Copy
View this email in your browser

E-nieuws Nautilus, Maart 2017

Activiteitenagenda

 Zaterdag 8 april 2017

Bijzondere openingstocht naar Schiedam

Ongeveer 25 km roeien vanaf 2 locaties.
geschikt voor beginners .
 
Tijdens de openingstocht van 2017 is het mogelijk vanaf beide locaties van Nautilus, Rotte en OP, te starten voor een tocht naar Schiedam. Vanaf de OP heen buiten langs, terug binnendoor, zwemvest verplicht. Vanaf de Rotte heen en terug binnendoor. Vanaf de Rotte kunnen er maximaal 3 wherries starten, vanaf de OP onbeperkt aantal deelnemers.
 
Verzamelen OP en Rotte: 8.30 uur            
Terugkomst op locatie van vertrek : ca. 16:45 uur
Kosten: EUR 8.00 incl. ontvangst met koffie, en een heerlijke lunch in Schiedam bij Annelie en Dick aan de Kortehaven.
Organisatie: Sofieke van Schaik en Isabelle Werneke

Opgeven noodzakelijk. Vermeld dan vanaf weke locatie je wilt vertrekken.
rvnautilus.toercie@gmail.com

Pinkstertocht 3-5 juni – Laatste kans om in te schrijven!

We hebben nog 5 plekken beschikbaar op de Pinkstertocht. Grijp die kans en kom mee roeien op de Friese wateren! En omdat er meer mensen meegaan dan vorig jaar en de accommodatie goedkoper is dan StayOkay, hebben we ook een financiële meevaller en kan de prijs omlaag naar € 150 p.p.. Ook de lunchpakketten zijn goedkoper. Dat betekent dat degenen die al betaald hebben, geld teruggestort krijgen.

Waar wacht je nog op? Ga naar de Nautilus website/Actueel. Daar vind je bij het item Pinkstertocht een inschrijfformulier. Vul het in en stuur het zo snel mogelijk naar Wil Lokkerbol.

Plantenmarkt zaterdag 22 april

Plantenmarkt aan de Rotte op zaterdag 22 april van 10:00 tot 13:00
 
Verkocht worden: stekjes, zaailingen, zaden uit de Nautilustuin en privétuinen. De opbrengst is voor Nautilus: voor de tuin of voor het gebouw, zoals de zonneschermen en de bankjes op het balkon. Vorig jaar zijn met de opbrengst de barkrukken hersteld.
 
Vrijdagavond 21 april vanaf 19.30 wordt de markt opgebouwd, een aantal fietsenrekken wordt net als voorgaande jaren buiten het hek bij de ingang geplaatst en de planten worden uitgestald. Ook zaterdagochtend kunnen nog planten worden gebracht.
 
Op woensdag 19  april na het roeien kunnen we nog mensen met groene handen gebruiken om planten op te potten.  
 
Wil je planten brengen, komen helpen op woensdag, vrijdag of zaterdag, meld je aan bij: suzan.nout@ xs4all.nl

Suzan Nout

Afroeien op de Rotte kan dit jaar op de volgende zaterdagen

Graag aanmelden via de site www.rvnautilus.org onder kopje Afroeien, uiterlijk woensdagavond voorafgaand svp. Op donderdag of vrijdag krijgt u bericht hoe laat u wordt verwacht. We beginnen meestal rond 11:15u.

Zaterdag 29 april
Zaterdag 27 mei
Zaterdag 24 juni
Zaterdag 29 juli
Zaterdag 26 augustus
Zaterdag 30 september
Zaterdag 28 oktober
Zaterdag 25 november

Anne Rongen

Wedstrijdagenda
 

    Deadline inschrijven:
1 april Jeugd en Tweehead Verlopen
2 april Skiffhead Verlopen
8 april Amsterdam International Masters
1000m en 500m boord-aan-boord, Bosbaan
1-4-17
15-16 april Skøllcup, 2 km boord-aan-boord, Bosbaan 6-4-17
22 april Oude IJsselrace, 11,5 km voor skiffs en 2-tjes. Doetinchem 14-4-17
23 april AA race, 4 km, Alkmaar 15-4-17
29-30 april Rottebokaal, 1 en 2 km en sprint, WA Baan Rotterdam 23-4-17

Graag hoor ik van jullie per mail als jullie mee willen doen.

Janine Dousma, wedstrijdcoördinator
wedcomnautilus@gmail.com

9 mei: the First Fifty Fittest Day!


 

Wedstrijdverslagen


25 februari RRC 6
Op een rustige zaterdag werd de 6e editie van de Rotte Roei Competitie gevaren. Er deden 14 teams mee voor Nautilus. Marina van Holst werd in de skiff de winnaar van deze editie!
 
25 maart RRC 7
En alweer de laatste editie van dit seizoen vond plaats in het zonnetje. Er deden 21 teams mee voor Nautilus, waaronder 10 skiffeurs! Marieke en Marina werden respectievelijk 6e en 7e tijdens deze editie. Aangezien dit de laatste editie was dit jaar kunnen we kijken naar een mooie einduitslag:
 
Top 3 Dames van Nautilus:
4. Marieke van Holten
6. Marina van Holst
7. Joke Stenvert
 
Top 3 Heren van Nautilus:
11. Arend van Gog
14. Tom Becker
15-16. Krijn van Popering en John Cornelisse
 
11 en 12 maart 2017 Heineken Roei Driekamp
Op de Amstel in Amsterdam werd zoals elk jaar de Heineken Roei Driekamp gehouden. Voor de meeste ploegen is dit een vierkamp, maar de jeugd en senioren varen op zaterdag een 2500m en 250m en op de zondag 5 km (geen 750m). Het was geweldig weer dit jaar: zon en zeer weinig wind. Er deden 4 teams met Nautilianen erin mee. De Dames VA 4* met een stuur van Laga, de Dames VC 4* in een combi met de Laak en Gentse en Edith Weersink deed mee in een Dames VE 4* van de Maas. En natuurlijk onze Heren VC 8+ met Jeroen Harrewijne op slag. Helaas brak bij de mannen de stuurpin tijdens de 5 km op de 2e dag en moesten ze rustig terugvaren, terwijl ze na de eerste dag mooi 19e vd 76 stonden. De dames VC 4* met Marieke en Marina aan boord ging erg hard en wisten hun 2e plaats na de eerste dag door een geweldig goede 5 km om te zetten in de 1e plaats overall (1e van de 48) op de zondag! Gefeliciteerd! De Dames VA 4* met Anne, Janine, Anna en Frederieke hadden in hun leeftijdsklasse weinig tegenstand en wisten ook met de 1e plek naar huis te komen! Edith werd met haar Maas viertje 33e van de 48.


Wedstrijdfoto's kun je bekijken op de Facebook pagina van RV Nautilus
 
18 en 19 maart 2017 Head of the river Amstel
Deze klassieker wordt sinds 1932 georganiseerd op de Amstel in Amsterdam. Voor de 8 km start je in Amsterdam en vaar je naar Ouderkerk aan de Amstel. Voor Nautilus deden er 2 Herenachten, nl HVC (Jeroen Harrewijne) en HVG (Pim Kerklaan) met 2 Tromp roeiers mee. Marieke deed mee in een Dames 8+ combi. Ook deden er 2 Dames vieren: DVA (Anne Rongen) en DVB (Maartje Kranen) en één Heren vier: HVB (Johan Maljaars) mee.

Op zaterdag werd de DVA 4* met Anne, Janine, Anna en Frederieke eerste in hun leeftijdsklasse! Gefeliciteerd! De DVC 4* werd 42e van de 46. De HVG 8+ werd mooi 26e van de 52, 7e van de 17 in hun leeftijdsklasse. Op zondag moest er een behoorlijke tegenwind overwonnen worden tijdens de race. De Dames 8+ waar Marieke in zat werd mooi 5e van de 34. De Heren VC 8+ wilde natuurlijk de afgebroken 5 km race van het weekend ervoor goed maken en werden 20e van de 60, VC: 3e van de 5. De Heren VB 4* werd 21e van de 54.

Janine Dousma

Oproepen


Vanaf 9 april vrije inschrijving aan de Rotte op de zondagochtend!

Voor wie geen vaste ploeg heeft of wil.
 
Er zijn best veel leden die geen vaste ploeg (meer) hebben. Soms is dat tijdelijk en na verloop van tijd lukt het weer om vaste afspraken te maken. Soms ook blijkt dat lastig en kun je lang op zoek zijn, voordat je weer een plekkie naar je zin gevonden hebt. Zolang je een opleiding doet, lost dit zich vanzelf op.  Maar daarna kun je gemakkelijk tussen de wal en het schip belanden. Dat heb je bijvoorbeeld vaak met nieuwe leden die de basisopleiding C4 hebben gevolgd. Hun ploeg valt uit elkaar en het lukt onvoldoende om met gelijkgestemden nieuwe afspraken te maken.
Ben je op zoek, neem dan contact op met Corien Bos (zoekeenploeg@rvnautilus.nl). Zij probeert roeiers  weer als ploeg met elkaar in contact te brengen. Maar vaak blijkt dat lastig. Er zijn zoveel mensen met zoveel verschillende wensen en niveaus.
 
Vrij roeien op een dag met vrije inschrijving is dan wellicht iets voor jou!
 
Dat kan op zaterdag en zondag aan de OP voor als je op de Maas wilt roeien. Aan de Rotte kan dat ook al jaren  op de woensdagochtend. Coördinator Suzan Nout stelt dan gelegenheidsploegen samen van de mensen die om 9.00 uur hun naam op de lijst in de botenloods hebben gezet. Het is vaak gezellig druk en er wordt geroeid in allerlei boottypen. Een groep oudgedienden is vaak actief op de donderdagochtend en op de dinsdagochtend kunnen fitte 50-plussers ook terecht en zich vrij inschrijven. Jammer is alleen dat jongere leden en leden die door-de-weeks op deze dagen werken,  hier geen gebruik van kunnen maken. Daar gaan we (opnieuw) wat aan doen.

Vanaf zondag 9 april ben je op iedere zondag welkom aan de Rotte! 
 
Iedereen in het bezit van minimaal de basispapieren C4 kan terecht. Zorg dat om 9.30u je naam op de lijst in de botenloods staat. Om 9.45u sluiten we de inschrijving en stellen we de ploegen samen, zodat we om uiterlijk 10.00u uur het water op kunnen. Er zullen best wat aanloopproblemen zijn omdat we de mensen en de niveaus nog onvoldoende kennen. Ook weten we nog niet met hoeveel jullie zullen komen. Ook weten we dus nog niet of en hoeveel boten we moeten reserveren. We vragen hiervoor jullie begrip. Het zal na een aantal keren steeds vlotter kunnen verlopen.
 
Spelregels zijn er ook:
Het coördinatieteam bestaat uit 4 leden die afwisselend een zondag voor hun rekening nemen. Dat zijn Corien Bos, Hannie Visser, Doris Jacobs en Jan Klapwijk.
De inschrijving sluit echt om 9.45u. Vervolgens stelt de coördinator naar beste inzicht de ploegen samen. Dat betekent ook een stukje geven en nemen. De een roeit zus en de ander zo en van elkaar kun je leren.  Over de indeling kun je pas achteraf en discreet je opmerkingen aan de coördinator kwijt als dat bijdraagt aan het roeiplezier, zodat we daar in het vervolg (wel of geen) rekening mee kunnen houden. En mocht het erg goed bevallen met de dagploeggenoten, dan kun je natuurlijk altijd weer samen afspreken op een ander moment. Ook dat is een goede manier om weer een vaste ploeg te  vinden!
 
TOT ZONDAGOCHTEND  AAN DE ROTTE!

Coaches en stuurtjes gezocht!

Voor de Bedrijvenregatta hebben we nog hulp nodig voor de ploegen trainingen van april tot juni.
De bedrijven trainen op maandag-, woensdag- en donderdagavond  van 19u tot 21u.

Email: info@nautilusbedrijvenregatta.nl

Gezocht: Skiff instructeurs!


Ook dit jaar staan ze weer te springen: Leden die graag willen leren skiffen. Instructeurs zijn gewild. Elk nieuw seizoen lijkt te beginnen met wervingsacties voor coaches, stuurtje en instructeurs. Door de vele activiteiten is het elk jaar weer een enorme puzzel om leden die willen leren skiffen op het water te krijgen. Wat helaas ook niet altijd lukt. Vandaar ook dit jaar weer een oproep van mijn kant.

Wie van de Nautilus leden kan bijdragen aan de skiff instructie. Dit kan iedereen zijn. Ook als je nog geen instructie ervaring hebt, maar wel zelf afgeroeid bent in een skiff, kun je instructie geven. We kijken dan met elkaar wat er nodig is om dit voor elkaar te krijgen. Kan je maar eens in de zoveel tijd ook geen probleem. Met andere woorden er valt wel een mouw aan te passen. Jullie kunnen me mailen voor meer informatie of het liefst direct als instructeur.

Alvast bedankt, ook namens de nieuwe skiffeurs!
Mette van Essen

Kamprechteren

Het is een beetje raar woord, maar we bedoelen er gewoon scheidsrechteren mee. Het strijden dan wel dualeren van de partijen, waarbij een onafhankelijk persoon nodig is voor het geval dat. Fysiek hoef je roeiers niet uit elkaar te houden - we blijven een nette sport - maar soms is het op het water best spannend wanneer de riemen van de boten in elkaar dreigen te haken en je de partijen tot de orde moet roepen. Andere taken van de kamprechter zijn het oplijnen, wegstarten, inwegen, veiligheidschecks en de finishvolgorde bepalen.
De KNRB stimuleert dat elke vereniging een aantal kamprechters in z'n midden heeft. Het is goed voor de kennis op de vereniging omtrent wedstrijden, bij eigen (interne) evenementen is de kennis en inzet nodig (bedrijvenregatta, triathlon, jeugdontmoeting, Rottecompetitie zoekt ook hulp) en zonder kamprechters zijn er geen wedstrijden mogelijk.

Hoe ziet de loopbaan van kamprechter eruit. Eerst word je kamprechter B. Na het bestuderen van het reglement en een instructieavond doe je examen. Zo'n 30 vragen waarbij je kennis van het roeireglement wordt getoest. Na het behalen hiervan loop je 3 dagen stage. 1 keer bij een langebaanwedstrijd en 2 keer bij een 2km wedstrijd. Hierna ben je kamprechter B. Na een aantal jaren B en vakbekwaamheid kun je doorstromen naar kamprechter A.
Als kamprechter B mag je alle functies beoefenen bij niet-nationale wedstrijden (bv onze Bedrijvenregatta). Bij nationale wedstrijden (bv op de Willem Alexanderbaan) mag je ook alles doen alleen sta je onder de verantwoordelijkheid van een kamprechter A. In de praktijk doe je bijna alles en kijkt A of het goed gaat en staat je bij in lastige situaties. Het leuke van de roeisport is dat je nogal snel in de eredivisie terecht komt. Voordat je het weet sta je op een 2km wedstrijd (nationale wedstrijd) waar alle toppers aan meedoen. Ook bij internationale evenementen in Nederland zoals het WK vorig jaar en op de jaarlijkse Holland Beker kan je als kamprechter B optreden en zie je al het roeigeweld van dichtbij langskomen.

Op dit moment hebben we 1 kamprechter B binnen Nautilus. Ik zou het heel leuk vinden als we meerdere kamprechters zouden hebben. Het helpt ons ook voor onze eigen evenementen, met name de Bedrijvenregatta.
Als scheidsen bij het roeien je leuk lijkt, dan hoor ik het graag.

Jeroen Harrewijne

Jaarboekredactie zoekt nieuwe vormgever!

 
Ben jij in het echte leven een professionele vormgever? Of een creatieve duizendpoot die zijn hand niet omdraait voor een leuke, uitdagende klus? Dan wil de redactie van het Nautilus Jaarboek graag met jou kennismaken. We zijn namelijk hard op zoek naar een nieuwe vormgever.
 
De redactie is momenteel druk bezig met schrijven, redigeren en beeldmateriaal verzamelen voor de uitgave over 2016. Maar we hebben wel iemand nodig die straks alle teksten, foto’s en illustraties goed kan opmaken. En er dus een mooi geheel van weet te maken.
 
Wat wij bieden?
  • Ruime tijd deze klus te klaren (3 tot 4 maanden)
  • Enthousiaste en professionele samenwerking met de redacteuren
  • En de eer natuurlijk: het Jaarboek wordt erg gewaardeerd door onze leden!
 
Bekijk hier het Jaarboek van vorig jaar.
 
Interesse? Stuur een mail naar: westenberg@12move.nl
 
Jeannine Westenberg

Kabeltje

Ik, Arend van Gog, wil hard gaan roeien dit jaar in het jongens 16 veld op de 2K wedstrijden (red. laatste RRC 107punten), en ik ben op zoek naar een tempometer voor m'n trainingen en wedstrijden. Ben in het bezit van een tempometer die een kabeltje met sensor nodig heeft. Onze skiffs hebben helaas geen ingebouwd kabeltje. Heeft iemand zo'n kabel met sensor over en in de kast liggen die ik mag gebruiken dit seizoen? of een tempometer die zonder kabeltje werkt?

heel hartelijk dank,
Arend van Gog

Overige mededelingen


Chris Dyer

First of all, please forgive me for writing in English. Unlike my late husband, Chris Dyer, I am sorry to say I have not learnt enough Dutch
Bas has told me that you recently christened your new skiff ‘Chris Dyer’ and I have found some photos on your website of it in the snow! May I thank you on his behalf for bestowing this honour. I am deeply touched that you should choose to remember him in this way. He greatly enjoyed his time in Rotterdam with Nautilus and was very pleased that the Cross Keys trophy continues to be presented to worthy members.
 
I thought members might like to see some more recent photos of him. ‘Christopher on Nova’ shows him some years ago aboard our little motor cruiser on which we had many enjoyable holidays on the rivers of England. He continued to have a love of the sea and rowing and ‘Christopher at the Boat race’ shows him watching the Oxford v. Cambridge boat race from the banks of the River Thames in 2015. The other photo is taken around 2014.
 
 
I do hope that I shall be able to come to Rotterdam some time to see the new skiff in action
 
Best wishes
Angela Dyer

Winnaars van het klaverjassen en bridgen

Het winterseizoen zit erop, wat betekent dat we weer ’s avonds gaan roeien in plaats van kaarten, we zijn uiteindelijk toch een roeivereniging! Maar uiteraard zijn er winnaars uit de bus gekomen van het seizoen 2016-2017. Het zijn Jean Batist en Anja Schuurman bij het bridgen en wederom Helen van Veen bij het klaverjassen. Van harte gefeliciteerd heer en dames!!

Wil Lokkerbol

Laat je reddingsvest keuren

Leg uiterlijk maandag 24 april je reddingsvest met je naam er op in de sociëteit OP. Je vest is vrijdag 28 april gekeurd weer terug. Roei je in die week op dinsdagavond, pak dan even een leerlingvest in de loods. Kosten ongeveer € 30,00. Betaal achteraf, je krijgt een factuur.
Let op: vesten ouder dan 10 jaar worden niet gekeurd.

Guus Sikkema

Wim Balvert nieuw bestuurslid.

De ledenvergadering heeft Wim Balvert benoemt tot lid van het bestuur. Tevens is de taakverdeling binnen het bestuur enigszins veranderd. We onderscheiden nu commissarissen recreatief roeien OP (Wim Balvert) en Rotte (Arjen de Blok). De wedstrijdcommissaris heet nu commissaris prestatieroeien en zal ook de kwaliteit van de instructie coördineren. Het bestuur verwacht in november te voorzien in deze vacature. Op de website onder 'bestuur' staat toegelicht welk bestuurslid voor welke commissies, afdelingen binnen Nautilus als eerste aanspreekbaar is.

Het Bestuur

Werkplaats Rotte

Werkzaamheden werkplaats aan de Rotte in maart 2017
 
Desiderius: het tijdens de Heinekenwedstrijd afgebroken roertje,  vervangen
D. van de Laan: versleten schoenen vervangen (zie foto)
Z’n Maat: boot nagekeken na aanvaring, geen schade. Ringen onder voetenbank slag
Macon: taft van  achterdek vastgezet, roerkabel gerepareerd
Marlijn: beschadiging gelcat bijgewerkt
Jan Rap: handvatten riemen vervangen
Sevilla: kromme slotbout plaats 3 vervangen
Zephyr: markeringen op riemen verbeterd
10 riemen gelakt
Nieuwe schragen gereed gemaakt voor gebruik

N.B. verzoek het nieuwe beleid hanteren m.b.t. schoonmaken boten: tevens binnenkant boot en slidings schoonmaken met de daarvoor aanwezige doekjes.

Desiree Verlegh
Namens werkplaats a/d rotte

Werkplaats Oude Plantage

Werkzaamheden werkplaats aan de Oude Plantage in maart 2017

Dubbelscull De Maas
Langs de buitenkiel van de ongestuurde overnaadse dubbelscull De Maas zijn op enige plaatsen de verkruimelde gangdelen vervangen door houtconstructielijm, dat om duistere reden is gaan bubbelen, waardoor een poreuze vulnaad is ontstaan mogelijk door de voorbewerkte ondergrond met epoxy. Inmiddels is de boot weer gekeerd om de binnenhuid verder te bewerken en te vernissen, zodat de aangemaakte schetsplaten op de spanten en emplacement kunnen worden aangebracht. Tevens worden de riemen onder handen genomen.

Wherry Ahoy
De aangemaakte 5 meter buitenkiel voor de overnaadse dubbelwherry Ahoy is op maat gemaakt, voorgeboord, gelijmd en geschroefd, op zijn plaats en onder druk gezet middels spanbanden.

Wherry Staelduin
De hechthouten dubbelwherry Staelduin is uit- en inwendig geschuurd en daarna verdund en onverdund in de vernis gezet. De gedemonteerde uithouders zijn aangebracht evenals nieuwe slidings. De instaplankjes zijn van aluminium ondersteuningen voorzien en de voetenbordverstellingen zijn grotendeels gemonteerd. De stuurstoelzitting zit op zijn plaats. Enige resterende werkzaamheden dienen nog verricht te worden alvorens transport naar de Rotte kan plaatsvinden. Dit alles verwezenlijkt met medewerking van Fiftyfitters, waarvoor dank.

Emile Bezemer

Aan boord, van boord


Aan boord: (zij instromers)

Bart Eekhout
Leon Driesse
Saskia Smit
Carolien Blonk
Karlien Brolsma
Alfons Keijzer
Nerea Bajeneta


E-nieuwsbrief

De website is hét middel voor actuele berichten. Teksten en foto’s voor de website kun je verzenden naar de webmaster. Weet je de gebruikersnaam en/of het wachtwoord niet meer, wend je tot de webmaster.

Met deze digitale nieuwsbrief willen we actualiteiten en nieuwe berichten op de website actief onder je aandacht brengen. Mail je berichten voor het volgende e-nieuws naar de Nautiliaan.

Voor de verzending van de digitale nieuwsbrief gebruiken we de adressen van de website. Adreswijzingen s.v.p. doorgeven via de ledenadministratie.

Met vriendelijke groet,

Mette van Essen
mede namens Jeannine Westenberg, Karen Teich en Sheila Tan

Copyright © *|2016|* RV Nautilus
Afmelden    Gegevens aanpassen

Email Marketing Powered by Mailchimp
Copyright © 2017 RV Nautilus, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp