Copy
Samana Nieuwsflash voor vrijwilligers
Samana en het coronavirus
Beste vrijwilliger,

De nieuwe, strengere maatregelen die sinds dinsdag gelden zijn jullie ongetwijfeld niet ontgaan. Tot minstens 5 april wordt iedereen opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te blijven en contact met anderen te vermijden. Dat heeft vanzelfsprekend een grote impact op het leven van ieder van ons. 

Wat mag nog, wat moet, wat zeker wel of juist niet? De laatste antwoorden op deze vragen in het kader van de werking van Samana kan je op onze website vinden. Hieronder lijsten we alvast kort de nieuwste aanpassingen op.
Lees meer
Gevolgen voor onze vrijwilligers uit de basiswerking (lokale afdelingen)
Groepsbijeenkomsten werden al afgeraden, maar met de nieuwe striktere maatregelen raden we vanaf nu ook huisbezoeken tot nader order af. Dit in het belang van jou en de zorgbehoevende die je bezoekt. Tracht het contact te bewaren via andere kanalen zoals de telefoon of (waar mogelijk) andere digitale kanalen zoals e-mail, chat en videogesprekken.Voor iemand boodschappen doen kan nog wel, maar hierbij moet zoveel mogelijk rekening gehouden worden met de voorzorgsmaatregelen. Blijf bij het afleveren van de boodschappen op een ruime afstand (2 meter) en ga niet binnen. De tombolatrekking in het kader van de solidariteitsactie wordt uitgesteld naar een latere datum. Eens het normale leven hervat is zullen we bepalen wanneer we deze editie afsluiten en we de trekking organiseren. We houden jullie op de hoogte.
Gevolgen voor onze vakantievrijwilligers
Op basis van de laatste reisadviezen werd beslist om alle voorziene groepsvakanties met vertrek tot en met 5 april in eerste instantie uit te stellen naar een latere datum. Op 23 maart evalueren we de situatie opnieuw op basis van de beschikbare informatie en nemen we alle vakanties van 5 april tot het einde van de paasvakantie onder de loep. De voorbereidingen van vakanties die nog niet geannuleerd werden gaan verder. Voorbereidende vergaderingen moeten waar mogelijk via de digitale weg verlopen of uitgesteld worden.
Gevolgen voor onze andere vrijwilligers
De voorziene cursussen, infosessies, lotgenotencontacten en mantelzorgactiviteiten die tot en met 5 april gepland staan, worden waar mogelijk uitgesteld naar een latere datum. Alle deelnemers en de vrijwilligers die deze begeleiden worden persoonlijk op de hoogte gesteld.
Gevolgen voor de beroepskrachten van Samana
De maatregelen hebben ook effect op de werking van de beroepskrachten van Samana. We vinden het uiteraard logisch om de richtlijnen rond thuiswerk zo goed mogelijk in onze organisatie toe te passen. Er wordt een telefonische dienstverlening voorzien. Weet ons dus te vinden met jullie vragen of bekommernissen.
Een warmere buurt
Samana boodschappenlijn
De Samana Boodschappenlijn draait op volle toeren. Met dit initiatief willen we bijdragen aan een warmere buurt. Een buurt waar mensen die hun inkopen doen meteen ook boodschappen meebrengen voor mensen die door ziekte of een beperking nog zelf moeilijk boodschappen kunnen doen, of die met een verminderde weerstand in deze coronatijden thuisgebonden zijn. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom!
Lees meer
Hulp gezocht?
Heel wat mensen uit de risicogroep blijven noodgedwongen thuis. Wil je graag rondhoren hoe jij in jouw buurt deze mensen kan helpen? Dan kan je daarvoor dit kaartje gebruiken. Steek het kaartje bij je buren in de bus. Zo weten ze dat ze op jouw hulp kunnen rekenen. Je kan de kaartjes zelf afdrukken of een stapeltje aanvragen via info@samana.be.
Een luisterend oor
Het plotse stoppen van het dagelijkse leven en het tijdelijk wegvallen van sociale structuren brengen ongetwijfeld vragen en zorgen naar boven. Ieder gevoel heeft recht om te bestaan en het is niet gek dat het af en toe wat veel is. Wil je even je hart luchten? De Samana medewerkers bieden je graag een luisterend oor. Je kan ook 24u/7 terecht bij de mensen van Tele-Onthaal op het nummer 106 of tussen 18u en 23u op de chatlijn van Teleblok via www.teleblok.be.
Luistertip! You never walk alone
Het begon als een gek idee in het hoofd van 3FM-dj Sander Hoogendoorn maar wordt nu werkelijkheid: vrijdag 20 maart zullen bijna alle radiozenders in Europa 'You'll Never Walk Alone' op hetzelfde moment draaien. Zet nu alvast je wekker om 08u45 komende vrijdag om mee te genieten.
# Samen tegen Corona
Ontmoetingsfeesten, uitstappen en andere activiteiten worden geannuleerd of verzet en de huisbezoeken worden stopgezet. Ondanks dit kunnen we nog steeds de meest kwetsbare mensen een hart onder de riem steken, al is het nu een beetje op een andere manier. Heel wat vrijwilligers - waaronder jij misschien - hebben ongetwijfeld al heel wat mooie alternatieve acties op poten gezet. Onder het motto #samentegencorona zien we ook online heel wat creatieve ideeën circuleren. In de hoop dat het kan inspireren brachten we op onze website en hieronder enkele van deze initiatieven samen. 
Stuur een kaartje!
Ken je iemand die een hart onder de riem kan gebruiken? Via www.stuureenkaartje.wordpress.com kan je het adres van deze persoon ingeven. Enkele dagen later valt er bij hem of haar automatisch een kaartje in de bus.
Ga zelf creatief aan de slag
Of laat je creativiteit of dat van je (klein)kinderen de vrije loop en maak iets waarmee je mensen in quarantaine duidelijk maakt dat je aan hen denkt. Schrijf bijvoorbeeld een brief of een kaartje, maak een leuk filmpje, een knutselwerkje of een tekening. Of waarom niet meteen een volledig gepersonaliseerd krantje? De mensen van Happiedays hebben daarvoor een handige online-tool uitgewerkt. (Momenteel alleen beschikbaar om krantjes naar mensen in woonzorgcentra en serviceflats te sturen.)
Maak zelf mondmaskers
Maak zelf mondmaskers
Om de strijd tegen #COVID19BE te winnen, hebben onze hulpverleners dringend nood aan mondmaskers. Maar die zijn bijna uitgeput. Help de hulpverleners in je buurt door zelf mondmaskers te maken. Tips en tricks om dat te doen vind je op www.maakjemondmasker.be
Heb je zelf nog een leuk idee uitgewerkt? Deel het met ons!
Ik wil een idee delen
Heb je nog vragen over het coronavirus?
De Federale Overheidsdienst Volkgsgezondheid bundelt alle veelgestelde vragen op www.info-coronavirus.be/nl/faqs.
Website
Facebook
LinkedIn
Copyright © *|2020|* Samana vzw, Alle rechten voorbehouden.


Pas je voorkeuren aan of schrijf je uit