Copy
Samana Nieuwsflash voor mantelzorgers

Richtlijnen voor mantelzorgers

Je kan er niet meer omheen: het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding ervan tegen te gaan, beheersen het leven van ieder van ons. En dat van jou ongetwijfeld nog meer. 'Beperk je bezoek aan oudere en kwetsbare mensen.' Dat is het algemene advies. Maar wat betekent dat voor jou? Jij die elke dag een familielid of vriend helpt en ondersteunt met essentiële taken die zij/hij zelf niet meer kan?

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft specifieke richtlijnen opgesteld voor mantelzorgers.
Lees meer

Samana staat aan je zijde

De maatregelen die genomen worden om de verspreiding van corona tegen te gaan brengen voor jou als mantelzorger wellicht heel wat onzekerheid en praktische problemen met zich mee. Weet alvast dat je er niet alleen voor staat. Samana staat aan je zijde. Hieronder overlopen we waarvoor je op ons kan rekenen. Zoals te verwachten hebben de maatregelen wel een invloed op de normale werking van onze organisatie. Wat mag nog, wat moet, wat zeker wel of juist niet? We bundelden alle antwoorden hierop samen.
Lees meer
De Samana Mantelzorgtelefoon
Stapelen de vragen bij jou zich op? Of heb je even nood aan een luisterend oor? Bel onze mantelzorgtelefoon op het nummer 078 15 50 20 en krijg alle tijd die je nodig hebt om in vertrouwen je hart even te luchten.

De Samana Mantelzorgtelefoon is iedere werkdag bereikbaar van 10 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur.
Andere organisaties waar je voor een luisterend oor terecht kan:
Tele-Onthaal
Tele-Onthaal
Bel anoniem en gratis naar het nummer 106 (24u/7d) of chat via www.tele-onthaal.be.
Teleblok
Teleblok
De chatlijn van Teleblok wordt uitzonderlijk geopend voor wie zijn/haar zorgen, stress of eenzaamheid met iemand wil delen. De chatlijn is tussen 18u en 23u open voor iedereen, niet enkel voor studenten. www.teleblok.be
De Samana Boodschappenlijn
Wie door verminderde weerstand of kwetsbaarheid door ziekte geen boodschappen kan doen, kan op onze boodschappenlijn terecht. Net zoals mantelzorgers die hierbij wat extra hulp kunnen gebruiken. Bel naar onze gratis boodschappenlijn en onze vrijwilligers brengen je inkopen zo snel mogelijk aan huis. Je betaalt hierbij enkel voor je boodschappen. De boodschappenlijn is bereikbaar op weekdagen van 10 tot 12 uur op het nummer 0800 95 001.
Ontdek hoe het werkt

Zorg voor jezelf

Het is vandaag de internationale dag van het geluk. Al moeten we in deze coronatijden met z'n allen wellicht dat tikkeltje dieper graven om het te voelen. We helpen je graag even op weg.
Opiniestuk Lieven Annemans
Deze hoogleraar in de gezondheids- en welzijnseconomie en titularis van de NN-Ugent Leerstoel omtrent geluk maakte er een mooi opiniestuk met handige tips over. Lees meer
Meditatieoefening van een zingever
Raast er een storm van emoties en gedachten in je hoofd en krijg je die niet stil? Eén van onze zingevers - vrijwilligers van Samana die je inspireren om zingeving concreet vorm te geven - maakte een korte rustoefening. Lees meer

# Samen tegen corona

Onder het motto #samentegencorona zien we online heel wat mooie en creatieve ideeën circuleren om de sociale afstand die nu tussen ons allen ontstaat, te verminderen. In de hoop dat het ook jou kan inspireren brachten we op onze website en hieronder enkele van deze initiatieven samen. 
Stuur een boodschap via de zender één
Net nu we elkaar hard nodig hebben, moeten veel mensen elkaar missen. Maak daarom een videoboodschap voor jouw familie, vrienden of collega’s en wie weet zendt Eén jouw boodschap uit. Lees meer 
Ga creatief aan de slag
Of laat je creativiteit of dat van je (klein)kinderen de vrije loop en maak iets waarmee je mensen in quarantaine duidelijk maakt dat je aan hen denkt. Wil je iemand die in een woonzorgcentrum verblijft een hart onder de riem steken? De mensen van Happiedays hebben een handige online-tool uitgewerkt waarmee je een volledig gepersonaliseerd krantje kan maken en opsturen.
Telefoonketting
Telefoonketting
Hou telefonisch contact met de mensen in je buurt en start een telefoonketting op. Daarbij belt iedereen om de beurt iemand anders op voor een korte babbel.
Heb je zelf nog een leuk idee? Deel het met ons!
Ik wil een idee delen
Heb je nog vragen over het coronavirus?
De Federale Overheidsdienst Volkgsgezondheid bundelt alle veelgestelde vragen op www.info-coronavirus.be/nl/faqs.
Website
Facebook
LinkedIn
Copyright © *|2020|* Samana vzw, Alle rechten voorbehouden.


Pas je voorkeuren aan of schrijf je uit