Copy
Nyhetsbrev MAJ

Barnsjukhuset under pandemin

Det är en lättnad att covid-19 inte drabbar barn hårdast. Men vårdavdelningarna på Drottning Silvias barnsjukhus har ändå påverkats stort av pandemin. Vi har samlat sex berättelser från olika delar av barnsjukhuset, som berättar både om de utmaningar som pandemiåret fört med sig – men även om de positiva effekter som trots allt kunnat växa fram parallellt med den ovanliga vardagen..
Läs mer här

Sahlgrenska Cancer Center på god väg mot främsta ledet

Sahlgrenska Universitetssjukhuset arbetar för att få ett viktigt kvitto på att man är ett av Europas främsta cancersjukhus och har ansökt om att få bli ett ackrediterat Comprehensive Cancer Center. I Sahlgrenskaliv kan du läsa flera berättelser från sjukhuset om vägen mot det målet. 
Läs mer här

En dag på vaccinationsmottagningen

Sahlgrenskaliv besökte ambulansgaraget i Gullbergsvass där vaccineringen av bland annat närstående till riskpatienter är i full gång. Många berättar om lättnad och glädje över att ha tagit ett första steg mot att livet kan bli som vanligt igen.
Läs mer här

Krönika: ”Hur kan vi veta att sådana metoder verkligen fungerar?”

Mikael Landén är professor i psykiatri vid Göteborgs universitet, forskare på Karolinska institutet och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset. I sin krönika för Sahlgrenskaliv berättar han om en tänkvärd rekryteringssituation och lyfter vikten av evidens – inom alla områden.
Läs mer här

Sahlgrenskapodden

#39 ”Gränsen mellan liv och död är mikroskopisk

Intensivvården har prövats och fortsätter att prövas hårt under pandemin. Det senaste året har handlat om att ta emot ett stort flöde av patienter samtidigt som man jobbat för att bygga upp intensivvårdsplatser. Vissa dygn pratar vi om att lösa ett par timmar i taget, berättar Nina Nilsson, intensivvårdssjuksköterska i Mölndal. I avsnitt 39 av Sahlgrenskapodden är hon gäst tillsammans med Karin Löwhagen, överläkare och verksamhetschef på anestesi- och intensivvårdskliniken i Mölndal. Hör deras berättelse inifrån intensivvården.

Lyssna på avsnittet här
 

Mest lästa i maj

4 maj 2021

Bakom covidvårdens siffror

Under tredje vågen av pandemin vårdas just nu många covidpatienter på sjukhuset. Samtidigt ska den vanliga vården bedrivas. En bemanningsmässigt enorm utmaning – där enorma insatser döljer sig bakom de siffror vi möts av varje dag.

4 maj 2021

Provsamlingar Väst underlättar forskning på biobanksprov

Nu lanseras Provsamlingar Väst. Förhoppningen är att samlingarna av biobanksprov ska leda till fler och nya forskningssamarbeten, påskynda forskningsprocesser och underlätta för forskare att hitta provsamlingar relevanta för deras forskning.

22 april 2021

Krönika: ”Det är så många på sjukhuset som borde få en rejäl blomsterbukett”

Det spirar i Staffan Skarries senaste krönika. Till kollegor över hela sjukhuset delar han ut omsorgsfullt valda, och passande, vårbuketter.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Sahlgrenskaliv
Sahlgrenskaliv
Instagram
Instagram
Nyhetsbrevet skickas ut till alla som prenumererar på Sahlgrenskaliv. Det kommer varannan vecka och bjuder på det senaste från magasinet Sahlgrenskaliv.

Sahlgrenskaliv produceras av kommunikationsavdelningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Vår mailadress är:
redaktionen.su@vgregion.se


Vill du ändra hur du får epost från oss?
Uppdatera dina inställningar  eller avsluta din prenumeration


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Sahlgrenska Universitetssjukhuset · Fe 1065 · Göteborg 40583 · Sweden