Copy
Nyhetsbrev MARS

Att återskapa ett bröst eller inte?

Kan man återskapa ett bröst? Rent tekniskt går det att göra med gott resultat – men frågan är mer komplex än så. Vilka patienter har mest nytta av en bröstrekonstruktion, och hur och när ska den i så fall ske? Det är frågor som ännu inte är så utforskade. Det vill professor Emma Hansson, överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och hennes forskarteam inom Plastikkirurgi, ändra på.
Läs mer här

Läkare med hjärtat i klimatfrågan

Sofia Hammarstrand är ST-läkare och doktorand på Arbets- och Miljömedicin. Hon är också engagerad i kopplingen mellan klimat och hälsa, och har bland annat pratat om frågan på FN:s klimatmöte. För Sahlgrenskaliv berättar hon hur viktigt det är att se helheten när man pratar om hälsa.
Läs mer här

Unikt rehabarbete för patienter med postovid 

Redan efter pandemins första våg märktes behovet av att följa upp patienterna efter vården på sjukhuset. Nu finns en modell på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att fånga upp de patienter som får långvariga besvär efter att ha varit sjuka i covid-19. En modell som blivit en föregångare i hela landet. 
Läs mer här

Viktigt vara fysiskt aktiv för att klara operation

Personer som är fysiskt aktiva när de får diagnosen cancer i tjock – och ändtarm har bättre förutsättningar att klara operationen, både vad gäller återhämtning och risk för komplikationer. Det visar en ny avhandling. 
Läs mer här

Mest lästa i mars

11 mars 2021

En historisk dag för BIVA och Operation 1 barn

Efter åratal av planering, flyttade avdelning Operation 1 barn och Barnintensivvårdsavdelningen (BIVA) till toppmoderna nya lokaler. Nervositeten låg i luften. Följ med på den stora flyttdagen i bilder.

23 februari 2021

Ett år med covid-19

Den 26 februari 2020 fick Sahlgrenska Universitetssjukhuset sin första patient med covid-19. Mycket har hänt sedan dess. Här har vi samlat några av årets mest tongivande händelser och låtit patienter och medarbetare berätta 

17 mars 2021

Nu öppnar den svenska forskningsbanken för framtidens folkhälsa

Hjärt-Lungfondens största satsning genom tiderna, befolkningsstudien SCAPIS, öppnar nu. Studien är en milstolpe inom svensk medicinsk forskning. Huvudansvarig är Göran Bergström, överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Sahlgrenskaliv
Sahlgrenskaliv
Instagram
Instagram
Nyhetsbrevet skickas ut till alla som prenumererar på Sahlgrenskaliv. Det kommer varannan vecka och bjuder på det senaste från magasinet Sahlgrenskaliv.

Sahlgrenskaliv produceras av kommunikationsavdelningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Vår mailadress är:
redaktionen.su@vgregion.se


Vill du ändra hur du får epost från oss?
Uppdatera dina inställningar  eller avsluta din prenumeration


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Sahlgrenska Universitetssjukhuset · Fe 1065 · Göteborg 40583 · Sweden