In acest Newsletter:   Idei pentru maine @ biblioteca ta! I Manager de Proiect acreditat ANC (CNFPA)I POSDRU: In iulie vor fi lansate inca 12 linii de finantare I Concursul de proiecte culturale AFCN, sesiunea a II-a 2013 I Apeluri de proiecte in cadrul Fondului ONG I LLP: Retea politica europeana a organizatiilor nationale privind alfabetizarea I Fii “Voluntar de profesie” la SOS Satele Copiilor Romania! I SPANIA - promovarea diversității în cultură și artă in patrimoniul cultural european I  @diversitate – idei inovatoare în sectorul cultural şi creativ din Europa I Program intensiv de leadership pentru tineri profesioniști, Sinaia, 24-31 august 2013 I “Actionam responsabil! - Reteaua sociala RSC” premiaza initiativele de responsabilitate sociala I Concurs de proiecte software cu impact social lansat de compania IT Softelligence! I Lansarea ediţiei din 2013 a concursului "Reporter European"
 

 Noutati IREX  Idei pentru maine @ biblioteca ta!

Pentru a recunoaste si rasplati eforturile bibliotecilor publice care au oferit servicii noi in sprijinul comunitatilor, Biblionet lanseaza Premiile „Idei pentru maine @ biblioteca ta!”. Vrem, in acest mod, sa identificam si apoi sa promovam bibliotecile publice care ne pot oferi exemple de buna practica in dezvoltarea de servicii pentru comunitate.
Pentru a energiza comunitatea bibliotecarilor sa ne trimita cele mai bune practici implementate de-a lungul ultimilor 6 ani (incepand cu ianuarie 2008), Biblionet va acorda 30 de premii in valoare de 10.000 USD. Premiile ajung la castigatorii campaniei sub forma unor tablete digitale, cate una pentru fiecare dintre cei 30 de castigatori.
Aplicand pentru premiile "Idei pentru maine @ biblioteca ta!", ai ocazia sa oferi si altora din experienta si abilitatile dobandite in crearea unor noi servicii. Povestile spuse de cei 30 de castigatori vor ajunge intr-un volum de bune practici pe care-l vom raspandi in reteaua Biblionet.
Incepand cu 1 iunie 2013, poti aplica pentru Premiile „Idei pentru maine @ biblioteca ta!” daca trimiti formularul atasat, completat, la finantari@irex.org Aplicatia ta trebuie sa descrie un singur program/serviciu implementat de biblioteca in ultimii 6 ani (nu mai devreme de ianuarie 2008) si sa dovedeasca implementarea si succesul acestuia in comunitate.
Trimite-ne aplicatia insotita de 2-3 fotografii care sa arate programul sau serviciul in functiune. Asigura-te ca selectezi si ne trimiti cele mai relevante imagini pentru serviciul/programul descris in aplicatie! Data limita de trimitere a aplicatiilor este 12 iulie 2013, iar procesul de selectie se ȋncheie pe 1 august 2012, odata cu anuntarea celor 30 de aplicatii castigatoare. Asteptam intrebarile si sugestiile tale pe
forum, pe Facebook sau adresa de e-mail finantari@irex.org.
Termen limita: 12 Iulie. Detalii aici.

 Oportunitati externe / Formare   Manager de Proiect acreditat ANC (CNFPA)
 
ASOCIAŢIA MANAGERI ÎN DIALOG şi FUNDAŢIA NAŢIONALĂ A TINERILOR MANAGERI  vă oferă posibilitatea de a urma un curs de MANAGER DE PROIECT acreditat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Inovării şi Tineretului,  alături de un program E-LEARNING complet de educatie manageriala.
Vă invităm la un curs practic de MANAGER DE PROIECT, în cadrul căruia vă vom împărtăşi cele mai importante informaţii de care aveţi nevoie pentru a vă implementa proiectele, de la obţinerea finanţării şi până la finalizare.
N PLUS, pe lângă cursul acreditat de MANAGER DE PROIECT, în urma căruia veţi obţine certificarea recunoscută de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei, vă oferim oportunitatea unică de a beneficia şi de un Program E-LEARNING de educatie manageriala, timp de 6 luni, fără costuri suplimentare, în cuantumul taxei de participare la cursul acreditat de MANAGER DE PROIECT

 Mai multe detalii  aici.

 Oportunitati externe / Finantare   POSDRU: In iulie vor fi lansate inca 12 linii de finantare

AM POSDRU si Organismele Intermediare POSDRU au anuntat ieri, 17 iunie, lansarea incepand cu 1 iulie a urmatoarelor 12 cereri de propuneri de proiecte:
 • CPP 153 - DMI 1.1 Educatia initială, primul pas in cariera profesionala – cerere de propuneri de tip strategic;

 • CPP 154 - DMI 1.1 Competente cheie pentru oferte de studii de calitate in scoala – cerere de propuneri de tip grant;

 • CPP 155 - DMI 1.2 Invatamant superior inovativ pentru piata muncii – cerere de propuneri de tip strategic;

 • CPP 156 - DMI 1.2 Programe de studii mai bune pentru studenti si piata muncii – cerere de propuneri de tip grant;

 • CPP 157 - DMI 1.3 Formare continua de calitate pentru progres in cariera didactica – cerere de propuneri de tip strategic;

 • CPP 158 - DMI 1.4 Sisteme de calitate si calificări noi pentru formarea profesionala continua - cerere de propuneri de tip strategic;

 • CPP 159 - DMI 1.5 Sprijin pentru doctoranzi si cercetatori – cerere de propuneri de tip strategic;

 • CPP 160 - DMI 2.1 Tranzitia de la scoala la viata activa – cerere de propuneri de tip strategic;

 • CPP 161 - DMI 2.1 Tranzitia de la scoala la viata activa – cerere de propuneri de tip grant;

 • CPP 162 - DMI 2.2 A doua sansa la educatie, oportunitate de integrare pe piata muncii – cerere de propuneri de tip strategic;

 • CPP 163 - DMI 2.2 A doua sansa la educatie, oportunitate de integrare pe piata muncii – interventii locale – cerere de propuneri de tip grant;

CPP 164 - DMI 2.3 Acces si participare la formare profesionala continua – cerere de propuneri de tip strategic;
Termen limita: 15 iulie 2013, orele 16.00. Detalii aici.


Concursul de proiecte culturale AFCN, sesiunea a II-a 2013

AFCN acordă finanţări nerambursabile pentru proiecte culturale, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanţare şi data de 15 noiembrie 2013.

AFCN va acorda o atentie deosebita proiectelor culturale de anvergura, transversale si integratoare si va urmari:

 • Sprijinirea proiectelor in care se releva diversitatea culturala si dialogul intercultural;

 • Promovarea debutului artistic;

 • Incurajarea industriilor creative;

 • Intarirea capacitatii organizationale.
Termen limita: 18 iulie 2013. Detalii aici.

Apeluri de proiecte in cadrul Fondului ONG

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile a publica Ghidul si anexele specifice Componentelor IMPLICARE, DEZVOLTARE DURABILA si SERVICII SOCIALE SI DE BAZA, in cadrul Rundei 1 a Fondului ONG.

Obiectivul general al Componentei IMPLICARE este de a incuraja cetatenia activa si participarea la viata comunitatii, de a asigura respectarea si aplicarea valorilor democratice fundamentale. Aceasta Componenta va sprijini proiecte care se incadreaza in urmatoarele domenii principale de interes: Participare la luarea deciziilor si implicare comunitara;  Voluntariat;  Incurajarea valorilor democratice.

Obiectivul general al Componentei DEZVOLTARE DURABILA este sprijinirea dezvoltarii durabile si imbunatatirea starii mediului in Romania, prin contributia ONG-urilor si prin participare publica. Aceasta Componenta va sprijini proiecte care se incadreaza in urmatoarele domenii principale de interes: schimbarile climatice, protectia biodiversitatii si peisajului, ecoturism, activitati de advocacy si watchdog de mediu / constientizare ecologica si participare publica sporita in luarea deciziilor de mediu, educatie ecologica.

Obiectivul general al Componentei SERVICII SOCIALE SI DE BAZA este de a creste accesul si furnizarea de servicii sociale si de baza pentru grupuri vulnerabile (copii si tineri in situatii de risc, copii cu dizabilitati si/sau probleme de sanatate mintala si familiile lor, victime ale traficului de persoane si ale violentei domestice  sau violentei motivate de gen, persoane varstnice, populatia din mediul rural, minoritati etnice, migranti, persoane fara adapost, persoane dependente de substante, persoane care se confrunta cu dificultati care pot conduce la excluziune sociala - precum un nivel scazut de educatie, lipsa unui loc de munca, somaj pe termen lung, neinregistrarea ca someri, boli cronice, etc.).

Finantarea este dedicata organizatiilor neguvernamentale, bibliotecile publice avand posibilitatea de a participa  ca  parteneri ai organizatiilor aplicante.

Termen limita: 29 iulie (Servicii sociale si de baza); 31 Iulie (Dezvoltare Durabila); 5 August (Implicare). Detalii aici

 

LLP: Retea politica europeana a organizatiilor nationale privind alfabetizarea

In cadrul Programului de invatare pe tot parcursul vietii (Lifelong Learning Programme – LLP) s-a lansat o cerere de propuneri cu scopul de a consolida colaborarea transeuropeana intre fundatii si asociatii, ministere si alte organizatii care desfasoara o activitate in domeniul promovarii alfabetizarii, pentru a creste nivelul de alfabetizare in randul copiilor, al tinerilor si al adultilor din Europa.

Cererea de propuneri are drept scop sa sprijine infiintarea unei retele politice europene pentru a sensibiliza publicul, a colecta si a analiza informatii strategice, precum si pentru a face schimb de metode de actiune, bune practici, precum si de campanii si initiative promitatoare de promovare a alfabetizarii. Tinand cont de criteriul de referinta stabilit in cadrul programului „Educatie si formare 2020” (Education and Training, ET 2020), cererea de propuneri urmareste, de asemenea, reducerea numarului persoanelor cu nivel scazut al competentelor de lectura pana in 2020.
Termen limita: 29 august 2013. Detalii aici.


 Oportunitati externe / Implicare / Participare    Fii “Voluntar de profesie” la SOS Satele Copiilor Romania!

Daca vrei sa te implici in proiecte cu impact pozitiv in societate si doresti sa faci parte, pentru 6 luni, dintr-o organizatie care pune in prim plan copiii, prin crearea de proiecte care sa ii ajute sa se dezvolte, sa aibe acces la educatie, la o familie si implicit la siguranta, contacteaza-ne http://www.sos-satelecopiilor.ro/contact sau pe https://www.facebook.com/SOSSateleCopiilor,  si fii “Voluntarul nostru de profesie”!  Facand parte din echipa SOS Satele Copiilor Romania vei putea ajuta asociatia in organizarea, planificarea, si realizarea diferitelor activitati practice care sa deschida copiilor drumul spre educatie, independenta, responsabilitate si dezvoltare.
Termen limita: 14 iulie 2013. Detalii aici.


SPANIA - promovarea diversității în cultură și artă in patrimoniul cultural european

Obiective: promovarea dialogului cultural si  cresterea identității europene promovate prin înțelegerea diversității culturale

Programul va oferi sprijin pentru un sector care se confruntă în prezent cu provocări deosebite într-o țară grav afectată de criza economică actuală.Programul are drept scop de a stimula cooperarea internațională (de exemplu prin schimburi de bune practici și împărtășirea cunoștințelor, care sunt esențiale pentru învățare accelerată), pregătește accesul la cultură și promovarea diversității culturale.

Cum va fi realizat?

Sprijin va duce la: Proiecte de parteneriat între Spania și organizații culturale ale statelor membre care activează în arta și cultura contemporană;

Mobilitatea sporită a artiștilor / lucrătorii din sectorul cultural în domeniul artei și culturii contemporane din Spania și Statele UE;

Termen limita: 16 iulie 2013. Detalii aici.

@diversitate – idei inovatoare în sectorul cultural şi creativ din Europa


Comisia Europeana, în parteneriat cu consortiul Peacefulfish, Kennisland și MFG, a lansat competiția 2013 “@diversitate – idei inovatoare în sectorul cultural si creativ din Europa”.
Concursul va premia idei noi din industria culturala europeana care pun în evidenta utilizarea noilor tehnologii de informare si comunicare (TIC) pentru a crea, face accesibile, disemina si/sau finanta produsele culturale.
Se vor premia 15 idei dintre cele mai originale si inovatoare, iar pentru tinerii cu vârste între 18 si 25 de ani se va acorda un premiu special al tineretului.
Termen limita: 9 august 2013. Detalii 
aici.


 Oportunitati pentru comunitate   Program intensiv de leadership pentru tineri profesioniști, Sinaia, 24-31 august 2013


Obiective: promovarea dialogului cultural si  cresterea identității europene promovate prin înțelegerea diversității culturale

Programul va oferi sprijin pentru un sector care se confruntă în prezent cu provocări deosebite într-o țară grav afectată de criza economică actuală.Programul are drept scop de a stimula cooperarea internațională (de exemplu prin schimburi de bune practici și împărtășirea cunoștințelor, care sunt esențiale pentru învățare accelerată), pregătește accesul la cultură și promovarea diversității culturale.

Cum va fi realizat?

Sprijin va duce la: Proiecte de parteneriat între Spania și organizații culturale ale statelor membre care activează în arta și cultura contemporană;

Mobilitatea sporită a artiștilor / lucrătorii din sectorul cultural în domeniul artei și culturii contemporane din Spania și Statele UE

Termen limita: 12 iulie 2013. Detalii aici.


“Actionam responsabil! - Reteaua sociala RSC” premiaza initiativele de responsabilitate sociala

Ai o idee de proiect in domeniul protectiei mediului, implicarii si dezvoltarii comunitatii sau promovarii responsabilitatii sociale in companii?
Inscrie-te in competitia initiativelor de responsabilitate sociala cu premii in valoare de peste 10.000 lei fiecare proiect. Consulta regulamentul concursului
 AICI.
Termen limita: 31 iulie 2013. Detalii aici


Concurs de proiecte software cu impact social lansat de compania IT Softelligence!

Compania Softelligence a lansat un concurs de proiecte IT cu impact social, numit Softelligence Dare.Acesta se adreseaza pasionatilor de tehnologie si isi propune sa-i incurajeze sa gaseasca solutii inovatoare la probleme de actualitate, prin intermediul aplicatiilor software.
Proiectele propuse trebuie sa aiba impact intr-unul dintre domeniile:
- Promovarea unei cauze sociale
- Marketing social (siguranta si calitatea viatii, sanatate, mediu, implicare civica)
- Actiuni filantropice
- Voluntariat in comunitate

Termen limita: 3 septembrie 2013. Detalii aici.

Lansarea ediţiei din 2013 a concursului "Reporter European"

Reprezentanța Comisiei Europene și Biroul de Informare al Parlamentului European în România lansează o nouă ediție a concursului ”Reporter European”.Și în acest an concursul cuprinde o secțiune specială dedicată bloggerilor, intitulată "Blogger European". Jurnaliștii și bloggerii sunt invitați să înscrie în competiție materiale având ca subiect una dintre cele două teme ale concursului: Anul european al cetățenilor și alegerile pentru Parlamentul European din 2014. Materialele pot fi înscrise în cadrul celor trei secțiuni – presă audio, presă video și presă scrisă / online.
Termen limita: 15 noiembrie 2013. Detalii aici
Contact:
Stanciu Loredana

Bibliotecar Formator
loredanastanciu2000@yahoo.com
 0722732716


Ramona Sinca
Coordonator Training SV Biblionet
rsinca@irex.org
0735678011