Copy
Samana vertelt ...
2 juli 2019 JAARGANG 2
Dankjewel mantelzorger!

23 juni is de langste dag van het jaar. Deze dag werd uitgekozen tot ‘Dag van de Mantelzorg’. Een dag waarop we aandacht vragen voor de duizenden mantelzorgers die zich dag in dag uit inzetten voor een persoon uit hun nabije omgeving die zorg nodig heeft.
In Vlaanderen zijn er meer dan 600.000 mantelzorgers. Naar aanleiding van de ‘Dag van de mantelzorger’ wil Samana hen bedanken en in de bloemetjes zetten. Dat deden we tijdens activiteiten die overal in Vlaanderen voor mantelzorgers georganiseerd werden.


Ook mantelzorgers hebben nood aan #me-time

Van kleine klusjes en ondersteuning tot de grote zorgen: de 600.000 mantelzorgers in Vlaanderen maken het verschil voor ouderen, personen met een handicap of ziekte. Maar veel mantelzorgers raken zelf overbelast. Om ook voor zichzelf te kunnen zorgen vroeg het Vlaams Mantelzorg Platform op de Dag van de Mantelzorger meer inspanningen van de overheid om #me-time voor mantelzorgers mogelijk te maken.

Lees meer
Aanbod cursussen voor jonge mensen met een chronische ziekte

De vakantie staat voor de deur. Tijd om de batterijen op te laden. Maar ook tijd om alvast nieuwe plannen te maken en eens in ons najaarsaanbod van cursussen te snuisteren. 
Alle cursussen hebben als doel de weerbaarheid te versterken en steviger te staan in de eigen situatie; Wij doen beroep op degelijke lesgevers en werken met kleine groepen tot 15 personen. Zo krijg je een degelijke uitleg, maar kan je ook de fijne ondersteuning van het groepsproces ervaren. Snel inschrijven is de boodschap!

Cursussen met overnachting

- DiaBETERaanzee’: Voor mensen met diabetes type 2, 14 en 15 november 2019 
De Bewuste Bourgondiër: Geniet van je voeding, maar bewust, 14 – 16 oktober 2019
Je immuunstelsel als bondgenoot, 18 tot 19 november
De kracht van verstilling: eutonie, schrijven en verstilling, 11 tot 14 november
Eutonie voor gevorderden21 tot 24 oktober 2019

Dit najaar staan nog meer dan 40 cursussen gepland over heel Vlaanderen. 
Nieuwsgierig naar het aanbod in jouw regio? 
Breng een bezoek aan ons website www.samana.be/vorming , klik op ‘boek nu online’ en schrijf online in ! 
 
Wat zijn jouw wensen en verwachtingen voor de toekomst, mantelzorger ?

Als mantelzorger vervul je een superbelangrijke, maar soms ook zware rol voor je naasten en de samenleving. Om jou en andere mantelzorgers zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen, wil Ma-zo, het online platform voor iedereen die betrokken is bij mantelzorg graag weten wat jouw wensen, dromen, verwachtingen en zorgen zijn voor de toekomst.
Vul deze enquête in, het duurt minder dan 5 minuten. Alle resultaten worden 100% anoniem en vertrouwelijk verwerkt. Bovendien maak je kans op een exemplaar van het boek ‘Klein geluk voor de mantelzorger’.


Wil je meedoen? Klik dan hier
Zin in straffe koffie?

Zingeving is overal. Iets betekenen voor iemand anders, een betekenisvol contact, ... het zit in het DNA van Samana.
Ben je op zoek naar inspiratie om nog sterker in te zetten op zingeving bij de dingen die jij concreet doet? Op vakantie, tijdens een huisbezoek, ...
Noteer dan alvast 10 oktober 2019 met stip in je agenda, want die dag organiseren we een workshop waarin Walter van Wouwe je laat zien hoe ook jij meer betekenis en zingeving in je dagelijkse bezigheden en contacten kan leggen.


Lees meer
Wat betekent Samana voor jou?

Wat betekent Samana voor mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers? Wat betekent Samana voor vrijwilligers ? 
Welke impact heeft een huisbezoek op het goed voelen van mensen? 
Draagt een Samana-vakantie bij aan het doorbreken van sociaal isolement ?
Allemaal vragen waar we geen scherp antwoord op hebben.
 
Daarom gaat Samana op zoek naar antwoorden en dit op basis van verhalen van chronisch zieke mensen, mantelzorgers en vrijwilligers.
Concreet betekent dit dat Samana aan 1000 mensen gaat vragen hun Samanaverhaal te vertellen. En dit volgens een welbepaalde methodiek.
 
Samana heeft talrijke mensen opgeleid die het verhaal van chronisch zieke mensen, mantelzorgers en vrijwilligers zullen optekenen.
Maar je kan ook online je verhaal kwijt.
 
Wil je graag hieraan meewerken en ons vertellen wat Samana voor jou betekent? Meld je aan bij info@samana.be of contacteer ons: 02 246 29 92.