Copy
Nyhetsbrev MARS

En historisk dag för BIVA och operation barn 1

Efter åratal av planering, flyttade avdelning Operation 1 barn och Barnintensivvårdsavdelningen (BIVA) från sina nästan 50 år gamla lokaler till toppmoderna nya delen av Drottning Silvias barnsjukhus. Det mesta av flyttdagen den 2 mars var planerat i detalj, men allt går inte att planera i en akutstyrd verksamhet. Nervositeten låg i luften. Följ med på den stora flyttdagen i bilder.
Läs mer här

Vad händer i kroppen när man går igenom isen?

Med osäkra isar ökar också risken för att ramla genom isen och bli kraftigt nedkyld. Här berättar Staffan Söderström, IVA-överläkare, vad som händer i kroppen vid nedkylning, och hur Sahlgrenska Universitetssjukhuset tar hand om kraftigt nedkylda personer.
Läs mer här

"Här kommer jag, kamrat Ålderdom!"

Stefan Skarrie fyller 65 i år. Är det då ålderdomen börjar? I så fall har han inget emot att börja umgås med kamrat Ålderdom. Tvärtom – de kan till och med komma att bli de bästa av vänner.
Läs mer här

Fler hjärtklaffsoperationer och kortare köer till kranskärlsröntgen 

Under pandemin har narkospersonal och intensivvårdsplatser varit en bristvara. Men genom nya forskningsrön och effektivare patientflöden har Kardiologen lyckats avlasta intensivvården, minska kötiderna till kranskärlsröntgen och genomföra fler TAVI-operationer än någonsin.
Läs mer här

Nordens första certifierade Bröstcentrum 

Arbetet för att få en europeisk certifiering har lyft Bröstcentrum Sahlgrenska till en ny nivå. Samtidigt vill centrets chef Roger Olofsson Bagge sätta ljuset på grunden i verksamheten; det ständiga innovationsarbete som drivs på av patienter och medarbetare.
Läs mer här

Podden

Nytt avsnitt av Sahlgrenskapodden 


Sahlgrenskapodden #38: Virus, mutationer och vaccin.
Varför muterar virus, funkar vaccinen mot de nya mutationerna av coronaviruset och är vi på väg in i en tredje våg? En del talar för det – medan annat talar emot. I avsnitt 38 av Sahlgrenskapodden berättar Magnus Lindh, virolog, professor och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset om de nya mutationerna och svarar på lyssnarnas frågor.

Lyssna på podden här. 

Mest lästa i december

22 februari 2021

Läkarna som fick covid berättar

Även för den som dagligen arbetar på sjukhuset kan det vara en ny upplevelse att färdas genom vårdkedjan som patient – särskilt under en pandemi. Här berättar tre läkare om sina upplevelser av att ha varit svårt sjuka i covid-19.

23 februari 2021

Ett år med covid-19

Den 26 februari 2020 fick Sahlgrenska Universitetssjukhuset sin första patient med covid-19. Här har vi samlat några av årets mest tongivande händelser och låtit patienter och medarbetare berätta om sina upplevelser. 

19 februari 2021

Alla vaccin behöv i kampen mot covid-19

De coronavaccin som finns på den svenska marknaden är överlag mycket effektiva. Det gäller även Astra Zenecas vaccin. Här reder vi ut sant och falskt om covid-19-vaccination.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Sahlgrenskaliv
Sahlgrenskaliv
Instagram
Instagram
Nyhetsbrevet skickas ut till alla som prenumererar på Sahlgrenskaliv. Det kommer varannan vecka och bjuder på det senaste från magasinet Sahlgrenskaliv.

Sahlgrenskaliv produceras av kommunikationsavdelningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Vår mailadress är:
redaktionen.su@vgregion.se


Vill du ändra hur du får epost från oss?
Uppdatera dina inställningar  eller avsluta din prenumeration


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Sahlgrenska Universitetssjukhuset · Fe 1065 · Göteborg 40583 · Sweden