Copy
View this email in your browser

E-nieuws Nautilus, november 2015

Activiteitenagenda

Algemene Ledenvergadering: maandag 30 november

Tijd: 20:00 uur
Locatie: OP, Plantagelaan 5, Rotterdam.
  • belangrijk: verkiezing nieuwe voorzitter, vaststelling vlootplan 2016 en werkplan & begroting 2016 (de stukken zijn op de website te vinden)
  • interessant: voorbeschouwing en achtergrondinformatie Wereldkampioenschappen Roeien bij ons 'in de achtertuin': Willem Alexanderbaan, 21-28 augustus 2016.

NK Indoorroeien: zaterdag 12 december

Op zaterdag 12 december wordt weer het jaarlijkse Aegon NK Indoorroeien georganiseerd. Het evenement vindt plaats in Amsterdam. Wil je meedoen? Schrijf je dan uiterlijk 3 december in bij de nieuwe wedstrijdcoördinator Janine Douwsma, via wedcomnautilus@gmail.com. Meer informatie op: www.nkindoorroeien.nl
 Kerstborrel: zaterdag 19 december 

Op zaterdag 19 december staat weer de jaarlijkse kerstborrel op de agenda aan de Oude Plantage. Vanaf 16:00 uur zijn alle Nautilianen welkom voor een drankje en een hapje. De glühwein zal natuurlijk niet ontbreken! Ook nieuwe leden en Fifty Fit roeiers worden van harte uitgenodigd kennis te komen maken. Introducees zijn eveneens welkom.
 Nieuwjaarsreceptie:
vrijdag 1 januari


Op vrijdag 1 januari is de traditionele Nieuwjaarsreceptie aan de Oude Plantage. Het bestuur nodigt alle leden uit om vanaf 16.00 samen het glas te heffen op een mooi roei-jaar!
 

Wedstrijden in november


Novembervieren
Op zondag 1 november was Novembervieren, op de Amstel. De DVA4* van Frederieke van der Blom, Anna Bertling, Janine Dousma, Anne Rongen en stuurvrouw Irene Dousma kwam voor niets naar Amsterdam. Zij moesten starten in het eerste blok en dat werd geannuleerd wegen harde wind.
De V4+ van Nick Bakker, Maarten van der Velde, Koen Vermeulen, Jeroen Harrewijne en stuurvrouw Hester van Wessel werd 8e van de 43 en in hun eigen klasse VB4+ 2e van de 7. Niet slecht, heren!
De V4* van  Jasper Schouten, Ton Steenbergen, Alexis Roseillier, Frank Heukelom en stuurvrouw Hester van Wessel werd 27e van de 53 en in de eigen klasse VB4* 4e van
de 7.

Lingebokaal
Op 7 november was de Lingebokaal. Er zijn drie ploegen van Nautilus gestart. De Mix4* van Sabine Wigmans, Ton Steenbergen, Ivo van der Werf, Lisanne Schrijver en stuurvrouw Frederieke van der Blom werd 3e van de 8 ploegen, de D4* van Frederieke van der Blom, Anna Bertling, Janine Dousma, Anne Rongen en stuurvrouw Sabine Wigmans werd 4e van de 10 ploegen en de H4* van Erik van ’t Hoff, Maarten Wagenaar, Jan Willem Sanders, Frank Heukelom en stuurman Pim Ouwehand werd 12e van de 17 ploegen.
 
Rotte Competitie
Op 7 november was ook de tweede wedstrijd van de Rotte Competitie 2015-2016. Zoals altijd noem ik de roeiers die zich bij de eerste honderd geplaatst hebben. Er waren 154 deelnemers waaronder 34 Nautilianen. Joke Stenvert werd 4e. Marieke van Holst werd 20e. Margreet Pontier en Merijn Pieterse werden in 2x 47e en 48e. Albertien Aukema, Gezieneke Aris, Anne-Marie van Iwaarden en Sophia Geelkerken werden 49e t/m 52e in 4x, Ingeborg Absil, Mette van Essen, Wilma Straathof en Yosanne Heeroma werden 53e t/m 56e in 4+, Stefano Pasquali, Ton Degenkamp, Rob Lloyd, Pim Kerklaan, Douwe Schuurman, Aad Terlouw, Krijn van Popering en Wim Verburg werden 65e t/m 72e in 8+, Jantien van der Kooy en Desiree Verlegh werden 84e en 85e in 2x, Maarten van der Velde, Maarten Hoorn, Koen Vermeulen en Nico Bakker werden 86e t/m 89e in 4* en Jasper Schouten, Jeroen de Mutsert, Sybolt Wiersma en Alexis Roseillier werden 99e t/m 102e.
Dan het klassement na twee wedstrijden. Er staan nu 221 namen op de lijst, waaronder 45 Nautilianen. Trots bovenaan staat weer eens Joke Stenvert. Desiree Verlegh en Jantien van der Kooy 23e en 24e. Krijn van Popering en Stefano Pasquali 31e en 32e. Margreet Pontier 33e. Yosanne Heeroma 34e. Nick Bakker 40e. Ingeborg Absil en Wilma Straathof 41e en 42e. Wim Verburg 47e. Marieke van Holten 77e. Gezieneke Aris, Anne-Marie van Iwaarden, Albertien Aukema en Sophia Geelkerken 97e t/m 100e.

 
Frans van der Vliet

Per 1 december 2015 neemt Janine Dousma de taak van wedstrijdcoördinator van Frans van der Vliet over.

OproepenWK Roeien 2016 in Rotterdam!  Wie komt er helpen?

Meer info op ledenvergadering van 30 november. Mis het niet!

Van 21 t/m 28 augustus wordt het WK Roeien 2016 in Rotterdam gehouden, op de Willem Alexander baan. Zonder de inbreng van honderden vrijwilligers kan dit grootste roei-evenement niet. Daarom zoeken wij ook binnen Nautilus (veel!) vrijwilligers die willen helpen de atleten en het publiek een onvergetelijk WK te bezorgen.
 
Wij zoeken vrijwilligers die willen helpen bij de voorbereidingen en tijdens de wedstrijddagen. Er zijn veel taken te verdelen en je kunt je voor één of meerdere dagen beschikbaar stellen. We zoeken o.a. vrijwilligers voor de volgende functies:
 
·  Ontvangst & info publiek/atleten, bij toegang en tribunes
·  Helpen bij de botenopslag
·  Begeleiden landenteams (liefst in eigen taal)
·  Chauffeurs minibusjes en personenauto’s
·  Assisteren bij de startprocedures
·  Begeleiden pers en fotografen
 
Vrijwilligerscoördinator voor Nautilus is Henk Hagers. Meld je aan via: nautilus.vrijwilligers@gmail.com
Op de Rotte en Oude Plantage komen ook intekenlijsten te hangen. Als je je inschrijft, nemen we contact met je op. Op de ledenvergadering van maandag 30 november  (20.00 aan de OP) vertellen we je veel meer over het WK.

Kijk voor meer informatie ook op: www.rotterdam2016.com

Overige mededelingen

Nieuwe wedstrijdcoördinator

Per 1 december 2015 zal ik, Janine Dousma, de taak van wedstrijdcoördinator van Frans van der Vliet overnemen. Als je je vanaf deze datum in wil schrijven voor een wedstrijd dan kan je dit email adres gebruiken om je aan te melden: wedcomnautilus@gmail.com. Ik regel dan de inschrijving en het botentransport. Ook houd ik jullie, net als Frans, elke maand op de hoogte van de prestaties van alle teams en de wedstrijden waarvoor je je kunt inschrijven, via deze nieuwsbrief.

Natuurlijk hoop ik jullie allemaal in groten getale te zien op alle wedstrijden!

Janine Dousma
 

Winterdienstregeling bij Fifty Fit

De maanden december tot en met maart start het Fyfty Fit roeien op de Rottelocatie op dinsdag om 9.45uur. Dus geen vroege en late ploeg in deze periode. Aan de hand van de inschrijvingen wordt een bootindeling gemaakt. We roeien in wherries en C-boten en drinken daarna gezellig samen koffie. Per april 2016 kunnen weer nieuwe leerlingen starten.
Info: FiftyFitRoeien@rvnautilus.nl 

Hanneke Willemsen

Heads up brilspiegeltjes

Roeiers in ongestuurde boten maken soms gebruik van een heads up brilspiegeltje. Dat is wel zo veilig varen! Nautilus verkoopt deze spiegeltjes niet, omdat je ze sneller en makkelijker zelf kunt bestellen in de Eurow roei webshop op www.eurow.eu. Klik op menu, kies accessoires, spiegels.
Prijs: €15 + € 3,71 verzendkosten.


Roeitochten 2016

Zin in een sportieve uitdaging voor 2016? Op de website van Toer!platform vind je de mooiste toertochten en marathons in binnen- en buitenland, inclusief ervaringen en tips van andere roeiers. Ook op de website van Roei! staat een groot aantal roei-evenementen. Neem eens een kijkje! 

Energie besparen

Na de voorgaande energieadviezen zijn al een aantal maatregelen genomen. Aan de OP zijn bijna alle 36 en 58 watt TL buizen vervangen door aanzienlijk zuiniger TL5 buizen van respectievelijk 26 en 32 Watt. Ook de meeste gloeilampen zijn vervangen door LED verlichting. De teller staat op circa 1600 watt minder vermogen in de verlichting. Aan de Rotte zitten de zuiniger TL buizen al in de keuken en de herenkleedkamer, maar daar zijn zeker ook nog mogelijkheden om op de energierekening te besparen. Maar het allerbelangrijkste blijft de gebruiker zelf, daarom: laat lampen niet onnodig branden. De afgelopen jaren is het energiegebruik gestaag gedaald, een trend die voor de Rotte helaas onderbroken is. Komt deels door intensiever gebruik van het gebouw, wat natuurlijk uitstekend is, maar toch ook door het onnodig laten branden van de verlichting en het te hoog draaien van de radiatorkranen.

En verder...
Verder zijn er wat kleine werkzaamheden uitgevoerd, zoals een reparatie aan het hek van de Rotte, en wordt een verfbeurt van de kleedkamer vloeren aan de OP voorbereid. In verband daarmee wordt eenieder verzocht de onderste kastjes te ontsluiten. Verder is het stormseizoen weer begonnen, dus worden de hoogwaterschotten weer uit de container gehaald en voor de loodsdeuren geplaatst.
 
Bernard Seldenrath
 

© Isabelle Boon

 

Nautilianen in beeld

Voor het project Onderstroom maakte fotograaf Isabelle Boon onlangs een fotoserie bij Nautilus. Ze ging mee met de zondagroeiers de Maas op. In Onderstroom laten Rotterdamse beeldmakers en schrijvers zich inspireren door de Maas en haar betekenis voor de stad. Hun medewerking kwam tot stand met een bijdrage van CBK Rotterdam.
Meer informatie en foto’s op deze website
 


IN MEMORIAMChristopher Dyer

Op 13 november jl. overleed in Saffron-Walden, Engeland, op 80-jarige leeftijd Christopher Dyer. In de zestiger jaren kwam Christopher, na in Oxford te hebben gestudeerd en geroeid, naar Rotterdam waar hij werkte als lay-reader bij de Mission to Seamen, destijds gevestigd aan de Pieter de Hooghweg. In die hoedanigheid bezocht hij regelmatig de Engelse schepen die in de Rotterdamse haven lagen en preekte op sommige zondagen in de kapel van deze missiepost. Christopher werd al spoedig lid van Nautilus, roeide zelf niet, maar wierp zich op als coach van een heren acht. Bij zijn terugkeer naar Engeland liet hij de Dyer Trophies maken en schonk die, met reglement, aan de vereniging. Christopher is altijd een belangstellend lid/donateur van Nautilus gebleven.
 
Bas van der Sluis
 

IN MEMORIAM
 

Hannie Hauet
Op vrijdag 30 oktober nam Nautilus afscheid van Hannie Hauet tijdens een rouwplechtigheid op Hofwijk in Rotterdam. Vele jaren maakte Hannie deel uit van het verenigingsleven van Nautilus. Ze heeft veel geroeid  aan de Oude Plantage en eveneens aan de Rotte.
Kort na de oorlog werd zij lid en al heel snel nam zij deel aan een buitenlandse  wherrytocht, vanuit Noord-Oost Frankrijk naar Rotterdam. Dat moet omstreeks 1952 zijn geweest.  Via o.a. de Moezel en Rijn kwam na 14 dagen de Oude Plantage weer in zicht. Roeiend door een nog kapotgeschoten Duitsland kregen de roeiers herhaaldelijk de opmerking dat de vlag verkeerd hing. Warempel  men verkeerde in de veronderstelling aan de wal, dat de wherry  een Franse boot was. Hannie kon dat in haar rappe Frans dan wel even rechtzetten, zij had geruime tijd in Parijs gewoond. In latere jaren heeft zij ook deelgenomen aan luxere roeitochten door  Frankrijk en Ierland met een select groepje Nautilianen, ook werd zij door insiders aangeduid met de voorname titel van FREULE en zij kon zich ook zo gedragen. Tegelijkertijd schuwde zij soms geen lelijke woorden om haar betoog kracht bij te zetten.
Het was altijd leuk bij het indelen om Hannie op het laatste nippertje te zien binnenkomen met de vraag of zij nog mee kon. Dat kon natuurlijk altijd,  met de  stuurproef aan de rivier roeide zij voortvarend  in haar sculletje  met een kordate haal. Jarenlang roeide ze op donderdagochtend aan de Rotte na de pensionering, heen en weer naar Oud Verlaat in weer en wind, met tot slot een wherry bezoek aan Restaurant Plaswijck, waarna zij haar riemen voorgoed wegzette. Het contact met Nautilus ging nooit verloren. Toen zij slechter ter been werd, bezochten Nautilianen haar regelmatig op aan de Meidoornsingel waar zij genoot van haar oude dag. Het was daar prima  toeven met goed  eten en een wijntje.
 
Rob van Herk

Werkzaamheden werkplaats Rotte

Overzicht werkzaamheden in november

 
Ricardo Oschatz vervangt boegbal Dick van der Laan

Antilope                  riggers goed vastgezet
Boreas                    kras hersteld
Dick van der Laan  boegbal vervangen,  stuurkabel vastgemaakt, stelschroef vervangen
Ergometer nr. 2      batterij vervangen
Keulen                    ontbrekende stop boeg vastgemaakt en haarscheurjes op de huid
                               hersteld
Macon                    boegbal  vervangen; boot ligt nog in werkplaats ivm lek
Marlijn                    na een aanvaring is de waterkering gelijmd, zijn beschadigingen
                               hersteld en is de boegbal vervangen; daarna zijn ook wieltjes nr 1
                               vervangen
Pekingeend            manchet vervangen
Sevilla                    na aanvaring schade aan boot en riem hersteld
Staelduin                bankjes nagekeken

Namens de werkplaats, Karen Teich

Werkzaamheden werkplaats OP


Amazone
De overnaadse dubbelwherry Amazone is op 31 oktober 2015 te water gelaten voor een proefvaart, na diverse jaren in reparerende handen op het droge doorgebracht te hebben. Deze proefvaart bracht helaas een lekkage aan het licht in de SB-zandstrook, deze zat verborgen onder de nieuwe vlonder voor de stuurstoel. Verder lieten de klauwtjes van de afstandplaatjes om de rolbankassen los. De provisorische wiggen onder de zijsteunen van de beide voetenborden, die moeten afsteunen op de vlonderplaten, waren verschoven, met gevolg dat de voetenborden loswerken.
Overigens rolden de bankjes voortreffelijk op de rvs-slidings en liep de boot prettig door het water, hetgeen uiteraard de reden was dat de vroegere bezitters/roeiers er graag de IJsselmondetocht mee roeiden. Inmiddels is de lekkage verholpen en zijn de nieuwe vlonderplaten vrijwel gereed en de oude uithouders zijn eveneens aangepast. De achtervlonder is aangepast om correct over de spanten te passen. Al met al een fijne boot erbij.
 
ABC
De overnaadse gestuurde C-vier is niet aan een proefvaart toegekomen en wordt nu verder onderhanden genomen in het winterseizoen.
 
Pelikaan
De houten riemen van de E-vier Pelikaan, met deels doorgesleten manchetten en beschadigde stelen en bladen, zijn gerepareerd. De stelen zijn stevig opgeschuurd aansluitend gevernist en de beschadigde manchetten vervangen, de witte bladen schoongemaakt.
 
IJssel
De strokenwherry IJssel krijgt intern een aanpassing waardoor het eenvoudiger wordt om de boot in de diverse compartimenten droog te maken. Tevens voorzien we de voetenborden van kunststofstroken, vanwege de slijtage aan de onderzijde.
 
Getij en wij
Gaarne zie ik, Emile, het uitgeleende boekwerkje "Getij en wij" met duidelijke verklaring hoe het getij ontstaat en bij ons binnenkomt, retour komen zodat andere leden dit eveneens tot zich kunnen nemen. Alvast bedankt.
 
Emile Bezemer
 


E-nieuwsbrief

De website is hét middel voor actuele berichten. Teksten en foto’s voor de website kun je verzenden naar de webmaster. Weet je de gebruikersnaam en/of het wachtwoord niet meer, wend je tot de webmaster.

Met deze digitale nieuwsbrief willen we actualiteiten en nieuwe berichten op de website actief onder je aandacht brengen. Mail je berichten voor het volgende e-nieuws naar de Nautiliaan.

Voor de verzending van de digitale nieuwsbrief gebruiken we de adressen van de website. Adreswijzingen s.v.p. doorgeven via de ledenadministratie.

Met vriendelijke groet,

Jeannine Westenberg
mede namens Karen Teich, Mette van Essen en Ton Steenbergen

Copyright © *|2015|* RV Nautilus
Afmelden    Gegevens aanpassen
 
Copyright © 2015 RV Nautilus, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp