Copy
View this email in your browser

E-nieuws Nautilus, februari 2017

In Memoriam: Rob van Herk (1940-2017) In 1959 werd Rob - na ballotage - lid van Nautilus. Aan de Oude Plantage werd hij door pa en ma De Graaf  ingewijd in de roeisport. In 1962 volgende hij de opleiding tot stuurbevoegde roeier. Later breidde Rob zijn vaardigheden uit tot het besturen van de boordacht Nautilus op de rivier.
Rob onderbrak zijn roeiloopbaan tijdelijk door bij de Koninklijke Rotterdamse LLoyd te gaan varen als zeeRob, maar in 1965 kwam hij terug. Als penningmeester maakte hij deel uit van diverse besturen, daarnaast gaf Rob veel roei-  en stuurinstructie.

In de beginjaren legde hij diverse vaardigheidsproeven af op de IJssel in single en dubbelscull, vanaf Van der Giessen naar de oude steenfabriek. Hij roeide via de Leuvesluis (onder de Blaak/Zadkine door) naar de Rotte-loods (6,6 km), maar ook naar naar Tante Cornelia in Capelle aan den IJssel  voor de pannenkoekenwedstrijd, meerdaagse Lingetochten, naar Schoonhoven met de acht (52,8 km) of naar IJsselstein, naar Hoek van Holland Berghaven (63,5 km), IJsselmonde dan wel het Eiland van Dordt rond en Renkum-Rotterdam (100km). Hij roeide mee met tochten over de Elbe, Havel en Spree waarbij ik in zijn tent mocht logeren. 

In 1987 haalden we de nieuwe overnaadse boordvier 100-jr (tijdelijk Groene Haring) op in Rheinbreitbach nabij Bad Honnef bij bootswerf Baumgarten. We zakten in vier dagen samen over 360 km de Rijn af naar de Oude Plantage. Vele jaren organiseerde en begeleidde hij de Haventocht met Atie, en natuurlijk roeide hij mee. Op de Oude Plantage zorgde hij eveneens jarenlang voor de bootindelingen.
Medio 1990 hebben we, Jan van Luipen, Rob en ik gezamenlijk ons 50-jarig bestaan gevierd op de OP met een brassband en vuurwerk; een groots en mooi feest. Aansluitend op het rivierroeien deed hij mee met het donderdag-ochtend-roeien op de Rotte, meestal met gebak na. 
 
Rob, bedankt en 'vaarwel'
Emile Bezemer


In Memoriam: Dolf de Wolf (1938-2017)

Dolf de Wolf is op 22 februari - een dag na zijn 79e verjaardag - in zijn slaap overleden. 
Dolf was voorzitter van Nautilus van 1988 tot 1994. Hij roeide graag op de Rotte, meestal in een vier of acht. Dolf was 29 jaar lid. Na zijn actieve roeicarrière was hij vanaf 2006 donateur van Nautilus. 
         

Activiteiten

Zaterdag 4 maart: Voorjaarsborrel 

Nu de narcissen en sneeuwklokjes uit de grond schieten, is het weer tijd voor een voorjaarsborrel. Op zaterdag 4 maart as. aan de Oude Plantage. Vanaf 16:00 is de bar geopend voor een hapje en drankje. Introducees zijn welkom.
 


Zondag 19 maart: HEAD Buffet

In het weekend van 18/19 maart wordt weer de HEAD geroeid in Amsterdam, met natuurlijk als afsluiter voor de Nautilianen op 19 maart het traditionele HEADBUFFET aan de Oude Plantage. Iedereen is van harte uitgenodigd! Ook als je niet de HEAD hebt geroeid misschien een leuke gelegenheid om met je ploeg eens aan te schuiven? De vaste gasten weten inmiddels dat het altijd een zeer uitgebreid buffet is met voor elk wat wils.
Datum: 19 maart (zondag)
Prijs: 15,00 pp.
Bar open: 18.00 uur
Start buffet: 19.00 uur.
   
Aanmelden kan tot en met 15 maart bij
Elly Nijssen:  e.j.nijssen@kpnmail.nl


Maandag 27 maart: Ledenvergadering 

Noteer het vast in je agenda! 
Op maandagavond 27 maart is er weer een ledenvergadering, vanaf 20u op de Sociëteit aan de Plantagelaan. Fijn als je komt om mee te denken over de koers van onze vereniging. De agenda ontvang je voorafgaand aan de 27e maart in je mailbox.

 


Met Pinksteren naar Friesland 3-5 juni

Snelle reactie gevraagd!
Met Pinksteren (3-5 juni) gaan we drie dagen roeien in Friesland, in de omgeving van Grou. We hebben nog maar weinig aanmeldingen, dat kunnen er zeker meer worden. Dus ontwaak uit je winterslaap en geef je op om mee te gaan. Doe dat zo snel mogelijk, want we moeten de accommodatie begin maart al reserveren.

Op de Nautilus website vind je informatie en een linkje naar het aanmeldingsformulier. Vul het in en stuur het op naar Wil Lokkerbol. Trouwens, we hebben meestal mooi weer op de Pinkstertocht, dus wat houd je tegen? De kosten bedragen ca. € 175,-

Vera Swan 

Dispensatie Roeien

We blijven dit jaar de dispensatie test ‘nieuwe stijl’ roeien, d.w.z. rondmaken direct na de Pekhuisbrug (brug bij de Rottemeren), 16 km i.p.v. 20 km van daarvoor. Dit is het afgelopen jaar goed bevallen. De dispensatie test kan dit jaar weer gevaren worden op de volgende zondagen:
 • zondag 30 april
 • zondag 28 mei
 • zondag 25 juni
 • zondag 30 juli
 • zondag 27 augustus
 • zondag 24 september
 • zondag 29 oktober
Start is om 8:00 bij het vlot van Nautilus. Aanmelden kan per email bij Niels Andeweg (nandeweg@gmail.com) onder vermelding van de namen van alle roeiers en het boottype waarin je dispensatie wilt roeien. Ook wanneer je wilt weten wat jouw streeftijd is, kun je je tot Niels wenden.
De huidige dispensatielijst kun je vinden in de ledensectie van de Nautilus website (http://www.rvnautilus.nl/web/ledensectie)
 

Wedstrijdagenda

Zou iedereen die van plan is aan de wedstrijden in maart mee te doen, dit zo snel mogelijk aan mij door willen geven ivm bootgebruik?
 
Let op: Ben je van plan aankomend jaar een roeiwedstrijd te gaan starten en heb je de afgelopen jaren geen wedstrijdcontract getekend, regel dit snel!! Neem contact op met Margreet Pontier (ledenadministratie): ldnadm.rvnautilus@gmail.com Het kost namelijk even tijd om dit te regelen en zonder wedstrijdcontract kan je (als roeier, maar ook als stuur!) niet ingeschreven worden!
 
    Deadline inschrijven:
11 en 12 maart Heineken roei vierkamp, Amsterdam 2-3-17
18 en 19 maart Head of the river Amstel, Amsterdam 8-3-17
1 april Jeugd en Tweehead 25-3-17
2 april Skiffhead 25-3-17
 
Graag hoor ik van jullie per mail als jullie mee willen doen.

Janine Dousma, wedstrijdcoördinator
wedcomnautilus@gmail.com

Wedstrijdverslagen


4 februari 2017 RRC 5
Helaas is de 4e editie van de Rotte Roei Competitie vervallen door de vrieskou. De 5e editie werd ook uitgesteld maar vond uiteindelijk plaats op 4 februari. Voor Nautilus deden er helaas geen achten mee, wel 5 vieren, 2 tweetjes en 5 skiffs. Marieke van Holten deed weer goede zaken voor het klassement en werd 2e. In het algemene klassement staat Marieke nu 3e, op de voet gevolgd door Joke Stenvert op de 4e plek.
 
18 februari 2017 WinterWedstrijden Delft
In Delft vonden op 18 en 19 februari de WinterWedstrijden plaats. Een wedstrijd op de Schie over 5 km. Helaas vielen de inschrijvingen bij de veteranen wat tegen en werden een 4X+ veld en een skiff veld geannuleerd. Er kwamen 2 skiffeurs voor Nautilus aan de start. Marieke van Holten startte in het Dames Beginnelingen veld in haar skiff, zij werd 15e van de 20. Yvar startte in het Jongens 18 skiffveld en eindigde achteraan.
 
Janine Dousma 

Oproepen

Ondersteuning bij het geven basisinstructie

Er zijn nog plekken vrij. Meld je snel aan! 


Na overleg met verschillende leden en de coördinatoren basisinstructie, blijkt dat er behoefte is aan ondersteuning bij het starten van het geven van basisinstructie. De lopende KNRB-opleiding is prima, maar voor sommigen net te veel. Enige ondersteuning bij het (starten van het) geven basisinstructie is wel gewenst.

Dat gaan we doen!
Wil je starten met het geven van basisinstructie, graag! Heb je nog wat ondersteuning nodig? Meld je dan aan voor deze bijeenkomst. Echt iedereen die heeft leren roeien, kan ook instructie geven. We willen je graag inzetten. 

Wat:
Een avond waarbij techniek en didactiek aan bod komen en: waar kijk je naar en welke oefening past daar dan bij? Hoe bouw je je basisinstructie op van les 1 naar afroeien in een C4x+?

Wanneer:
In week 12 op donderdag 23 maart: een theorie avond, locatie Rotte
In week 15/16, in de week van 10 of 17 april, -  wordt bij voldoende belangstelling een herhaalavond georganiseerd. Een keer meefietsen kan in overleg natuurlijk ook.

Voor wie:
Voor beginnende instructeurs of zij die nog wat extra ondersteuning kunnen gebruiken

Wil jij helpen bij het geven van basisinstructie? Dat doe je overigens vrijwel altijd met z’n tweeën, samen met een meer ervaren instructeur.

Aanmelden kan bij: Margreet Pontier: mpontier@gmail.com

Aandacht voor schoonmaak boten

Bij het onderhoud van de boten in de werkplaats aan de Rottelocatie blijkt vaak dat deze na gebruik niet goed schoon- en drooggemaakt zijn. Het gaat dan vooral om de binnenkant. Daar kun je niet makkelijk bij als ze op de kop op de schragen liggen. Toch willen we je vragen hier wel aandacht aan te besteden ter langer behoud van ons materieel. Kijk in het bijzonder ook even naar slidings voor je de boot in de loods legt. Deze kun je schoonmaken met de gele doekjes die we hiervoor hebben aangeschaft.
Singels in plaats van schragen 
Om het schoon- en droogmaken makkelijker te maken, gaan wij de stalen schragen binnenkort vervangen door nieuwe singels. Hierdoor wordt het eenvoudiger om boten aan de binnenkant af te drogen, vooral het gladde materiaal. De boot kan namelijk ook veilig met de kiel naar beneden in de singels worden gelegd. De manier van afdrogen wijzigt hierdoor als volgt.
AFDROGEN GLADDE BOTEN NA GEBRUIK
 • LEG DE BOOT MET DE KIEL NAAR BENEDEN IN DE SINGELS 
 • MAAK DE SLIDINGS & BANKWIELTJES SCHOON (met de speciale reinigingsdoekjes)
 • DROOG DE DEKJES EN DE BINNENKANT VAN DE BOOT
 • DRAAI DE BOOT OM MET DE KIEL NAAR BOVEN 
 • MAAK DE BUITENKANT DROOG (verwijder zo nodig kalkaanslag met schoonmaakazijn)
 • CONSTATEER JE BESCHADIGINGEN en/of GEBREKEN? NOTEER DAT IN HET REPARATIEBOEK!
Door deze handelingen zal je merken dat je boot langer mooi blijft en beter vaart.

Instructie en coaching van de jeugd 

Iets voor jou?

Dankzij de inzet van vele Nautilianen ontwikkelde het jeugdroeien zich sterk. Om dat vast te houden is ook in dit jaar weer begeleiding nodig. Is dat iets voor jou? Op zaterdagochtend vanaf 11:30 roeit de fanatiekere jeugd die ook wel eens wedstrijdjes starten. Hun leeftijd varieert van 13 tot 17 jaar. Zij roeien in A-boten. Zodra de zomertijd ingaat, gaan zij ook op donderdagmiddag/avond in de boot trainen. Naast het incidentele wedstrijdje is dispensatieroeien een doel.

Het instructieteam bestaat uit Nautilianen die op meer of minder frequente basis coachen (eens in de 3 tot 6 weken). Maar de jeugd kan meer begeleiding heel goed gebruiken! Dus kom ons team versterken en help mee met het begeleiden en enthousiasmeren van onze jeugd. Als je meer wilt weten over de lol van het coachen of wat je bijdrage kan zijn, mail, bel of kom eens langs op zaterdagmiddag.
 
Aanmelden kan bij Koen en Hans
Koen Vermeulen (Year1975@hotmail.com) 
Hans Leliveld (Hansleliveld@hotmail.com) 


Betaal op tijd je contributie!

Bijna uniek in de sportwereld! Bij Nautilus betaalden in 2016 alle leden hun contributie - op twee expats na die met de Noorderzon vertrokken. Denk jij er nu ook dit jaar weer aan om voor 15 maart de contributie te betalen?
Senioren betalen € 308, junioren € 195. Graag via: IBAN: NL 96 ABNA 0605 6585 87. Vermeld je naam en 'contributie 2017'. Alleen voor jeugdleden is een subsidie uit het jeugdsportfonds mogelijk voor ouders met een lager inkomen dan 125% van het bijstandsniveau. Aanvragen lopen alleen via de school.
 

Voorjaar in de Nautilustuin
De sneeuwklokjes staan weer in bloei en de krokussen narcissen, blauwe druifjes en hyacinten komen al boven de grond. Zo ook de bolletjes uit de bakjes van vorig jaar, die een tweede leven in onze tuin krijgen. In de wintermaanden laten we de tuin zoveel mogelijk met rust. Dat is goed voor de vogels, die voedsel en bescherming zoeken. Wel zijn er al wat struiken en bomen gesnoeid, zoals de braam en de knotes, waar soms een vogel in gaat broeden. Bijna elk jaar is er een eendennest onder een Viburnum, een struik die bijna het hele jaar roze bloemen en donkere besjes heeft.

Help mee op 8 maart!
Het wordt weer tijd voor de voorjaarsbeurt van de tuin. Iedereen die wil helpen is van harte welkom op WOENSDAG 8 MAART, een week later mag ook. Heb je een tuin gehad en mis je het wroeten in de aarde of wil je af en toe eens helpen? Elke tweede woensdag van de maand vanaf 12 uur wordt er door een groepje Nautilianen gewerkt in de tuin. Lees verder de informatie op de website.

Ga je in je eigen tuin ook aan de slag? Gooi planten die te groot zijn geworden niet weg, maar pot ze op voor de plantjesmarkt in april. In de volgende nieuwsbrief meer nieuws over deze markt.

Suzan Nout

Overige mededelingen


Botendoop in de sneeuw
 


Op zaterdag 11 februari werd onze nieuwste skiff gedoopt door Desiree Verlegh. Omdat het echt heel koud was​ en sneeuwde​, werd nog even overwogen om de doop in de werkplaats te laten plaatsvinden, maar daar is toch vanaf gezien. We zijn ten slotte geen watjes.
Desiree is al jaren actief in de werkplaats aan de Rotte en houdt ons via de Nieuwsbrief ook maandelijks op de hoogte van de werkzaamheden daar. 
De boot werd Chris Dyer gedoopt en daarmee vernoemd naar een Engelse Nautiliaan die rond 1960 drie seizoenen een herenacht trainde. ​Als dank voor de gastvrijheid ​stelde hij de Cross Keys Trophies in. Deze prijzen worden  elk jaar tijdens de Nieuwjaarreceptie uitgereikt. Chris Dyer is nog jaren donateur gebleven en  in 2015 overleden. 
De nieuwe Wintech skiff is een dispensatieboot​, weegt 14 kg en geschikt voor  roeiers tot 90 kg. Na de doop werd de boot, ondanks de ijzige weersomstandigheden, nog even uitgetest door Arend van Gog.


Onze dank!

Met grote betrokkenheid heeft u gereageerd op het overlijden van onze lieve Hester van Akelijen - van Kempen. Uw aanwezigheid of andere blijken van medeleven, de vele lieve brieven en kaarten, evenals de prachtige bloemen hebben wij zeer gewaardeerd. Het is hartverwarmend te weten dat Hester bij zovelen een bijzondere plaats innam. Mede namens mijn kinderen en kleinkinderen, onze dank aan al diegenen die stilstonden bij ons verdriet.

Aad van Akelijen
februari 2017​

Werkplaats Rotte

Werkzaamheden in februari 

Chinook                 kleine rompbeschadiging bijgewerkt
Driekwart               beschadigde kraag riem sb 3 vervangen
Keulen                   geen zichtbare schade aangetroffen na ‘aanvaring’ met deurpost
Noordkaper           scheefstaand voetenbord rechtgezet, roeiers graag voetenbord
                              stevig vastzetten

Rio                         randjes snelkoppelingen riggers afgeplakt 
Scirocco                 schade aan bodem kuipje ,t.g.v. rollende bidon, hersteld
Steur                      stuurvoetje beter gangbaar gemaakt
Winvis                    afstellingriemen nagekeken
Ergometer 1           onderdelen voor reparatie zijn in bestelling
                               12 riemen gelakt.                              

Desiree Verlegh
Namens werkplaats a/d Rotte

Werkplaats Oude Plantage

Werkzaamheden in februari 
Staelduin
De 'ontklede' hechthouten dubbelwherry  Staelduin is na opschuren, en met lijm vullen van de vele schroefgaten, voorzien van aluminium versterkingen onder de instapplanken. Vervolgens is de boot gekeerd en kwamen de (on)nodige beschadigingen aan buitenhuid en kimkielen aan het licht, vermoedelijk veroorzaakt door het opleggen op de botenwagen.
De buitenhuid is stevig schoongesopt en geschuurd, waarna de kimkielen gerepareerd zijn door er nokken met messing beslag aan te maken. Tevens is bij de neuskielstrip slecht hout verwijderd en aangevuld met constructielijm. Gelijktijdig zijn de losse bootonderdelen geschuurd, licht gelakt en opnieuw geschuurd. Hierbij hebben vele FiftyFitters een handje geholpen. 
 
Zeemeeuw
Van de bejaarde dubbelwherry Zeemeeuw zijn de voor- en achtervlonder van oude laklagen ontdaan, van luchtgaten voorzien en vers gelakt. De boot ziet er nu weer een stuk beter uit. 
 
De Maas
In de overnaadse dubbelscull De Maas is de binnenhuid geschuurd en deels voorgelakt en zijn enige scheuren gerepareerd. Tevens zijn voor de gedemonteerde aluminium verstevigingsplaten op de spanten nieuwe messing platen aangebracht. Na het keren van de boot blijkt aan bakboordzijde enige lassen tussen de gangen open te staan. Dat maakt de gemelde inwatering verklaarbaar. Tevens blijkt langs de kiel de zandstrook enigszins vermolmd te zijn. Deze is schoongemaakt,geïmpregneerd en van constructielijm voorzien, net als de lasplaatsen. Na opschuren wordt de huid nog gelakt. 

Ahoy
De oude dubbelwherry Ahoy is ontdaan van zijn schonkige buitenkiel die met vele schroeven en verlijmingen bleek te zijn vastgezet. De nieuwe 5-meter lange buitenkiel is op maat gemaakt en kan op de restanten van de oude kiel worden aangebracht middels schroeven en verlijmen. 

Emile Bezemer

Aan boord, van boord


Aan boord:
Akkie de Gast, nieuwe donateur.
Bart Eekhout, nieuw lid via zij-instroom.
 


E-nieuwsbrief

De website is hét middel voor actuele berichten. Teksten en foto’s voor de website kun je verzenden naar de webmaster. Weet je de gebruikersnaam en/of het wachtwoord niet meer, wend je tot de webmaster.

Met deze digitale nieuwsbrief willen we actualiteiten en nieuwe berichten op de website actief onder je aandacht brengen. Mail je berichten voor het volgende e-nieuws naar de Nautiliaan.

Voor de verzending van de digitale nieuwsbrief gebruiken we de adressen van de website. Adreswijzingen s.v.p. doorgeven via de ledenadministratie.

Met vriendelijke groet,

Jeannine Westenberg  
mede namens Karen Teich, Mette van Essen en Ton Steenbergen

Copyright © *|2017|* RV Nautilus
Afmelden    Gegevens aanpassen

Email Marketing Powered by Mailchimp
Copyright © 2017 RV Nautilus, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp