen in teamverband of in estafettevorm. Samen met vrienden, familie of collega's volbreng je de 3 onderdelen met zijn 2-en of 3-en. Jij roeit, jouw teamlid fietst en een ander teamlid loopt tot slot hard. Of je roeit samen, waarna de één fietst en de ander rent. Alle combinaties zijn mogelijk. 
Pak je kans om eindelijk eens met je buurman, dochter, opa of beste vriend samen te sporten. Totaal zo'n 1.5 uur (in)spanning voor de sporter én voor de toeschouwer die vanaf het botenhuis alle onderdelen kan volgen.

Wil je meegenieten en ons helpen met de organisatie die dag? Laat het ons weten, want naast veel deelnemers hopen we natuurlijk ook weer op veel enthousiaste vrijwilligers om er weer zo'n mooi spektakel van te maken.
 
Meer informatie en aanmelden: rvnautilus.nl/triatlon 
of mail naar triatlon@rvnautilus.nl of bij één van ons persoonlijk: 

Jeroen Harrewijne, Suzanne Kuit, Martin Leclercq, Christa Louer, Jos Molema en Sabine Wigmans
Ga de uitdaging aan! Tri It.

 

Stertocht Cuijk 18 mei

Een tocht van ongeveer 35 kilometer over de Kraaijenbergse plassen, de Maas en de Mokerplas.
Vertrekpunt van de tocht is roeivereniging "De Drie Provincien" in Cuijk.
Verzamelen om 7.15 uur op de OP; vertrek aldaar om 7.30 uur.
Terug: eind van de middag.
Er zijn 4 wherry's  beschikbaar. De route gaat deels over de rivier en daarom is per boot een roeier met stuurproef of met ruime grootwater-ervaring verplicht. Er zijn onderweg een aantal plekken waar aangelegd kan worden en op de Mokerplas kan eventueel wat gegeten/gedronken worden.
Kosten: incl koffie en vlaai:  5,00 euro
Kosten vervoer: onderling per auto regelen.
Iedere deelnemer zorgt zelf voor lunch en drinken.
Organisatie Renske Venstra (tel: 06-14612246)
r.venstra@gmail.com
 

Wat doe je met Pinksteren?

Zin om 3 dagen te roeien in de mooie waterrijke omgeving van De Rijp in Noord-Holland? Schrijf je dan in voor de Pinkstertocht van 7 tot en met 9 juni.  Kijk op de Nautilus website voor meer informatie. Daar vind je ook het aanmeldingsformulier.
Wacht niet te lang, de inschrijving sluit op 10 mei!

Vera Swan
 

Deelname Jeugd aan de Rotte-bokaal 10 mei

Op zaterdag 10 mei organiseert Skadi de jaarlijkse Rottebokaal, niet op de Rotte, maar op de Willem Alexanderbaan. Er zullen ook twee boten met jeugdleden van Nautilus deelnemen. Voor meer informatie: kijk op de website: http://www.rottebokaal.nl

Hans Leliveld
 

Maasboulevard afgesloten

In verband met de bereikbaarheid van de OP is het aan te raden het bericht op onderstaande site te lezen: http://www.rijnmond.nl/nieuws/24-04-2014/maasboulevard-rotterdam-wordt-maand-lang-afgesloten

Jette Roelevink
 

Lakkers voor krukken gevraagd!!

Behalve de boten moet ook het interieur af en toe wat opgelapt worden. De barkrukken aan de Rotte krijgen van Bernard een nieuw zitvlak. De poten zijn kaal. Ze moeten gelakt en daarvoor zoek ik enkele vrijwilligers. Zodat het er i.p.v. uitgeleefd weer schitterend uit gaat zien!! Wie wil een avondje komen helpen?
Graag aanmelden bij Annelie Couvée-Kooyker, jlkooyker@xs4all.nl
 

Nieuwe website voor Bedrijvenregatta

De website van de Van Oord-Nautilus Bedrijvenregatta is in een nieuw jasje gestoken. Overzichtelijker en meer passend bij de nieuwe Nautilus-website. Informatie, foto’s, wedstrijdreglement, inschrijving, je kunt het er allemaal vinden. Met dank aan Sheila. Check it out op www.nautilusbedrijvenregatta.nl

En daarnaast wordt er natuurlijk volop getraind door Shell, Rechtbank Rotterdam, Wärsila, Provincie Zuid-Holland en de Kunsthal. We zijn nog steeds op zoek naar coaches en sturen dus geef je op bij Frank.Heukelom@hotmail.com

Vera Swan
 

Uitslagen

Jeugd- en Tweehead
Bij de Jeugd- en Tweehead op 29 maart zijn twee ploegen van Nautilus gestart. Lies Kelder en Noor Dirven werden in M16 2x 16e van de 22 en Frank Heukelom en Erik van ’t Hoff werden in VB2x 5e van de 6 en bij V2x in het totaal 10e van de 39.
 
Skiffhead: Twee blikken
Na de Skiffhead op 30 maart kon Marieke van Holten bij de prijsuitreiking twee blikken in ontvangst nemen, één voor haarzelf en één voor Joke Stenvert die al naar huis was. Marieke werd in haar eigen klasse DVC1x 1e van de 7 en bovendien bij alle Dames Veteranen bij elkaar 1e van de 41! Gefeliciteerd Marieke! Joke werd in haar klasse LDVD1x 1e van de 4 en zij werd daarmee bij de Dames Veteranen 17e. Gefeliciteerd Joke! Chiharu Inoue werd in haar klasse DVC1x 6e en in het totaal bij de veterinnen 33e.
David Kampman werd in J18 1x 21e van de 47 en Christiaan van Meggelen werd in J16 1x 19e van de 29. En Hans Leliveld werd in LVE1x 8e van de 10 en bij alle Veteranen bij elkaar 142e van de 170.
 
Akersloot-Alkmaar-Race: Alweer een overwinning
René van der Voorden en Maarten Wagenaar zijn op 6 april in Alkmaar bij H2x 1e van de 2 ploegen geworden. Gefeliciteerd! De HV4* van Ton Steenbergen, Pim Ouwehand, Peter van Soldt, Ivo van der Werf en stuurvrouw Sheila Tan werd 4e van de 11.
 
Westelijke regatta
Op 19 en 20 april werd op de roeibaan in Zevenhuizen de Westelijke regatta gehouden. Het was er weer eens erg winderig, zodat een deel van het programma geschrapt of aangepast moest worden.
David Kampman werd in J18 1x (nationaal kampioenschap) in de voorwedstrijd 41e van de 50 en in de herkansing 30e van de 39. Omdat zijn boot uit de vaart is, roeide hij in een boot waar hij iets te zwaar voor is en dat was in de golven niet ideaal.
Lies Kelder werd in M16 1x (nationaal kampioenschap) in de voorwedstrijd 24e van de 27 en in de herkansing 12e van de 15. Samen met Noor Dirven werd zij in M16 2x 10e van de 13.

Frans van der Vliet 
 

Plantenmarkt aan de Rotte   

Op zaterdag 12 april vond de (inmiddels) traditionele Plantenmarkt aan de Rotte plaats. Niet alleen Nautilianen, maar ook passanten maakten een keuze
uit de aangeboden planten, variërend van kleine zaailingen tot hele pollen.
Het was prima tuinweer. De eerste geïnteresseerden bogen zich om 10 uur al over sleutelbloem, stokroos, vrouwenmantel, maagdenpalm, geranium, akelei, phlomis, crocosmia, monnikskap, persicaria en nog veel meer. De opbrengst van de verkoop bedroeg in totaal 283 euro.

Karen Teich

Susan Nout
meldt dat er op voorstel van Karen een bestemming voor het geld is gevonden: een nieuw bank voor op het balkon. 


.

Inloop-ploeg C roeien op zondagmorgen 10.00 uur

Naast de inloop-ploeg A roeien is er nu ook vanaf april een inloop-ploeg C roeien gestart. Ook deze begint op zondagmorgen om 10:00 uur aan de Rotte. De ploeg is bedoeld voor mensen die voor C4x+ zijn afgeroeid en graag in een flexibel team willen roeien. We gaan ook met de sportsplanner werken. Iedereen, die op de lijst staat, kan zich daar opgeven. Afhankelijk van het aantal mensen, worden de boten ingedeeld. 
Als je interesse heb, meld je dan aan bij Doris Jacobs: djacobs_9_8@yahoo.com.
 

Nautilusarchivarissen aan de slag

In de Nieuwsbrief van februari is een oproep gedaan om mensen die vinden die willen helpen om het Nautilusarchief klaar te maken om het veilig onder te brengen bij het stadsarchief Rotterdam.
Inmiddels zijn Rob van Herk, Marieke Schram, Frans van der Vliet en Guus Sikkema daarmee aan de slag gegaan. Natuurlijk stuiten zij op allerlei bijzondere documenten, bijvoorbeeld over de oorlog, maar bijvoorbeeld ook de aankoopovereenkomst van de eerste boot uit 1886. In het stadsarchief wordt alles veilig en duurzaam bewaard. Bovendien is het toegankelijk voor onderzoek evenals de archieven van de Maas en Skadi.
                      
 

Aanschaf AED

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat helpt bij het reanimeren van iemand met een hartstilstand. Indien nodig, geeft het een elektrische schok. Op steeds meer plekken hangen AED's: in winkelcentra, op sportscholen of op het werk. Ze zijn herkenbaar aan het groen-witte logo.
Ook bij de 2 locaties van Nautilus is het bestuur van plan een AED apparaat neer te hangen. Voorwaarde is wel dat er voldoende mensen zijn die het apparaat kunnen gebruiken. Daarom zoeken we voor beide locaties 20 mensen die bereid zijn die een reanimatietraining te volgen. Deze training duurt 3 uur en moet jaarlijks herhaald worden. De kosten van de training worden door Nautilus betaald.
Wie wil dit doen? Als je een training wilt volgen, mail dan een reactie aan Joke Stenvert en geef ook aan op welke locatie je vooral aanwezig bent.
Graag je reactie voor 30 mei mailen naar secretarisnautilus@gmail.com
 

Het bomenpark van onze Vereeniging op de Oude Plantage

Aanleiding voor dit stukje is een voorval op de ALV van 24 maart j.l.. Tijdens deze vergadering zei onze penningmeester dat de gemeente Rotterdam de plataan in de tuin van ons gebouw aan de Plantagelaan de status van Monumentale Boom had gegeven. Hierop riep een der aanwezigen dat er absoluut géén plataan in onze tuin te vinden was, en hield dit tot algehele verbazing bij hoog en bij laag vol. Reden om zelf eens te kijken wat er zoal aan bomen staat. Dat blijkt nog heel wat te zijn, ga maar even mee. We lopen vanuit de werkplaats naar rechts en volgen de oever.

De eerste boom staat tussen de botenwagens. Dit is een es met stamomtrek 135 cm. We komen nu aan de waterkant bij boom 2 die helaas geen zin had om voldoende uit te lopen voordat deze copy moest worden ingeleverd. Het is zeer waarschijnlijk een (bijzonder soort) esdoorn, met stamomtrek 190 cm.
Iets verder naar links staat boom 3, een grote beuk met stamomtrek 380 cm. Meteen daarnaast (boom 4) staat dan echt wel de plataan, met stamomtrek 440 cm en een hoogte van >30meter. Een waarlijk Koninklijke en volstrekt niet te missen boom die samen met de beuk en de volgende boom (nr 5, een grote paardenkastanje met stamomtrek 370 cm), een indrukwekkend ensemble vormt.
Na de kastanje volgen nog 3 bomen, alle drie forse maar gewone esdoorns die wél op tijd uitlopen en dan zijn we aan het einde van de waterkant.
Midden op het grasveld staat een groep van drie wederom forse maar onopvallende esdoorns.
We komen nu bij de haag. Daar staat een bijzonder boompje (nr 12 dus), een tulpenboom of liriodendron. Dit is een zaailing uit de tuin van Ineke van Gulick, die zijn babytijd in de tuin van Suzan Nout heeft doorgebracht en enige jaren geleden aan de OP werd geplant. Het boompje moest duidelijk wennen aan minstens twee overstromingen per jaar maar heeft nu de smaak te pakken, met een hoogte van tegen de 3 meter en een stamomtrek van 11 cm. Als-ie later echt groot is komen er gele bloemen aan die op tulpen lijken.
De laatste boom, nr 13 met stamomtrek 100 cm, staat naast het hek, vermoedelijk dezelfde soort als boom 2 want ook deze had geen zin op tijd uit te lopen. De boom lijkt erg sterk op een esdoorn.

We zijn nu rond en u ziet dat Nautilus naast een vloot ook nog een park heeft.

Pim Kerklaan
 

Verslag Cursus ‘Roeien op stromend water’

Pim Kerklaan heeft dit voorjaar namens Nautilus een cursus op stromend water georganiseerd. 27 roeiers uit het hele land schreven zich hiervoor in. 18 konden geplaatst worden, de rest staat op een wachtlijst. Ook roeiers van Rijnland waren van de partij. Eén van hen schreef een verslag, zie onderstaande website. De dame was zo verblindt door de stoerheid van de Nautilusmannen dat zij niet heeft opgemerkt dat er ook capabele dames in de stuurstoel zitten bij Nautilus! Lees het zelf:
http://www.rvrijnland.nl/nieuws/1060/De-wilde-vaart-Cursus-Roeien-Stromend-Water.html

Maria van Donkelaar, met dank aan Sabine Wigmans
 

Bastiaan Vervoort meldt:

Vorig weekend ben ik Nederlands Kampioen geworden in de lichte 2-. Misschien leuk om te vermelden, want jullie ondersteuning maakt overwinningen als deze voor mij mogelijk.
Ik heb zelf geen foto's maar in de link hieronder zie je in ieder geval wel iets van de medaille-ceremonie.
http://www.merijnsoeters.com/gallery2/main.php?g2_itemId=124183

 

Werkzaamheden werkplaats Rotte

Beste roeiers aan de Rotte: geef je boot haar jaarlijkse schoonmaak en ontkalkbeurt van binnen en van buiten!

Reparaties:
Bar en Boos: ‘spontaan’ ontstaan gat in romp gedicht
BRNO: manchetten aan riemen vervangen
Boreas: voetenbord  voorzien van veerring
Depressie: afgebroken stuurpen vervangen
Desiderius: vleugelmoer voor voetenbankje bevestigd
Fohn: ingewaterd hout opgeschuurd en gelakt
London: nagekeken op afstelling
Mistral: ingewaterd hout opgeschuurd en gelakt
Noordkaper: bij aanvaring gebroken bakboordriem tijdelijk vervangen
Orca: bij aanvaring verbogen drukstang vervangen
Reis van Thijs: versleten voetenbord vervangen
Ree: afgevallen moer op dolpen vervangen
Staelduyn: schroefjes van dollen bijgesteld
Sevilla: rail voetenbord gerepareerd, afstelling nagekeken
Steenbok: versleten slidings vervangen
Tornado: kleine lakschades bijgewerkt
Walvis: matje geplaatst ter versteviging instapplaats

Desiree Verlegh
 

Werkzaamheden werkplaats OP

De Nautilus 8 heeft de werkplaats verlaten en ligt te glimmen op zijn oude stek midden in de loods. De laatste werkzaamheden aan vlonders, voetenborden en uithouders zijn afgerond. Tijdens de eerste (proef)vaart zal de renovatie en reparatie van de afgelopen twee en half jaar beoordeeld kunnen worden.

De dubbelwherry Amazone mist nu een deel van zijn onderwater-achterschip. Hier wordt door Aad Terlouw op volle kracht gewerkt om weer een "sluitend" geheel tot stand te brengen.

De roeibak is op het vlot pas gemaakt qua bevestiging, want na de vlotrenovatie van afgelopen winter bleek dit nodig te zijn. Er kan dus weer een "boord"- en "scull-drill" gegeven worden, gelieve daarbij niet de sluitmoer van de overslag in het water te laten vallen.

Chris Hijmans heeft de loods een flinke schoonmaakbeurt gegeven.

Emile Bezemer


 


E-nieuwsbrief

De website is hét middel voor actuele berichten. Teksten en foto’s voor de website kun je verzenden naar de webmaster.

Met deze digitale nieuwsbrief willen we actualiteiten en nieuwe berichten op de website actief onder je aandacht brengen. Mail je berichten voor het volgende e-nieuws naar de Nautiliaan.

Voor de verzending van de digitale nieuwsbrief gebruiken we de adressen van de website. Adreswijzingen s.v.p. doorgeven via de ledenadministratie.

Met vriendelijke groet,

Maria van Donkelaar
mede namens Karen Teich, Sheila Tan

Copyright © 2014 *|LIST:COMPANY|*