Copy
View this email in your browser

E-nieuws Nautilus, augustus 2016


Activiteitenagenda

Zaterdag 10 september: nieuwe ledenfeest!

Vanaf 19:30 aan de OPDe nieuwe leden willen je graag ontmoeten en leren kennen.
Leuk als jij ook komt! Thema is Frankrijk, met muziek in stijl. Rustig aan het begin
van de avond, naadloos overgaand in heerlijke dansmuziek met de wereldberoemde dj Cor. Voor een welkomstdrankje en hapjes wordt gezorgd, overige drankjes voor eigen rekening. Toegang gratis. Aanmelden kan tot 7 september via nieuweledenfeest@gmail.com
 
à bientôt!
De Nieuwelingen van 2016

Zaterdag 17 september: rondje Schiedam

          

Een van de laatste tochten van dit jaar gaat zaterdag 17 september naar Schiedam. Een afwisselende tocht over de Nieuwe Maas, door het centrum van Schiedam en over de Schie. We passeren twee sluizen en een groot aantal (lage) bruggen, die niet allemaal opengaan, dus dat wordt vallen. Train je buikspieren maar vast! We vertrekken om 10 uur en we zijn rond half 5 weer terug.
Spreekt het je aan? Geef je dan op via de inschrijflijsten die op beide locaties hangen of stuur een mailtje naar rvnautilus.toercie@gmail.com.

Vera Swan

Dinsdag 20 september: laatste roeiavond OP


Veel te snel, wat mij betreft, komt alweer het einde van het avond roeien op de OP in zicht. Zoals elk jaar gaan we dat afsluiten het “buffet Laatste Roeiavond” en wel op dinsdagavond 20 september a.s.
Omdat er misschien nog mensen zijn die nog even willen roeien, beginnen we om 20.00 uur. De bar is eerder open (vanaf ongeveer 19.00 uur) voor een drankje.


 
Kosten voor deze avond, waar het buffet uitgebreider zal zijn dan op de reguliere dinsdagen: 10,00 euro p.p. Ook onze collegae van RV de Maas zijn uitgenodigd.
Graag aanmelden bij e.j.nijssen@kpnmail.nl voor 18 september.
 
Elly Nijssen

Terugblik op WK roeien 2016


 

Het zit erop! Het WK roeien 2016 in Rotterdam. Er werd gestreden om de wereldtitels voor junioren, voor onder 23 en voor niet-olympische velden. Met drie gouden en drie bronzen plakken op zak, kunnen (roeiend) Rotterdam en Nederland uiterst tevreden terugblikken op het grootste WK roeien ooit.
 
De Nederlandse onder 23 equipe haalde maar liefst vijf medailles binnen. Marieke Keijser pakte goud bij het onderdeel lichte skiff, Amber Kraak en Anne-Marie Schonk wonnen goud in de lichte dubbeltwee, zo ook de mannenacht. Brons was er voor de vrouwen vier zonder stuurvrouw en de mannen dubbel twee met stuurman. Op de slotdag won Karolien Florijn een bronzen medaille bij de juniorenskiffwedstrijd voor vrouwen.
 
Voor wie nog wat wil nagenieten of de resultaten nog eens in detail wil bekijken, kijk op: www.wrch2016.com

Trots!

Ongeveer 125 Nautilianen zijn de afgelopen 2 weken in veel verschillende functies actief geweest op het WK roeien in Rotterdam. Dat is natuurlijk een heel mooi aantal. Bijna 1 op de 4 vrijwilligers was een Nautiliaan!! Ik ben de afgelopen week zelf 5 dagen actief geweest en kwam dan ook overal Nautilianen tegen.
Bijna iedereen heeft meerdere taken uitgevoerd en iedereen was in opperbeste stemming. Al ging er bij de organisatie nog wel eens wat fout, wij Nautilianen bleven positief en de stemming bleef er in.
Wat hebben we allemaal gedaan? Ik kwam mensen tegen bij de informatiebalies, de transportplanning, atleten informatie, chauffeurs, gevonden en verloren voorwerpen, accreditatie, kaartcontrole, perstribune, tijdwaarneming, kortom teveel om op te noemen. Ik weet zeker dat het voor iedereen een geweldige ervaring was om zo’n groot evenement eens van dichtbij mee te maken.
Ik heb dat al gemerkt bij de werving. Veel leden gaven zich o.a. om die reden spontaan op. Een aantal was bijna op de venue aanwezig. Kortom Nautilus kan trots zijn op haar leden. Toen ik in november begon met werven was mijn doelstelling minimaal 100 Nautilianen te werven. Wel dat is dus ruimschoots gelukt.

Hartelijke groet,
Henk Hagers


Nautilianen in actie op WK

Hieronder een kleine selectie van de foto's die Vera Swan, Sabine Wigmans en Karen Teich maakten van vrijwilligers in actie. De overige foto's vind je (binnenkort) op de Nautilus website.

Peter van de Witte informeert het publiek.Marjuna Hendriks is fietsparkeerwachtAtie van Treuren en Hans en Marian van Noord in het vrijwilligershomePleun Honing en Wil Lokkerbol wijzen mensen naar de juiste plekDanny Mense wacht op zijn volgende klus als chauffeur
 

Ria van den Hoogen en Vera Swan organiseren startlijsten en uitslagen voor coaches


Bernard Seldenrath en Suzan Nout verzorgen tijdwaarneming


Tom Arbman voorziet vrijwilligers van verkoelend water

Sophieke van Schaik actief bij de fietsverhuur


Sandra Gant bij de prijsuitreiking

Ugandese roeit WK in Nautilus’ skiff
Voor het WK heeft Nautilus niet alleen zo’n 125 leden ingezet als vrijwilliger, maar ook eigen materiaal in de vorm van onze skiff, Wil de Ryck van der Gracht. De boot werd uitgeleend aan een 21-jarige roeister uit Uganda, Kathleen Noble. Zij roeit sinds twee jaar.

Pas begin augustus hoorde ze dat ze inderdaad mocht gaan deelnemen aan het WK in Rotterdam en toen was het lastig om nog huisvesting én een boot te regelen. Onderdak vond ze zelf via internet (couchsurfing), eerst vlakbij de Erasmusbrug en daarna werd ze, zoals ze dat zelf noemt, geadopteerd door de roeiploeg uit Zimbabwe, die vlakbij de WA-baan verbleef.
Kathleen is geboren en opgegroeid in Uganda. Haar vader is verbonden aan een missiehospitaal. Op dit moment studeert ze biologie aan de Princeton-universiteit in de USA en daar traint ze ook. Haar roommate maakte haar enthousiast voor het roeien. Kathleen heeft eerder succesvol aan wedstrijdzwemmen en volleyball gedaan.
Voordat Kathleen naar Rotterdam kwam, was ze een maand onderweg in India met een vriendin en daarna was ze twee maanden in bij familie in Ierland. Ze kon toen bij de roeivereniging van Dublin trainen.
Kathleen: ‘Ik skiff nu sinds vijf maanden, maar roei eigenlijk liever in een vier, inclusief een stuur die hard naar je gilt. ‘ Op zondagochtend was haar eerste wedstrijd, helaas in de stromende regen. Kathleen: ‘Gelukkig waren er geen grote golven. Hoewel ik laatste werd, was ik tevreden, ik heb nog niet eerder zo snel geroeid!’
Uganda is een hele jong roeiland, er wordt pas sinds 2009 geroeid. In Uganda zijn drie roeiverenigingen, dat zijn ‘gewone’ verenigingen die niet aan een universiteit gelieerd zijn.
Onze skiff is voor het WK natuurlijk voorzien van een Ugandasticker en de bladen zijn in de kleuren van de Ugandese vlag gespoten. Wil de Ryck zou het ongetwijfeld heel leuk gevonden hebben dat de naar hem vernoemde boot aan zo’n topevenement heeft deelgenomen!

Karen Teich

Nautilus buffet voor kamprechters

 

Op vrijdag 19 augustus jl. voorafgaand aan het WK roeien was er op de Oude Plantage een informele bijeenkomst van de nationale- en internationale kamprechters, met het doel elkaar beter te leren kennen. Op verzoek van de organisatie hebben wij het buffet verzorgd. Het was een geslaagde, geanimeerde avond. De gasten waren enthousiast over ons clubgebouw, over de ambiance, het uitzicht en niet te vergeten de botenloods met de houten boten. We hebben Nautilus weer positief op de kaart gezet. Dank ook aan de bardiensten!

Elly Nijssen en Simon Groenenboom
Euro Masters München (29-31 juli)

        


Eind juli vond in München de Euro Masters Regatta plaats. Nautilaan Marieke van Holten roeide 7 races tijdens dit driedaagse evenement. Net als tijdens de World Masters vorig jaar startte zij voor Masters International. Er waren deelnemers uit 32 landen, ook van buiten Europa. Vanuit Nederland waren er deelnemers van twaalf verenigingen.
Er werd geracet over 1000 meter op de Olympische roeibaan, aangelegd voor de Spelen van 1972. Een prachtige baan met kristalhelder water. Voor de races gold dat er per heat een medaille viel te winnen. Maar natuurlijk kijk je dan ook of je bij winst in de heat ook overall de snelste tijd hebt!
Voor Marieke begon de regatta goed op vrijdag: drie races (MW4x C, MW8+ C en MW2x C) en driemaal een overwinning. Hiervan was de winst in de 2x met de uit België afkomstige Katia Rottiers de mooiste. Ondanks dat er slechts één keer samen was getraind, liep de boot bij een relaxed aanvoelende tempo 32 heel hard!
Zaterdag stonden er twee races op het programma (MW4x D en MW8+ D). Geen blikken deze dag, wel mooie races, waarbij het bij de race in de 8 zelfs op een fotofinish aankwam.
Op de afsluitende dag stonden de mixed races op het programma (MM/MW 4x C en MM/MW 2x C). Was er voor alle andere races nog in ieder geval één keer samen getraind; voor deze races gold: instappen en gaan! Dat pakte in de laatste race goed uit: winst in de Mix 2x C  met Oostenrijker Markus Schützelhofer. Na 500 meter was de race al beslist en kon het tweetal de race relatief rustig uitpeddelen. Het was een prachtig evenement op een bijzondere locatie, met prima roeiomstandigheden! En natuurlijk heel veel roeigekke veteranenroeiers!

Oproepen

Instructie en coaching jeugd


Wil je na een snelle douche en koffie aan de slag met de jeugd? Dat kan op zaterdagochtend na het veteranenroeien, dan roeit liefst 50% van de jeugd. Veel jongens en meisjes uit deze vroege jeugdgroep hebben al een dispensatie en Rottecompetities in de benen, de anderen zullen zeker volgen met jullie assistentie. Voor wie de tijd wil nemen voor douchen, koffie, thee en de teamgenoten: op zaterdagmiddag roeit de andere helft van de jeugd. Dan roeien de echte beginners en de recreatieve roeiers.

Het instructieteam bestaat uit Nautilianen die eens in de 2 à 6 weken coachen. Dus kom ons team versterken en help mee met het begeleiden en enthousiasmeren van onze jeugd. Als je meer wilt weten over de lol van het coachen of wat je bijdrage kan zijn, kom dan eens kijken op zaterdag of spreek een van ons beiden aan.

Koen Vermeulen: Year1975@hotmail.com
Hans Leliveld: Hansleliveld@hotmail.com

 

Zinvolle dagbesteding asielzoekers

Het burgerinitiatief Zinvolle dagbesteding wil de hand reiken aan vluchtelingen die in het AZC Beverwaard wachten op de behandeling van hun asielaanvraag. Het idee hierachter is: ook al is het nog onduidelijk of ze mogen blijven, toch vast de wachttijd zinvol maken en iets laten zien van de Nederlandse samenleving.
Het initiatief organiseert met veel vrijwilligers een 8 weeks programma met o.a. taalles, praktische oriëntatie op de samenleving en bezoeken aan bedrijven en organisaties. Ook proberen ze individuele asielzoekers te matchen met vrijwilligerswerk bij projecten.
Begin oktober start een pilot met een groep van 25-30 Engels-sprekende, gemotiveerde vluchtelingen.
Als je als vrijwilliger taalles wilt geven of kleine groepjes wilt begeleiden op excursies, meld je dan aan bij Samanthe van den Bergh zinvolledagbesteding@hotmail.com.
Ik heb aangeboden om te onderzoeken wat Nautilus hierin kan betekenen. Denk aan: gebruik van de sociëteit Oude Plantage op doordeweekse dagen voor activiteiten met kleine groepjes en aan individuele matches voor werk aan boten en gebouwen.
Als je mogelijkheden ziet om bij activiteiten overdag mensen binnen Nautilus mee te laten lopen als vrijwilliger, meld je dan bij willemsenjgm@planet.nl. Ik stem dan af met Samanthe hoe we e.e.a. kunnen inpassen in het 8 weekse programma.
 
Hanneke Willemsen

Maak melding van dode vissen

Onlangs heb ik op de Rotte een enkele grote tot zeer grote vissen levenloos voorbij zien drijven. Gelet op het milieu, de waterkwaliteit en de gezondheid heb ik een melding gemaakt om deze vissen te verwijderen. Misschien heeft iemand anders dit ook al gedaan, maar beter een dubbel melding dan geen. Mijn vraag is of alle leden die dode vissen aantreffen, een melding willen doen. Zo werken we samen aan een gezond en veiligheid zwem- en roeiwater. Meld dode vissen via deze link.

Met vriendelijke groeten,
Walter Jansen

Overige mededelingen

Afgeroeid

In de juli ronde zijn afgeroeid aan de Rotte:
Thea Scholte, Bexy Locht, Marlies van Vooren in de B1x en Liesbecht Kraaijenga, John Cornelisse in de A1x.
Gerjan Boezelman was in juli op vakantie en zijn ploeg heeft netjes nog een keer meegedaan en is geslaagd voor de C4+.

Omdat in het laatste weekend van september alle C4+ boten weg zijn, wegens de jubileumtocht in Parijs, houden we het afroeien op zaterdag 1 oktober.

Veilige kilometers,
Jeroen Harrewijne

Vernieuwing Philips WillembrugOp maandag 22 augustus is de aannemer gestart met voorbereidende werkzaamheden aan de Philips Willembrug. De brug, die de Bergse Linker Rottekade en de Bergse Rechter Rottekade met elkaar verbindt, wordt geheel vernieuwd. De stremming van de brug voor al het verkeer start in de week van 30 augustus. Deze stremming duurt ongeveer vier maanden. Al het verkeer wordt omgeleid. De omleidingsroute wordt met borden aangegeven.

Gevolgen voor vaarverkeer
De werkzaamheden worden zo uitgevoerd dat het vaarverkeer zolang mogelijk gebruik kan blijven maken van de vaarroute onder de Philips Willembrug. Het is echter onvermijdelijk dat een bepaalde periode de vaarroute helemaal buiten gebruik is. Dit gaat dan om twee perioden van maximaal vijf dagen. Wanneer deze perioden zijn, is nu nog niet te zeggen. Dit maakt de gemeente via diverse communicatiekanalen tijdig duidelijk.

Voor meer info: www.rotterdam.nl/philipswillembrug

Kleuren in de Nautilustuin


Elk jaar verschijnen er meer stokrozen met variaties in kleur en bloeiwijze. Nu hebben ze zaad gevormd, dat door de liefhebbers geoogst mag worden voor de eigen tuin. We willen graag ook bloemen die mooi passen bij de verenigingskleuren. Claude Monet heeft veel blauwe irissen geschilderd in zijn tuin in Giverny en ook Vincent van Gogh schilderde irissen. Prachtige kleuren voor Nautilus vonden we. In de buurt van de lindeboom en de blauwe lelies tegenover de ingang zijn drie irissen geplant met blauw/witte bloemen, die in de maanden mei en juni gaan bloeien.
De verse munt uit eigen tuin voor de thee is al door veel roeiers ontdekt. Je mag de munt, die groeit links van de voordeur, bij het hek en op andere plekjes zelf plukken. Honing staat bij de waterkoker op de bar. De prijs is hetzelfde als voor de andere thee.
 
Elke tweede woensdag wordt er na het roeien door een groepje in de tuin gewerkt. Het hele jaar door is er van alles te doen in de tuin voor mensen met of zonder groene vingers.
 
Suzan Nout

Werkplaats Oude Plantage

Augustus 2016

ABC
De overnaadse C- boordvier is voorzien van zijn/haar vlonders, de naamletters zijn aangebracht en de dollen zijn op een hoogte 19 cm uit het diepste punt van de rolbankjes afgesteld. De boot is hiermee klaar voor gebruik door afgeroeide boordroeiers met stuurbevoegdheid.
 
Ahoy
De dubbelwherry Ahoy heeft inmiddels divers verlijmde scheuren en er zijn "trekstangen" aangebracht tussen de gangboorden en de stuurstoel wegens de beweeglijkheid van de gangboorden ter plaatse. Waarschijnlijk zijn deze mede veroorzaakt door de gebroken klinknagels tussen spanten en emplacement. Hier zijn klinknagels vervangen door boutjes + verlijming, en schetsplaten ter versteviging van de uithouderbewegingen. De voetenborden en de vlonderplanken worden opgeknapt en de binnenhuid geschuurd en gelakt.
 
Pelikaan
De E-vier Pelikaan is gecontroleerd op dollen en aansluitend zijn de doorpennen van borgmoeren voorzien, om loswerken en verlies te voorkomen.
 
Riemen
Diverse riemen met gescheurde bladen zijn gerepareerd en ex-KNRB-riemen worden in neutrale (Nautilus)kleur gereed gemaakt voor eventueel gebruik.

Emile Bezemer
 


E-nieuwsbrief

De website is hét middel voor actuele berichten. Teksten en foto’s voor de website kun je verzenden naar de webmaster. Weet je de gebruikersnaam en/of het wachtwoord niet meer, wend je tot de webmaster.

Met deze digitale nieuwsbrief willen we actualiteiten en nieuwe berichten op de website actief onder je aandacht brengen. Mail je berichten voor het volgende e-nieuws naar de Nautiliaan.

Voor de verzending van de digitale nieuwsbrief gebruiken we de adressen van de website. Adreswijzingen s.v.p. doorgeven via de ledenadministratie.

Met vriendelijke groet,

Jeannine Westenberg
mede namens Karen Teich, Mette van Essen en Ton Steenbergen

Copyright © *|2016|* RV Nautilus
Afmelden    Gegevens aanpassen